Logo

Ghana - Togo - Benin

15 dage på tværs af Vestafrika

De tre vestafrikanske lande er en guldgrube af oplevelser. Især for danskere, fordi Danmark drev koloni fra 1659 til 1850 og hentede guld, elfenben, og senere slaver. Den vestafrikanske kyst blev – meget rammende - kaldt Guldkysten.

Det gamle fort Christiansborg hedder nu Osu Castle, og vi er på rundvisning i Osu med professor Wellington, som er ekspert i historie og opvokset i Osu og derfor kender alle bydelens oprindelige familier, bygninger, smutveje og røverhistorier.

Historiens vingesus bliver tydelig for os, når vi besøger de tidligere paladser for to af kongeriget Dahomeys mest berømte og berygtede konger i Abomey. I Europa var Dahomey frygtet som et blodtørstigt kongerige, mens det i det nuværende Benin er beundret for sin kamp mod invaderende kolonimagter.

Se dagsprogram
15 dage Pris Rejseleder Status Information
12. feb 22 til
26. feb 22
27.990 kr Lise Blom Få pladser tilbage Bestil rejse
12. nov 22 til
26. nov 22
28.990 kr Lise Blom Ledige pladser Bestil rejse

Der er dog meget mere end danske vinkler på et besøg i Ghana. Ashanti var et legendarisk kongedømme, og ashantiernes kongefamilie spiller stadig en stor rolle i Ghana. Vi besøger museet på kongepaladset Manhyia og får serveret historie og anekdoter.

Vi oplever så forskellige håndværk som en fantasirig og berømt kistesnedker, kreative vævere af eksklusive kente-tekstiler og initiativrige kvinder, som udvinder palmekerneolie.

Ved kysten ligger fæstningen Elmina Castle, hvor vi står ved ”door of no return” - men nøjes med et kik gennem den sprække i muren, som ledte slaverne ud på en lang sørejse.

I Togo forbløffes vi over en ilddans. Nattens mørke er kun oplyst af ild og gløder i den århundred år gamle ceremoni, hvor krigere viser der mod ved at udfordre ild og smerte.

Det er også i Togo, vi får svar på om heste virkelig kan danse. Farverigt udklædte heste og ryttere smelter sammen til et væsen, når de danser akkompagneret af den insisterende rytme fra trommer.

I grænselandet mellem Togo og Benin lever Batammariba-folket. Det er en etnisk gruppe, som har levet isoleret og som dermed har bevaret sin traditionelle levevis. For os føles det som at træde ind i et eventyrland - et enestående kulturlandskab med klipper, gamle krogede baobabtræer og små borge bygget af ler, hvor familierne kan leve beskyttet.

I Benin har vi god tid til at blive klogere på Batammariba-folkets levevis. Vi suser ikke bare forbi og nøjes med et eksotisk foto.

Byen Ganvie er bygget på pæle ude i en stor sø for at beskytte indbyggerne mod krig og slavehandlere. Vi sejler ud til Ganvie hvor alt foregår på vandet.

Hvis du har set for mange amerikanske gyserfilm, frygter du måske voodoo? Voodoo stammer oprindeligt fra Benin og det er den største religion i området. Vi får indtryk af voodoo, når vi besøger helligdomme med for eksempel pytonslanger. Og vi nøjes ikke med abstrakte forklaringer. Vi kommer selv til at oplever en voodoo-ceremoni.

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi oplever dansk kolonihistorie i bl.a. Osu Castle i Ghana
  • Vi besøger Kumasi – hovedstaden i det historiske Ashanti-rige
  • I Togo oplever vi ilddans og hesteopvisning
  • Vi ser stammefolket Batammariba særprægede huse i Benin og Togo
  • Vi tager på bådtur i Gavie – Vestafrikas Venedig

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Fly fra Kastrup med mellemlanding. Vi ankommer om aftenen til Ghanas hovedstad Accra.

Her grundlagde danskerne Christiansborg i 1661, som var hovedsæde for danskerne i 200 år. Dengang kontrollerede Danmark en række forter i det østlige Ghana hvor vi handlede. I årene 1650-1857 blev 300.000 afrikanske slaver fragtet fra Guldkysten til den dansk-vestindiske ø St. Thomas på 333 sejladser. Vi overdrog området til englænderne, og da Ghana blev selvstændigt rykkede præsidenten og regeringen ind i den gamle slaveborg.

Vi har to overnatninger på hotel i Accra.

Måltider: Aftensmad

Vi er langt fra de første danskere, som besøger området omkring Accra. Den første dag i Ghana vil vi derfor se nogle af sporene fra den danske fortid i Ghana. Vi besøger bydelen Osu, som er den del af Accra, hvor danskerne grundlagde fortet Christiansborg. Med på besøget har vi professor Wellington, som virkelig er på hjembane i Osu. Som uddannet arkitekt er han specialiseret i arkæologisk og historisk arkitektur og har været med til at skrive faglitteratur om kolonitiden i Ghana.

Men Wellington har ikke bare en faglig akademisk viden om det gamle Osu. Han er nemlig opvokset her og kender derfor alle bydelens oprindelige familier, deres bygninger, smutveje og røverhistorier.

Danskernes gamle fort Christiansborg hedder nu Osu Castle, opkaldt efter den oprindelige landsby i området. Gennem årerne har borgen været ramt af jordskælv, og den er blevet udvidet og ombygget utallige gange, så udefra er det svært at få øje på detaljer fra danskernes tid. Christiansborg har fungeret som regeringssæde indtil 2013 uden adgang for gæster. Men nu er vi så heldige, at der er adgang til en den ældste del af Christiansborg, som oprindeligt er bygget af danskerne. Lokalerne er ved at blive renoverede, men vi håber, at vi får adgang til en del af kældrene under Christiansborg, til den indre gård og til repræsentationslokalerne.

Nogle danskere slog sig ned i Osu og fik familier. Det kan man i dag se på gadenavne og familienavne. En af de danskere var embedsmanden Wulff Joseph Wulff, som giftede sig med den lokale kvinde Sara Malm og byggede et hus til familien. I dag lever hans efterkommere stadig i huset.

Efter frokost besøger vi Frederiksgave. Det er en lille plantage, som Frederik VI i 1832 gav til danskerkolonien i Ghana. I begyndelsen dyrkede 32 slaver kaffe for danskerne. Danskerne forsøgte også at dyrke sukkerrør, tobak og indigo, men opgav plantagedriften til sidst. Stedet blev siden kursted for syge danske embedsmænd fra Fort Christiansborg, der døjede med gul feber og malaria.

I 1848 blev slaverne i Vestindien og Afrika officielt frigivet og Danmark solgte sine besiddelser til briterne i 1850. Derefter forfaldt Frederiksgaves bygninger, indtil Danmarks Nationalmuseum, i samarbejde med Universitetet i Ghana, for nylig har renoveret bygningerne.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag rejser vi må øst til nabolandet Togo. Men inden vi krydser grænsen, stopper vi i Teshie for at kikke indenfor i en af Ghanas mest specielle butikker. Det er en meget berømt kistesnedker Eric Adjetey Anang. Her kan man købe en kiste i form af et fly eller en gulerod. Kun fantasien sætter grænser, og Eric Adjetey Anang udstiller nu sine kister internationalt. I 2013 besøgte han blandt andet Danmark. I den kristne del af Ghana er begravelser meget betydningsfulde med mindehøjtideligheder gennem flere år. Ønsker man sig en helt særlig souvenir, koster en kiste 1.500 dollars plus fragt.

I Togos hovedstad Lomé besøger vi et kunsthåndværkermarked og andre seværdigheder, inden vi ankommer til vores hotel, som ligger ud til det brusende hav.

Vi har én overnatning på hotel i Lome.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi skal krydse endnu en grænse, inden vi kommer til Ouidah i Benin. Byen bliver anset som Benins spirituelle hovedstad med en rolig og afslappet stemning i forhold til Ghana og Togos hektiske hovedstæder. Den mest udbredte religion i Benin er voodoo. Oprindelig har voodoo fungeret både åndeligt og som politi og domstol. I dag er voodoo en integreret del af et moderne samfund og fungerer parallelt med både kristendom og islam.

På trods af byens afslappede stemning stiger pulsen måske hos nogle af gæsterne? Vi besøger nemlig Ouidahs største helligdom, som er et tempel for pytonslangen. Pytonslangen er heldigvis ikke aggressiv, så vi kan komme helt tæt på de fascinerende dyr.

Det hele skal ikke være tørre forklaringer, så vi skal naturligvis også opleve voodoo i praksis. Det foregår på en lille ø ude i kystlandskabets mangrovelandskab. Voodoo har en øverste gud og en lang række underordnede gudefigurer, der fungerer som en art budbringere mellem mennesker og den øverste gud. I ceremonier er det særligt indviede, der går i trance og træder i karakter som budbringere mellem vores verden og den spirituelle verden. I trancen indgår magi, som understreger gudernes styrke.

Ud over voodoo er Ouidah også kendt som en af de største udskibsningshavne for slaver. Dengang Ghana hed Guldkysten, hed området omkring Togo og Benin Slavekysten. Herfra blev slaverne hovedsageligt sendt til Brasilien og Sydamerika. Derfor ser vi også monumentet for slavehandlen i Ouidah.

Vi har én overnatning på hotel i Ouidah.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Nokoué hedder en stor indsø i Benin. Den er første stop på dagens rejse ind i landet. Vi stiger ombord i en træbåd, som sejler os til Ganvie, en by bygget på pæle ude på søen. Byen blev etableret i det 16. århundrede for at beskytte dens indbyggere. Helt op til det 19. århundrede hærgede krige området for at skaffe slaver til kystens slavehandlere. I Ganvie udnyttede man et tabu i det magtfulde kongerige Dahomey, der forbød magthaverne i at færdes på vand.

Ganvie er fortsat en levende by med omkring 20.000 indbyggere. Hovederhvervet er fiskeri og opdræt af fisk. Der er bygget enkelte øer til for eksempel skolen og hospitalet. Eleverne sejler i skole og selv markedet med frugt og grønt foregår i kanoerne.

Vi kører derfra til Abomey, den gamle hovedstad for Dahomey-riget. Af alle vestafrikanske kongeriger var Dahomey kendt som det mest blodtørstige og grusomme. Men den officielle historie er nedskrevet af Frankrig, som måtte kæmpe hårde kampe inden det lykkedes at kolonisere Dahomey. I Abomey er indbyggerne stolte af deres kongerige, som stadig eksisterer den dag i dag.

I perioden fra 1625 til 1900 byggede 12 konger i Abomey kongeriget hver sit palads på et 47 hektar stort område midt i byen. Vi besøger to paladser, som overlevede den brand, der hærgede den kongelige by, dengang franskmændene erobrede Abomey. Paladserne er på UNESCOs liste over verdens kulturarv og huser i dag Abomeys historiske museum. På en rundvisning bliver vi klogere på kongerigets fascinerende historie. Kongeriget er især kendt for sin hær af amazoner – kvindelige krigere.

I omegnen ser vi endnu et overraskende levn fra det engang så mægtige kongerige. I 1990'erne arbejdede danske vejarbejdere fra Danida med at anlægge en omfartsvej mellem byerne Abomey og Bohicon. Mens arbejdet stod på, forsvandt en rendegraver pludselig ned i et stort hul i jorden. Det blev startskuddet til et dansk arkæologisk forskningsprojekt i området ledet af professor Klavs Randsborg fra Københavns Universitet. De arkæologiske undersøgelser har åbenbaret et kæmpestort område med talrige menneskeskabte huler, der hver for sig kunne indeholde adskillige rum. Hulerne er fra 1650- 1850 og angribende hære blev overrumplede, når Dahomeys hær pludselig forsvandt og bagefter dukkede op bag dem.

Vi har én overnatning på hotel i Abomey.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører tidligt om morgenen, for vi skal køre langt denne dag og vejene er langt fra komfortable. Undervejs ser vi hvordan landskabet ændrer sig, jo længere nordpå vi kommer. Det er tydeligt at der falder mindre regn. Vi passerer Dankoli, som er en af de vigtigste fetisher i Benin. Her er guds tilstedeværelse så stærk, så man ikke har behov for en voodoopræst for at få opfyldt sit ønske. Man ofrer og beder ved alteret og ens ønske skulle blive opfyldt inden for et år.

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Natitingou, hvor vi har to overnatninger på hotel.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I området omkring Natitingou lever mange forskellige etniske grupper. Her møder vi Batammariba-folket, som har levet isolerede og derfor bevaret deres traditionelle kultur. Det omgivne samfund kalder Batammariba for Somba, som betyder nøgen, fordi folket kun dækkede det mest nødvendige. Batammariba er kendte for deres traditionelle ar-tatoveringer. Allerede fra børnene er 2 til 3 år får de ar-tatoveringer. Disse mærker bruges til at identificere, hvilken stamme de tilhører og beskytter dem mod sygdomme og sort magi. Senere i livet gennemgår piger og drenge, kvinder og mænd en lang række ritualer i forbindelse med pubertet og ægteskab, som også bliver markerede med ar-tatoveringer.

Arkitekturen er også helt speciel. Husene er bygget i ler med tårne og små tage af strå. Huset kan lukkes helt af, så det fungerer som et lille fort, hvor husets indbyggere er beskyttede mod angreb udefra.

Natitingou er en hyggelig lille by. Der er et fint lille museum, et marked og vi har også tid til at opleve lidt af hverdagslivet.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi krydser grænsen til Togo og ankommer til Koutammakou. Et mytisk landskab af klipper, gigantiske krogede baobab-træer og den særlige ler-arkitektur. Det føles som om man er havnet midt i et eventyr. Koutammakou er på UNESCO liste over verdenskulturarv.

Her møder vi også Batammariba-folket og deres kultur. Kvinderne bærer særlige hatte med lange spidse kohorn, som er en traditionel gave i forbindelse med deres bryllup. Landsbyen spiller op til traditionel dans med særdeles hurtige dansetrin.

Der er også dans på programmet, når vi ankommer til Sokode efter frokost. Her skal vi opleve en hestedans med farverigt udsmykkede heste og ryttere. Nu spørger du måske om en hest overhovedet kan danse. Vi ser svaret.

Sokode er kendt for sine krigere til hest. Til den insisterende rytme fra trommerne danser hestene for os. Det er del af en gammel ceremoni, hvor krigerne viste deres konge og deres medborgere at de havde fuldstændig kontrol over deres hest, når de skulle i krig.

Om aftenen oplever i endnu et ritual for modige krigere. Den såkaldte ilddans handler om at vise sit mod og sin evne til at udholde smerte. Landsbyen er kun oplyst af et bål, hvor frygtløse krigere udfordrer hinanden i deres omgang med flammer og gløder.

Vi har én overnatning på hotel i Sokode.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag kører vi mod syd gennem Togo. Landsskabet er mere bjergrigt her med flotte udsigter undervejs. Dagens mål er Kpalime ved bjerget Mt Klouto på 710 m.o.h. Der er tid til en gåtur mod toppen - afhængig af kondi og vandrelyst. Undervejs bliver vi introduceret til områdets vegetation og brugen af planter til naturmedicin. Vi kan også nyde de farvestrålende sommerfugle. 

Vi har én overnatning på hotel i Sokode.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag krydser vi igen grænsen til Ghana. Landskabet er stadig domineret af lave frodige lave bjerge. Køreturen går syd om den vældige Volta-sø, der er 8.500 km2 stor. Vi skal overnatte ved Akosombo, hvor en dæmning i 1963 skabte verdens dengang største opdæmmede sø. Stort set hele Ghanas elforbrug baseres på produktionen fra de to vandkræftværker ved dæmningen, og der eksporteres strøm herfra til nabolandene.

I Ghana er glasperler vigtige til smykker og dekoration. Glasperlerne bliver normalt fremstillet af genbrugsglas og fremstillet traditionelt. Vi ser processen og de flotte mønstre kunsthåndværkerne skaber i smeltet glas.

Vi har én overnatning på hotel i Akosombo.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag dykker vi ned i et stykke Danmarkshistorie. Men det er et stykke Danmarkshistorie, som er fortrængt fra danske historiebøger. Historien er dramatisk, og den er særdeles levende, når vi besøger Akvamu-folkets konge. Her har man nemlig aldrig glemt, hvordan Asameni - en Akvamu-prins i 1693 narrede de danske vagter på fortet Christianborg og derefter fungerede som guvernør i et helt år. Akvamuerne solgte Christiansborg tilbage til Danmark igen. Men kongeriget har lige siden bevaret de oprindelige nøgler til Christiansborg. Vi beder til samtlige guder, vi har mødt undervejs på vores rejse, for at kongen af Akvamu er hjemme og har tid til at mødes med os.

Efter denne lektion fra Danmarkshistorien begiver vi os mod Kumasi, som er den næststørste by i Ghana.

Vi har én overnatning på hotel i Kumasi.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I Kumasi er vi i centrum af det gamle Ashanti-kongerige. Et stadig eksisterende kongerige som i århundreder har regeret over en del af Vestafrika. I dag har kongen ikke politisk magt. Men kongeriget har stadig en stor symbolsk betydning, ligesom kongen bliver inddraget i alt fra byplanlægning, udvikling og spiller en vigtig rolle som mægler mellem stridende parter.

Englænderne havde en hård kamp med at overvinde Ashantierne, og kongefamilien var centrum for modstanden mod de engelske koloniherrer. Hovedstaden Kumasi med de smukke gamle bygninger blev brændt ned, og kongefamilien blev deporteret til Seychellerne.

Da kongefamilien igen fik lov til at vende tilbage til Kumasi ville englænderne forære kongen et palads. Men ashantierne insisterede på selv at betale for paladset. De ville ikke stå i gæld til englænderne.

Vi begynder dagen med et besøg i dette kongepalads, som hedder Manhyia. Der blev senere bygget et nyt og større palads til kongen og Manhyia-paladset blev til museum for de seneste Ashanti-konger og deres betydning for Ashanti-riget.

Fra den hektiske storby Kumasi kører vi til landsbyen Adanwomase, hvor der produceres Kente tekstiler. Det er håndvævet ceremonielt stof i klare farver, som har stor betydning for de mange ceremonier og sociale sammenkomster. Størrelser og længder kan variere. Stoffet er meget farverigt og til tider temmelig dyrt på grund af det indviklede og tidskrævende design. Hvert design har betydning, og man bruger sin påklædning til at kommunikere. Symbolikken handler ofte om vigtigheden af samarbejde. Men nogle tekstiler har pessimistiske budskaber som ”Gode gerninger rejser ikke langt” og ”Hvis det går dig bedre end din nabo, hader han dig”. Vi møder de lokale vævere og ser, hvordan de arbejder med tekstilerne.

På vej mod kysten gør vi endnu et stop undervejs. Denne gang skal vi besøge de seje kvinder, der har skabt et kooperativ, som fremstiller palmekerneolie. Palmekerneolie-kooperativet er ikke et normalt stop på en turistrejse. Her er intet glamourøst, ingen souvenirbutik og det er heller ikke oprettet som udviklingsprojekt med støtte fra Europa. Men der er glæde, gejst og hårdt arbejde. Du får muligheden for at møde en gruppe kvinder, der er gået sammen om at skabe arbejdspladser til sig selv og dermed en beskeden indkomst.

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Elmina og vores resort, som ligger smukt ved havet. Her er kokospalmer, golfbane og drinks med udsigt til det brusende hav. Vi har to overnatninger på resort i Elmina.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Elmina er en fascinerende by. Byen er 700 år gammel og bygget op omkring en lagune med en naturlig havn. Derfor finder vi her en af Ghanas mest aktive fiskerihavne med farvestrålende fiskerbåde udsmykket med alverdens flag.

Fiskerbådene er bygget i hånden, så vi begynder dagen med at besøge området ved havnen, hvor bådene bliver bygget og repareret. Derfra fortsætter vi til det livlige fiskemarked. Fiskerne kommer ind med nattens fangst om morgenen og sælger den til markedskvinderne, der sælger den videre til kunderne. Her er alt fra store tunfisk, skinnende hestemakreller til underlige små havdyr og gigantiske havsnegle.

Som nabo til fiskemarkedet og ved indsejlingen til lagunens havn finder vi Elmina Castle, som UNESCO har udnævnt som del af verdens kulturarv. Elmina Castle er grundlagt af portugiserne i 1482 og er det ældste europæiske bygningsværk i Afrika syd for Sahara. Vi begynder i slavekældrene, som på trods af udluftning stadig lugter klamt af angst og menneskelig nedværdigelse. Heldigvis kommer vi tilbage fra ”door of no return” og kan nøjes med et kik gennem den sprække i muren, som ledte slaverne ud på en lang sørejse. Fra de klamme slavekældre går vi op ad trapperne og ender øverst i guvernørens luftige lyse værelser med udsigt over havet og byen Elmina.

Om eftermiddagen kører vi til regnskoven Kakum nationalpark. Den 375 kvadratkilometer store nationalpark er Ghanas mest besøgte.

Nationalparken blev oprettet i 1932 for at beskytte den oprindelige regnskov. Her er 500 arter af sommerfugle og 250 fuglearter, der er aber og endda skovelefanter. Men vi skal være ualmindelige heldige, hvis vi får øje på så mange dyr. Regnskoven er nemlig tæt, så der er blade, træstammer og lianer overalt. Vi ser det hele fra oven på en 330 meter lang hængebro, der går fra platform til platform oppe i træerne. Der er 40 meter ned.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi mod Accra, hvor vores fly går om aftenen. Men inden afrejse har vi stadig mere at opleve i Ghana.

På vejen gør vi holdt i Mankessim for at se en Posuban helligdom. Alle byer langs kysten har helt fra kolonitiden haft grupper af krigere til at beskytte lokalsamfundet som en form for hjemmeværn. Grupperne hedder Asafo og de er inddelt i forskellige kompagnier fra 1 til 10. Hvert kompagni har deres egen helligdom, som er udsmykket med symbolik og mytologiske figurer, der knytter sig til kompagniets historie og myter. Asafo-kompagnierne fungerer stadig, men i dag er deres rolle knyttet til ceremonier. Vi ser en af de største og mere spektakulære i Mankessim.

Afhængig af hvornår ankomsten til Accra ser vi lidt mere af byen og dens seværdigheder.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Alle planlagte afgange

15 dage Pris Rejseleder Status Information
12. feb 22 til
26. feb 22
27.990 kr Lise Blom Få pladser tilbage Bestil rejse
12. nov 22 til
26. nov 22
28.990 kr Lise Blom Ledige pladser Bestil rejse