Logo

Det bedste af Nord-Marokko

11 dages eventyrrejse i Marokko

Det nordlige Marokko byder på meget smukke og varierede landskaber, og ikke mindst en fascinerende historie. Byer som Tetouan, Meknes og Fez er gamle kongebyer. Fez har tilmed verdens ældste, kontinuerligt åbne universitet.

Tanger ligger som porten mod Europa og har ført en omtumlet tilværelse mellem portugisisk, engelsk, spansk og sågar amerikansk indflydelse. Og Casablanca er udødeliggjort i filmhistorien takket være filmen af samme navn med Humphrey Bogart og Ingrid Bergman. Men allerstørst indtryk gør måske byen Chefchaouen i Rif-bjergene. Alle huse har farven indigo i sig, som væg, dør eller vinduer.

Se dagsprogram
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Gaderne i Chefchaouen bemærkelsesværdigt rene, og hvis de dybe, blå døre sat imod strålende hvide og blå huse ikke er nok, så er der en fantastisk skyline, for denne berberby ligger mellem to bjergtoppe. Vi tager to nætter i Chefchaouen.

Vi skærper sanserne i byer som Tanger og Tetouan og har god tid i den autentiske middelalderby Fez, som er et absolut højdepunkt på rejsen. Marokkos storhedstid fornemmer vi ved monumenterne i Rabat og Meknes, og i Casablanca kan vi slentre på strandpromenaden med udsigt til en af verdens højeste minareter.

Marokkos regering har i de seneste år pumpet mange penge i at opgradere infrastruktur og kapacitet i det nordlige Marokko, fordi området lå i skyggen af de mere kendte byer som Marrakesh og Agadir. Men det nordlige Marokko besidder stadig den magiske blanding af Vesten og Orienten, af modernitet og middelalder, af Europa og Arabien. En rejse dertil kan vi roligt betegne som - et eventyr.

Højdepunkter:

  • Vi beundrer de blå huse i Chefchaouen
  • Vi kører ad snoede veje gennem Rif Bjergene
  • Vi skærper sanserne ved lys og lyde i Tanger og Tetouan
  • Vi oplever den autentiske middelalderby Fez
  • Vi oplever landets storhedstid ved monumenterne i Rabat og Meknes
  • Vi vandrer langs strandpromenaden i Casablanca
  • Vi får indtryk af berbernes daglige liv

Max 16 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Ankomst om aftenen til Casablanca. Vi afhentes i lufthavnen og kører til hotellet. Vi har to overnatninger i Casablanca.

Vi tager på byrundtur i Casablanca. Ved indgangen til 1900-tallet havde Casablanca 50.000 indbyggere. Siden er det gået stærkt. I dag er det Marokkos største by. Det var i øvrigt franskmændene, der fandt på at kalde byen Casablanca. Det er spansk og betyder ”hvide hus”.

En af verdens højeste minareter findes i Hassan 2. moskeen i Casablanca. De første sten til moskeen blev lagt i 1980, og det var meningen, den skulle stå færdig til fejringen af kong Hassans 60-års fødselsdag i 1989, men den blev først indviet 1993. Også i Marokko kan byggerier skride i tid – og penge. Moskeen stod i 4 mia. kroner inden den var færdig.

Vi ser denne moské og slentrer en tur på Cornichen og indånder den friske havluft. Vi ser det charmerende lille museum ”Abderrahman Slaoui”, der har til huse i en smuk privatvilla. Her findes fine art deco genstande, smykker, møbler, guldvarer, sølv osv. Og der er en helt unik samling af gamle plakater fra Marokko og andre lande i Nordafrika. Og på tagterrassen kan man nyde et glas myntete. I caféen her er fremlagt mange fine kunstbøger.

Efter frokost bliver der tid til en tur i den gamle bydel, med alle de farvestrålende boder. Her sælges tæpper og brugskunst af høj kvalitet.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører vi Marokkos hovedstad Rabat, en livlig forretningsby.

Efter frokost udforsker Ouadaia Kasbah’en, som er en hel lille befæstet by i byen. Portene er fine eksempler på almohadernes militær arkitektur. Den ældste del af bymuren er fra 1195. Indenfor murene findes et historisk palads, der i dag er omdannet til museum for folkekunst (det er p.t. under restaurering). Her findes også en andalusiske have, som er helt i maurisk stil. Vi ser også Hassan Tårnet og mausolæet for Kong Mohamed 5.

