Logo

Den store Marokkorejse

15 dages eventyrrejse gennem Marokko

Den hvide by Casablanca, den rosa by Marrakesh, hovedstaden Rabat og de terracottafarvede Atlas-bjerge. På denne rejse er der god tid til at få det hele med – og mere til. I Marokko bliver man udsat for det uventede. Hvad dukker op om næste hjørne? Man ved det aldrig - og det er en af grundene til, at landet er så eksotisk.

På denne rejse har vi valgt en perlerække af stemningsfulde riads som base for vores oplevelser. I Marrakesh og Essaouira bor vi helt inde i medinaens snævre gader. I bjergene bor vi på riads med betagende udsigter og smukke haver. Et af stederne spankulerer påfugle rundt mellem os, mens vi nyder opholdet. Kun i Casablanca bor vi på hotel.

15 dage Pris Rejseleder Status Information
14. apr 19 til
28. apr 19
16.900 kr Anne Sørensen Bestil rejse
13. okt 19 til
27. okt 19
17.400 kr Anne Sørensen Bestil rejse

Når man slentrer rundt i de gamle medinaer og synes, man er endt i en blindgyde, ligger der pludseligt en fantastisk lille restaurant bag de tykke mure. Når man kører i golde bjerge, dukker pludseligt kasbahbyen Ait Ben Haddou op som et fata morgana. Når man er ved at være lullet godt ind i marokkansk stemning, dukker pludseligt et galleri op med navnet ”Damgaard”. Og når man tror, man har set Casablanca, dukker pludseligt en villa op med et privatejet lille museum og tagterrasse med udsigt over byen. Her kan man nyde en stille kop myntete, mens man funderer over, hvad det næste uventede bliver.

Vi bruger en dag i Marrakesh på at nyde byens haver, blandt andet Marjorelle, som udstråler elegance, hvilket ikke er sært, når ejeren i mange år var modeskaberen Yves Saint Laurent.

I en tæppeby besøger vi et kooperativ, der laver berbertæpper. På vej mod kysten møder vi et andet kooperativ, der fremstiller den efterspurgte argan-olie. Vi komme gennem landets safran-centrum og går rundt på det bedste sølvmarked.

Rejsen har 2 fridage indlagt, hvor man kan indsnuse Marokkos forførende stemning på egen hånd.

Max 20 deltagere!

Farvernes Marokko - en billedserie af Else Priisholm

Vis alle dage Skjul alle dage

Ankomst til Casablanca og kørsel til vores centralt beliggende hotel.

Vi har tre overnatninger i Casablanca.

Ved indgangen til 1900-tallet havde Casablanca 50.000 indbyggere. Siden er det gået stærkt. I dag er det Marokkos største by. Den gamle bydel har bevaret sin orientalske charme, og de franske koloniherrer anlagde en ny bydel, Ville Nouvelle, i en spansk-maurisk stil med inspiration fra art deco.

Det var i øvrigt franskmændene, der fandt på at kalde byen Casablanca. Det er spansk og betyder ”hvide hus”.

Verdens højeste minaret findes i Hassan 2.-moskeen i Casablanca. De første sten til moskeen blev lagt i 1980, og det var meningen, den skulle stå færdig til fejringen af kong Hassans 60-års fødselsdag i 1989, men den blev først indviet 1993. Også i Marokko kan byggerier skride i tid – og penge. Moskeen stod i 4 mia. kroner inden den var færdig.

Vi slentrer en tur på Cornichen og indånder den friske havluft.

Vi ser det charmerende lille museum ”Abderrahman Slaoui”, der har til huse i en smuk privatvilla. Her findes fine art deco genstande, smykker, møbler, guldvarer, sølv osv. Og der er en helt unik samling af gamle plakater fra Marokko og andre lande i Nordafrika. Og på tagterrassen kan man nyde et glas myntete, mens udsigten over Casablanca beundres. I caféen her er fremlagt mange fine kunstbøger.

Efter frokost bliver der tid til en tur i den gamle bydel, med alle de farvestrålende boder. Her sælges tæpper og brugskunst af høj kvalitet. Vi ser også kongeslottet (udefra), hvor der er lejlighed til at fotografere den imponerende indgangsport.

Vi kører til Marokkos hovedstad Rabat, en livlig forretningsby. Rabat ligger ca. 60 km fra Casablanca. Her ser vi det meget imponerende arkæologiske museum, og vi ser Hassan Tårnet samt mausoleet for Kong Mohamed 5.

Vi udforsker Ouadaia Kasbah’en, som er en hel lille befæstet by i byen. Portene er fine eksempler på almohadernes militær-arkitektur. Den ældste del af bymuren er fra 1195. Inden for murene findes et historisk palads, der i dag er omdannet til museum for folkekunst. Vi ser også den andalusiske have, som er helt i maurisk stil.

Sidst på dagen kører vi tilbage til Casablanca.

Kørsel fra Casablanca til Marrakesh, en tur på ca. 3 timer. Vi kører straks ind til den gamle del af byen, medinaen.

Her skal vi bo 4 nætter på en stemningsfuld riad.

Riads er gamle borgerhuse. De tykke mure beskyttede mod gadernes hektiske liv og varmen. Og atriumgården med springvand, blomster og planter gav ro i sjælen. Vi har fundet frem til en stilfuld og charmerende riad. Beliggenheden er den bedst mulige, lige i nærheden af Fna Pladsen og i gåafstand til alle de spændende steder i medinaen. Tagterrassen har grønne planter, blomster og hyggekroge med mosaikborde.

Her indtager man morgenmaden i godt vejr, og er det desuden helt klart vejr, er der en storslået udsigt til de sneklædte Atlasbjerge. Dette gamle fornemme privathus er en oplevelse i sig selv, og det bliver rammen om vores dage i Marrakesh.

Efter indkvartering slentrer vi en tur i den gamle bydel, medinaen. Her er flere gamle håndværkskvarterer, blandt andet det gamle krydderimarked, hvor vi får en indføring i marokkanske krydderier, skønhedsmidler og urtemedicin.

Undervejs på byvandringen spiser vi en let frokost på en af de små restauranter ved Fna Pladsen.

Mange kendte modeskabere, skuespillere, musikere og indendørsarkitekter har valgt at slå sig ned i Marrakesh, hvilket gør den til jetsettets private paradis og et eldorado for shoppere.

Her findes de mest fantastiske tekstiler, håndknyttede berbertæpper, filthatte og filttøfler, smedejernslamper i alle faconer, tunge afrikanske sølvsmykker eller sko.

Efter frokost besøger vi det smukt dekorerede Bahia Palads, og lytter til den spændende historie om gamle dages haremsliv.

Middag på egen hånd. Der er masser af små hyggelige restauranter med marokkanske specialiteter.

Vi ser nærmere på Marrakesh med dens rosa bymure, gamle paladser og spændende madrassa´er.

På en byrundtur til fods gør vi holdt ved et par af de smukke monumenter, som vidner om byens storhedstid, bl.a. Madrassa Ben Youssef og museet, der er indrettet i et gammelt palads. Madrassa Ben Youssef er en gammel koranskole med udsøgte mosaikker og træudskæringer. Og vi fortsætter udforskningen af medinaen med de spændende håndværkskvarterer, bl.a. smedenes kvarter og læderarbejdernes kvarter.
 Undervejs spiser vi frokost.

Efter frokost er der tid på egen hånd til yderligere udforskning af den gamle bydel eller evt. til et besøg på et par af de små charmerende museer, som f.eks. Dar Si Said og den etnografiske samling Tizkwin, der ligger lige i nærheden af hinanden.

Morgenbesøg i Menara Haven, et paradisisk sted med kølighed og skygge, oliventræer og frugttræer. I det 12. årh. blev der anlagt en stor kunstig sø, beregnet til vandreservoir for Almohade sultanerne. I det 19. årh. blev der bygget en smuk lille pavillon ved søen, med pyramideformet tag med grønne glaserede teglsten. Et meget yndet fotomotiv.

Vi tager udenfor byen til Palmeriet, der ligger ca. 22 km nord for Marrakesh. Det er en stor palmeoase med omkring 150.000 træer.

Her besøger vi også en kunstudstilling, ”Musée de la Palmeraie”. Her vises nutidig kunst fra Marokko, inklusiv fotokunst, skulptur, kalligrafi og installationskunst. Mere end 50 nulevende kunstnere er repræsenteret her. Grundlæggeren af dette museum, Abderrazzak Benchaâbane, havde en dobbelt passion for moderne kunst og for haveanlæg. Så omkring de fine lave bygninger i lerarkitektur, hvor udstillingerne findes, er der et meget varieret haveanlæg. Her er andalusisk have, en frugthave, en have med en samling duftende roser, en vandhave og en kaktushave. Og alt er blandet med skulpturer i moderne udformning.

Efter frokost besøger vi Majorellehaven, som har været ejet af den store franske modeskaber Yves Saint Laurent. Vi går en tur i denne smukke oase af kaktusser og palmer, hvor farverne danner fantastiske kontraster.

På vej til hotellet kører vi omkring Guiliz, den nyere del af Marrakesh, som franskmændene byggede op under protektoratet fra 1912 til 1956.

Marrakesh bliver først og fremmest forbundet med det rige folkeliv og byens centrum Djemaa El Fna Pladsen.

Sidst på dagen er der lejlighed til at slentre en tur i de oplyste og stemningsfyldte bazar-gader. Turen ender oppe på Djemaa El Fna hvor vi har mulighed for at studere gøglere, eventyrfortællere og madtraditioner, da torvet på dette tidspunkt er omdannet til en af verdens største udendørs restauranter og pladsen syder af liv.

Fritid og middag på egen hånd.

Rejselederen har forslag til hvordan fridagen kan anvendes.

For de der har lyst, kan der arrangeres en tur til Atlasbjergene med frokost hos en berberfamilie og ca. 2 timers vandring i det flotte landskab. (Udflugten koster ca. 60 Euro, afhængig af, hvor mange, der deltager. Man skal tilmelde sig inden afrejsen og betaler dernede).

Om aftenen samles vi til spisning på en stemningsfuld restaurant i et fornemt gammelt palæ.

Dagen byder på en fantastisk smuk køretur over Høje Atlas til middelalderbyen Ait Ben Haddou. Små berberlandsbyer klynger sig til bjergsiderne, og i dalene vokser der granatæbletræer, valnøddetræer og popler. Nær Tichkapasset på over 2200 m.o.h holder vi frokostpause, og derefter er der måske tid til en lille vandretur over engene på bjergsiderne med græssende får og geder.

Kasbahbyen Ait Ben Haddou træder frem i landskabet som en ren åbenbaring. Højt beliggende troner den over Ounila Dalen. Den er en af de ældste og mest fantastiske ørkenbyer i landet, bygget af soltørret ler, halm og jord.

Den ældste af bygningerne, et kornkammer beliggende på en bakketop, daterer sig tilbage til det 11. århundrede. Der er mange helt specielle bygninger med tårne og geometriske mønstre. Ait Ben Haddou er blevet brugt som kulisse i storfilm som ”Lawrence of Arabia”, ”Gladiator”, ”Alexander den store”, ”Jagten på den grønne diamant”, ”Babel” og ”Indiana Jones” Byen står også på Unescos verdensarv liste.

Rejselederen vil berette om en tid, hvor Ait Ben Haddou var et knudepunkt på karavaneruten mellem Sahara og Marrakesh. Karavanerne kom med guld, salt og slaver.

Vi bor på en hyggelig riad, ca 900 m.o.h, og herfra er der en fantastisk udsigt over de smukke grønne dale og de sneklædte bjerge. Vi spiser middag på vores riad.

Her bor vi

Efter morgenmaden køres til Ouarzazate, hvor vi besøger den imponerende kasbah Taorirt, engang bolig for den mægtige Glaoui klan, der beherskede karavanehandlen i flere hundrede år helt til Marokkos selvstændighed i 1956.

Vi fortsætter turen til tæppebyen Tazenakht, hvor vi besøger et kooperativ, der fremstiller de fine berbertæpper.

Vi kører gennem Aoulouz, hvor der i kløften nord for byen om foråret er mulighed for at spotte mange forskellige fugle.

I landsbyen Taliouine findes der en kasbah, bygget af Glaoui Klanen. Denne by er centrum for safran, der bliver høstet i september og oktober. Det er det eneste område i Marokko, hvor der gror safran.

Vi skal bo på den dejlige Riad Hida, et smukt lille palæ, som i over 30 år var ejet af en dansk forretningsmand. Stedet er kendt for sin smukke have med blomstrende træer og buske samt mange påfugle.

Om morgenen kører vi ind i landet mod de smukke bjergområder. Her vandrer vi en tur på ca. 5 km. Turen går gennem betagende landskaber med små berberlandsbyer. Indimellem er der store skyggefulde træer og haver med granatæbletræer og valnøddetræer. Vil man hellere slappe af i haven eller ved swimmingpoolen på Riad Hida i stedet for at vandre, er der selvfølgelig mulighed for det.

Efter vandringen kører vi ind til Taroudant.

Her besøger vi den gamle medina, hvor der er en helt speciel atmosfære i suq’en. Vi ser endvidere et gammelt haremspalads fra 1700-tallet, Palais Salam, nu ombygget til hotel. Her er smukke rum med mosaikker, og der er flere åbne gårde med springvand og blomstrende buske. Paladset er en del af bymuren, som omslutter den gamle del af Taroudant. Denne nat bor vi enten på Riad Hida eller på Palais Salam.

Læs anmeldelser af Palais Salam her

På strækningen mod Essaouira vokser det specielle argantræ, som eneste sted i verden. Det er traditionelt kvinder, som producerer olie fra argannødderne.

Olien fra ristede argannødder bliver brugt til dressing, mens den rå olie er ingrediens i kosmetiske cremer og olier.

På vej til Essaouira kan vi gøre holdt ved et kvindekooperativ, der arbejder med arganolie.

Også i Essaouira har vi fundet frem til en hyggelig og helt speciel riad beliggende i medinaen nærved Scala Borgen. Fra tagterrassen er der udsigt over vandet. Her bor vi i tre nætter.

Essaouira var engang hovedcenter for purpureksporten til det romerske rige.

Senere blev Essaouira hovedcenter for slavekaravanerne, som gik fra Timbuktu, lastet med skind, guld, strudsefjer og slaver.

Under Sultan Moulay Abdallah i 1700-tallet, blev byen bygget op på ny. Fæstningen La Scala blev bygget, bymurene udvidet og havnen blev den vigtigste i landet. Alt dette gik for sig indtil franskmændene i 1900-tallet bestemte, at Casablanca skulle udbygges, derefter gik Essaouira i glemmebogen.

Tidligt i 1970-erne blomstrer Essaouira igen, denne gang som "paradis" for hippierne, og byen blev beboet af stjerner som Leonard Cohen, Jefferson Airplane og Jimi Hendrix. I dag er Essaouira kendt for sin kunstnerkoloni og sin Gnaua musik. Musik som har inspireret musikere som f.eks Peter Gabriel og Rolling Stones.

Der bor i dag folk fra flere forskelige stammer og befolkningsgrupper i byen: HAHA, som er berbertalende stammer fra syd, CHIADMA, som er arabisktalende stammer fra nord, GNAOUA, der er efterkommerne af afrikanske slaver fra Sudan, Senegal og Guinea.

Efter morgenmad tager vi på byrundtur til fods. Vi starter på havnen, hvor der måske er mulighed for at overvære fiskeauktionen. Essaouiras bymidte er bilfri. Her går vi på byens smalle gader, besøger La Scala piratborgen med livlige stræder og ægte marokkansk folkeliv. Essaouiras charme er en blanding af pittoresk fiskerlandsby og kølig elegance, som man tydeligt fornemmer på vandreturen i byen.

Byen har mange ganske små og meget charmerende spisesteder, ofte kun med plads til 6-10 personer. De er indrettet i ægte orientalsk stil, og maden er meget lækker.

Der er mange små kunstgallerier i byen. Vi besøger ”Galleri Damgaard”, som blev startet af en dansker og som har nogle helt specielle malerier af kunstnere fra Essaouira.

Vi besøger byens fantastiske sølvmarked, Marokkos bedste. Her findes både gamle berbersmykker og helt moderne sølvsmykker – og til meget rimelige priser.

Frokost på egen hånd. Vi holder pause ved Place du Grain, hvor der har været kornmarked og tidligere slavemarked. Nu er her små hyggelige spisesteder med mange lækre fiskeretter på menukortet.

Om eftermiddagen kommer vi til den jødiske bydel, hvor der er mange fine gamle huse med kunstfærdigt udsmykkede indgangspartier. Og vi besøger markedshallerne.

Om aftenen spiser vi en udsøgt middag på den navnkundige Riad al Medina.

Hvis der er stemning for det, kan der arrangeres et frokostbesøg i “Fromagerie Champetre”, et berømt osteri, der ligger i landlige omgivelser nær landsbyen Khemis Meskala, ca. 20 km fra Essaouira. Vi prøvesmager deres dejlige oste, som bliver leveret til de fineste restauranter i Marokko. Ostene fremstilles af et kvindekooperativ, og der bruges både komælk, fåremælk og gedemælk. Stedet er en slags økologisk landbrug. Her nyder vi køkkenchefens fortræffelige kogekunst til frokosten, mens vi slapper af i gårdhaven.

(Udflugt og frokost koster 20 Euro).

Vi sætter kurs mod Casablanca. Vi kører langs den smukke atlanterhavskyst, og undervejs gør vi forskellige stop. 

Bl.a. i den lille kystby Oualidia, hvor vi holder frokostpause. Her er forskellige små fiskerestauranter, og hvis man er til østers, er dette stedet.

Fra Oualidia går turen videre til Casablanca, hvor vi indkvarteres. Om aftenen spiser vi afskedsmiddag.

Efter morgenmaden køres til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Alle planlagte afgange

15 dage Pris Rejseleder Status Information
14. apr 19 til
28. apr 19
16.900 kr Anne Sørensen Bestil rejse
13. okt 19 til
27. okt 19
17.400 kr Anne Sørensen Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede