Hvad søger du?

Madagaskar

Unik natur og dyreliv på Afrikas største ø

Der findes oplevelser, du kun kan få i Madagaskar. Synet af den sødeste lemur, der spiser bambusskud få meter fra dig i regnskoven. En irgrøn kamæleon, der sidder ubevægeligt på en gren og stirrer stift på dig med sit ene citrongule teleskopøje, mens det andet roterer rundt på udkig efter rovfugle. Morgenvandring blandt svajende blækspruttetræer og tykke baobabtræer i “torneskovene”, mens solen står op.

Nøgleordet er endemisk. De fleste dyr og planter i Madagaskar findes nemlig kun der. Forklaringen til dette skal findes i øens helt specielle historie. I 90 millioner år har verdens fjerdestørste ø været isoleret fra al anden landjord, hvilket har medført, at en rejse til Madagaskar bliver en oplevelse af at befinde sig i en helt speciel tidslomme, hvor tiden og livets udvikling er gået sine egne veje i mange millioner år og har frembragt en natur, som ikke findes andre steder i verden!

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Madagaskar
Regioner: Afrika
Lande: Madagaskar
16 dage Pris Rejseleder Status Information
20. apr 23 til
5. maj 23
28.990 kr Peter Hersted Udsolgt Forespørg
29. jun 23 til
14. jul 23
29.990 kr Kim Judson Garanteret afrejse Bestil rejse
6. sep 23 til
21. sep 23
29.990 kr (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse
16. sep 23 til
1. okt 23
28.990 kr Claus Christensen Få pladser tilbage Bestil rejse
8. okt 23 til
23. okt 23
28.990 kr Hanne Christensen Få pladser tilbage Bestil rejse

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi oplever endemiske planter, fugle og dyr, så som lemurer og kamæleoner
  • På rejsen kører vi gennem og ser storslåede og afvekslende landskaber
  • Vi besøger mange forskellige nationalparker og reservater
  • Vi vandrer i Isola nationalparkens halvørkner og oaser
  • Der er besøg i små landsbyer, markeder og arbejdende værksteder

Max 18 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi flyver fra Kastrup Lufthavn, medmindre andet er angivet.

Vi ankommer om eftermiddagen og kører til vores hotel i Antananarivo. Vi har én overnatning i Antananarivo.

NB: På nogle afgange ankommer vi allerede dag 1 om aftenen. Disse rejser varer i alt 16 dage. 

Måltider: Aftensmad

Efter morgenmaden kører vi mod øst til Andasibe nationalparken. På vejen gør vi holdt i Peyrerass for at kigge efter padder og krybdyr.

Vi fortsætter til Andasibe. I nationalparken lever den sjældne indri, den største af alle lemurer. Vi kan også opleve den meget smukke diadem-sifakalemur. Sifakaernes og indriens bevægemåde adskiller sig fra andre primaters. I træerne kan de springe op til 10 meter fra gren til gren i opret stilling, idet de griber fat om grene eller stammer med de forlængede gribefødder. På jorden bevæger de sig omkring ved oprette spring, mens armene holdes ud til siden eller over hovedet som balancestænger. Det ligner en elegant dans og har givet dem tilnavnet: de dansende sifakaer. Størstedelen af tiden tilbringer indrierne og sifakaerne dog i træerne. Indrierne har en meget karakteristisk og imponerende sang (eller skrig), som kan høres op til tre kilometer væk.

Om aftenen tager vi på en vandretur på udkig efter nataktive lemurer, kamæleoner og andre dyr.

Vi har to overnatninger på hotel i Andasibe.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden er det tid til en vandretur i Andasibe nationalparken på udkig efter indrien og de andre 10 lemurarter, som lever i parken, otte slags kamæleoner, bl.a. den store og farverige Parsons kamæleon, 100 fuglearter og 20 frøarter.

Efter frokost besøger vi Vakona Reserve, hvor vi på tæt hold kan observere flere lemurarter, der oprindeligt blev holdt i fangenskab, men nu lever frit i Vakona Reserve.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi fortsætter ud mod kysten gennem et fantastisk landskab, som bla. er hjemegn for det berømte “de rejsenes træ”. På malagassisk hedder den ravenala. Oprindeligt fandtes den kun på Madagaskar, men i dag er den et populært prydtræ overalt i troperne. Den er faktisk ikke et egentligt træ, men er fjernt beslægtet med bananen, hvilket man godt kan se på bladene. Bladstænglerne, som omslutter stammen, opsamler regnvand, og det siges, at rejsende her kan slukke deres tørst, og at alle, som har drukket vand fra de rejsendes træ, vil vende tilbage til stedet! Alle dele af planten bliver brugt i det lokale traditionelle husbyggeri i landsbyerne, som vi kører forbi: Bladene til taget, bladstilkene til vægge og de udbankede stammer til gulv. Vi ankommer til Manambato, hvorfra vi sejler ad kanaler der løber parallelt med kysten til vores hotel, hvor vi har to overnatninger.

Efter mørkets frembrud tager vi ud for at kigge efter den sjældne Aye-aye, der er verdens største nataktive primat. Dens bizarre udseende har betydet, at de fleste lokale folkeslag tiltror den overnaturlige evner. Den levevis er meget speciel, da den bruger sin langfinger til at banke på træer for at finde steder med insektlarver, som den kan gnave sig ind til med sine lange gnaver-lignende fortænder. Denne adfærd har givet den tilnavnet "Madagaskars spætte". Det mentes på et tidspunkt, at den var uddød, men den blev genopdaget i 1957.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag besøger vi Palmarium Reservatet, hvor der lever ti forskellige lemurarter. Vi vandrer en tur i skoven på udkig efter lemurer samt andre dyr og planter.
I et sumpet område finder vi den ene af Madagaskars to endemiske arter af Nepenthes, som er en kødædende gruppe af planter, som på dansk hedder kandebærer. De har en fascinerende fangstmetode, hvor bladene er omdannet til kopper. Kanten af kopperne udskiller nektar, der lokker insekter til, som derefter glider ned i de væskefyldte kopper og drukner. Væsken i kopperne indeholder fordøjelsesenzymer, så planten fordøjer sit bytte i koppen og optager næringen gennem bladvæggen!

Om eftermiddagen besøger vi en lille fiskerlandsby, hvor vi bliver vist rundt og kan opleve deres dagligliv.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Om morgenen sejler vi tilbage til Manambato og kører til Antananarivo, hvor vi ankommer om eftermiddagen. Vi har én overnatning i Antananarivo.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden begiver vi os ud på Madagaskars længste landevej, Route National 7 (RN7). Vi følger den sydover mod Antsirabé, en ca. tre timer lang køretur gennem det smukke højland, som med vulkansk jordbund er frugtbart. Området er Merina- og Betsileo-stammernes hjemegn. De er kendt som dygtige farmere, og undervejs får vi rig lejlighed til at beundre deres smukke risterasser, der snor sig som lange tunger ned gennem floddalene. Rundt om i landskabet og langs vejen passerer vi mange små landsbyer med de traditionelle toetagers lerhuse. Hvis vi kommer forbi et marked, stopper vi og går en tur for at nyde alle farverne, duftene og atmosfæren.

Vel fremme i Antsirabé checker vi ind på vores hotel, hvor vi har én overnatning.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Antsirabe er hovedstad for de håndtrukne rickshaws, eller pousse pousse som de kaldes her. Om morgenen tager vi med pousse pousse for at opleve byen, inden vores rejse fortsætter mod syd via Ambositra, hvor zafimaniry-folket lever. De har en lang tradition for højkvalitets træskærerarbejde. Undervejs gør vi holdt et sted, der er kendt for kunsthåndværk og ædelsten.
Vi er fremme ved Ranomafana nationalparken ved aftenstid og tjekker derefter ind på vores lodge, der ligger ved nationalparkens udkant, omgivet af tæt skov.

Vi har to overnatninger på lodge ved Ranomafana nationalparken.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Hele dagen er viet til denne fantastiske nationalpark. Vi står tidligt op og tager på en formiddags vandring i regnskoven. Efter en god frokost tager vi på endnu en vandring i en anden del af parken, inden vi sidst på dagen vender tilbage til vores lodge.

Ranomafana betyder “varmt vand” og referer til de varme kilder, som i kolonitiden tiltrak mange besøgende. I 1986 blev den gyldne bambuslemur opdaget i områdets utilgængelige bjergregnskove, hvilket medførte, at man i 1991 etablerede en nationalpark på stedet for at beskytte dens levesteder. Dermed fik man beskyttet hele områdets dyre- og planteliv. Det viste sig derefter, at skoven er utrolig rig på dyreliv, og i dag er Ranomafana ét af de bedste steder at se lemurer i Madagaskar. Hele 12 forskellige arter af lemurer lever i parken. I alt lever her 43 forskellige arter af pattedyr, 62 forskellige krybdyr, heraf 12 slags kamæleoner. Der er hele 98 arter af frøer og 90 arter af sommerfugle. Mere end 115 fuglearter, hvoraf 36 er endemiske, er blevet set i parken. Og forskerne opdager jævnligt nye arter, som kræver opdatering af artslisterne.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag har vi en lang dag foran os på RN7. Så efter en tidlig morgenmad kører vi mod Fianarantsoa og videre sydvest over med sigte efter Isalo sandstensbjergmassivet. Undervejs passerer vi forbi mange landsbyer i et storslået landskab. Vi stopper og besøger Ianja reserve, hvor vi går en tur. Her er gode muligheder for at se den ringhalede lemur (også kendt som den excentriske Kong Julien i Madagaskar tegnefilmene). Vi fortsætter videre gennem bjergene og ender oppe på den store græshøjslette, som er Bara-folkets hjem. Bara-folket er kvæghyrder og deres levevis og religion er centreret om zebu-oksen. Snart efter aner vi i det fjerne omridset af et enormt bjergområde midt på højsletten. Det er Isalo sandstensbjergmassivet, målet for dagens etape.

Vi har to overnatninger på lodge ved Isalo nationalparken.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Isalo nationalparken dækker hele 815 kvadratkilometer og består af et kæmpe sandstensmassiv, som gennem tusindvis af år er blevet eroderet af vind og vand, så det i dag fremstår som et vildt og spektakulært sted med kløfter, plateauer og besynderligt formede toppe. I en blanding af halvørken, oaser og næsten måneagtige landskaber beundrer vi de sære sandstensformationer med et imponerende farvespil mellem de forskelligfarvede sandstenslag og de lav-arter som vokser på dem.

Vi tilbringer dagen i parken med vandreture i det smukke landskab. Nationalparken er hjemsted for lemurer og mange andre endemiske arter af dyr og planter. Her vokser fx elefantfodsplanten, en særpræget busk med stærkt opsvulmet stamme og knaldgule blomster, den findes kun i Isalo-bjergene. Tapiatræet er et af de almindeligste træer her. Af dens blade lever en speciel silke-natsværmer, som også er endemisk for Madagaskar. Fra dens kokoner spindes fine silkeklæder, som traditionelt bliver brugt til begravelsesklæde. Isalo bjergene er hellige for Bara-folket, og skjult i klipperne kan vi se deres gravsteder.

Vores ecolodge er en af de bedste på Madagaskar, bygget af sandsten og perfekt indpasset i
landskabet. Om aftenen nyder vi en fortryllende flot solnedgang.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter en tidlig morgenmad fortsætter vi vores tur ad RN7 helt ud til kysten. Vi kører væk fra græssletten, og efterhånden ændrer vegetationen sig, som vi kører ind i den tørre sydlige region. Vi ser nu de første baobabtræer. Undervejs besøger vi Zombitse nationalparken med en enestående skov, som er en blandingsskov mellem den halvtørre del og den meget tørre del af Madagaskar. Her går vi en tur og spejder efter nogle af de fugle og dyr, som kun findes her, bl.a. Appert’s greenbul og Zombitse hapalemur. Her er også gode chancer for at se de smukke og elegante Verreaux’ sifaka-lemurer. Efterhånden som vi nærmer os kysten kører vi igennem et område med en enestående tornet vegetation. Her regner det kun meget lidt og mest i februar og marts, så vegetationen er helt speciel, og over 80% af planterne er endemiske for Madagaskars sydlige region, dvs. de findes ingen andre steder i verden!

Vi ankommer til Tulear og kører herfra mod Ifaty. Til sidst når vi frem til den dejlige strand ved Ifaty, hvor vi kan slappe af resten af dagen.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi tager afsted før solopgang til det nærliggende Reniala naturreservat, hvor vi tager på en magisk vandretur i torneskoven blandt blækspruttetræer og baobabtræer, mens solen står op og dagen vågner omkring os. Parken er berømt for sine mange sjældne fugle, bl.a. long-tailed groundroller, subdesert mesite og running coua, som i hele verden kun findes ved Ifaty og nærmeste omegn! Vi har fri om eftermiddagen til at slappe af på lodgen eller ved stranden.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi til Tulear og flyver tilbage til hovedstaden, Antananarivo. Hvis der er tid til det, tager vi på en kort byrundtur. Byen har mange toetagers murstenshuse med balkon og teglstenstag, opført i højlandets traditionelle byggestil og i fransk kolonistil. Det bevirker, at byen mere ligner en samling landsbyer end en storby. Vi kommer forbi mange af disse bygninger samt den gamle retsbygning, premierministerens tidligere palads og ruinerne af dronningens palads.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden besøger vi et lokalt marked, en kryddeributik, og hvis muligt en skole, inden vi om aftenen kører til Antananarivos lufthavn for at flyve hjem til Danmark.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

16 dage Pris Rejseleder Status Information
20. apr 23 til
5. maj 23
28.990 kr Peter Hersted Udsolgt Forespørg
29. jun 23 til
14. jul 23
29.990 kr Kim Judson Garanteret afrejse Bestil rejse
6. sep 23 til
21. sep 23
29.990 kr (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse
16. sep 23 til
1. okt 23
28.990 kr Claus Christensen Få pladser tilbage Bestil rejse
8. okt 23 til
23. okt 23
28.990 kr Hanne Christensen Få pladser tilbage Bestil rejse