Logo

Ghana rundrejse

Guldkysten

Der er historisk vingesus over Ghana. Danmark drev koloni fra 1659 og hentede guld, elfenben, og senere slaver, i det vestlige Afrika. Og Ashanti var et legendarisk kongedømme, der danner grundlag for en rig kultur i nutidens Ghana. Markeder er en vigtig del af tilværelsen i Afrika, og vi lægger vejen forbi flere af dem – blandt andet det måske største i Vestafrika. I det hele taget er Ghana et særdeles spændende kulturland - og på grund af historien særligt for os danskere.

Regioner: Afrika
Lande: Ghana
12 dage Pris Rejseleder Status Information
21. nov 18 til
2. dec 18
21.400 kr Lise Blom Bestil rejse
6. feb 19 til
17. feb 19
Afventer pris Lise Blom Bestil rejse
13. mar 19 til
24. mar 19
Afventer pris (Afventer rejseleder) Bestil rejse

Vi sætter fokus på den danske koloni-historie med besøg på den restaurerede plantage Frederiksgave. I de gamle forter Cape Coast Castle og Elmine fornemmer vi fortidens slavehandel med ”door of no return” og fugtige slavekældre.

I nationalparken Mole er vi på safari. En hængebro i toppen af træerne lader os opleve regnskoven Kakum fra oven. To landsbyer har gennem 150 år værnet om aber, og vi mærker tillidsforholdet, når vi besøger dem. Ashanti-rigets storhed får vi indtryk af på kongepaladsets museum.

Læs praktiske oplysninger om rejser til Ghana her

Max 20 deltagere.

Vis alle dage Skjul alle dage

Fly fra Kastrup. Vi ankommer om aftenen til Ghanas hovedstad Accra. Her grundlagde danskerne Christiansborg i 1661, som var hovedsæde for danskerne i 200 år. Dengang kontrollerede Danmark en række forter i det østlige Ghana hvor vi handlede. I årene 1650-1857 blev 300.000 afrikanske slaver fragtet fra Guldkysten til den dansk-vestindiske ø St. Thomas på 333 sejladser. Vi overdrog området til englænderne, og da Ghana blev selvstændigt rykkede præsidenten og regeringen ind i den gamle slaveborg.
Vi har to overnatninger på hotel i Accra.

Om formiddagen besøger vi Frederiksgave. Det er en lille plantage, som Frederik VI i 1832 gav til danskerkolonien i Ghana. I begyndelsen dyrkede 32 slaver kaffe for danskerne. Danskerne forsøgte også at dyrke sukkerrør, tobak og indigo, men opgav plantagedriften til sidst. Stedet blev siden kursted for syge danske embedsmænd fra Fort Christiansborg, der døjede med gul feber og malaria. I 1848 blev slaverne i Vestindien og Afrika officielt frigivet og Danmark solgte sine besiddelser til briterne i 1850. Derefter forfaldt Frederiksgaves bygninger, indtil Danmarks Nationalmuseum, i samarbejde med Universitetet i Ghana, for nylig har renoveret bygningerne.
Efter frokosten fortsætter vi langs kysten til Teshie for at kikker indenfor i en af Ghanas mest specielle butikker. Det er en meget berømt kistesnedker Eric Adjeley. Her kan man købe en kiste i form af et fly eller en gulerod. Kun fantasien sætter grænser, og Eric Adjeley udstiller nu sine kister internationalt. I 2013 besøgte han blandt andet Danmark. I den kristne del af Ghana er begravelser meget betydningsfulde med mindehøjtideligheder gennem flere år. Ønsker man sig en helt særlig souvenir, koster en kiste 1.500 dollars plus fragt.

Efter morgenmaden kører vi mod nord via den smukke Akwapim bjergkæde til Kumasi. Vi stopper undervejs ved den smukke botaniske have i Aburi, inden vi sidst på eftermiddagen ankommer til Ghanas næststørste by Kumasi med 1,5 millioner indbyggere. Siden 1600-tallet har byen været hovedstad for det historiske Ashanti-rige, som før den europæiske kolonisering dominerede et stort område i Vestafrika. Vi har én overnatning på hotel i Kumasi.

I dag kører vi længere nord på mod Techiman. Efterhånden som vi nærmer os Techiman bliver skoven tættere med enorme træer og kakaoplantager. Efter check in på vores hotel kører vi til Boebeng og Fiema. Her har områdets beboere værnet om aberne gennem 150 år, så de i dag er trygge ved mennesker. I landsbyen er mona-aberne på jagt efter en åben dør til et køkken og i træerne svinger de mere sky sort-hvide colobus-aber sig. Vi snakker med beboerne og hører om deres kultur og dagligliv. Herefter går vi en tur i en imponerende skov med enorme ficus-træer i familie med vores stuebirk, og i en rydning er der en gravplads for aber, som er døde i landsbyerne. Undervejs ser vi mange aber i træerne, og vi hører om, hvordan træer og planter bliver brugt til traditionel medicin. 
Vi overnatter på hotel i Techiman.

I dag kører vi til Mole nationalparken. Undervejs besøger vi et par landsbyer med karakteristiske flade tag og de gamle moskeer i Bole og Banda Nkwata. 
Fra udsigtsplatformen ved Mole Motel, hvor vi overnatter, kan vi nyde en fantastisk panoramaudsigt over et stort vandhul, som tiltrækker flokke af dyr. Her kommer blandt andet elefanter, bøfler og antiloper for at drikke. 
Vi har to overnatninger på Mole Motel.

I dag kører vi på safari med bevæbnede guider. Vi tager på vandresafari om morgen og safari i biler om aftenen. Der er især i de tørre måneder fra november til april gode chancer for bl.a. at se elefanter, bavianer, aber, bukke og antiloper. I de vådere måneder fra maj til oktober ses mange fuglearter i nationalparken.
Nationalparken blev oprettet i 1958 og beskytter et 4800 kvadratkilometer stort savanneområde. Der er 93 arter af pattedyr, 33 arter af krybdyr og 300 fuglearter.

I dag kører vi øst på til Kumasi. Undervejs stopper vi ved Larabanga moskeen, der er bygget i sudanesisk stil. Den er bygget i 1400-tallet, og er den ældste moské i landet, og en af de ældste i Vestafrika. Den kaldes også Vestafrikas Mekka.
Vi har to overnatninger på hotel i Kumasi.

Vi starter dagen med at besøge Kejetia markedet, der er Ghanas største marked – måske endda Vestafrikas største.
Ashantiernes kongefamilie spiller stadig en stor rolle i Ghana og i Kumasi. Familien var centrum for modstanden mod de engelske koloniherrer og blev på et tidspunkt deporteret til Seychellerne. Vi besøger museet på kongepaladset Manhyia og får på underholdende vis serveret historie og anekdoter. Det er tydeligt, at Ashantikongen undervejs har taget britisk kultur til sig.
Efter frokosten fortsætter vi til landsbyen Bonwire, hvor der produceres Kente tekstiler. Det er håndvævet ceremonielt stof i klare farver, som har stor betydning for de mange ceremonier og sociale sammenkomster. Størrelser og længder kan variere. Stoffet er meget farverigt og til tider temmelig dyrt på grund af historien bag. Hvert design har betydning, og man bruger sin påklædning til at kommunikere. Symbolikken handler ofte om vigtigheden af samarbejde. Men nogle tekstiler har pessimistiske budskaber som ”Gode gerninger rejser ikke langt” og ”Hvis det går dig bedre end din nabo, hader han dig”.
Vi går en tur gennem landsbyen, hvor de lokale vævere sidder uden for deres hjem og arbejder med tekstilerne. 
Herefter kører vi til Ntunso, der er en gammel landsby, hvor der arbejdes med adinkra. Ashanti folket har traditionelt udsmykket deres tøj med de såkaldte adinkra symboler. I modsætning til vestlig mode er der ofte en dybere mening gemt i afrikanske designs, hvad enten det handler om tøj eller frisurer. Farver, mønster og formgivning har oldgamle rødder og betydninger. Symbolerne bruges til at fortælle historier og til at udtrykke tanker og følelser. Symbolet skæres ud i et stempel (kalaba), og stemplet dyppes i farve og trykkes i felterne på stoffet.

I dag kører vi ned til kysten. På vejen gør vi holdt ved Ndonkor Nsuo floden. Her ved Assin Manso blev slaverne tjekket og badet, før de blev transporteret til Elminas fangehuller og senere sejlet til Amerika. Vi fortsætter til fæstningen Carolusborg, der nu hedder Cape Coast Castle og er en del af UNESCOs kulturarv. Det var oprindeligt et svensk handelsfort bygget i 1652 af Carlof. Fortet forblev dog kun i svensk besiddelse indtil 1658, hvor det blev erobret for den danske konge – af selvsamme Carlof, som nu var gået i dansk tjeneste, med hjælp af op til 2000 lokale Fetu-krigere. Danskerne blev dog franarret fortet af hollænderne, overgik siden til fetuerne, og endte i 1664 engelsk besiddelse, hvorfra det fik det nuværende navn. Cape Coast Castle fungerede indtil 1877 som udgangspunkt for de britiske militære felttog mod Ashanti-folket, som til sidst ledte til britisk overherredømme over hele Guldkyst-kolonien.
Vi begynder i slavekældrene, som på trods af udluftning stadig lugter klamt af angst og menneskelig nedværdigelse. Heldigvis kommer vi tilbage gennem ”door of no return” og kan nøjes med et kik gennem den sprække i muren, som ledte slaverne ud på en lang sørejse. Inden for fæstningen findes også et museum, som vi besøger. Herefter kører vi til et lækkert resort med paradisiske palmestrande udenfor Elmina, hvor vi har to overnatninger.
Selve byen Elmina er 700 år gammel, og langs den hektiske havn findes farvestrålende træbåde og et livligt fiskemarked, hvor kvinder sælger velkendte fisk samt mere særprægede fangster som gigantiske havsnegle.

Om formiddagen besøger vi Elmina Castle, som UNESCO har udnævnt som del af verdens kulturarv. Elmina Castle er grundlagt af portugiserne i 1482 og er det ældste europæiske bygningsværk i Afrika syd for Sahara. Her får vi også mulighed for at se slavekældrene og ”door of no return”. Ligesom udvalgte slavekvinder i sin tid, får vi lov til at komme op ad trappen til guvernørens værelser med udsigt over byen Elmina.
Om eftermiddagen kører vi til regnskoven Kakum nationalpark. Den 375 kvadratkilometer store nationalpark er Ghanas mest besøgte. Nationalparken blev oprettet i 1932 for at beskytte den oprindelige regnskov. Her er 500 arter af sommerfugle og 250 fuglearter, der er aber og endda skovelefanter. Men vi skal være ualmindeligt heldige, hvis vi får øje på så mange dyr. Regnskoven er nemlig tæt, så der er blade, træstammer og lianer overalt. Vi ser det hele fra oven på en 330 meter lang hængebro, der går fra platform til platform oppe i træerne. Der er 40 meter ned.

Efter morgenmaden kører vi til bydelen Osu i Accra, hvor det gamle Christiansborg ligger. Borgen hedder nu Osu Castle, opkaldt efter den oprindelige landsby i området. Gennem årerne er borgen blevet udvidet og ombygget utallige gange, så det er svært at få øje på detaljer fra danskernes tid. I skrivende stund er det ikke muligt at besøge Christiansborg på grund af sikkerhed. I 2013 er præsidenten og regeringen ganske vist rykket til en imponerende ny regeringsbygning. Men bygningerne bliver stadig brugt af regeringen. Hvor tæt vi får lov at komme afhænger af vagterne. Vi gør vores bedste for at charmere dem, så vi kan gå en tur langs de gamle danske huse på vejen op til borgen. Vi besøger også Lesley Wulff, der er femte generation efter Joseph Wulff. Han kan fortælle os spændende historier og viser os sikkert Josephs grav nede i kælderen.

Om aftenen kører vi til lufthavnen.

Alle planlagte afgange

12 dage Pris Rejseleder Status Information
21. nov 18 til
2. dec 18
21.400 kr Lise Blom Bestil rejse
6. feb 19 til
17. feb 19
Afventer pris Lise Blom Bestil rejse
13. mar 19 til
24. mar 19
Afventer pris (Afventer rejseleder) Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede