Logo

Etiopien rundrejse

Frodige bjerglandskaber og bibelske motiver

En rejse i Etiopien er en rejse tilbage i tid. Kristendommen, der kom til landet i det 4. årh., har bl.a. manifesteret sig i de helt unikke klippekirker i Lalibela, der stadig er i brug og tiltrækker pilgrimme fra hele Etiopien.

Vi skal selvfølgelig smage den etiopiske kaffe, der er ophav til den nu verdensomspændende drik. Etiopien har en enestående flot natur - og en smuk befolkning, der tager godt imod sine gæster.

Se dagsprogram
Regioner: Afrika
Lande: Etiopien
16 dage Pris Rejseleder Status Information
2. nov 19 til
17. nov 19
21.900 kr Joachim Jacobsen Udsolgt Forespørg
21. dec 19 til
5. jan 20
22.800 kr Joachim Jacobsen Én plads tilbage Bestil rejse
15. jan 20 til
30. jan 20
23.900 kr Uffe Steffensen Ledige pladser Bestil rejse Timkat festival i Gondar
15. feb 20 til
1. mar 20
21.900 kr Joachim Jacobsen Ledige pladser Bestil rejse
4. apr 20 til
19. apr 20
21.900 kr Gert Lynge Sørensen Ledige pladser Bestil rejse
10. okt 20 til
25. okt 20
21.400 kr Jan Fabricius Ledige pladser Bestil rejse
31. okt 20 til
15. nov 20
21.400 kr (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse
19. dec 20 til
3. jan 21
21.900 kr Joachim Jacobsen Ledige pladser Bestil rejse
Vis alle afgange Vis færre

At betragte hverdagslivet er som at iagttage bibelske motiver: Der pløjes med ard og høstes med segl. Afgrøderne bæres hjem på ryggen eller fragtes med æsler. I søen ser man fiskere i papyrusbåde. Landskabet er frodigt, med baobab- og akacietræer.

Og så er der alle legenderne om Etiopien: Dronningen af Saba, der havde sin hovedstad i Axum. Og ”Pagtens Ark”, der blev bragt hertil af kejser Menelik, søn af dronningen af Saba og kong Salomon.

Rejsens absolutte højdepunkt er klippekirkerne i Lalibela. De er hugget ind i de røde, vulkanske bjerge og forbundet med underjordiske, labyrintiske gange. Selvom Lalibela aldrig blev ”Det Ny Jerusalem”, hvilket ellers var en titel, der var tiltænkt, opnåede Lalibela alligevel en særlig plads i etiopiernes hjerter. Med al sin mystik og skønhed regnes Lalibela som verdens 8. vidunder – og den er naturligvis med på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

En helt særlig oplevelse er også sejlturen på Tana-søen. Det er her, Den Blå Nil udspringer. Søen har 37 øer, og vi sejler rundt og besøger klostre og kirker og landsbyer langs bredden.

Axum dominerede engang handlen mellem Afrika og Asien, og den dag i dag rummer byen granit-monumenter, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Nogle af dem er høje som fleretages huse. Vi besøger også Gondar, der var hovedstad under de etiopiske kirkemaleriers ”guldalder”.

Se Lone Vestergaard Andersens video fra rejsen til Etiopien her

Max 17 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Ankomst efter midnat. Indkvartering i Addis Ababa.

Addis Ababa kaldes ofte for ”Afrikas hovedstad”, for både Den Afrikanske Union og FN har hovedsæder i den etiopiske hovedstad. Byen ligger i 2.355 meters højde, og det gør den til verdens 3. højest beliggende hovedstad. Efter morgenmaden skal vi på byrundtur. Vi besøger National Museum of Ethiopia, der bl.a. huser 52 knogler fra abemennesket Lucy. Lucy var en sensation, da hun blev udgravet i 1974. Hun har gået rundt for 3,2 millioner år siden, og har mindet om både abe og menneske. Palæo-antropologen Don Johanson kunne ud fra fossilets bækken afgøre, at der var tale om et hun-individ – og var i øvrigt så opstemt over sit fund, at han opkaldte det efter Beatles-sangen ”Lucy in the Sky with Diamonds.” Museet belyser Etiopiens oldtidshistorie samt landets nyere historie.

Vi besøger også det etnografiske museum, hvor nationes folkemindesamling er udstillet i Kejser Hailie Selassies gamle palads. Hvis der er tid, snupper vi en kop friskmalet, etiopisk Arabica-kaffe på en af byens kendte cafeer. 

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi står tidlig op og starter vor klassiske rundrejse med at køre nordpå til det berømte kloster Debre Libanos, grundlagt i det 13. årh. Klostret har en fantastisk beliggenhed ved en 700 m. høj kløft. I området findes flere broer fra starten af 1800-tallet, der er bygget i portugisisk stil, og hvorfra der er udsigt over Den Blå Nil. Vi fortsætter og overnatter på et beskedent hotel i Debre Markos (2.446 m.o.h.).

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag går turen til Bahir Dar, der ligger ved Tana søen. Hvis tiden tillader det, gør vi ophold ved den smukke vulkansø Zengena, der ligger i 2500 meters højde. Man kan vandre til søen gennem en cypresskov, og der er gode muligheder for at se colobus-aber. 

Vi kører gennem områder, hvor der dyrkes ”teff”, hirse og hvede. Teff er en græsafgrøde, som er en vigtig ingrediens for højlandsbefolkningens daglige kost.

Efter frokost kører vi til Den Blå Nils vandfald.

Hen på aftenen ankommer vi til vores hotel ved Tana søen.

Bahir Dar har brede boulevarder med palmer og blomster i mange farver. Byen ligger midt i Amhara-regionen. Amharisk var i mange år Etiopiens nationalsprog. Vi har én overnatning i Bahir Dar (1.800 m.o.h.).

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Tana søen er Etiopiens største, 3500 km2 og kilden til Den Blå Nil, som flyder 5223 km nordpå, før den løber ud i Middelhavet. Omkring denne sø er opstået både naturmæssige og kulturelle unikke ting. Der er 37 øer, og på 20 af disse blev der i 16-1700-tallet bygget klostre og kirker. Legenden siger, at det var her Pagtens Ark først blev bragt til af Kejser Menelik, søn af dronningen af Saba og kong Salomon.

For at få et godt indtryk af dette smukke område tager vi på en sejltur på søen. I nærheden af Nilens udspring er der en god chance for at se flodheste og pelikaner og møde fiskere i de traditionelle papyrusbåde. Senere lægger vi til ved to rundkirker, som ligger gemt mellem gamle træer og vilde kaffebuske. Vores medbragte madpakke nyder vi på sejlturen videre til Gorgora, hvor vi samles op af vores chauffør, og vi 
kører det sidste stykke vej til Gondar, hvor vi har to overnatninger.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Byen Gonder (2133 m.o.h.) blev grundlagt i 1635 af Kong Fasilidas og var hovedstad i 250 år. Denne periode var de etiopiske kirkemaleriers ”guldalder”. Under kong Fasilidas og hans efterfølgere blev der udviklet en unik ”hofkultur”, med forfinede musikformer og poesi m.m., og der blev brugt rigtig mange ressourcer på smukke kirkemalerier. Her er mange historiske bygningsværker, paladser og kirker. Vi besøger byens paladskompleks, Fasil Ghebbi, badet som bruges til den årlige Timkat-festival, samt den unikke Debre Birhan Selassie kirke fra 1706. Hele kirkens indre viser scener fra Bibelen, og loftet har mere end 80 malerier af ”afro-engle”.

Eftermiddagen i Gondar er fri. Om aftenen kan vi opleve en traditionel musikbar.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi sætter kursen mod Simien bjergene og kører gennem et frugtbart landbrugsområde. I dette område boede engang efterkommerne af falasha – etiopiske jøder.

Vi kører via Debark til Simien bjergene, der er et imponerende smukt naturområde med mange plateauer adskilt af brede floddale. Nogle af bjergtinderne er over 4000 m høje, bl.a Ras Dashen, det højeste punkt i Etiopien. På nært hold oplever vi Gelada-aber og kan iagttage deres familieliv. Hvis vi er heldige ser vi den fantastiske lammegrib og den tyknæbbede ravn, som kun forekommer her.
Resten af dagen er afsat til en vandretur i Simien bjergene med lokal ranger.

Vi indkvarteres på et enkelt hotel i Debark udenfor naturparken Simien Mountains. Det kan være koldt her, da vi er i ca. 3.000 m’s højde.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Dagen byder på en delvis støvet, lang og afvekslende køretur til Axum, hvor vi skal bo i to nætter på hotel. Også denne dag byder på utrolig flotte naturscenerier med udsigter til Simien bjergene og terrasselandbrug ad bjergsiderne. Undervejs krydser vi Tekeze floden og ser røgelsestræer, baobab-træer og akacie-træer. Vi gør godt med fotostops undervejs, og hvis tiden tillader det, går vi et par ture i løbet af dagen.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Axum (2.131 m.o.h.) er et af Afrikas rigeste og vigtigste arkæologiske områder. Her findes fundamentet til en arkitektonisk tradition, national stolthed og identitet samt bevis på Etiopiens vigtige rolle i historien om kulturudveksling i Rødehavsområdet.

Ifølge sagnet var Axum hovedstad for Dronningen af Saba i det 10. århundrede f. Kr. I dag er Axum den religiøse hovedstad for Etiopiens koptiske kristne befolkning, som tror, at her huses den originale ”Pagtens Ark”.

I det første århundrede e. Kr. var Axum centrum for en høj civilisation, og i en periode på omkring 1000 år dominerede Axum handlen mellem Afrika og Asien. Denne højkultur har efterladt sig monumenter, hvis lige ikke findes andre steder i verden.

Vi starter dagen med at besøge ”Stelae Field”, hvor der er mange høje steler hugget ud i hård granit. Flere af dem står endnu, hvor de blev anbragt for mere end 2000 år siden. Arkæologer mener, at stelerne har markeret gravmæler. En af dem, gravmælet for kong Remhai, endte i Rom, da Italien fra 1935-41 besatte Etiopien. Men den blev leveret tilbage i 2005 og står nu i Aksum.

Efter frokost ser vi resterne af et palads. I dag er der ikke meget tilbage, men legenden går på, at her boede dronningen af Saba. Vi ser også hendes badehus, samt gravmælerne for Kong Kaleb (6. årh.) og hans efterfølger Kong Gebre Meskel, inden vi vender tilbage til hotellet.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Endnu en smuk men lang køretur gennem den fascinerende Tigray region. Her er 200 millioner gamle kløftelandskaber, hvor bønderne i århundrede har opbygget terrasser på bjergskråningerne. Tigray-folket taler i modsætning til amharene deres eget sprog, tigrinya. Tigray-folket lever både i denne region og i Eritrea.

Vi besøger undervejs det det 2.700 år gamle Yeha tempel, der er Afrikas ældste bygning syd for Sahara. Templet udgør en af de vigtigste kultsteder for Da'mot-kulturen. Lige nord for Wukro besøger vi landsbyen Negash, der er den ældste muslimske bebyggelse i Etiopien.

Vi har to overnatninger på lodge i Wukro ved Gheralta bjergene (ca. 2.000 m.o.h).

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi til den sydlige del af Gheralta bjergene.

Gruppen deles op i to hold, hvor det ene hold vandrer op til klippekirken Maryam Korkor, mens resten holder sig på sletten og vandrer ud til en hulekirke, Maryam Papaseiti, som ligger i en fantastisk, oaseagtige kirkeskov. Begge ture tager ca. 1,5 time pr. vej. Vandreturen til Maryam Korkor fører op af en stejl og stenet sti, der kræver god kondition og balance, mens dalturen ikke stiller særlige krav. Grupperne mødes igen til picnicfrokost.

Vi fortsætter ad en temmelig støvet vej, men der er muligheder for at se hyæner og sjakaler undervejs. 

Vi besøger Abraha wa Atsbeha, der er fra det 10. århundrede og regnes for den ældste udhuggede kirke i Etiopien. 

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi starter dagen med at besøge den spændende Wukro museum, der udstiller de seneste års spektakulære fund fra Aksum- og Da'mot-kulturen.
Vi fortsætter til regionshovedstaden Mekele (2.084 m.o.h), hvor vi har én overnatning.

Inden frokost besøger vi Kejser Yohannes IVs palads og museum.

Herefter har vi tid på egen hånd. Man kan tage på café/juice bar og/eller shoppe i nærheden af hotellet. Eller besøge TPLF-museum / War Memorial Monument. Tager man 5 min. i tuk tuk kan man besøge et traditionelle håndværksmarked. 

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

En ca. 11 timer lang køretur (inklusiv pauser) gennem storslåede landskaber til Lalibela. Denne del af Etiopien er dannet af vulkansk aktivitet, det er en dramatisk og smuk natur. Her er kaktusser, smukke akacie-træer, dromedarer og små landsbyer. Vi stopper undervejs og nyder de flotte udsigter. Hen mod aftenen ankommer vi til Lalibela, hvor vi har to overnatninger.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Lalibela er en særpræget og isoleret bjergby (2.630 m.o.h.). Besøget her er et af rejsens højdepunkter. Lalibela er kendt for sine mange klippekirker, hugget ud af en smuk rød vulkansk bjergart. 12 af disse særprægede kirker er stadig i brug og tiltrækker pilgrimme fra hele Etiopien. Kirkerne er forbundet via labyrintagtige underjordiske gange.

Vi udforsker kirkerne til fods. Vi ser bl.a. den største klippekirke i verden, Bet Medhane Alem. Kendt fra film og billeder er også Bete Giorgis, der er hugget ud som et kors.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Om formiddagen flyver vi tilbage til Addis Ababa. Efter frokost er der besøg på Robera kaffe-risteri, og der er evt. tid på egen hånd, inden vi kører til et hotel, hvor der er et par delte dagsværelser til rådighed. Vi spiser afskedsmiddag, før der sent på aftenen køres til lufthavnen.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Alle planlagte afgange

16 dage Pris Rejseleder Status Information
2. nov 19 til
17. nov 19
21.900 kr Joachim Jacobsen Udsolgt Forespørg
21. dec 19 til
5. jan 20
22.800 kr Joachim Jacobsen Én plads tilbage Bestil rejse
15. jan 20 til
30. jan 20
23.900 kr Uffe Steffensen Ledige pladser Bestil rejse Timkat festival i Gondar
15. feb 20 til
1. mar 20
21.900 kr Joachim Jacobsen Ledige pladser Bestil rejse
4. apr 20 til
19. apr 20
21.900 kr Gert Lynge Sørensen Ledige pladser Bestil rejse
10. okt 20 til
25. okt 20
21.400 kr Jan Fabricius Ledige pladser Bestil rejse
31. okt 20 til
15. nov 20
21.400 kr (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse
19. dec 20 til
3. jan 21
21.900 kr Joachim Jacobsen Ledige pladser Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede