Logo

Den store Etiopienrejse

Klippekirker og stammefolk

Denne rejse kombinerer den nordlige del af Etiopien og de fantastiske klippekirker i Lalibela med en ekspedition til de sydlige stammefolk i Etiopiens Omo-dal. At besøge Etiopien på denne store rundrejse er som at være i flere tidslommer på én gang. I landbruget oplever vi, hvordan der høstes med segl og pløjes med okser og som for hundrede år siden. Vi skal selvfølgelig smage den etiopiske kaffe, der er ophav til den nu verdensomspændende drik.

Regioner: Afrika
Lande: Etiopien
18 dage Pris Rejseleder Status Information
2. mar 18 til
19. mar 18
26.900 kr Uffe Steffensen Garanteret afrejse Bestil rejse

Etiopien er et af verdens første kristne lande, som ifølge egne myter opstod i en alliance mellem Dronningen af Saba og Kong Salomon i Jerusalem. Landet opbevarer den ægte Pagtens Ark, som Moses fik fra Gud.

Landet er desuden hjemsted for et at de ældste fund af vore forfædre - den lille pige Lucy, der i dag er mere end 3 mio. år gammel.

I Lalibela kan man se Verdens 8. vidunder – de helt usædvanlige og smukke klippekirker, der er forbundet i et underjordisk kompleks og opbygget som en kopi af Jerusalem.

I den sydlige del af Etiopien findes stammer og folkeslag med traditioner og levevis fra gammel tid, der er en sjældenhed i dagens Afrika. Vi besøger nogle af disse stammer. Vi møder bl.a. de såkaldte ”tallerkennegre” – mursierne - samt det tyrespringende hamar folk.

Læs praktiske oplysninger om rejser til Etiopien her

Max 18 deltagere.

Vis alle dage Skjul alle dage

Ankomst efter midnat. Indkvartering i Addis Ababa.

Addis Ababa kaldes ofte for ”Afrikas hovedstad”, for både Den Afrikanske Union og FN har hovedsæder i den etiopiske hovedstad. Byen ligger i 2200 meters højde, og det gør den til verdens 3. højest beliggende hovedstad. Efter morgenmaden skal vi på byrundtur. Vi besøger National Archeological Museum, der huser 52 knogler fra abemennesket Lucy. Lucy var en sensation, da hun blev udgravet i 1974. Hun har gået rundt for 3,2 millioner år siden, og har mindet om både abe og menneske. Palæo-antropologen Don Johanson kunne ud fra fossilets bækken afgøre, at der var tale om et hun-individ – og var i øvrigt så opstemt over sit fund, at han opkaldte det efter Beatles-sangen ”Lucy in the Sky with Diamonds.”

Vi besøger også det etnografiske museum, og skal have vores første smagsprøve på den etiopiske kaffe, som alverdens kaffe udspringer af. 

Efter morgenmad skal vi nordpå gennem frugtbare landsbrugsområder til klosteret Debre Libanos med et af landets vigtigste men etbenede helgen. Her får vi det første indtryk af den helt særlige og tidlige kristendom, der har slået rod i Etiopien. Klosteret ligger også nær den Blå Nil der skærer gennem kløfterne her før mødet med den Hvide Nil i Sudan. Vi spiser frokost nær en portugisisk bro over en lille kløft og nyder udsigten og fuglelivet. Overnatning på lille hotel i Debre Markos.

Tidligt om morgenen kører vi videre mod Bahir Dar, der ligger ved Tana søen. Byen Bahir Dar har brede boulevarder med palmer og blomster i mange farver. Byen er hjemsted for Amhara-folket, hvis sprog er Etiopiens nationalsprog.

Efter frokost sejler vi på Tana søen, der er Etiopiens største på 3500 km2 og kilden til Den Blå Nil, som herfra flyder 5223 km nordpå, før den løber ud i Middelhavet. Omkring denne sø er opstået både naturmæssige og kulturelle unikke ting. Der er 37 øer, og på 20 af disse blev der i 16-1700-tallet bygget klostre og kirker. Legenden siger, at det var her Pagtens Ark først blev bragt til af Kejser Menelik, søn af dronningen af Saba og kong Salomon. Vi besøger et af de mange kirker Ura Kidane Mihret, og får mulighed for at møde fiskere i papyrusbåde og måske også et par pelikaner på søen.

Efter sejlturen vender vi tilbage til Bahir Dar, hvor vi har en overnatning.

Vi kører rundt om Tanasøen mod Gondar, en gammel kongeby i det nordlige Etiopien. Byen Gondar (2200 m.o.h.) blev grundlagt i 1635 af Kong Fasilidas og var hovedstad i 250 år. Denne periode var de etiopiske kirkemaleriers ”guldalder”. Under kong Fasilidas og hans efterfølgere blev der udviklet en unik ”hofkultur”, med forfinede musikformer og poesi m.m., og der blev brugt rigtig mange ressourcer på smukke kirkemalerier. Her er mange historiske bygningsværker, paladser og kirker. Vi besøger byens paladskompleks, Fasil Ghebbi, badet som bruges til den årlige festival, som kaldes Fasika, samt den unikke Debra Berhan Selassie kirke fra 1706. Hele kirkens indre viser scener fra Bibelen, og loftet har mere end 80 malerier af ”afro-engle”.

Overnatning i Gondar.

En lang køretur gennem storslåede landskaber langs kløfterne ved Simiens bjerge bringer os til Lalibela. Vi passerer byen Debre Tabor og stopper undervejs og nyder de flotte udsigter. Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Lalibela, hvor vi har to overnatninger.

Lalibela er en særpræget og isoleret bjergby (2630 m.o.h.). Besøget her er et af rejsens højdepunkter. Lalibela er kendt for sine mange klippekirker, hugget ud af en smuk rød vulkansk bjergart. 12 af disse særprægede kirker er stadig i brug og tiltrækker pilgrimme fra hele Etiopien. Kirkerne er forbundet via labyrintagtige underjordiske gange.

Legenden siger, at kong Lalibela efter besøg i Jerusalem ønskede at bygge en kopi her midt i Etiopien udformet som et jordisk og et himmelsk Jerusalem adskilt af ”Jordan”-floden. Ved en af kirkerne er desuden en stiliseret efterligning af Ararats bjerg, hvor Noahs Ark gik på grund efter syndfloden.

Vi udforsker kirkerne til fods. Vi ser bl.a. den største klippekirke i verden, Bet Medhane Alem. Kendt fra film og billeder er også Bet Giorgis, der er hugget ud som et kors.

Om formiddagen flyver vi tilbage til Addis Ababa. Efter frokost kører vi mod syd til Butajira og ser stelerne ved Tiya, der er på Unescos Verdensarvsliste. De 45 steler er ikke så berømte som de verdenskendte i Axum, men mysteriet omkring denne sydlige stelepark er så meget desto større. Kun lidt vides om, hvorfor de er stillet op. Man formoder, at de markerer gravpladser for både mænd og kvinder mellem 18 og 30 år, der døde for omkring 700 år siden. Vi har en overnatning på lokalt hotel.

Efter en tidlig morgenmad kører vi mod en Dorze landsby, der bor i elefantlignende huse, der fremstilles af materiale fra det ”falske banantræ”. Vi fortsætter til Arba Minch, som direkte oversat fra amharisk betyder ”De 40 kilder”. Ud over de mange kilder, der springer her, ligger Arba Minch ved Chamo søen. Dette er indgangen til Etiopiens stammeområder. Vi har en overnatning i Arba Minch.

Om morgenen tager vi ud på en lille vandretur. Vi kan være heldige at se flere abe-arter, dik-dik antiloper, vortesvin og mange smukke fugle og ørne.
Om eftermiddagen sejler vi ud på Chamo-søen på udkig efter krokodiller og flodheste. Vi er også på udkik efter fugle som ibis, lille flamingo, kejserørn og tårnfalk. Bådturen på søen varer cirka halvanden time. Vi kører videre og indkvarterer os på lodge eller hotel nær Konso.

Stammefolks liv og hverdag er i centrum for denne dag. Først besøger vi en Konso-landsby. Hjørnestenen i Konso-kulturen er et specialiseret – og succesrigt – landbrug, der får et produktivt levned ud af det kuperede landskab ved at anlægge terrassemarker. Konso-folket rejser totempæle fyldt med falliske symboler over de dødes grave, og de dyrker slangen som kult. Denne dag er et spændende møde med disse mennesker og deres kultur, der stort set ikke er blevet påvirket udefra gennem århundreder.
I Konso-området kan vi også se de helt specielle landskabsformationer, der er opstået ved erodering gennem længere tid.

Efter besøget i Konso-landsbyen besøger vi også nogle mindre stammer Tsemay, Ari og Benna. Herfra fortsætter vi til Jinka, hvor vi indkvarteres på hotel.

På østbredden af Omo-floden ligger Mago nationalpark. Vi kører ca. et par timer på ujævn vej og besøger en Mursi-landsby. Mursi er en af de stammer, der stadigt praktiserer kropsbemalinger med naturlige farvestoffer som lime eller ler. De bor i en af de mest øde egne af Etiopien. De er animister, dog er 15% kristne.

De er oprindelig kvægbrugere, men de dyrker i dag også sorghum og majs og holder bier. De forsynede også tidligere de omboende stammer med dyreskind, men deres jagtområde er nu en nationalpark, hvor jagt er forbudt.

De er mest kendt for kvindernes læbeplader (tallerkennegre). Som 15-årig får kvinden spaltet underlæben fra, og der bliver i løbet af det næste år indsat stadig større lerplader. Når den endelige størrelse er nået, går kvinden dog ikke med pladen til daglig, det er for upraktisk, og læben hænger meget uskønt frit ned. Jo større plade, desto større medgift.

Efter besøget hos dem vender vi tilbage til hotellet.

Flere nye stammer i det sydlige Etiopien dukker op. Først Hamar-folket, som i årevis har levet isoleret og derfor har udviklet meget unikke skikke. Hamar-folkets livsstil er meget traditionel afrikansk. De er kvægnomader, og ved den sidste folketælling i Etiopien registrerede man kun 42.000 Hamar. Derudover kan vi møde Benna, Karo- og Tsemay-stammerne. Vi overnatter i lodge.

Dagsudflugt til Karo-stammen. Turen til Karo-stammen er en skøn, næsten off road tur. Undervejs ses store termitboer, ørkenblomst og et ellers ørkenagtigt landskab. Vi kommer frem til Omo-floden og nyder en fantastisk udsigt over området. 

Der er kun et par tusind Karo, og dermed er dette en af de mindste stammer i Etiopien. Ifølge deres overlevering var de kvægbrugere, som levede i bjergene. En dag forsvandt deres kvæg i søgen efter vand. De fulgte efter og fandt Omo-floden, hvor de slog sig ned. Tsetsefluen har udryddet deres kvæg, og nu er de agerbrugere som dyrker sorghum, majs og bønner. De holder bier, og de er fornylig af nød begyndt at fiske, hvilket tidligere var tabu. I dag er Karo-stammen truet, da deres skov ved floden desværre er inddraget til store bomuldsplantager.

De har handelssamkvem med Hamar (som også passer noget af deres kvæg mod at få sorghum). De er derimod krigeriske mod nogle af de andre stammer bl.a. og Mursierne. Senest var der en blodig konflikt om ejerskabet af et stykke land i 1993.

På vej tilbage mod Arba Minch besøger vi Erbore-landsbyer med papyrus-huse Vi passerer Lake Stephanie, der er en stor udtørret sø, der fyldes om sommeren, hvis der kommer regn), kører gennem den smukke Weyto-dal til Konso, hvor vi overnatter i lodge eller på hotel.

Vi kører til Awassa ad en smuk bjergrig vej og passerer Gidole og Shashemene, en rastafari-by. I Awassa går vi en tur ved søbredden på udkig efter fugle.
Indkvartering på lodge eller hotel.

Om morgenen besøger vi fiskemarkedet i Awassa. Derefter fortsætter vi til Lake Shala og Lake Abyata nationalparken. Vi ser flamingoer, og med lidt held strudse og vortesvin.

Herefter fortsætter vi mod Addis Ababa. Inden vi kører mod lufthavnen holder vi afskedsmiddag inden hjemturen til Danmark.

Alle planlagte afgange

18 dage Pris Rejseleder Status Information
2. mar 18 til
19. mar 18
26.900 kr Uffe Steffensen Garanteret afrejse Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede