Logo

Botswana og Victoria Falls

Safari i kattedyrenes paradis

Denne rejse til Botswana er en ægte safariekspedition, hvor vi rejser dybt ind i Afrikas vilde natur og bor i telt med dyrene som nærmeste naboer.

Undervejs oplever vi Okavango-deltaets oversvømmede landskaber i Moremi, og vi kigger efter kattedyr i Savutis tørre, åbne vidder. Vi følger også i fodsporene på mægtige elefantflokke langs Chobe-floden, inden rejsen slutter ved Victoria Falls, hvor brusende vandmasser vælter ud over en bred klippekant og ned i en dyb, smal kløft.

Se dagsprogram
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Botswana er et paradis for naturelskere. Landet har afsat en sjettedel af sit areal til reservater, og da reservaterne ikke er indhegnet, kan dyrene stadig vandre frit mellem de store, uberørte naturområder. Botswana er tilmed et af de mest sikre og velfungerende lande i Afrika, men det til trods, ser landet langt færre besøgende end de kendte safarilande i Øst- og Sydafrika.

Vi bor i store kanvas-telte, som vi hjælper lejrens hjælpere med at sætter op. Teltene har senge med gode madrasser og sovepose, og det er en fantastisk oplevelse at ligge trygt i teltet og falde i søvn til lyden af den afrikanske nat.

Vi kører i specialbyggede firhjulstrækkere med åbent tag, så vi har det optimale udsyn, og vores guider er blandt de bedste i det sydlige Afrika. De er født og opvokset i landsbyerne omkring parkerne og kender naturen og dyrelivet indgående. Så vi er sikret et uforglemmeligt safari-eventyr i noget af Afrikas vildeste og mest uberørte natur.

HØJDEPUNKTER

  • Naturrejse fra Okavango-deltaet gennem Moremi & Chobe til Victoria Falls

  • Elefantflokke langs Chobe

  • Savutis åbne sletter

  • Sunset cruise på Zambezi floden

  • Overnatning i telte og kørsel i firhjulstrækkere med åbent tag

  • Victoria Falls

 

 Max 18 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Ankomst til Maun i det nordlige Botswana, hvor vi overnatter i udkanten af byen. Maun er en støvet grænseby mellem deltaet og ørkenen, hvilket gør den til et godt udgangspunkt for safari-ekspeditioner til nogle af de mest storslåede naturområder i Botswana.

Om eftermiddagen provianteres til de kommende dage, hvor vi bevæger os langt væk fra civilisationen. Men allerede i dag, kan du få en forsmag på, hvad der venter. Der er nemlig muligt at tilkøbe en 45 min. flyvetur over Okavango-deltaet. Fra flyet kan du virkelig fornemme, hvordan vandet har oversvømmet de golde sletter og forvandlet Kalahari-ørkenen til en frodig oase af vandveje og grønklædte øer. Du kan se dyrestier i landskabet under dig, og med held får du måske øje på elefanter eller andre større dyr fra flyet. (Flyveturen koster ca. 160-200 USD afhængig af antal tilmeldte, gennemføres kun ved min. 5 tilmeldinger og bør bookes på forhånd.)

Om aftenen holder rejselederen et lille orienteringsmøde, hvor vi hører om de kommende dages eventyr.

Måltider: ingen

Denne morgen starter vores safari-ekspedition for alvor, når vi forlader Maun og kører i firehjulstrækkere til Moremi Game Reserve. Dette store naturreservat ligger i den østlige del af Okavango-deltaet, men området byder også på tørre skove, sumpe og åbne græsarealer. Moremi er hjem for et særdeles rigt dyreliv året rundt. Men særligt i perioden fra juni til oktober, når vand fra Angolas bjerge flyder sydpå og oversvømmer landskaberne, søger dyr hertil i stort antal for at nyde godt af deltaets overflod af mad. Over de næste dage udforsker vi naturen og de smukke landskaber på game drives.

Listen over dyr i Moremi er lang. Leoparder og løver lurer mellem træerne, elefanter vandrer ad gamle stier, og bavianer søger føde mellem træerne. Flodheste boltrer sig i vandhullerne, og krokodiller ligger på lur i de mange vandveje. Også geparder, giraffer, zebraer, rød lechwe-antiloper, kuduer og et væld af andre dyr lever i Moremi, og på himlen kan vi være heldige at få øje på fiskeørne, afrikansk bladhøne, isfugle, storke, hejrer og væverfugle. Hvilke dyr, vi ser, er naturligvis et spørgsmål om held. Men vores lokale guider kender området indgående, og de vil gøre deres bedste for at opspore det rige dyreliv.

Tilbage i lejren spiser vi aftensmad, mens snakken går omkring lejrbålet. Naturoplevelserne er ikke nødvendigvis slut, når solen går ned. Over os funkler stjernehimlen på klar sort baggrund, og det er en fantastisk oplevelse at ligge trygt i teltet, mens løvebrøl genlyder i natten, elefanter går forbi lejren, og hyænerne lusker omkring på udkig noget at spise. Vi har to overnatninger i camp.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Læs Thomas Sørensens beretning fra Okavanga og Moremi

Helt andre landskaber venter forude, når vi lægger Okavango-deltaet og Moremi bag os og kører til Savuti Pan og Mababe-depressionen. Dette område har engang været søbund, men nu domineres landskaberne af åbne, tørre græssletter med de karakteristiske akacietræer.

Gennem de solbagte landskaber snor Savuti-floden sig dovent som et tyndt bånd. Floden har en mystisk historie. I 1982 tørrede den pludselig ud og forsvandt, hvilket fik dyrene til at vandre videre på jagt efter andre græsgange. I 28 år var Savuti ikke andet end en støvet slette det meste af året. Men så i 2010 skete der noget uventet. Uden varsel vendte vandet tilbage og forvandlede området til en frodig eng.

Dette er ikke første gang, det er sket. Da den berømte opdagelsesrejsende Livingstone i 1851 rejste igennem Savuti på vej mod Linyanti, beskrev han frodige sletter fyldt med vandhuller og åkander. To år senere rejste en anden opdagelsesrejsende, James Chapman, i Livingstones fodspor. Men han fandt kun en udtørret flodseng og kunne overhovedet ikke genkende Livingstones beskrivelse af området. Den berømte storvildtsjæger, Fredrick Courtney Selous, ledte også efter Livingstones frodige enge i 1874, og da var floden igen fyldt med vand. Men da han vendte tilbage fem år senere, fandt han floden delvist udtørret.

Ingen ved med sikkerhed, hvorfor floden opfører sig, som den gør. Men det er, som om dyrene forstår Savuti-flodens luner, for siden 2010 er dyrene vendt tilbage i stort antal. Vi tager på flere game drives i området. Måske ser vi strudse spankulere rundt som store, sorte skygger i de åbne landskaber, eller elefantflokke med unger, der løber efter de voksne med svingende snabler. Flokke af zebraer, antiloper og gnuer græsser i de åbne vidder, og giraffer nipper til træernes friske blade. Med så mange byttedyr er rovdyrene aldrig langt væk, og både løver, hyæner, geparder, leoparder og en række mindre rovdyr jager på Savutis sletter. Tidligere levede her en løveflok, der havde specialiseret sig i elefantjagt, hvilket er meget atypisk. Deres efterkommere er her stadig, og vi håber på at møde dem.

Med held får vi måske også et glimt af områdets afrikanske vildhunde, der er et af Afrikas mest sjældne rovdyr. I området findes desuden store og meget gamle baobab-træer samt klipper med malerier gjort af de første buskmænd for mere end 3.000 år siden.

Vi overnatter to nætter i camp og nyder aftenerne omkring lejrbålet omgivet af Afrikas vilde natur.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

En længere køretur ad sandede hjulspor fører os fra Savuti til Chobe National Park, hvor vi indlogeres i vores lejr for de kommende to dage.

Chobe har en ualmindelig rig koncentration af dyr. Især i tørtiden fra juni til oktober, hvor store flokke af elefanter samler sig langt Chobe-floden, der er en af Zambezis bifloder. Man regner med at op mod 35.000 elefanter opholder sig i Chobe i denne periode, hvilket er den største koncentration i Afrika. Også enorme bøffelflokke på flere hundrede individer ses af og til langs flodens bredder. Det samme gør zebraer, impalaer, vortesvin, flodheste og et væld af andre dyr. Deriblandt den smukke hesteantelope samt den sjælden puku-antilope, der kun lever her. Med så mange byttedyr har rovdyrene gode kår, og med held ser vi løver jage langs floden.

Også fuglelivet er særdeles rigt, og ikke mindre end 440 arter er registreret i Chobe. Deriblandt fiskeørne samt den sjældne pel’s fishing owl. Vi oplever området både til lands og til vands. En eftermiddag står vi nemlig til søs på floden og nyder synet af dyrene, der kommer for at drikke.

Vi overnatter 2 nætter i camp.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Læs Thomas Sørensens beretning fra Chobe Nationalpark her.

Efter en tidlig morgenmad kører vi mod Victoria vandfaldene i Zimbabwe, hvor vi indlogeres på vores hotel for de kommende to nætter.

Ud på eftermiddagen tager vi på en bådtur på den legendariske Zambezi-flod og nyder solnedgangen over de frodige landskaber langs floden. Det er ikke ualmindeligt at se krokodiller i vandskorpen eller elefanter langs bredden. Også en del fugle holder til i træerne langs floden, og med held får vi måske øje på aber i trækronerne.

Måltider: Morgenmad

Hele dagen er afsat til at opleve Victoria vandfaldene og livet omkring dem. Det er en ubeskrivelig oplevelse at se de enorme vandmasser vælte ud over den 1.700 meter brede klippekant og falde mere end 100 meter ned i en smal kløft. Lyden er intens, og vanddamp hvirvles højt op i luften. Derfor kaldte de lokale indbyggere vandfaldet for ’Mosi-ao-Tunya’, hvilket betyder ’Røgen, der tordner’. Der er mest vand i vandfaldet i perioden fra november til juni, mens vandstanden i floden falder i løbet af tørtiden.

Fra vandfaldet fortsætter vi til det lokale marked, der er et godt sted at shoppe efter kunsthåndværk. Alt fra lokale musikinstrumenter og smykker til træskåle og stenudskæringer kan købes her. Selv hvis du ikke har planer om at købe noget, er markedet en farverig oplevelse.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Læs Thomas Sørensens artikel "røgen der buldrer" fra Victoria Falls her.

Hjemrejse fra Victoria Falls via Johannesburg.

Måltider: Morgenmad

Ankomst til København

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os