Logo

Ghana - Togo - Benin

15 dage på tværs af Vestafrika

De tre vestafrikanske lande er en guldgrube af oplevelser. Især for danskere, fordi Danmark drev koloni fra 1659 til 1850 og hentede guld, elfenben, og senere slaver. Den vestafrikanske kyst blev – meget rammende - kaldt Guldkysten.

Det gamle fort Christiansborg hedder nu Osu Castle, og vi er på rundvisning i Osu med professor Wellington, som er ekspert i historie og opvokset i Osu og derfor kender alle bydelens oprindelige familier, bygninger, smutveje og røverhistorier.

Se dagsprogram
15 dage Pris Rejseleder Status Information
29. okt 20 til
12. nov 20
26.900 kr Lise Blom Ledige pladser Bestil rejse
14. nov 20 til
28. nov 20
26.900 kr Lise Blom Én plads tilbage Bestil rejse
11. feb 21 til
25. feb 21
Afventer pris (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse

Der er dog meget mere end danske vinkler på et besøg i Ghana. Ashanti var et legendarisk kongedømme, og ashantiernes kongefamilie spiller stadig en stor rolle i Ghana. Vi besøger museet på kongepaladset Manhyia og får serveret historie og anekdoter.

Et farverigt indslag er landsbyen Adanwomase, hvor der produceres Kente tekstiler. Naturen? Ja, den sjoveste oplevelse er måske de små byer Boebeng og Fiema, som har værnet om og beskyttet aber gennem 150 år, så de i dag er trygge ved mennesker. 

Ved kysten ligger fæstningerne Elmina og Cape Cast Castle, hvor vi står ved ”door of no return” - eller nøjes med et kik gennem den sprække i muren, som ledte slaverne ud på en lang sørejse.

I Togo møder vi befolkningen, der bor i traditionelle tårnhuse, og overværer både heste- og ilddans. Og i Benin besøger vi Ditamari folket, hvis huse er bygget som fæstninger. Det er også i Benin vi ser resterne af Abomey kongeriget storslåede paladser og tager på en sejltur ved Ganvie - Vestafrikas Venedig. Og i Togo og Benin er der også vodoo på menuen med både marked og skulpturer af vodoo guder.

Vi skal også huske kistesnedkeren Eric Adjetey Anang, hvis værksted vi besøger på rejsens sidste dag.

Højdepunkter på rejsen:

  • Dansk kolonihistorie i Osu Castle i Ghana
  • Kumasi – hovedstaden i det historiske Ashanti-rige
  • Ilddans og hesteopvisning i Togo
  • Stammefolket Sombas særprægede huse i Benin
  • Gavie – Vestafrikas Venedig

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Fly fra Kastrup med mellemlanding. Vi ankommer om aftenen til Ghanas hovedstad Accra.

Her grundlagde danskerne Christiansborg i 1661, som var hovedsæde for danskerne i 200 år. Dengang kontrollerede Danmark en række forter i det østlige Ghana hvor vi handlede. I årene 1650-1857 blev 300.000 afrikanske slaver fragtet fra Guldkysten til den dansk-vestindiske ø St. Thomas på 333 sejladser. Vi overdrog området til englænderne, og da Ghana blev selvstændigt rykkede præsidenten og regeringen ind i den gamle slaveborg.

Vi har to overnatninger på hotel i Accra.

Måltider: Aftensmad

Vi er langt fra de første danskere, som besøger området omkring Accra. Den første dag i Ghana vil vi derfor se nogle af sporene fra den danske fortid i Ghana. Vi besøger bydelen Osu, som er den del af Accra, hvor danskerne grundlagde fortet Christiansborg. Med på besøget har vi professor Wellington, som virkelig er på hjembane i Osu. Som uddannet arkitekt er han specialiseret i arkæologisk og historisk arkitektur og har været med til at skrive faglitteratur om kolonitiden i Ghana. Men Wellington har ikke bare en faglig akademisk viden om det gamle Osu. Han er nemlig opvokset her og kender derfor alle bydelens oprindelige familier, deres bygninger, smutveje og røverhistorier.