Overnatning i Rabat.

Måltider: morgenmad og aftensmad

Vi kører til Tanger ad den meget smukke kystvej. Undervejs gør vi holdt i Asilah, en meget charmerende kystby med hvidkalkede huse, blå mure og blå døre. Her er mange interessante murmalerier. Vi spiser frokost på egen hånd undervejs. Overnatning i Tanger på et kysthotel.

Måltider: morgenmad og aftensmad

Havnebyen Tanger er selve porten til Afrika, og den er den vigtigste by i det nordlige Marokko. Vi kører en panoramatur for at få et indtryk af byen.

Fra Tanger rejser vi videre i det spændende bjerglandskab mod Tetouan, der ligger 60 km øst for Tanger.

Byen er et kultur- og handelscentrum med 34 moskéer, flere museer og en del tekstilindustri. Tétouan blev grundlagt i 300-tallet. I perioden 1913—1956 var byen hovedstad i den spanske del af Marokko.

Her besøger vi det etnografiske museum med dragter og smykker fra det nordlige Marokko, før vi går videre ind i medinaen. Denne gamle bydel er blandt de mindste af sin slags, men den har en speciel historisk betydning og en helt unik arkitektur. De små traditionelle restauranter i medinaen indbyder til en tepause.
Vi spiser frokost på egen hånd undervejs, hvorefter vi kører til Chefchaouen, en tur på ca. 1½ time.  

Midt på eftermiddagen ankommer vi til Chefchaouen, der er kendt for sine håndværkstraditioner. Her ser vi den gamle okkerfarvede kasbah, fæstningen, som blev bygget som forsvar mod de krigeriske rifkabyler. Overnatning og middag i Chefchaouen. Vi har to overnatninger i Chefchaouen.

Måltider: morgenmad og aftensmad

Vi skal se nærmere på denne spændende lille berberby, hvor alle husene er malet i en smuk indigoblå farve.

Chefchaouen ligger i en højde af 600 m i Rif-bjergene. Byen blev grundlagt i 1415 af Cherif Sidi Ali Ben Rachid sammen med maurere, der var flygtet fra Spanien. Også mange jøder har søgt tilflugt i denne citadelby, der blev anlagt som en fæstning med 5 porte.

Byens udseende gør et stort indtryk. Husene er generelt enkle, men dekoreret med lyse hvide, turkise, blågrønne og indigoblå vægge, og med døre der gerne er blå i forskellige nuancer. Den blå farve er en tradition, som stammer fra byens tidligere jødiske befolkning, der anså farven for at være ondtafværgende. Gaderne er bemærkelsesværdigt rene, og hvis disse dybe blå døre sat imod strålende hvide og blå huse ikke er nok, så er der en fantastisk skyline, for denne berberby ligger mellem to bjergtoppe:
Jbel Kelaâ Ou Tissarka (2122m) kendt som Ech-Chaoua – der betyder ”hornene”. Chefchaouen kan således oversættes til at betyde, se på hornene - en geds horn.

Til trods for at Chefchaouen ligger tæt på det europæiske kontinent, har byens borgere været meget langsomme til at optage vestlige vaner. For eksempel blev der indtil 1937 stadig solgt slaver i slave-suq’en.

På en vandretur i denne dejlige blå og hvide by ser vi den berømte plads Ouatta el Hammam (3000m²). Vi ser den gamle fondouk, og vi  besøger det lille etnografiske museum i midten af medinaen, et fristed i en storslået andalusisk have. Her er samlinger af brugskunst fra hele det nordlige Marokko med broderi, træskærerarbejde, keramik, våben og musikinstrumenter. Chefchaouen  byder på meget fint kunsthåndværk, der simpelthen ikke findes andre steder i Marokko.

På vores afslappende spadseretur i medinaen kan vi måske træffe en mand, der sælger pigment i nuancer af blå, gul, pink og orange. Pigmentet er det samme som bruges på byens vægge. Vi ser læderarbejderne færdiggøre de hvide og gule fine lædertøfler ('babouches') båret af de lokale indbyggere; en væver producerer et farverigt tæppe i lokal stil; skrædderne tilbyder mange smukke djellabas syet med fint broderede sømme og tømrerne viser borde og stole lavet af duftende cedertræ med delikate islamiske designs. Der er smukt forarbejdede spejle med håndmalede blomster og et bredt udvalg af vævede tæpper og uldbeklædningsgenstande. I medinaens boder er der også oplevelser for ganen, f.eks. den velsmagende lokale gedeost, der passer fortræffeligt  til oliven og olivenolie, og der er stedets berømte honning.

I udkanten af byen er der et lille vandfald, Rass El Maa, hvor kvinderne mødes for at vaske tøj og nyde svalheden i luften.

Måltider: morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden starter vores køretur. Vi kører gennem smukke bjergområder, hvor berberlandsbyerne ligger på rad og række, og i mange af disse byer leves livet på samme måde som for flere hundrede år siden. De fleste familier har en lille jordlod og et par husdyr, og dette kan de klare sig med.

De smukke bjergområder byder på denne årstid på bugnende oliven og figentræer. Her ligger berberlandsbyerne på rad og række, og i mange af disse byer leves livet på samme måde som for flere hundrede år siden. De fleste familier har en lille jordlod og et par husdyr, og dette kan de klare sig med.

Vejen sydpå nu bliver mere ligetil og vi kører gennem lavtliggende bakker til vores indkvartering i den spændende, fascinerende og to tusinde år gamle kejserlige by Fez, der er smukt beliggende i en smal dal, strategisk placeret på den gamle karavanerute, som engang forbandt Sahara-landene med Atlanterhavet og Middelhavets handelsruter til Europa

Eventyrlige Fez er et af turens absolutte højdepunkter. Fez var den første af Marokkos kongebyer, og vi skal selvfølgelig se den verdenskendte al-Qarawiyin-moské, der er verdens første universitet, grundlagt så tidligt som i år 895.

Indkvartering på en stemningsfuld riad nær den gamle del af byen. Vi har to overnatninger i Fez.

Måltider: morgenmad og aftensmad

Vi er på byrundtur i Fez, den trediestørste by i Marokko. Fez har en smuk beliggenhed i en dal ved en flod, og byen er omgivet af bevoksede høje.

Fez har som næppe nogen anden by i Marokko bevaret sin traditionelle karakter som en levende middelalderby. En slentretur rundt i de labyrintiske gyder er fortryllende uanset på hvilket tidspunkt af dagen man er der.

Vi spiser fælles frokost under vores byrundtur. Det gør vi i et gammelt palads med springvand, søjler og flotte mosaikmønstre.

Læs mere om Fez her

Måltider: morgenmad og frokost

Vi kører til den gamle kongeby Meknes. Her ser vi bl.a. den berømte port Bab Al Mansour, den smukkeste og mest berømte port i Marokko. Byen blev bygget under Moulay Ismail, og vi ser hans mausoleum (hvis det ikke stadig er under restaurering). Moulay Ismail var Marokkos mest farverige og grusomme sultan i 1600-tallet. Han er omtalt i Guiness rekordbog som verdens mest reproduktive mand. Ved hjælp af sine 500 hustruer og konkubiner blev han far til over 1000 sønner og døtre. Vi ser staldene efter de 12.000 (tolvtusind!) heste samt de mægtige forrådskamre.

I Meknes er der prægtige paladser, moskéer, springvand, terrasser, haver, stalde og butikker, alt blev bygget over en periode på 50 år for at udfylde det store areal indenfor murene. Landskabet omkring Meknes er frodigt og roligt, med blide høje beplantede med oliventræer.

Læs mere om Meknes her

Måltider: morgenmad og frokost

Vi kører til den gamle romerske ruinby Volubilis. Den var en vigtig by beliggende i den vestligste del af det romerske rige. Byen ligger på et højdedrag, og udenom er der frugtbare marker. Herfra blev der sendt korn og oliven til Rom.

Vi spadserer rundt og beundrer de mange smukke mosaikker. Faktisk er en tredjedel af de oprindelige gulvmosaikker bevaret. Flere af mosaikkerne har dyr som motiver. Det skyldes, at vilde dyr fra Afrika blev samlet her i Volubilis, før de blev afskibet til arenaen i Rom.

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Casablanca, hvor vi har den sidste overnatning.

Om aftenen spiser vi afskedsmiddag.

Måltider: morgenmad og aftensmad

Kørsel til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os
Viktors Farmor baggrundsbillede