Logo

Etiopien: Omodalen

Stammefolk i Rift Valley

Et besøg hos folkene i Omodalen er en oplevelse for livet. Stammerne er meget forskellige. Hver stamme har egne skikke og traditioner, selv om de ikke bor så langt fra hinanden. Men de har levet isoleret i århundreder. Hovedparten af rejsen ligger i det sydlige Etiopien, hvor vi besøger en række forskellige stammer. Vi bliver modtaget med nysgerrighed og venlighed.

Regioner: Afrika
Lande: Etiopien
14 dage Pris Rejseleder Status Information
9. jul 18 til
22. jul 18
20.900 kr Joachim Jacobsen Bestil rejse
25. sep 18 til
8. okt 18
21.900 kr Uffe Steffensen Bestil rejse

Mursi er en lille stamme, der er kendt for traditionen med, at kvinder har indlagt læbeplader i underlæben. Borena har de såkaldte syngende brønde. Konso har terrasseanlagte marker og en tradition for tilbedelse af slanger. Karo er kendt for deres kunstfærdige kropsudsmykning.

Karo er i øvrigt en af de mindste stammer. Man anslår, at der kun er 1000 af dem. Modsat Oromo folket, der udgør mere end 40% af befolkningen i Etiopien. Oromo bruger i øvrigt latinske bogstaver i deres skriftsprog.

Omo-floden udspringer i højlandet syd for hovedstaden Addis Abbeba og løber sydpå mod Kenya. Den løber gennem regnskov, savanne og ørken og gennemskærer Etiopien i imponerende kløfter. Rejsen tager os forbi Ziwai, Langano og Awassa søerne. På Chamo søen tager vi en båd-safari for at opleve det rige fugleliv – og krokodillerne.

Vi sætter også en dag af til sightseeing i den spændende hovedstad Addis Abbeba, hvor vi også skal opleve fejringen af Meskel - en af Etiopiens vigtigste helligdage (kun på afrejsen 25. september).

Læs praktiske oplysninger om rejser til Etiopien her

Max 18 deltagere.

Vis alle dage Skjul alle dage

Flyet lander i Addis Abeba lige over midnat, og efter visum-formaliteterne kører vi til vores hotel, hvor vi har to overnatninger.

Morgenmaden skyder vi lidt, men ud på formiddagen tager vi på opdagelse i Etiopiens hovedstad. Addis Abeba er ung – sammenlignet med landet. Byen blev grundlagt af kejser Menelik 2. i 1886 og ligger 2500 meter over havets overflade i Entoto bjergkæden.

I byen kan man nyde et pragtfuldt klima året rundt med gennemsnitstemperaturer på 25 grader. Det er en behagelig by, præget af brede alleer med jacaranda-træer. Jacaranda er subtropiske træer med smukke, blå blomster i op til to måneder om foråret.

Vi besøger Nationalmuseet. Her findes 52 knogler af abemennesket Lucy. Hun var en sensation, da hun blev udgravet i 1974. Hun har gået rundt for 3,2 millioner år siden, og har mindet om både abe og menneske.

Meskel fejres 26. september.  På denne helligdag fejres dagen, hvor man fandt Jesus’ kors. Myten stammer fra tiden under Dronning Helena, som fik en åbenbaring i en drøm. Her blev hun fortalt at hvis hun brændte et bål, så ville røgen føre hende derhen, hvor Jesus’ kors er begravet. Etiopien er meget stolt af denne tradition, der er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Vi tager hen til Meskel pladsen om eftermiddagen, hvor præster kommer med fakler og kors, og der tændes et stort bål på pladsen, og der afholdes messe. Det er en stor oplevelse.

Vi kører gennem det frugtbare landskab omkring Rift Valley-søerne Zwai, Langano, Shala og Abiata. Der dyrkes banan, tobak og korn langs vejen. I søerne ses fiskebåde og mange liljer.

Målet er Awassa ved Awassa-søen. Skiltene langs vejen er på amharisk – det officielle skriftsprog i Etiopien. Men når vi kører gennem Oromo-folkets område, er skiltene skrevet med latinske bogstaver. Oromo-folket er den største etniske gruppe i Etiopien. De udgør mere end 40% af befolkningen, deres forskellige dialekter tales af mere end 23 millioner i Etiopien, Kenya og Somalia, og de bruger det latinske alfabet.
Den estimerede køretid dertil fra Addis Abbeba er 5 timer uden pauser. 
Ved ankomst besøger vi fiskemarkedet.

Overnatning på hotel i Awassa.

Efter morgenmaden kører vi gennem det smukke landskab til Arba Minch, som direkte oversat fra amharisk betyder ”De 40 kilder”. Ud over de mange kilder, der springer her, ligger Arba Minch ved Chamo søen.

Indkvartering på hotel i Arba Minch.

Efter tidlig morgenmad kører vi til Nech Sar parken, der ligger mellem Abaya og Chamo søerne. I søerne er der nilaborre, malle, tilapia og tigerfisk. Der er registrert 84 pattedyr og 343 fuglearter i parken, og vi kan se flodørne, krokodiller, flodheste, og hvis vi er heldige zebraer og gazeller. 