Danskernes gamle fort Christiansborg hedder nu Osu Castle, opkaldt efter den oprindelige landsby i området. Gennem årerne har borgen været ramt af jordskælv, og den er blevet udvidet og ombygget utallige gange, så udefra er det svært at få øje på detaljer fra danskernes tid. Christiansborg har fungeret som regeringssæde indtil 2013 uden adgang for gæster. Men nu er vi så heldige, at der er adgang til en den ældste del af Christiansborg, som oprindeligt er bygget af danskerne. Lokalerne er ved at blive renoverede, men vi håber, at vi får adgang til en del af kældrene under Christiansborg, til den indre gård og til repræsentationslokalerne.

Nogle danskere slog sig ned i Osu og fik familier. Det kan man i dag se på gadenavne og familienavne. En af de danskere var embedsmanden Wulff Joseph Wulff, som giftede sig med den lokale kvinde Sara Malm og byggede et hus til familien. I dag lever hans efterkommere stadig i huset.

Efter frokost besøger vi Frederiksgave. Det er en lille plantage, som Frederik VI i 1832 gav til danskerkolonien i Ghana. I begyndelsen dyrkede 32 slaver kaffe for danskerne. Danskerne forsøgte også at dyrke sukkerrør, tobak og indigo, men opgav plantagedriften til sidst. Stedet blev siden kursted for syge danske embedsmænd fra Fort Christiansborg, der døjede med gul feber og malaria.

I 1848 blev slaverne i Vestindien og Afrika officielt frigivet og Danmark solgte sine besiddelser til briterne i 1850. Derefter forfaldt Frederiksgaves bygninger, indtil Danmarks Nationalmuseum, i samarbejde med Universitetet i Ghana, for nylig har renoveret bygningerne.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører mod Guldkysten. På vejen gør vi holdt i Mankessim for at se Posuban helligdommene, der er de gamle Asafo helligdomme lavet af krigere, som førhen placerede deres ofringer på store, farverige statuer. Asafo krigerne blev dannet for at beskytte lokalsamfundet under kolonitiden.

Vi fortsætter til fæstningen Carolusborg, der nu hedder Cape Coast Castle og er en del af UNESCOs kulturarv. Det var oprindeligt et svensk handelsfort bygget i 1652 af Carlof. Fortet forblev dog kun i svensk besiddelse indtil 1658, hvor det blev erobret for den danske konge – af selvsamme Carlof, som nu var gået i dansk tjeneste, med hjælp af op til 2000 lokale Fetu-krigere. Danskerne blev dog franarret fortet af hollænderne, overgik siden til fetuerne, og endte i 1664 engelsk besiddelse, hvorfra det fik det nuværende navn. Cape Coast Castle fungerede indtil 1877 som udgangspunkt for de britiske militære felttog mod Ashanti-folket, som til sidst ledte til britisk overherredømme over hele Guldkyst-kolonien. Inden for fæstningen findes også et museum, som vi besøger.

Herefter kører vi til et lækkert resort med paradisiske palmestrande udenfor Elmina, hvor vi har to overnatninger.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Om formiddagen kører vi til regnskoven Kakum nationalpark. Den 375 kvadratkilometer store nationalpark er Ghanas mest besøgte.

Nationalparken blev oprettet i 1932 for at beskytte den oprindelige regnskov. Her er 500 arter af sommerfugle og 250 fuglearter, der er aber og endda skovelefanter. Men vi skal være ualmindeligt heldige, hvis vi får øje på så mange dyr. Regnskoven er nemlig tæt, så der er blade, træstammer og lianer overalt. Vi ser det hele fra oven på en 330 meter lang hængebro, der går fra platform til platform oppe i træerne. Der er 40 meter ned.

Om eftermiddagen besøger vi Elmina Castle, som UNESCO har udnævnt som del af verdens kulturarv. Elmina Castle er grundlagt af portugiserne i 1482 og er det ældste europæiske bygningsværk i Afrika syd for Sahara. Vi begynder i slavekældrene, som på trods af udluftning stadig lugter klamt af angst og menneskelig nedværdigelse. Heldigvis kommer vi tilbage gennem ”door of no return” og kan nøjes med et kik gennem den sprække i muren, som ledte slaverne ud på en lang sørejse. Ligesom udvalgte slavekvinder i sin tid, får vi lov til at komme op ad trappen til guvernørens værelser med udsigt over byen Elmina.

Selve byen Elmina er 700 år gammel, og langs den hektiske havn findes farvestrålende træbåde og et livligt fiskemarked, hvor kvinder sælger velkendte fisk samt mere særprægede fangster som gigantiske havsnegle.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører mod Kumasi. Undervejs stopper vi ved Ndonkor Nsuo floden. Her ved Assin Manso blev slaverne tjekket og badet, før de blev transporteret til Elminas fangehuller og senere sejlet til Amerika.
Vi gør også holdt ved et palmeolie-kooperativ og får fortalt om deres samarbejde.

Vi kører videre til landsbyen Adanwomase, hvor der produceres Kente tekstiler. Det er håndvævet ceremonielt stof i klare farver, som har stor betydning for de mange ceremonier og sociale sammenkomster. Størrelser og længder kan variere. Stoffet er meget farverigt og til tider temmelig dyrt på grund af historien bag. Hvert design har betydning, og man bruger sin påklædning til at kommunikere. Symbolikken handler ofte om vigtigheden af samarbejde. Men nogle tekstiler har pessimistiske budskaber som ”Gode gerninger rejser ikke langt” og ”Hvis det går dig bedre end din nabo, hader han dig”. Vi møder de lokale vævere og ser, hvordan de arbejder med tekstilerne.

Vi fortsætter til Ghanas næststørste by Kumasi med 1,5 millioner indbyggere. Siden 1600-tallet har byen været hovedstad for det historiske Ashanti-rige, som før den europæiske kolonisering dominerede et stort område i Vestafrika.

Vi har to overnatninger på hotel ved Kumasi.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Ashantiernes kongefamilie spiller stadig en stor rolle i Ghana og i Kumasi. Familien var centrum for modstanden mod de engelske koloniherrer og blev på et tidspunkt deporteret til Seychellerne. Vi besøger museet på kongepaladset Manhyia og får på underholdende vis serveret historie og anekdoter. Det er tydeligt, at Ashantikongen undervejs har taget britisk kultur til sig.

Herefter besøger vi Kejetia markedet, der er Ghanas største marked – måske endda Vestafrikas største – samt kunsthåndværk-markedet.

Vi har eftermiddagen fri på egen hånd.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag kører vi længere nord. Efterhånden bliver skoven tættere med enorme træer og kakaoplantager. I Boebeng og Fiema har områdets beboere værnet om aberne gennem 150 år, så de i dag er trygge ved mennesker. Vi går en kort tur i en imponerende skov med enorme ficus-træer i familie med vores stuebirk, og i en rydning er der en gravplads for aber, som er døde i landsbyerne.

Undervejs ser vi mange aber i træerne, og vi hører om, hvordan træer og planter bliver brugt til traditionel medicin. Hvis der er tid, stopper vi ved det smukke Kintampo vandfald.

Vi overnatter på hotel i Tamale.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

 

Vi krydser grænsen og kører ind i Togo. Herfra kører vi til Sokode, der er Togos andenstørste by. Det er en multikulturel og -religiøs by. Vi besøger den lokale markedsplads, hvor vi oplever den traditionelle ilddans. Til trommernes rytme danser de lokale om og på ilden. En magisk oplevelse.

Vi har én overnatning i Sokode.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi starter dagen med at overvære den unikke Sokode hestedans. Herefter kører vi til Koutammakou, Batammaribaernes land. Området er på UNESCOs lister over verdens kulturarv. Batammaribaerne som bor i dette område bygger og bor i traditionelle tårnhuse bygget af ler, Takienta-huse. Denne byggeskik er en levende tradition, som afspejler sociale mønstre og forholdet til landskabet og livsformen. Husene er cylinderformede, og kan være bygget i to etager. Disse huse er efterhånden blevet et symbol for landet.

Vi fortsætter videre over grænsen og ind i Benin, hvor vi har to overnatninger i Natintingou.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag skal vi besøge Ditamari folket i Tata Somba. Lokalbefolkningen bor stadig i traditionelle huse, bygget som fæstninger for at forhindre ubudne gæster og vilde dyr. Vi møder lokalbefolkningen og hører om deres liv og dagligdag.

Somba-folket er kendt for deres traditionelle kropsar-ritualer, som gives til børn fra 2 til 3-årsalderen. Disse mærker bruges til at identificere, hvilken stamme de tilhører, og yderligere ar gives senere i livet for at indikere parathed til ægteskab og pubertet samt efter fødsel af barn. Derudover også til beskyttelse mod sygdom og åndelig angreb.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører mod syd til Abomey. Afhængig af ankomsttidspunktet besøger vi det historiske museum i Abomey.

I perioden fra 1625 til 1900 byggede 12 konger i Abomey kongeriget hver deres palads i området. Vi besøger nogle af de mange bygninger. Hvis vi er for trætte efter køreturen, besøger vi området næste morgen.

Vi har én overnatning i Abomey.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I 1990'erne arbejdede danske vejarbejdere fra Danida med at anlægge en omfartsvej mellem byerne Abomey og Bohicon. Mens arbejdet stod på, forsvandt en rendegraver pludselig ned i et stort hul i jorden. Det blev startskuddet til et dansk arkæologisk forskningsprojekt i området ledet af professor Klavs Randsborg fra Københavns Universitet. De arkæologiske undersøgelser har åbenbaret et kæmpestort område med talrige menneskeskabte huler, der hver for sig kunne indeholde adskillige rum. hulerne er fra 1650- 1850 og tjente som beskyttelsesrum under lokale krige og sekundært som vandbeholdere i tørtiden. Vi starter dagen med at besøge hule-området.

Herefter fortsætter vi til Ganvie, landsbyen ved Nokoue søen, der også kaldes Vestafrikas Venedig. Her bor over 30.000 indbyggere hovedsageligt i huse bygget på pæle. En stor del af dem lever af fiskeri.

Vi fortsætter til Ouidah, hvor vi har én overnatning.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Ouidah er Vestafrikas voodoo hovedstad, hvilket vi får et indblik i, når vi besøger det historiske museum, Kpasses hellige park med mange skulpturer af voodoo guder, der besøges af tilbedere fra hele Benin samt python templet.

Vi kører til Lome, hvor vi besøger voodoo-markedet og et marked med kunsthåndværk.

Vi har én overnatning i Lome.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi krydser grænsen til Ghana og kører mod Accra. Undervejs stopper vi i Teshie for at kikke indenfor i en af Ghanas mest specielle butikker. Det er en meget berømt kistesnedker Eric Adjetey Anang. Her kan man købe en kiste i form af et fly eller en gulerod. Kun fantasien sætter grænser, og Eric Adjetey Anang udstiller nu sine kister internationalt. I 2013 besøgte han blandt andet Danmark. I den kristne del af Ghana er begravelser meget betydningsfulde med mindehøjtideligheder gennem flere år. Ønsker man sig en helt særlig souvenir, koster en kiste 1.500 dollars plus fragt.

Vi har et par værelser på et hotel til at få et brusebad og skifte tøj, inden vi spiser en tidlig afskedsmiddag.

Først på aftenen kører vi til lufthavnen og vores hjemrejse starter.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Alle planlagte afgange

15 dage Pris Rejseleder Status Information
29. okt 20 til
12. nov 20
26.900 kr Lise Blom Ledige pladser Bestil rejse
14. nov 20 til
28. nov 20
26.900 kr Lise Blom Én plads tilbage Bestil rejse
11. feb 21 til
25. feb 21
Afventer pris (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse