Logo

Carstens Kenya

Safari og stammefolk i Østafrika

Den Afrikanske Farm, kikuyuer, masaier, safari, skolebørn, bedstemødre. Du får det hele, når Carsten Willersted inviterer jer til Kenya.

Carsten Willersted bor i Kenya og arbejder med skoler, unge mennesker og lokalsamfund. Hans hjerte banker for Afrika, og han har sammensat en rejse, der bringer os tæt på løver, næsehorn, giraffer i en række naturreservater, men som frem for alt bringer os tæt på mennesker i Kenya. For eksempel besøger vi en gruppe bedstemødre, der sørger for deres forældreløse børnebørn. Vi møder dem i deres feltkøkken, hvor de laver det daglige måltid til børnebørnene, og ser deres hjem – og deres stalde, hvor de holder grise for at lave en lille indkomst.

Og så er der safari, blandt andet i Masai Mara, og i reservatet Sweetwaters, der ligger for foden af Mount Kenya, og har en stor bestand af rovdyr. 
Samt ikke at forglemme: Et kig indenfor i Karen Blixens afrikanske farm.

Se dagsprogram
Regioner: Afrika
Lande: Kenya
14 dage Pris Rejseleder Status Information
27. nov 21 til
10. dec 21
25.990 kr Carsten Willersted Udsolgt Forespørg Ny pris
15. jan 22 til
28. jan 22
28.990 kr Carsten Willersted Garanteret afrejse Bestil rejse

Bemærk! Kenya er orange på UM's verdenskort. Som færdigvaccineret eller tidligere smittet er du undtaget anbefalingen om, at alle ikke-nødvendige rejser frarådes. Du kan derfor frit rejse til Kenya, og der er ikke krav om isolation eller test ved hjemkomst til Danmark.
 

Carsten har virkelig valgt det bedste af Kenya ud, og han glæder sig vildt til at vise det frem.

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Rejseleder Carsten Willersted bor i Kenya og har stort kendskab til landets befolkning, kultur og natur.
  • Vi får en række helt unikke menneske- og kulturmøder.
  • Vi tager på safari i en række af de bedste nationalparker og reservater i Kenya.
  • Vi får gode muligheder for at opleve The Big Five – næsehornet, løven, leoparden, elefanten og bøflen.
  • Vi besøger skolen Oterit Primary School og får et enestående indblik i en kenyansk skoledag.

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi flyver fra København mod Nairobi.

Efter et flyskifte ankommer vi til Kenyas hovedstad. I lufthavnen bliver vi mødt af Carsten, og inden længe er vi på vej til vores hotel i Westlands, Nairobi. Vi har to overnatninger i Nairobi.

Kenyas hovedstad, Nairobi, blev etableret i 1899 og opstod reelt set som stationsby under konstruktionen af jernbanen mellem havnebyen Mombasa og Uganda. Dengang var byen blot et sumpområde, men voksede hurtigt og fik vital betydning for det britiske imperium. I 1907 blev Nairobi hovedstad for Britisk Østafrika og indtog derefter en afgørende rolle for Kenya økonomisk, politisk og kulturelt. I dag er Nairobi en moderne by og bliver ofte betegnet som en by, der aldrig sover.

Om formiddagen besøger vi David Sheldrick Elephan Orphanage.  Det ansete magasin National Geographic beskriver på glimrende vis mødet med elefantbørnehjemmet:
”I det fjerne dukker et par høje skikkelser i grønne kitler og krøllede hvide safarihatte op, og kalder med skingrer stemmer: “Kalama!” “Kitirua!” “Olare!” Og pludselig dukker der elefantunger frem fra krattet, 18 brune hoveder med hængeører i et spredt optog. Deres lange snabler styrer de kugleformede kroppe med en hypnotisk ynde. Ungerne standser op under de farvedraperede træer, hvor dyrepasserne binder et varmt tæppe om hver elefant, før de begynder at vandre hjem. ”Hjem” er et rednings- og rehabiliteringscenter for forældreløse elefanter og det center, der har størst succes med det i hele verden. “Børnehjemmet” tager imod elefantunger fra hele Kenya, der er blevet forældreløse, som regel på grund af krybskytter eller konflikter med mennesker, og opfostrer dem, til de ikke længere er afhængige af mælk. Når de er kommet sig og er blevet stabiliseret, bliver de flyttet over 160 km længere mod sydøst til to udslusningslejre i Tsavo Nationalpark. Der kan de langsomt og i deres eget tempo vænne sig til livet i naturen.”
Vi får mulighed for at komme helt tæt på elefanterne, se dem spise og lege, mens en dyrepasser vil fortælle nærmere om deres liv, hvordan de klarer sig og deres fremtidige muligheder.

Herefter kører vi til Karen Blixen Museum. Karen Blixen flyttede til Kenya i 1914 for at gifte sig og blive til baronesse Blixen. Sammen med sin mand, Bror Blixen, skulle de etablere kvægdrift og mejeri, men Bror overtalte hende i stedet til at begynde at dyrke kaffe. Han var dog ikke selv videre interesseret i at deltage i arbejdet, og jorden var faktisk ikke egnet til at dyrke kaffe. Så kaffen blev aldrig ”det sorte guld” for Karen Blixen. Men hun elskede sin farm, der siden blev berømt gennem hendes bog ”Den Afrikanske Farm”. I 1931 forlod hun dog farmen og tog tilbage til Danmark. Den dag i dag er huset lavet om til museum, og der er mulighed for at få en guidet tur i selve huset. Omkring huset er der anlagt en flot have og udsigten til Ngong-bjergene i det fjerne er stadig lige så smuk, som dengang baronessen selv boede i huset. Har man set filmen ”Out of Africa”, er det let at genkende stedet – flere af møblerne fra filmen står stadig i huset.

Frokosten indtages på den legendariske Carnivore, hvor vi kan få stillet sulten i en lækker kødbuffet.

Derfra kører vi til kulturcentret Bomas of Kenya. Bomas of Kenya er næsten en miniatureudgave af Kenya, hvor vi får mulighed for at opleve den mangfoldighed af kulturer, der udgør dette fascinerende land. Vi ser bl.a. traditionelle boformer, og overvære traditionel dans og musik.

Få kilometer fra Karen Blixen Museum og Bomas of Kenya ligger Karen Blixen Coffee Garden, som er hjemsted for det historiske Swedo House. I de smukke omgivelser er der mulighed for at indtage eftermiddagskaffen og drømme sig tilbage i tiden.

Måltider: Morgenmad og frokost

Denne dag er helliget til at give os et indblik i almindelige kenyaneres liv. Vi besøger en gruppe af bedstemødre, der har oplevet noget af det værste, man kan opleve som forældre – at miste sine børn. Denne gruppe af bedstemødre har dog valgt at tage ansvaret for deres forældreløse børnebørn. Vi kommer helt tæt på disse bedstemødre og vil følge og deltage i deres aktiviteter en hel dag.
Besøget er lavet i samarbejde med organisationen One Horizon, der hjælper fattige afrikanere gennem bæredygtige turismeoplevelser. Inden vores besøg har One Horizon været på det lokale marked for at købe foder samt fem grise til hver af bedstemødrene.
Inden for 8 måneder føder hver so et kuld på 10-15 pattegrise. Med 5 søer sikres bedstemødrene en klar forsyning af grise til fremtidig opdræt og salg. På den måde bliver bedstemødrene og deres familie selvforsynende med mad og får samtidig en indkomst.

1) Vi starter dagen med at besøg i et feltkøkken, hvor vi sammen med bedstemødrene forbereder frokosten. Ofte er det det eneste måltid, de får i løbet af dagen, og feltkøkkenet er således helt nødvendigt for deres helbred. Bedstemødrene er ansvarlige for at opdrage deres børnebørn, og de laver mad til både dem og sig selv.

2) Derefter er det tid til at sætte sig ned sammen med bedstemødrene og høre deres historier og opnå en forståelse for deres ”rejse”. Feltkøkkenet spiller i den sammenhæng en helt uvurderlig rolle i bestræbelserne på at reducere isolationsfølelsen for disse kvinder. Ved at høre og tale med dem, er vi dermed med til at give dem et håb og en retning for fremtiden.

3) Vi kommer på besøg i bedstemødrenes hjem og ser deres svinebedrifter, som er helt afgørende for at sikre deres fremtid. Via vores besøg bidrager vi til driften af svinefarmen.

Efter besøget hos bedstemødrene fortsætter vi til Kazuri Beads. Kazuri betyder ”lille og smuk” på swahili, hvilket er meget betegnende for de smukke smykker der bliver produceret her. Det bliver muligt at besøge fabrikken og hilse på nogle af de over 100 kvinder, der er med til at producere smykker og lertøj. For de, der har lyst, er der efterfølgende mulighed for at besøge butikken og købe lidt minder med hjem til en favorabel pris.

Måltider: Morgenmad og frokost

Efter morgenmaden tager vi på besøg i en traditionel Kikuyu landsby. Kikuyuerne er den største etniske gruppe i Kenya, og mange af dem er bønder der dyrker det frugtbare højland. Besøget finder sted i Nyeri i det centrale højland, som betragtes som Kenyas spisekammer.
Klimaet tæt ved Ækvator i en højde mellem 1.400 og 2.000 meter giver de rette betingelser for dyrkning af afgrøder, grønsager og nytteplanter. På en dag med klart vejr er der forrygende udsigt til Kenyas højeste bjerg, Mt. Kenya, som når op i præcis 5.199 m højde. Vi besøger de lokale bønder og får mulighed for at opleve deres dagligdag på nærmeste hold. Vi deltager i madlavningen og kommer også med ud på deres marker, hvor bønderne fortæller om deres afgrøder, og hvordan man sår og høster.

Samtidig vil vi få et unikt indblik i Kikuyuernes kultur. De var ledende i Mau-Mau oprøret mod den engelske kolonimagt i 1950’erne, og de har siden uafhængigheden været den dominerende politiske faktor. Vi vil høre mere om deres sprog, litteratur, musik og religion.

Vi ankommer til vores lodge ved de smukke Aberdare bjerge sidst på eftermiddagen. Vi har 1 overnatning her. 

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi forlader vores hotel tidligt om morgenen for at køre til Samburu National Reserve. Vejen til Samburu er en naturskøn oplevelse gennem det frodige højland, hvor vi bl.a. ser en masse smukke te- og kaffeplantager, inden vi kører det sidste stykke til Samburu gennem et mere rå og tørt landskab. Vi er fremme midt på dagen.

Samburu reservatet er opkaldt efter stammefolket samburuerne, som er nært beslægtet med masai stammen. Hvor masaierne fortsatte deres vandring længere sydpå, blev samburu stammen i den nordlige del af Kenya. De er seminomader og lever af at drive kvæg.

Samburu National Reserve er et af de mindre kendte reservater i Kenya, da den i mange år har været utilgængelig for turister. Det gør at reservatet har bevaret sin autencitet, og der venter dermed en kæmpe oplevelse i et område, som er præget af savannelandskab og højland. Reservatet er hjemsted for en del løver, og det var bl.a. her at de 2 miljøforkæmpere Joy og George Adamson adopterede løveungen Elsa, da de i selvforsvar skød ungens mor. Elsa blev foreviget i filmen ”Born Free” fra 1966.

Derudover er reservatet også berømt for en anden og endnu mere mærkværdig historie om løvinden Kamunyak, der adopterede 6 oryx antilopekalve, som under normale omstændigheder ville være dens byttedyr. Denne fantastiske historie kan ses i dokumentarfilmen ”Heart of a Lioness” fra 2003.
Vi har to overnatninger i Lodge ved Samburu.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi tager på morgen-safari i Samburu National Reserve. Reservatet domineres af tør savanne og stenede kratområder, der dog brydes af de smukke akacietræer, med de karakteristiske paraplyformede kroner, langs floden. Landskaber som disse giver livsbetingelser for en række dyr, man ikke finder i Kenyas mere besøgte nationalparker. Deriblandt oryx, gerenuk gazelle (også kaldet girafgazellen) og den blåhalsede somalistruds. I reservatet findes dog også de velkendte afrikanske rovdyr, såsom leoparder, løver og geparder, der har gode betingelser i de åbne landskaber. Det samme har rovfuglene, der også er godt repræsenteret her.

Efter frokosten er der tid til lidt afslapning, inden vi om eftermiddagen besøger en landsby. Samburuerne nedstammer fra den samme slægt som Masai-folket, men de er fattigere og ikke nær så stolte. Ligesom masaierne lever samburuerne af kvægbrug, og deres måltider består af gede- eller fårekød og komælk iblandet okseblod. Intet andet. I den skarpe sol brænder deres røde kapper igennem det brun-gule landskab, og vi får et helt unikt indblik i en dagligdag, som ligger så fjernt fra vores. 

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden er det tid til at køre til det private naturreservat Ol Pajeta, der af mange stadig kaldes Sweetwaters efter den oprindelige og mindre del af reservatet, som ligger for foden at Mount Kenya. I klart vejr er der en spektakulær udsigt mod den jævnligt sneklædte top, der med 5.199 meter er Afrikas næst højeste bjerg efter Kilimanjaro. Vi er fremme midt på dagen.

Vi har to overnatninger på Serena Sweet Waters, som er en af de mest eksklusive safari-teltlejre i Kenya. En beskyttet oase, der er omgivet af et vandhul, hvor vi er i første række til at opleve vilde dyr drikke. Resten af dagen er til fri disposition, hvor du kan slappe af og nyde omgivelserne.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag står vi tidligt op for at komme på game drive og se dyrene, når de er mest aktive. Ol Pejeta rummer stort set alt det klassiske savannevildt, man kan tænke sig, og oveni dette en række specialiteter/sjældenheder. Her er en god bestand af elefanter og bøfler, og du kan også opleve både det sorte og det hvide næsehorn. Årsagen til, at næsehornene kaldes sorte og hvide, skyldes ikke, som man måske ville foranlediges til at tro, at de har forskellige farver. Men det skyldes helt simpelt en oversættelsesfejl – da man opdagede, at der fandtes to forskellige typer af næsehorn, var forskellen mellem dem rent fysisk. Den ene type næsehorns hoved var mere ”wide” (bred) end det andet. Dette ord blev hørt som ”white” (hvid), og dermed blev de to typer næsehorn navngivet og farvebestemt efter en oversættelsesfejl.

Vi oplever en stor bestand af verdens højeste dyr – giraffer. I reservatet lever de såkaldte netgiraffer, som man kun kan se i Somalia, det sydlige Etiopien og det nordlige Kenya. Vi oplever også en stor bestand af den almindelige og den finstribede (Grevys) zebra. Langs floderne vil vi både kunne se og høre flodhestene, når de gryntende kommunikerer med hinanden. Samtidig oplever vi en stor variation af antiloper og gazeller, hvor vi kan være heldig at se de sjældne, men smukke arter som oryx og koantilope (hartebeest).

Alle de store rovdyr trives også i Ol Pejeta: Løver, leoparder, geparder, plettede hyæner og stribede hyæner, mens den sjældne afrikanske vildhund også kan ses med noget held. Flere arter af aber lever i området med marekatte og bavianer som de mest almindelige, men her findes også et par specialiteter som den slanke og elegante husarabe samt chimpanser.

Vi besøger Chimpanzee Sanctuary, som er en charmerende oase etableret af Jane Goodall Institute for at give beskyttelse til forældreløse chimpanser.

Afslutningsvis besøger vi Rhino Sanctuary, som var hjemsted for verdens 3 sidste nordlige hvide næsehorn. Desværre er den sidste han – Sudan – netop afgået ved døden, og dermed er der kun 2 hunner tilbage. Vi hører mere om arbejdet med at beskytte de udrydningstruede næsehorn mod krybskytter.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden er det tid til at køre til Nakuru. Det er Kenyas 4. største by og provinshovedstaden i Great Rift Valley. Køreturen tager ca. 6-7 timer inkl. frokoststop, og undervejs er der mulighed for at gøre stop, så der kan tages billeder af den fantastiske udsigt over dele af dalen. Great Rift Valley er en næsten 6.000 kilometer lang dal, der går helt fra det nordlige Syrien ned til Mozambique.

Vi gør stop ved Thomsons Fall ved Nyahururu. Det 72 meter lange vandfald er opkaldt efter den skotske opdagelsesrejsende Joseph Thomson. I 1880 gav Royal Geographic Society i England ham opgaven med at finde den korteste rute fra Mombasa til bredden af Lake Viktoria. Da han nærmede sig Nyahururu, opdagede han vandfaldet i en tæt skov. Synet fascinerede ham så meget, at han i en tilstand af ren eufori opkaldte vandfaldet efter sig selv.

Når vi ankommer til Nakuru er det muligt at gå på lidt sightseeing i byen eller tage en tur op til Menengai Crater (entré for egen regning: 12 USD).  Krateret er det største vulkanske kaldera i Kenya (næststørste i Afrika) og tilbyder en fantastisk udsigt ud over området.

Vi har to overnatninger på hotel i Nakuru.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Allerede på lang afstand hører vi de inciterende rytmer og de skønne toner fra koret af kvinder, der har taget opstilling ude ved vejen for at byde os velkommen. Vi er på vej ind på skolen Oterit Primary School nordvest for Nakuru.

Skolen har elever fra 3-24 år fordelt på en vuggestue (nursery school 1-3 år) og grundskole (primary school - 8 års skolegang- og secondary school - 4 års skolegang), og er økonomisk støttet af den danske NGO Periamma.

I skolen undervises eleverne i engelsk, kiswahili, matematik, historie, geografi, biologi, fysik, kemi og idræt. Skoleklasserne er større end man kender hjemmefra Danmark, og der kan snildt være 50 elever i en klasse. Disciplin er i højsædet, og eleverne vil derfor altid rejse sig op, når I kommer ind i klasselokalet. Vi vil opleve, at der mildest talt ikke er nogen larm, og eleverne svarer kun, når de bliver spurgt. I begyndelsen vil eleverne være en smule generte og tilbageholdende, men i takt med at de lærer dig bedre at kende, så vil de blive meget mere nysgerrige og interesseret i at høre dig fortælle.
Skoledagen vil typisk begynde omkring klokken 8.00 og slutte omkring 16.00.

Måltider: Morgenmad og frokost

Efter morgenmaden er det tid til at køre mod Masai Mara National Reserve. Turen tager ca. 6 timer inkl. et par stops undervejs. Masai Mara National Reserve er nok den mest kendte nationalpark i Kenya, dels pga. det enestående dyreliv og chancerne for at se dyrene i deres naturlige omgivelser og dels pga. navnet, der dækker over den farverige og næsten ikoniske lokalbefolkning, Masaierne.

Masaierne, er en halvnomadisk krigerstamme, der er kendt for deres farverige beklædning og udsmykning, og ikke mindst deres hoppende krigere. På trods af den krigeriske afstamning, er masaierne et meget venligt og gæstfrit folkefærd.

Efter frokosten tilbringer vi eftermiddagen i en landsby sammen med masai-folket og deltager i deres normale daglige aktiviteter. Vi hører dem fortælle om deres liv og traditioner, og vi deltager også i forberedelserne til deres madlavning, hvor der skal slagtes geder til det berømte barbecue ”Nyama Choma”. Ved bålets skær udveksler vi historier og anekdoter. Efter en begivenhedsrig eftermiddag med mange mindeværdige oplevelser er det tid til at køre tilbage vores lodge.

Vi har to overnatninger ved Masai Mara National Reserve.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden er dagen helliget heldagssafari i Masai Mara National Reserve. Vi kører rundt i den nok flotteste safaripark i Kenya på jagt efter The Big Five – næsehornet, løven, leoparden, elefanten og bøflen. Masai Mara National Reserve er især kendt for sin bestand af store katte: Løver, geparder og leoparder. Faktisk er området det sted i Afrika med flest løver.

Uanset hvor du kigger hen over de store åbne sletter med det bølgende græs, oplever du dyr: Masai giraffer, plettede hyæner, koantiloper, bredørede ræve, impalaer, elefanter, bavianer, zebraer, vortesvin, topier, sjakaler, gazeller, gnuer, bøfler, og mange flere.

Vi har en picnickurv med, så vi indtager frokosten et sted langs Mara River, og kan nyde udsigten til flodhestene, der slapper af i vandoverfladen. Mara River er også hjemsted for de største nilkrokodiller i Afrika. Krokodillen kan blive mere end 100 år gammel, og dette fantastisk spændende dyr er et helt suverænt rovdyr. Dens store gab består af 64-68 spidse tænder, og når den bider sammen omkring f.eks. en gnu sker det med så voldsom en kraft, at gnuen ikke har mulighed for at undslippe. Krokodillen afliver derefter sit bytte ved at trække det ned under vandet indtil det drukner. Så drejer den sig rundt og rundt i vandet for at rive kødlunser af byttet.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Inden vi tager afsked med det mægtige Masai Mara tager vi på en morgen game drive, hvor vi kan være heldig at overvære rovdyrenes jagt på byttedyrene. 
Dyrelivet i Masai Mara er exceptionelt - både i antal og variation. Sletterne myldrer med gnuer, zebraer, giraffer, impalaer og gazeller, som tiltrækker leoparder, geparder og store flokke af løver. Elefanter, bøfler, sjakaler, hyæner og selv det sjældne sorte næsehorn bebor sletterne, mens flodheste og krokodiller holder til i floderne. Fuglene kommer i alle størrelser og farver, lige fra kolibrier og oksehakkere til strudse og mægtige ørne og gribbe. Her er virkelig mulighed for at komme tæt på dyrene i deres naturlige miljø.

Efterfølgende kører vi tilbage mod Nairobi, hvor vi får mulighed for at tage et forfriskende bad og klæde om, inden vi kører til lufthavnen.
Måltider: Morgenmad og frokost

Alle planlagte afgange

14 dage Pris Rejseleder Status Information
27. nov 21 til
10. dec 21
25.990 kr Carsten Willersted Udsolgt Forespørg Ny pris
15. jan 22 til
28. jan 22
28.990 kr Carsten Willersted Garanteret afrejse Bestil rejse