Om eftermiddagen sejler vi ud på Chamo-søen, på udkig efter krokodiller. Faktisk er der i nærheden en farm, der avler krokodiller til eksport. Vi er også på udkik efter fugle som ibis, lille flamingo, kejserørn og tårnfalk. Bådturen på søen varer cirka 2 til 3 timer. Vi kører videre og indkvarterer os på hotel i Konso.

Stammefolks liv og hverdag er i centrum for denne dag. Først møder vi Bana-folket. Bana-folket er et semi-nomadisk folk, der lever i den lavere Omo-dal. Mændene har ofte deres hår sat op med en farverig lerhætte, der er dekoreret med fjer. Både mænd og kvinder maler deres kroppe med hvidt kridt. Kvinder i stammen bærer perler i deres hår, der holdes sammen med smør.
Herefter besøger vi Ari folket, den største gruppe i den nedre Omo-dal. Kvinderne bærer nederdele lavet af enset, en bananlignende træ. Ari-folket er dygtige pottemagere.
Vi fortsætter vi til Jinka, hvor vi overnatter på hotel. 

På østbredden af Omo-floden ligger Mago nationalpark. Vi kører ca. et par timer på ujævn vej og besøger en Mursi-landsby. Mursi er en af de stammer, der stadigt praktiserer kropsbemalinger med naturlige farvestoffer som lime eller ler. De bor i en af de mest øde egne af Etiopien. De er animister, dog er 15% kristne.

De er oprindelig kvægbrugere, men en sygdom decimerede kvægbestanden i 60'erne, og nu dyrker de også sorghum og majs og holder bier. De forsynede også tidligere de omboende stammer med dyreskind, men deres jagtområde er nu en nationalpark hvor jagt er forbudt.

De er mest kendt for kvindernes læbeplader (tallerkennegre). Som 20-årig får kvinden spaltet underlæben fra, og der bliver i løbet af det næste år indsat stadig større lerplader. Når den endelige størrelse er nået, går kvinden dog ikke med pladen til daglig, det er for upraktisk, og læben hænger meget uskønt frit ned. Jo større plade, desto større medgift.

Efter besøget hos dem vender vi tilbage til vores hotel.

Flere stammer i det sydlige Etiopien dukker op. Først Bana-stammen, som vi besøger undervejs fra Mago nationalparken til Turmi. Dernæst Hamar-folket, som i årevis har levet isoleret og derfor har udviklet meget unikke skikke. Hamar-folkets livsstil er meget traditionel afrikansk. De er kvægnomader, og ved den sidste folketælling i Etiopien registrerede man kun 42.000 Hamar.

Vi overnatter på hotel.

Dagsudflugt til Omo Rate og Galeb landsbyerne. Herefter besøger vi Karo-stammen. Der er kun 1000 Karo, og dermed er dette en af de mindste stammer i Etiopien. Ifølge deres overlevering var de kvægbrugere, som levede i bjergene. En dag forsvandt deres kvæg i søgen efter vand. De fulgte efter og fandt Omo-floden, hvor de slog sig ned. Tsetsefluen har udryddet deres kvæg, og nu er de agerbrugere som dyrker sorghum, majs og bønner. De holder bier, og de er fornylig af nød begyndt at fiske, hvilket tidligere var tabu.

De har handelssamkvem med Hamar (som også passer noget af deres kvæg mod at få sorghum), og med Bashata, Dassanetch og Arbore, og med disse folk holder de fred. De er derimod krigeriske mod Nyangatom og Mursi, senest var der en blodig konflikt om ejerskabet af et stykke land i 1993.

Vi overnatter på hotel.

I dag kører vi via Konso til Arba Minch, hvor vi overnatter på hotel.

Efter morgenmaden kører vi via Alaba Kulito og Wondo Genet til Awassa. Vi har én overnatning på hotel i Awassa.

Vi kører mod Addis Abeba, og besøger undervejs Adadi Maryam, der er en ca. 600 år gammel klippekirke bygget under Kejser Lalibela. Vi gør også stop ved Tiya, hvor der findes 36 steler. Stenstøtterne knyttes til en forhistorisk etiopisk kultur som er ikke er ret kendt. Den højeste af støtterne er 3,7 m.

Så kører vi tilbage mod Addis Abeba, hvor vi er fremme om eftermiddagen. Vi har to overnatninger på hotel i Addis Abeba.

Vi starter dagen med at besøge det interessante Etnologiske museum. 
Herefter besøger vi Trinity kirken, der er den mest betydningsfulde i Etiopien. Den er opført kort tid efter, at kejser Menelik 2. havde besluttet at gøre Addis Abbeba til hovedstad, og i dag er den sæde for ærkebiskoppen over den etiopisk-ortodokse kirke. Kejser Haile Selassies grav er i kirken. 
Vi runder dagen af med tid til shopping, inden der er afskedsmiddag, og vi har mulighed for at bade og klæde om på et hotelværelse, inden hjemturen til Danmark. Sent om aftenen kører vi til lufthavnen.

Alle planlagte afgange

14 dage Pris Rejseleder Status Information
9. jul 18 til
22. jul 18
20.900 kr Joachim Jacobsen Bestil rejse
25. sep 18 til
8. okt 18
21.900 kr Uffe Steffensen Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede