Hvad søger du?

Berberliv og kunsthåndværk i Marokko

Årets rejse 2022

Berberne er Marokkos oprindelige folk. I 600-tallet blev landet invaderet af araberne, og i løbet af de følgende år blev landet et islamisk samfund, hvor araberne var den herskende klasse. I dag er der ca. 37 millioner indbyggere i Marokko, og ca. halvdelen er berbere. De fleste af nutidens berbere bor i landsbyerne, i bjergene og i ørkenområderne, mens araberne som hovedregel bor i byerne.

På denne rejse stifter vi bekendtskab med berbernes liv i deres små bjerglandsbyer samt i Sahara ørkenen. Vi får et indtryk af deres dagligliv, deres skikke, deres gastronomi og deres sprog. I Marokko tales der 3 forskellige dialekter, alt afhængig af, hvilken region man befinder sig i. Vi besøger flere forskellige familier og spiser frokost hos dem.

Se dagsprogram
14 dage Pris Rejseleder Status Information
17. okt 22 til
30. okt 22
16.990 kr Kirsten Gynther Holm Udsolgt Forespørg
6. mar 23 til
19. mar 23
17.990 kr Per Graugaard Udsolgt Forespørg

Vi ser også, hvordan berberne fremstiller deres smukke kunsthåndværk såsom tæpper og keramik.

Andre højdepunkter er byen Chefchauen med sine mange blå huse, Fez gamle basarer og ikke mindst de smukke landskaber i bjergene og ørkenen.

Du skal vælge denne rejse fordi:

  • Vi får indblik i berbernes livsform.
  • Vi oplever de helt magiske ørkenscenerier i Merzouga.
  • Vi oplever den blå by Chefchauen.
  • Vi rejser ad snoede veje gennem Rif Bjergene.
  • Vi har god tid i middelalderbyen Fez.

Se også vores jule- og nytårsrejser til Marokko

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Ankomst til Casablanca. Vi afhentes i lufthavnen og køres til hotellet, hvorefter dagen afsluttes med fælles middag i Casablanca.

Måltid: Aftensmad

Vi kører til Marokkos hovedstad Rabat, en livlig forretningsby. Efter frokost udforsker vi Ouadaia Kasbah’en, som er en hel lille befæstet by i byen. Portene er fine eksempler på militær arkitektur fra 1200-tallet. Indenfor murene findes et historisk palads, der i dag er omdannet til museum for folkekunst. Her findes også en andalusisk have i maurisk stil. Vi ser desuden Hassan Tårnet og mausoleet for Kong Mohamed 5. Om eftermiddagen er der fritid til at nyde atmosfæren i den gamle medina.

Overnatning i Rabat.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden starter vi på landevejen mod Chefchaouen. Vi drejer fra ved byen Larbaa Lgharb og kører op i Rif bjergene. Vi passerer en sø og holder frokostpause i byen Ouzzane. Herefter går det ad snoede veje til den blå by Chefchaouen.

Dagens kørsel tager omkring 4 timer med gode stop undervejs for at nyde landskaberne og måske gå en lille tur. Efter indkvartering slentrer vi en tur i den gamle bydel, og ved solnedgang er vi ved et udsigtspunkt. Her kan vi se ud over den specielle og helt magiske by.

Vi har to overnatninger i Chefchaouen.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Om formiddagen vandrer vi ca. 3 km til en berberfamilie. Vi hører om deres liv i Rif bjergene, og vi spiser frokost hos dem, før vi tager tilbage til Chefchaouen.

Om eftermiddagen ser vi nærmere på Chefchaouen, hvor de fleste af husene er malet i en smuk indigoblå farve. Chefchaouen ligger i en højde af 600 m i Rif bjergene. Byen blev grundlagt i 1415 af de maurere, der var flygtet fra Spanien. Også mange jøder har søgt tilflugt i byen, der dengang blev anlagt som en fæstning med 5 porte.

Byens udseende gør et stort indtryk. Husene er generelt enkle, men dekoreret med lyse hvide, turkise, blågrønne og indigoblå vægge og med døre, der gerne er blå i forskellige nuancer. Den blå farve er en tradition, som stammer fra byens tidligere jødiske befolkning, der anså farven for at kunne afværge det onde. Gaderne er rene og velholdte, og hvis disse dybe blå døre sat imod strålende hvide og blå huse ikke er nok til gode fotos, så er der en fantastisk skyline: Byen ligger mellem to bjergtoppe. Byens navn er inspireret af denne placering, da Chefchaouen kan oversættes til ”gedens horn”.

Til trods for at Chefchaouen ligger tæt på det europæiske kontinent, har byens borgere været meget langsomme til at optage vestlige vaner. For eksempel blev der indtil 1937 stadig solgt slaver i slave-suq’en. Vi går en tur gennem den gamle bydel og ser blandt andet paladset El Makhzen og den store plads, Ouatta el Hammam. Vi ser også den gamle fondouk (en slags gæstgiveri). Hvis tiden tillader det, besøger vi det lille etnografiske museum i midten af medinaen; et fristed i en storslået andalusisk have. Her er samlinger af brugskunst fra det nordlige Marokko med broderi, træskærerarbejde, keramik, våben og musikinstrumenter.

Chefchaouen byder på meget fint kunsthåndværk, der simpelthen ikke findes andre steder i Marokko. På vores afslappende spadseretur i medinaen kan vi måske træffe en mand, der sælger pigment i nuancer af blå, gul, pink og orange. Pigmentet er det samme som bruges på byens vægge. Vi ser læderarbejderne færdiggøre de hvide og gule fine lædertøfler kaldet babouches båret af de lokale indbyggere. En væver er i gang med et farverigt tæppe i lokal stil. Skrædderne tilbyder mange smukke djellabas syet med fint broderede sømme, og tømrerne arbejder på borde og stole lavet af duftende cedertræ med delikate islamiske designs. Der er smukt forarbejdede spejle med håndmalede blomster og et bredt udvalg af vævede tæpper og uldbeklædningsgenstande.

I medinaens boder er der også oplevelser for ganen. For eksempel den velsmagende lokale gedeost, der passer fortræffeligt til oliven, og der er også stedets berømte honning. I udkanten af byen er der et lille vandfald, Rass El Maa, hvor kvinderne mødes for at vaske tøj og nyde den svale luft.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden starter vores køretur gennem de spektakulære Rif bjerge. De smukke bjergområder byder på denne årstid på bugnende oliven- og figentræer. Her ligger berberlandsbyerne på rad og række, og i mange af disse byer leves livet på samme måde som for flere hundrede år siden. De fleste familier har en lille jordlod og et par husdyr, og dette kan de klare sig med.

Vejen sydpå går gennem byen Zkouta og videre gennem lavtliggende bakker til vores frokoststed, landsbyen Lmhaya, hvor vi smager den lokale mad fremstillet af landsbyens kvinder.

Vi bruger også en times tid på at udforske den gamle romerske ruinby Volubilis. I sin storhedstid var Volubilis en af de vigtigste byer i den vestligste del af Romerriget. Volubilis ligger på et højdedrag, og udenom er der frugtbare marker, hvorfra der blev sendt korn og oliven til Rom. Rigdom strømmede til byen, og byens overklasse opførte overdådige villaer med smukke mosaikgulve. Omkring en tredjedel af de oprindelige gulvmosaikker er bevaret og giver et indblik i livet i Romertiden. Flere af mosaikkerne har eksempelvis dyr som motiver. Det skyldes, at vilde dyr fra Afrika blev samlet her i Volubilis, før de blev afskibet til arenaen i Rom.

Vi kører videre til den spændende og to tusinde år gamle kongeby, Fez. Den ligger smukt i en smal dal strategisk placeret på den gamle karavanerute, som engang forbandt Sahara-landene med Atlanterhavet og Middelhavets handelsruter til Europa. Fez var den første af Marokkos kongebyer, og den verdenskendte al-Qarawiyin-moské, der er verdens første universitet, blev grundlagt så tidligt som i år 895. Meget er bevaret fra Fez’ lange historie. Ikke mindst i byens gamle bazar, hvor ikke meget synes at have ændret sig i århundreder.

Ved ankomsten til Fez indkvarteres vi på en stemningsfuld riad nær den gamle del af byen for de kommende to nætter.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi er på byrundtur i Fez, den tredjestørste by i Marokko. Fez har en smuk beliggenhed i en dal ved en flod, og byen er omgivet af bevoksede høje. Fez har, som ingen anden by i Marokko, bevaret sin traditionelle karakter som en levende middelalderby.

En slentretur rundt i de labyrintiske gyder er en fortryllende oplevelse på alle tider af dagen. Her går handlen lystigt i de små butikker, og i byens værksteder fremstilles kunsthåndværk efter gamle traditioner. Fez er kendt for flere typer kunsthåndværk af meget høj kvalitet, og vi besøger et keramikværksted samt et væveri indrettet i et tidligere karavanserail. Gåturen fuldendes med fælles frokost i et gammelt palads med springvand, søjler og flotte mosaikmønstre.

Læs mere om Fez her

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Dagens køretur på ca. 200 km tager os mod øst til de såkaldte Mellemste Atlasbjerge. Vi kører et langt stykke langs duftende cedertræsskove, og undervejs gør vi holdt i Azrou, hvor vi vandrer et par timer med en lokal guide, som fortæller om berberliv i området. I cedertræsskovene findes mange aber og også en del forskellige sommerfugle. Byen Azrou tjener som et vigtigt markedscenter i de Mellemste Atlasbjerge. Vi nyder vores frokostpakker i den smukke natur, før vi kører videre til Midelt, hvor vi overnatter.

Midelt fungerer som marked for et landbrugsområde, der strækker sig fra Moulouya-floden til Jebel Ayachi afgrænset mod øst og vest af tørre sletter. Regionen er bedst kendt for æbler. Men også valnødder, abrikoser, blommer, granatæbler, hvede, majs og mange forskellige grøntsager dyrkes omkring byen.

Måltider: Morgenmad, frokostpakke og aftensmad

Tidligt om morgenen sætter vi kurs mod Merzouga, vores overnatningssted, der er beliggende lige i kanten af Sahara ørkenen. På vores kørsel mod sydøst kommer vi igennem flere oaser samt små interessante byer som Tinghir og Erfoud.

Tinghir ligger i hjertet af Todra Dalen mellem De Høje Atlasbjerge og bjergkæden Jebel Saghro. Vores første indtryk af byen er den smukke og udstrakte palmelund. Men byen har også en spændende historie. Tinghir er en gammel fransk garnisionsby. Den blev bygget omkring et klippeparti, og den er i dag domineret af ruinerne fra et gammelt palads for den berømte Glaoui-slægt. Der bliver tid til en slentretur gennem Tinghir langs med de blomstrende haver og de mange kasbaher. En kasbah er en gruppe sammenvoksede huse med en mur omkring. En byggeskik, der udspringer af, at man skulle kunne forsvare sig mod fremmede stammer.

Vi kører videre med tid til fotopauser. Blandt andet i Erfoud, der er en charmerende by i hjertet af ørkenen for foden af De Høje Atlasbjerge. Mange bruger Erfoud som base for at udforske de smukke landskaber og historiske kasbaher, der har givet området tilnavnet ”vejen med de 1000 kasbaher”. Franskmændene var de første, der slog sig ned i Erfoud med det formål at holde øje med de uregerlige ørkenstammer i dalen. Byen blomstrede op takket være handel med marmor og dadler. Den er også kendt for de 360 millioner år gamle fossiler, der findes i store mængder i dette område.

Vi nærmer os nu for alvor Sahara, og ørkenens monumentale sandklitter forandrer hele tiden form afhængig af vindforholdene. Farver og skygger skifter og gør oplevelsen til noget helt unikt. Jo længere østpå, vi kommer, jo mere vildt og ensomt virker landskabet, og civilisationen synes langt langt borte.

Sidst på eftermiddagen kommer vi til ørkenbyen Merzouga. Vi indkvarteres to nætter på et hyggeligt hotel, der vender direkte ud til Saharas sanddyner.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Merzouga er en lille ørkenby ved foden af Erg Chebbi sanddynerne. Igennem flere århundreder har dette sted ligget ved en korsvej mellem afrikanske ørkencivilisationer. Her blev udvekslet varer og tanker mellem de forskellige kulturer, og områdets mange kasbaher tjente som karavanseraier for handelskaravanerne.

Lige efter morgenmaden kører vi 30 minutter for at opleve den meget spændende lille by Rissani, der ligger omgivet af en Marokkos største oaser. Rissanis beskedne udseende i dag skjuler en glorværdig fortid. Byen opstod i midten af det 8. århundrede i krydset mellem to af de vigtigste karavaneruter i Sahara, og inden længe strømmede karavaner med eksotiske varer til byen. At Rissani tilmed lå få kilometer fra en flod og var omgivet af en frodig oase, gjorde den kun endnu mere tiltrækkende for datidens rejsende, og inden længe var Rissani et af de største hotspots for handel i regionen. En slags ørkenhovedstad, hvor store formuer blev skabt af handlen med slaver og guld.

Vi besøger suq’en, hvor man virkelig føler sig i en tidslomme. Den er delvis overdækket, og i den flimrende belysning må man nu og da springe til side for æsler eller muldyr, der kommer slæbende med store læs. I dag er Rissani kendt for læderarbejder fremstillet af gedeskind, der omhyggeligt er farvet med bark fra tamarisktræet. Byen er også kendt for en særlig ret kaldet Rissani-pizza, som vi får serveret til frokost hos en lokal berberfamilie. Efter frokost besøger vi mausoleet for Moulay Ali Cherif, der grundlagde det alawittiske dynasti, som den nuværende konge tilhører.

Derefter kører vi tilbage til Merzouga, hvor vi skifter bussen ud med 4-hjulstrukne køretøjer. Vi lægger vejene bag os og kører gennem sandklitterne til en lille oase, hvor vi slentrer en tur og får et indtryk af afgrøderne og vandingssystemet.

Tilbage på hotellet bliver der lidt fritid, før der rides på kameler ud i ørkenen for at opleve solnedgangen. Denne tur er selvfølgelig frivillig. Den koster 15 Euro. Man kan også fint se solnedgangen med de mange skiftende belysninger fra en af de høje sandklitter nær hotellet.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi forlader Merzouga og starter dagens køretur, som er på ca. 400 km. Vejen går gennem små pittoreske berberlandsbyer, lokale markeder og en fantastisk natur. I nærheden af Todra kløften vandrer vi en times tid i en lille oase, og vi spiser frokost hos en berberfamilie.

Vi kører videre gennem Ouarzazate, og snart træder kasbahbyen Ait Ben Haddou frem i landskabet som en ren åbenbaring. Højt beliggende troner byen over Ounilla Dalen. Den er en af de ældste og mest fantastiske ørkenbyer i landet, bygget af soltørret ler, halm og jord. Den ældste af bygningerne, et kornkammer beliggende på en bakketop, daterer sig tilbage til det 11. århundrede. Der er mange helt specielle bygninger med tårne og geometriske mønstre. Ait Ben Haddou var et knudepunkt på karavaneruten mellem Sahara og Marrakesh, og i århundreder passerede tungt lasede karavaner med guld, salt og slaver gennem byen. I dag er Ait Ben Haddou på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og byen er blevet brugt som kulisse i storfilm som ”Lawrence of Arabia”, ”Gladiator” og mange flere. Vi har god tid til at nyde dette spændende sted, for vi har to overnatninger i riad i Ait Ben Haddou.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Tæppebyen Mouddat ligger midt i Siroua bjergene i de såkaldte Anti Atlasbjerge. Vi kører ca. 2 timer, derefter forlader vi bussen og vandrer de sidste 3 km til landsbyen. Her hører vi om, hvordan kvinderne lever deres dagligdag med fremstilling af de meget specielle berbertæpper, der sælges i hele landet. Efter berberfrokost i landsbyen går vi tilbage til bussen. Man kan blive kørt i pickup tilbage til bussen, hvis det bliver for anstrengende at gå.

Sidst på eftermiddagen oplever vi den befæstede by Ait Ben Haddou, der er en ren eventyrby. Der bliver også lejlighed til at drikke te med en familie i byen.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Dagens køretur på ca. 200 km er utrolig flot. Vi krydser De Høje Atlasbjerge via passet Tizi-n-Ticka, og undervejs bliver der tid til en lille vandretur. Vi har to overnatninger på riad i Marrakesh

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Denne dag får vi et indtryk af Marrakesh, der måske mere end nogen anden by fanger Marokkos farverige orientalske stemning. Vi vil især koncentrere os om suq’en og de mange håndværkere, der arbejder der.

Marrakesh var almoravidernes hovedby i det 11. århundrede. Byen ligger som en oase på grænsen til ørkenen og ved foden af Atlasbjergene. Alle vejene fører ind til Fna Pladsen, hvor musikere, dansere, healere, skrivere, eventyrfortællere, slangetæmmere og frugtsælgere holder til. Et broget syn og en oplevelse, der fæstner sig i hukommelsen. Særlig stemningsfuld er pladsen, når lygter og lanterner tændes, og duften af grillet kød, couscous og lækre kager fylder aftenluften.

Omkring Fna pladsen løber suq’en i alle retninger. En sand labyrint af lys og skygge under det beskyttende tag af flettet strå. Man drejer omkring et hjørne, og pludselig står man ved en halvt åben dør, hvorigennem man kan få et glimt af et palads med et springvand i forgrunden. Måske Bahia Paladset med haver fyldt med jasminer og orangeblomster. På en slentretur gennem suq’en bliver der også tid til at opleve det kunsthåndværk, byen er kendt for: vævning, læderarbejde, metalarbejde mm.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører til lufthavnen i Marrakesh og hjemrejsen begynder. Fly via Casablanca til København.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

14 dage Pris Rejseleder Status Information
17. okt 22 til
30. okt 22
16.990 kr Kirsten Gynther Holm Udsolgt Forespørg
6. mar 23 til
19. mar 23
17.990 kr Per Graugaard Udsolgt Forespørg