Logo

Etiopien rundrejse

Frodige bjerglandskaber og bibelske motiver

En rejse i Etiopien er en rejse tilbage i tid. Kristendommen, der kom til landet i det 4. årh., har bl.a. manifesteret sig i de helt unikke klippekirker i Lalibela, der stadig er i brug og tiltrækker pilgrimme fra hele Etiopien.

Vi skal selvfølgelig smage den etiopiske kaffe, der er ophav til den nu verdensomspændende drik. Etiopien har en enestående flot natur - og en smuk befolkning, der tager godt imod sine gæster.

Se dagsprogram
Regioner: Afrika
Lande: Etiopien
16 dage Pris Rejseleder Status Information
12. okt 19 til
27. okt 19
21.900 kr Jan Fabricius Ledige pladser Bestil rejse
2. nov 19 til
17. nov 19
21.900 kr Joachim Jacobsen Ledige pladser Bestil rejse
21. dec 19 til
5. jan 20
22.800 kr Joachim Jacobsen Ledige pladser Bestil rejse
15. jan 20 til
30. jan 20
23.600 kr (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse Timkat festival i Gondar
1. feb 20 til
16. feb 20
Afventer pris (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse
14. mar 20 til
29. mar 20
Afventer pris (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse
Vis alle ledige afgange Vis færre

At betragte hverdagslivet er som at iagttage bibelske motiver: Der pløjes med ard og høstes med segl. Afgrøderne bæres hjem på ryggen eller fragtes med æsler. I søen ser man fiskere i papyrusbåde. Landskabet er frodigt, med baobab- og akacietræer.

Og så er der alle legenderne om Etiopien: Dronningen af Saba, der havde sin hovedstad i Axum. Og ”Pagtens Ark”, der blev bragt hertil af kejser Menelik, søn af dronningen af Saba og kong Salomon.

Rejsens absolutte højdepunkt er klippekirkerne i Lalibela. De er hugget ind i de røde, vulkanske bjerge og forbundet med underjordiske, labyrintiske gange. Selvom Lalibela aldrig blev ”Det Ny Jerusalem”, hvilket ellers var en titel, der var tiltænkt, opnåede Lalibela alligevel en særlig plads i etiopiernes hjerter. Med al sin mystik og skønhed regnes Lalibela som verdens 8. vidunder – og den er naturligvis med på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

En helt særlig oplevelse er også sejlturen på Tana-søen. Det er her, Den Blå Nil udspringer. Søen har 37 øer, og vi sejler rundt og besøger klostre og kirker og landsbyer langs bredden.

Axum dominerede engang handlen mellem Afrika og Asien, og den dag i dag rummer byen granit-monumenter, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Nogle af dem er høje som fleretages huse. Vi besøger også Gondar, der var hovedstad under de etiopiske kirkemaleriers ”guldalder”.

Se Lone Vestergaard Andersens video fra rejsen til Etiopien her

Max 17 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Ankomst efter midnat. Indkvartering i Addis Abeba.

Addis Abeba kaldes ofte for ”Afrikas hovedstad”, for både Den Afrikanske Union og FN har hovedsæder i den etiopiske hovedstad. Byen ligger i 2.355 meters højde, og det gør den til verdens 3. højest beliggende hovedstad. Efter morgenmaden skal vi på byrundtur. Vi besøger National Archeological Museum, der bl.a. huser 52 knogler fra abemennesket Lucy. Lucy var en sensation, da hun blev udgravet i 1974. Hun har gået rundt for 3,2 millioner år siden, og har mindet om både abe og menneske. Palæo-antropologen Don Johanson kunne ud fra fossilets bækken afgøre, at der var tale om et hun-individ – og var i øvrigt så opstemt over sit fund, at han opkaldte det efter Beatles-sangen ”Lucy in the Sky with Diamonds.” Museet belyser Etiopiens oldtidshistorie samt landets nyere historie.

Vi besøger også det etnografiske museum, hvor nationes folkemindesamling er udstillet i Kejser Hailie Selassies gamle palads. Hvis der er tid, snupper vi en kop friskmalet, etiopisk Arabica-kaffe på en af Tomoca-kædens cafeer. Om aftenen er der middag på en traditionel restaurant.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi starter vor klassiske rundrejse med at køre 110 km nordpå til det berømte kloster Debre Libanos, grundlagt i det 13. årh. Klostret har en fantastisk beliggenhed ved en 700 m. høj kløft. I området findes flere portugisiske broer fra 1700-tallet, hvorfra der udsigt over Den Blå Nil. Vi overnatter på et beskedent hotel i Debre Markos (2.446 m.o.h.).

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag går turen til Bahir Dar, der ligger ved Tana søen. Hvis tiden tillader det, gør vi ophold ved den smukke vulkansø Zengena, der ligger i 2500 meters højde. Man kan vandre til søen gennem en cypresskov, og der er gode muligheder for at se colobus-aber. Undervejs gør vi holdt ved ”Blue Nile Falls”.

Vi kører gennem områder, hvor der dyrkes ”teff”, hirse og hvede. Teff er en græsafgrøde, som er en vigtig ingrediens for højlandsbefolkningens daglige kost. Hen på eftermiddagen ankommer vi til vores hotel ved Tana søen.

Bahir Dar har brede boulevarder med palmer og blomster i mange farver. Byen er hjemsted for Amhara-folket, hvis sprog i mange år var Etiopiens nationalsprog. Vi har én overnatning i Bahir Dar (1.800 m.o.h.).

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Tana søen er Etiopiens største, 3500 km2 og kilden til Den Blå Nil, som flyder 5223 km nordpå, før den løber ud i Middelhavet. Omkring denne sø er opstået både naturmæssige og kulturelle unikke ting. Der er 37 øer, og på 20 af disse blev der i 16-1700-tallet bygget klostre og kirker. Legenden siger, at det var her Pagtens Ark først blev bragt til af Kejser Menelik, søn af dronningen af Saba og kong Salomon. For at få et godt indtryk af dette smukke område tager vi på en sejltur på søen. Vi stopper undervejs og besøger klostre, og vi har chancer for at møde fiskere i papyrusbåde og måske også et par pelikaner på søen. Især vandreturen gennem kaffeplantager til kirken Ura Kidane Mihret er flot. Vi har taget picnic med, så der er tid til at nyde dagen ved Tana-søen. Vores chauffør møder os i Gorgora og kører os det sidste stykke vej til Gondar, hvor vi har to overnatninger.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Byen Gonder (2133 m.o.h.) blev grundlagt i 1635 af Kong Fasilidas og var hovedstad i 250 år. Denne periode var de etiopiske kirkemaleriers ”guldalder”. Under kong Fasilidas og hans efterfølgere blev der udviklet en unik ”hofkultur”, med forfinede musikformer og poesi m.m., og der blev brugt rigtig mange ressourcer på smukke kirkemalerier. Her er mange historiske bygningsværker, paladser og kirker. Vi besøger byens paladskompleks, Fasil Ghebbi, badet som bruges til den årlige Timkat festival, samt den unikke Debra Berhan Selassie kirke fra 1706. Hele kirkens indre viser scener fra Bibelen, og loftet har mere end 80 malerier af ”afro-engle”.

Eftermiddagen i Gondar er fri. Om aftenen kan vi opleve en traditionel musikbar.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi står tidligt op og sætter kursen mod Simien bjergene. Vi kører gennem et frugtbart landbrugsområde. I dette område boede engang efterkommerne af falasha – etiopiske jøder.

Vi kører via Debark til Simien bjergene, der er et imponerende smukt naturområde med mange plateauer adskilt af brede floddale. Nogle af bjergtinderne er over 4000 m høje, bl.a Ras Dashen, det højeste punkt i Etiopien. Der er gode chancer for at se Gelada-aber samt hvis vi er heldige den truede Walia ibex, der er en mellemting mellem et dådyr og en bjergged. Derimod er det sjældent at se den etiopiske ulv. Der er mange spændende fuglearter som f.eks. tyknæbbet ravn. Resten af dagen er afsat til en vandretur i Simien bjergene med lokal ranger.

Vi indkvarteres på et lille primitivt hotel i Debark udenfor naturparken Simien Mountains. Det kan være koldt her, da vi er i ca. 3.000 m’s højde.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Dagen byder på en delvis støvet, lang og afvekslende køretur til Axum, hvor vi skal bo i to nætter på lokalt hotel. Også denne dag byder på utrolig flotte naturscenerier med udsigter til Simien bjergene og terrasselandbrug ad bjergsiderne. Undervejs krydser vi Tekeze floden og ser røgelsestræer, baobab-træer og akacie-træer. Vi gør godt med fotostops undervejs, og hvis tiden tillader det, går vi et par ture i løbet af dagen.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Axum (2.131 m.o.h.) er et af Afrikas rigeste og vigtigste arkæologiske områder. Her findes fundamentet til en arkitektonisk tradition, national stolthed og identitet samt bevis på Etiopiens vigtige rolle i historien om kulturudveksling i Rødehavsområdet.

Ifølge sagnet var Axum hovedstad for Dronningen af Saba i det 10. århundrede f. Kr. I dag er Axum den religiøse hovedstad for Etiopiens koptiske kristne befolkning, som tror, at her huses den originale ”Pagtens Ark”.

I det første århundrede e. Kr. var Axum centrum for en høj civilisation, og i en periode på omkring 1000 år dominerede Axum handlen mellem Afrika og Asien. Denne højkultur har efterladt sig monumenter, hvis lige ikke findes andre steder i verden.

Vi starter dagen med at besøge ”Stelae Field”, hvor der er mange høje steler hugget ud i hård granit. Flere af dem står endnu, hvor de blev anbragt for mere end 2000 år siden. Arkæologer mener, at stelerne har markeret gravmæler. En af dem, gravmælet for kong Remhai, endte i Rom, da Italien fra 1935-41 besatte Etiopien. Men den blev leveret tilbage i 2005 og står nu i Aksum.

Efter frokost ser vi resterne af et palads. I dag er der ikke meget tilbage, men legenden går på, at her boede dronningen af Saba. Vi ser også hendes badehus, samt gravmælerne for Kong Kaleb (6. årh.) og hans efterfølger Kong Gebre Meskel, inden vi vender tilbage til hotellet.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Endnu en smuk men lang køretur gennem den fascinerende Tigray region. Her er 200 millioner gamle kløftelandskaber, hvor bønderne i århundrede har opbygget terrasser på bjergskråningerne. Tigrai folket taler tigrinya og er etnisk mere relateret til befolkningen i Eritrea end til Amhara folket. Vi besøger undervejs det det 2.700 år gamle Yeha tempel, der er Afrikas ældste bygning syd for Sahara. Templet udgør en af de vigtigste kultsteder for Damont-kulturen. Lige nord for Wukro besøger vi landsbyen Negash, der er den ældste muslimske bebyggelse i Etiopien.

Vi har to overnatninger på lodge i Wukro ved Gheralta bjergene (ca. 2.000 m.o.h).

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi til den sydlige del af Gheralta bjergene. Her besøger vi Abraha Atsbeha, der er fra det 10. århundrede og regnes for den ældste udhuggede kirke i Etiopien. Vi fortsætter ad en temmelig støvet vej, men der er muligheder for at se hyæner og sjakaler undervejs.
Ved foden af Gheralta bjergene vandrer vi op til klippekirken Maryam Korkor. Der er ca. 1,5 times vandring hver vej ad en stejl og stenet sti, og med en fantastisk udsigt undervejs og oppe fra kirken.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi starter dagen med at besøge den spændende Wukro museum. Vi fortsætter langs kanten af Danakil kløften og videre til regionshovedstaden Mekele (2.084 m.o.h), hvor vi har én overnatning.
Om eftermiddagen besøger vi bl.a. Kejser Yohannes IVs palads og museum.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

En ca. 11 timer lang køretur (inklusiv pauser) gennem storslåede landskaber til Lalibela. Denne del af Etiopien er dannet af vulkansk aktivitet, det er en dramatisk og smuk natur. Her er kaktusser, smukke akacie-træer, dromedarer og små landsbyer. Vi stopper undervejs og nyder de flotte udsigter. Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Lalibela, hvor vi har to overnatninger.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Lalibela er en særpræget og isoleret bjergby (2.630 m.o.h.). Besøget her er et af rejsens højdepunkter. Lalibela er kendt for sine mange klippekirker, hugget ud af en smuk rød vulkansk bjergart. 12 af disse særprægede kirker er stadig i brug og tiltrækker pilgrimme fra hele Etiopien. Kirkerne er forbundet via labyrintagtige underjordiske gange.

Vi udforsker kirkerne til fods. Vi ser bl.a. den største klippekirke i verden, Bet Medhane Alem. Kendt fra film og billeder er også Bete Giorgis, der er hugget ud som et kors.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Om formiddagen flyver vi tilbage til Addis Abeba. Efter frokost er der besøg på Robera kaffe-risteri, og der er evt. tid på egen hånd, inden vi kører til et hotel, hvor der er et par delte dagsværelser til rådighed. Vi spiser afskedsmiddag, før der sent på aftenen køres til lufthavnen.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Alle planlagte afgange

16 dage Pris Rejseleder Status Information
12. okt 19 til
27. okt 19
21.900 kr Jan Fabricius Ledige pladser Bestil rejse
2. nov 19 til
17. nov 19
21.900 kr Joachim Jacobsen Ledige pladser Bestil rejse
21. dec 19 til
5. jan 20
22.800 kr Joachim Jacobsen Ledige pladser Bestil rejse
15. jan 20 til
30. jan 20
23.600 kr (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse Timkat festival i Gondar
1. feb 20 til
16. feb 20
Afventer pris (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse
14. mar 20 til
29. mar 20
Afventer pris (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede