Logo

Carstens Kenya

Safari og stammefolk i Østafrika

Den Afrikanske Farm, kikuyuer, masaier, safari, skolebørn, bedstemødre. Du får det hele, når Carsten Willersted inviterer til Kenya. Carsten Willersted bor i Kenya og arbejder med skoler, unge mennesker og lokalsamfund. Hans hjerte banker for Afrika, og han har sammensat en rejse, der bringer os tæt på løver, næsehorn, giraffer i en række naturreservater, men som frem for alt bringer os tæt på mennesker i Kenya. For eksempel besøger vi en gruppe bedstemødre, der sørger for deres forældreløse børnebørn. Vi møder dem i deres feltkøkken, hvor de laver det daglige måltid til børnebørnene, og ser deres hjem – og deres stalde, hvor de holder grise for at lave en lille indkomst.

Regioner: Afrika
Lande: Kenya
14 dage Pris Rejseleder Status Information
6. jan 19 til
19. jan 19
Afventer pris (Afventer rejseleder) Bestil rejse

Kikuyuerne er den største etniske gruppe i Kenya. Vi møder dem i en landsby i højlandet.  Samburu er et semi-nomadefolk, der lever af kvægavl. Også dem møder vi i deres egne rammer. Masaierne er kendte for deres farverige udsmykning. Dem tilbringer vi en hel dag sammen med. Ja, mere end det, vi inviteres på barbecue a la masai.

Og så er der safari, blandt andet i Masai Mara, og i reservatet med det nybyggerklingende navn Sweetwaters, der ligger for foden af Mount Kenya, og har en stor bestand af rovdyr.

Samt ikke at forglemme: Et kig indenfor i Karen Blixens afrikanske farm.  Carsten har virkelig valgt det bedste af Kenya ud, og han glæder sig vildt til at vise det frem.

Læs praktiske oplysninger om rejser til Kenya her

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi sætter kurs mod Nairobi.

Vi lander tidlig morgen i Jomo Kenyatta International Airport i Nairobi, og kører til vores hotel i Westlands, Nairobi. Efter ankomst får vi mulighed for at tage et forfriskende bad, skifte tøj og spise lidt morgenmad.

Senere på formiddagen besøger vi Nationalmuseet, som giver et ganske fint indblik i Kenyas rige kulturarv. Museet er omgivet af fantastiske, indbydende botaniske haver.
Frokosten indtages på den legendariske Carnivore, hvor vi kan få stillet sulten i en lækker kødbuffet.

Efter frokosten kører vi til kulturcentret ”Bomas of Kenya”. Bomas of Kenya er næsten en miniatureudgave af Kenya, hvor vi får en mulighed for at opleve den mangfoldighed af kulturer, der udgør dette fascinerende land. Vi ser bl.a. traditionelle boformer, og overværer traditionel dans og musik.

Derfra kører vi til Karen Blixens farm. Karen Blixen flyttede til Kenya i 1914, og til sin afrikanske farm i 1917. I 1931 forlod hun farmen og tog tilbage til Danmark. Den dag i dag står huset og der er fin mulighed for at komme indenfor. Omkring huset er der anlagt en flot have og udsigten til Ngong-bjergene i det fjerne er stadig lige så smuk, som dengang baronessen selv boede i huset. Har man set filmen ”Out of Africa”, er det let at genkende stedet – flere af møblerne fra filmen står stadig i huset.

Vi har to overnatninger i Nairobi.

Måltider: Morgenmad og frokost

Denne dag er helliget til at give dig et indblik i almindelige kenyaneres liv. Vi besøger en gruppe af bedstemødre, der har oplevet noget af det værste, man kan opleve som forældre – at miste sine børn. Denne gruppe af bedstemødre har dog valgt at tage ansvaret for deres forældreløse børnebørn. Vi kommer helt tæt på disse bedstemødre og vil følge og deltage i deres aktiviteter en hel dag. Besøget er lavet i samarbejde med organisationen One Horizon, der hjælper fattige afrikanere gennem bæredygtige turismeoplevelser.

1) Vi starter dagen på det lokale marked, hvor vi er med til at købe foder samt fem grise til hver af bedstemødrene. Inden for 8 måneder føder hver so et kuld på 10-15 pattegrise. Med 5 søer sikres bedstemødrene en klar forsyning af grise til fremtidig opdræt og salg. På den måde bliver bedstemødrene og deres familie selvforsynende med mad og får samtidig en indkomst.

Vi kommer på besøg i bedstemødrenes hjem og ser deres svinebedrifter, som er helt afgørende for at sikre deres fremtid. Via vores besøg bidrager vi til driften af svinefarmen.

2) Besøg i et feltkøkken, hvor vi sammen med bedstemødrene forbereder frokosten. Ofte er det det eneste måltid, de får i løbet af dagen, og feltkøkkenet er således helt nødvendigt for deres helbred. Bedstemødrene er ansvarlige for at opdrage deres børnebørn, og de laver mad til både dem og sig selv.

3) Derefter er det tid til at sætte sig ned sammen med bedstemødrene og høre deres historier og opnå en forståelse for deres ”rejse”. Feltkøkkenet spiller i den sammenhæng en helt uvurderlig rolle i bestræbelserne på at reducere isolationsfølelsen for disse kvinder. Ved at høre og tale med dem, er vi dermed med til at give dem et håb og en retning for fremtiden.

Måltider: Morgenmad og frokost

Efter morgenmaden kører vi til Aberdare-regionen, som er en smuk bjergkæde i det centrale højland i Kenya. Afstanden er ca. 171 kilometer fra Nairobi, og køreturen tager ca. 3 timer.

Vi ankommer til vores lodge Aberdare Country Club ved frokosttid. Vi har 2 overnatninger her. Dette fængslende sted var hjemsted for et engelsk par, der besluttede sig for at bosætte sig i Kenya. Næsten et halvt århundrede senere blev stedet navngivet Aberdare Country Club og åbnet for gæster. Stedet har dog formået at bevare det private hjems charme og de enkle bekvemmeligheder fra en landlig kro.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden tager vi på besøg i en traditionel kikuyu landsby. Kikuyuerne er den største etniske gruppe i Kenya, og mange af dem er bønder der dyrker det frugtbare højland. Besøget finder sted i Nyeri i det centrale højland, som betragtes som Kenyas spisekammer.

Klimaet tæt ved Ækvator i en højde mellem 1.400 og 2.000 meter giver de rette betingelser for dyrkning af afgrøder, grønsager og nytteplanter. På en dag med klart vejr er der en flot udsigt til Kenyas højeste bjerg, Mt. Kenya, som når op i præcis 5.199 m højde. Vi besøger de lokale bønder, og oplever deres dagligdag på nærmeste hold. Vi deltager i madlavningen og kommer også med ud på deres marker, hvor bønderne selv fortæller om deres afgrøder, og hvordan man sår og høster.

Samtidig får vi et unikt indblik i kikuyuernes kultur. De var ledende i Mau-Mau oprøret mod den engelske kolonimagt i 1950’erne, og siden uafhængigheden har de været den dominerende politiske faktor. Vi hører om deres sprog, litteratur, musik og religion.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden er det tid til at køre til det private naturreservat Ol Pajeta, der af mange stadig kaldes Sweetwaters efter den oprindelige og mindre del af reservatet, som ligger for foden at Mount Kenya. I klart vejr er der en spektakulær udsigt mod den jævnligt sneklædte top, der med 5.199 meter er Afrikas næsthøjeste bjerg efter Kilimanjaro.

Vi tager på safari både om formiddagen og om eftermiddagen.

Ol Pajeta rummer stort set alt det klassiske savannevildt man kan tænke sig, og oveni dette en række specialiteter/sjældenheder. Her er en god bestand af elefanter og bøfler, mens både det sorte og det hvide næsehorn har en fin bestand og ofte ses.

Giraffer, der tilhører den nordlige art netgiraffen, er talrige, og reservatet har både en bestand af den almindelige samt den finstribede Grevys zebra. Flodheste findes i flere pools langs floden, der krydser reservatet, mens en stor variation af gazeller og antiloper kan ses, bl.a. et par af de smukke og ret sjældne arter som Beisa oryx og Jackson´s koantilope.

Alle de store og berømte rovdyr trives i Ol Pajeta: Løver, leoparder, geparder, plettede hyæner og stribede hyæner, mens den sjældne afrikanske vildhund også kan ses med noget held. Hertil kommer et væld af mindre rovdyr, hvoraf flere ses bedst på vores natsafari i bil med kraftige projektører, så reservatet må næsten kaldes rovdyrenes paradis.

Flere arter af aber lever i området med marekatte og bavianer som de mest almindelige, men her findes også et par specialiteter som den slanke og elegante husarabe samt chimpanser. Vi besøger Chimpanzee Sanctuary, som er en charmerende oase etableret af Jane Goodall Institute for at give beskyttelse til forældreløse chimpanser.

Vi overnatter på Serena Sweet Waters, som er en af de mest eksklusive safari-teltlejre i Kenya. En beskyttet oase, der er omgivet af et vandhul, hvor vi er i første række til at opleve vilde dyr drikke.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi forlader vores hotel tidligt om morgenen for at køre til Samburu National Reserve. Samburu National Reserve er opkaldt efter stammefolket samburu. Samburuerne er et semi-nomadefolk, der lever af at drive kvæg og lever i større eller mindre landsbyer i området.

Ud over den farvestrålende og spændende lokalbefolkning byder Samburu National Reserve på et fantastisk sceneri med typisk savannelandskab og højland, der varierer fra 800 meter til 1230 meter over havet. Igennem området løber floden Ewaso Ng’iro, hvor vi bl.a. kan møde nilkrokodiller – eller hvis vi er rigtig heldige, et af de sorte næsehorn.

Området er vidt kendt for sine store katte og hele to hunløver fra Samburu har skabt op-mærksomhed i så stor stil, at der er lavet prisvindende film om dem. Filmen ”Born Free” fra 1966, der vandt både Oscar, Golde Globe og en Grammy handler om løveungen Elsa, der blev adopteret af et menneskepar, da de i selvforsvar skød ungens mor. Derudover er løvinden Kamunyak kendt for, i årene omkring år 2000, at have adopteret mindst 6 oryx antilope-kalve og beskyttet dem mod angreb fra områdets hanløver.

I Samburu National Reserve besøger vi også en landsby. Samburuerne nedstammer fra den samme slægt som Masai-folket, men de er fattigere og ikke nær så stolte. Ligesom masaierne lever samburuerne af kvægbrug, og deres måltider består af gede- eller fårekød og komælk iblandet okseblod. Intet andet. I den skarpe sol brænder deres røde kapper igennem det brun-gule landskab, og vi får et helt unikt indblik i en dagligdag, som ligger så fjernt fra vores.

Vi har to overnatninger ved Samburu i stationære telte med senge samt eget bad og toilet.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden skal vi på heldagssafari i Samburu National Reserve. Reservatet domineres af regnfattig savanne og stenede kratområder, der dog brydes af akacieskove langs floden.

Landskaber som disse giver livsbetingelser for en række dyr, man ikke finder i Kenyas mere besøgte nationalparker. Deriblandt oryx, gerenuk antilope, Grevys zebra, netgiraf og den somaliske struds. Men Samburu er også hjemsted for mere velkendte afrikanske dyr, så som leoparder, løver og geparder, der har gode betingelser i de åbne landskaber. Det samme har rovfuglene, der også er vel repræsenteret.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden er der afgang mod Nakuru. Det bliver en lang transportdag på ca. 300 kilometer, som tager ca. 6 timer. Undervejs er der mulighed for at gøre stop, så vi kan tage billeder af den fantastiske udsigt over dele af Great Rift Valley. Dalen er en næsten 6.000 km. lang dal, der går helt fra det nordlige Syrien ned til Mozambique.

I Nakuru er det muligt at gå på lidt sightseeing i byen eller tage en tur op til Menengai Crater (entré for egen regning: 12 USD). Krateret er det største vulkanske krater i verden, og herfra er der en fantastisk udsigt ud over området. Vi har to overnatninger på resort ved Nakuru.

Måltider: Morgenmad

Allerede på lang afstand hører vi de inciterende rytmer og de skønne toner fra koret af kvinder, der har taget opstilling ude ved vejen for at byde os velkommen. Vi er på vej ind på skolen Oterit Primary School nordvest for Nakuru.

Skolen har elever fra 3-24 år fordelt på en vuggestue (nursery school 1-3 år) og grundskole (primary school - 8 års skolegang- og secondary school - 4 års skolegang), og er økonomisk støttet af den danske NGO Periamma.

I skolen undervises eleverne i engelsk, kiswahili, matematik, historie, geografi, biologi, fysik, kemi og idræt. Skoleklasserne er større end man kender hjemmefra Danmark, og der kan snildt være 50 elever i en klasse. Disciplin er i højsædet, og eleverne vil derfor altid rejse sig op, når I kommer ind i klasselokalet. Vi vil opleve, at der mildest talt ikke er nogen larm, og eleverne svarer kun, når de bliver spurgt. I begyndelsen vil eleverne være en smule generte og tilbageholdende, men i takt med at de lærer dig bedre at kende, så vil de blive meget mere nysgerrige og interesseret i at høre dig fortælle.
Skoledagen vil typisk begynde omkring klokken 8.00 og slutte omkring 16.00.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi forlader Nakuru tidligt om morgenen for at køre sydpå mod Masai Mara. Masai Mara er nok den mest kendte nationalpark i Kenya, dels pga. det enestående dyreliv og chancerne for at se dyrene i deres naturlige omgivelser og dels pga. navnet, der dækker over den farverige og næsten ikoniske lokalbefolkning, masaierne.

På dyresiden er Masai Mara Nationalpark kendt for sine store katte: Løver, geparder og leoparder. Området er faktisk det sted i Afrika med flest løver, og særligt i tørkeperioden fra december til februar, har kattene det godt, og der er derfor i denne periode størst mulighed for at se særligt løverne.

Masai Mara blev etableret i 1961 for at beskytte dyrelivet mod krybskytter og området hænger sammen med den kendte Serengeti Nationalpark i Tanzania.

Vi har to overnatninger i stationære telte med senge samt eget bad og toilet.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Den næsten ikoniske lokalbefolkning, Masaierne, er en halvnomadisk krigerstamme, der er kendt for deres farverige beklædning og udsmykning, og ikke mindst deres hoppende krigere. På trods af den krigeriske afstamning, er masaierne et meget venligt og gæstfrit folkefærd. Vi tilbringer hele dagen sammen med Masai folket og deltager i deres normale daglige aktiviteter. Vi hører dem fortælle om deres liv og traditioner, og vi deltager også i forberedelserne til frokosten, hvor der skal slagtes geder til det berømte barbecue ”Nyama Choma”. Efter vi har spist sammen og udvekslet en masse gode historier over bålet, er det tid til at køre tilbage til vores camp. 

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi tager på en tidlig morgensafari. Dyrelivet i Masai Mara er exceptionelt - både i antal og variation. Sletterne myldrer med gnuer, zebraer, giraffer, impalaer og gazeller, som tiltrækker leoparder, geparder og store flokke af løver. Elefanter, bøfler, sjakaler, hyæner og selv det sjældne sorte næsehorn bebor sletterne, mens flodheste og krokodiller holder til i floderne. Fuglene kommer i alle størrelser og farver, lige fra kolibrier og oksehakkere til strudse og mægtige ørne og gribbe. Her er virkelig mulighed for at komme tæt på dyrene i deres naturlige miljø.

Efterfølgende kører vi tilbage mod Nairobi og til vores hotel, hvor vi har værelser, ind til vi efter midnat kører til lufthavnen.
Om aftenen spiser vi afskedsmiddag på restaurant, hvorefter vi kører tilbage til vores hotel til et par timers hvil, inden turen til lufthavnen.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Alle planlagte afgange

14 dage Pris Rejseleder Status Information
6. jan 19 til
19. jan 19
Afventer pris (Afventer rejseleder) Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede