Logo

Ghana rundrejse

Guldkysten

Professor Wellington. Lesley Wulff. En høvding. En kistesnedker. En kælder med en grav. En dør til det ukendte. En paradisisk strand. Ghana er en guldgrube af oplevelser. Især for danskere, fordi Danmark drev koloni fra 1659 til 1850 og hentede guld, elfenben, og senere slaver. Den vestafrikanske kyst blev – meget rammende - kaldt Guldkysten.

Det gamle fort Christiansborg hedder nu Osu Castle, og vi er på rundvisning i Osu med professor Wellington, som er ekspert i historie og opvokset i Osu og derfor kender alle bydelens oprindelige familier, bygninger, smutveje og røverhistorier.

Vi besøger huset, hvor Lesley Wulff bor. Han er femte generation efter den danske embedsmand Joseph Wulff. Han kan fortælle om sin familie og viser os sikkert Josephs grav nede i kælderen.

Se dagsprogram
Regioner: Afrika
Lande: Ghana
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Danmark er også til stede i Ghana i nutiden, og det får vi bevis for i landsbyen Dalun, hvor den danske organisation Ghana Venskab laver udviklingsarbejde. Vi er inviteret til frokost, og høvdingen fortæller om det ghanesisk-danske partnerskab

Der er dog meget mere end danske vinkler på et besøg i Ghana. Ashanti var et legendarisk kongedømme, og ashantiernes kongefamilie spiller stadig en stor rolle i Ghana. Vi besøger museet på kongepaladset Manhyia og får serveret historie og anekdoter.

Et farverigt indslag er landsbyen Bonwire, hvor der produceres Kente tekstiler. Naturen? Ja, den sjoveste oplevelse er måske de små byer Boebeng og Fiema, som har værnet om og beskyttet aber gennem 150 år, så de i dag er trygge ved mennesker. Men der er også safari – både til fods og i bil – i nationalparken Mole.

Ved kysten ligger fæstningen Elmina Castle, hvor vi står ved ”door of no return” - eller nøjes med et kik gennem den sprække i muren, som ledte slaverne ud på en lang sørejse.

Vi skal også huske kistesnedkeren Eric Adjetey Anang, hvis værksted vi besøger på rejsens sidste dag. Det hele kan bearbejdes på et resort ved kystens paradisiske strande, hvor vi runder rejsen af.

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Fly fra Kastrup. Vi ankommer om aftenen til Ghanas hovedstad Accra. Her grundlagde danskerne Christiansborg i 1661, som var hovedsæde for danskerne i 200 år. Dengang kontrollerede Danmark en række forter i det østlige Ghana hvor vi handlede. I årene 1650-1857 blev 300.000 afrikanske slaver fragtet fra Guldkysten til den dansk-vestindiske ø St. Thomas på 333 sejladser. Vi overdrog området til englænderne, og da Ghana blev selvstændigt rykkede præsidenten og regeringen ind i den gamle slaveborg.
Vi har to overnatninger på hotel i Accra.

Vi er langt fra de første danskere, som besøger området omkring Accra. Den første dag i Ghana vil vi derfor se nogle af sporene fra den danske fortid i Ghana. Vi besøger bydelen Osu, som er den del af Accra, hvor danskerne grundlagde fortet Christiansborg. Med på besøget har vi professor Wellington, som virkelig er på hjembane i Osu. Som uddannet arkitekt er han specialiseret i arkæologisk og historisk arkitektur og har været med til at skrive faglitteratur om kolonitiden i Ghana. Men Wellington har ikke bare en faglig akademisk viden om det gamle Osu. Han er nemlig opvokset her og kender derfor alle bydelens oprindelige familier, deres bygninger, smutveje og røverhistorier.

Danskernes gamle fort Christiansborg hedder nu Osu Castle, opkaldt efter den oprindelige landsby i området. Gennem årerne har borgen været ramt af jordskælv, og den er blevet udvidet og ombygget utallige gange, så udefra er det svært at få øje på detaljer fra danskernes tid. Christiansborg har fungeret som regeringssæde indtil 2013 uden adgang for gæster. Men nu er vi så heldige, at der er adgang til en den ældste del af Christiansborg, som oprindeligt er bygget af danskerne. Lokalerne er ved at blive renoverede, men vi håber, at vi får adgang til en del af kældrene under Christiansborg, til den indre gård og til repræsentationslokalerne.

Nogle danskere slog sig ned i Osu og fik familier. Det kan man i dag se på gadenavne og familienavne. En af de danskere var embedsmanden Wulff Joseph Wulff, som giftede sig med den lokale kvinde Sara Malm og byggede et hus til familien. I dag lever hans efterkommere stadig i huset, og vi besøger Lesley Wulff, der er femte generation efter Joseph Wulff. Han kan fortælle os om sin familie og viser os sikkert Josephs grav nede i kælderen.

Efter frokost besøger vi Frederiksgave. Det er en lille plantage, som Frederik VI i 1832 gav til
danskerkolonien i Ghana. I begyndelsen dyrkede 32 slaver kaffe for danskerne. Danskerne forsøgte
også at dyrke sukkerrør, tobak og indigo, men opgav plantagedriften til sidst. Stedet blev siden
kursted for syge danske embedsmænd fra Fort Christiansborg, der døjede med gul feber og malaria.
I 1848 blev slaverne i Vestindien og Afrika officielt frigivet og Danmark solgte sine besiddelser til
briterne i 1850. Derefter forfaldt Frederiksgaves bygninger, indtil Danmarks Nationalmuseum, i
samarbejde med Universitetet i Ghana, for nylig har renoveret bygningerne.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi mod nord via den smukke Akwapim bjergkæde til Kumasi. Vi stopper undervejs ved den smukke botaniske have i Aburi, inden vi sidst på eftermiddagen ankommer til landsbyen Bonwire, hvor der produceres Kente tekstiler. Det er håndvævet ceremonielt stof i klare farver, som har stor betydning for de mange ceremonier og sociale sammenkomster. Størrelser og længder kan variere. Stoffet er meget farverigt og til tider temmelig dyrt på grund af historien bag. Hvert design har betydning, og man bruger sin påklædning til at kommunikere. Symbolikken handler ofte om vigtigheden af samarbejde. Men nogle tekstiler har pessimistiske budskaber som ”Gode gerninger rejser ikke langt” og ”Hvis det går dig bedre end din nabo, hader han dig”.
Vi møder de lokale vævere og ser, hvordan de arbejder med tekstilerne.

Vi fortsætter til Ghanas næststørste by Kumasi med 1,5 millioner indbyggere. Siden 1600-tallet har byen været hovedstad for det historiske Ashanti-rige, som før den europæiske kolonisering dominerede et stort område i Vestafrika. Vi har én overnatning på hotel ved Kumasi.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag kører vi længere nord på mod Techiman. Efterhånden som vi nærmer os Techiman bliver skoven tættere med enorme træer og kakaoplantager. Efter check in på vores hotel kører vi til Boebeng og Fiema. Her har områdets beboere værnet om aberne gennem 150 år, så de i dag er trygge ved mennesker. I landsbyen er mona-aberne på jagt efter en åben dør til et køkken og i træerne svinger de mere sky sort-hvide colobus-aber sig. Vi snakker med beboerne og hører om deres kultur og dagligliv. Herefter går vi en tur i en imponerende skov med enorme ficus-træer i familie med vores stuebirk, og i en rydning er der en gravplads for aber, som er døde i landsbyerne. Undervejs ser vi mange aber i træerne, og vi hører om, hvordan træer og planter bliver brugt til traditionel medicin. 
Vi overnatter på hotel i Techiman.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag kører vi til Mole nationalparken. Undervejs besøger vi et par landsbyer med karakteristiske flade tag og den gamle moske i Banda Nkwata. 

Fra udsigtsplatformen ved Mole Motel, hvor vi overnatter, kan vi nyde en fantastisk panoramaudsigt over et stort vandhul, som tiltrækker flokke af dyr. Her kommer blandt andet elefanter, bøfler og antiloper for at drikke. 
Vi har to overnatninger på Mole Motel.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag kører vi på safari med bevæbnede guider. Vi tager på vandresafari om morgen og safari i biler om aftenen. Der er især i de tørre måneder fra november til april gode chancer for bl.a. at se elefanter, bavianer, aber, bukke og antiloper. I de vådere måneder fra maj til oktober ses mange fuglearter i nationalparken.
Nationalparken blev oprettet i 1958 og beskytter et 4800 kvadratkilometer stort savanneområde. Der er 93 arter af pattedyr, 33 arter af krybdyr og 300 fuglearter.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi fortsætter til Tamale og videre nord på til landsbyen Dalun. Her i området arbejder udviklingsorganisationen Ghana Venskab med at skabe bedre levevilkår for fattige. Fokusområderne er uddannelse, sult- og fattigdomsbekæmpelse samt styrkelse af unges rettigheder. Ghana Venskabs udviklingsarbejde er koncentreret om fem distrikter i det fattige Nordghana og tilrettelægges og gennemføres i tæt samarbejde med lokale partnere, for derved at sikre en bæredygtig og effektiv lokal forankret indsats.

Efter ankomst til Dalun bliver vi budt på frokost, hvorefter vi besøger høvdingen i Dalun. Han vil fortælle om det ghanesiske-danske partnerskab og udviklingsarbejdet gennem 40 år.
Herefter besøger vi VSLA – Village Saving and Loans Group, der arbejder med indkomstgenererende aktiviteter. Det er en spar-låne gruppe, hvis omdrejningspunkt er en metalkasse, som indeholder deres fælles opsparing.
Vi får mulighed for at stille spørgsmål om livet på landet i Nord-Ghana.

Efterfølgende kører vi til Tamale, hvor vi bliver underholdt af Tamale Youth Homes kulturelle gruppe med traditionel musik og dans.

Vi har én overnatning i Tamale.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag kører vi øst på til Kumasi. Undervejs stopper vi ved det smukke Kintampo vandfald. Der er mulighed for at dyppe fødderne, inden vi fortsætter til vores hotel i Kumasi, hvor vi har to overnatninger.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Ashantiernes kongefamilie spiller stadig en stor rolle i Ghana og i Kumasi. Familien var centrum for modstanden mod de engelske koloniherrer og blev på et tidspunkt deporteret til Seychellerne. Vi besøger museet på kongepaladset Manhyia og får på underholdende vis serveret historie og anekdoter. Det er tydeligt, at Ashantikongen undervejs har taget britisk kultur til sig.

Herefter besøger vi Kejetia markedet, der er Ghanas største marked – måske endda Vestafrikas største – samt kunsthåndværk-markedet.

Vi har eftermiddagen fri på egen hånd.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag kører vi ned til kysten. På vejen gør vi holdt ved et palmeolie-kooperativ og får fortalt om deres samarbejde.

Vi fortsætter til Ndonkor Nsuo floden. Her ved Assin Manso blev slaverne tjekket og badet, før de blev transporteret til Elminas fangehuller og senere sejlet til Amerika.

Herefter kører vi til et lækkert resort med paradisiske palmestrande udenfor Elmina, hvor vi har to overnatninger.
Vi har eftermiddagen fri på egen hånd til at nyde poolen og stranden - eller tage en tur ind til Elmina. 

Selve byen Elmina er 700 år gammel, og langs den hektiske havn findes farvestrålende træbåde og et livligt fiskemarked, hvor kvinder sælger velkendte fisk samt mere særprægede fangster som gigantiske havsnegle.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Om formiddagen besøger vi Elmina Castle, som UNESCO har udnævnt som del af verdens kulturarv. Elmina Castle er grundlagt af portugiserne i 1482 og er det ældste europæiske bygningsværk i Afrika syd for Sahara. Vi begynder i slavekældrene, som på trods af udluftning stadig lugter klamt af angst og menneskelig nedværdigelse. Heldigvis kommer vi tilbage gennem ”door of no return” og kan nøjes med et kik gennem den sprække i muren, som ledte slaverne ud på en lang sørejse. Ligesom udvalgte slavekvinder i sin tid, får vi lov til at komme op ad trappen til guvernørens værelser med udsigt over byen Elmina. 

Om eftermiddagen kører vi til regnskoven Kakum nationalpark. Den 375 kvadratkilometer store nationalpark er Ghanas mest besøgte. Nationalparken blev oprettet i 1932 for at beskytte den oprindelige regnskov. Her er 500 arter af sommerfugle og 250 fuglearter, der er aber og endda skovelefanter. Men vi skal være ualmindeligt heldige, hvis vi får øje på så mange dyr. Regnskoven er nemlig tæt, så der er blade, træstammer og lianer overalt. Vi ser det hele fra oven på en 330 meter lang hængebro, der går fra platform til platform oppe i træerne. Der er 40 meter ned.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører til Accra, hvor vi spiser frokost. Vi kører forbi Ussher Fort, der blev bygget af hollænderne i 1649, og den gamle bydel James Town, hvor vi går en kort tur.

Efter frokost i Accra fortsætter vi langs kysten til Teshie for at kikke indenfor i en af Ghanas mest specielle butikker. Det er en meget berømt kistesnedker Eric Adjeley. Her kan man købe en kiste i form af et fly eller en gulerod. Kun fantasien sætter grænser, og Eric Adjeley udstiller nu sine kister internationalt. I 2013 besøgte han blandt andet Danmark. I den kristne del af Ghana er begravelser meget betydningsfulde med mindehøjtideligheder gennem flere år. Ønsker man sig en helt særlig souvenir, koster en kiste 1.500 dollars plus fragt.

Om aftenen kører vi til lufthavnen.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os
Viktors Farmor baggrundsbillede