Hvad søger du?

Eventyrrejse i Marokko

Et eventyr i farver

Marokko har været regeret af kaliffer, sultaner, konger og dynastier, som hver for sig har efterladt sig sine spor. Ikke mindst i de gamle kongebyer Rabat, Meknés, Fez og Marrakesh, der byder på labyrintiske bazarer, klassiske haver, overdådige bygningsværker og en middelalderstemning, der har sikret dem en plads på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Foruden disse kongebyer oplever vi den hvide by Casablanca og den charmerende lille kystby Essaouira. Denne by var engang center for purpureksporten til Romerriget. Senere kom karavaner forbi på vej fra Timbuktu lastet med skind, guld og slaver. I 1970'erne blev byen et "paradis" for hippie-generationen med stjerner som bl.a. Leonard Cohen og Jimi Hendrix.

Se dagsprogram
12 dage Pris Rejseleder Status Information
10. okt 22 til
21. okt 22
12.990 kr Kirsten Greiffenberg Udsolgt Forespørg
8. feb 23 til
19. feb 23
12.990 kr Bjarke Vestesen Ledige pladser Bestil rejse
14. mar 23 til
25. mar 23
12.990 kr Nette Kornerup Ledige pladser Bestil rejse
30. mar 23 til
10. apr 23
12.990 kr Per Graugaard Ledige pladser Bestil rejse
11. okt 23 til
22. okt 23
12.990 kr (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse
18. okt 23 til
29. okt 23
12.990 kr Anne Gyk Ibsen Ledige pladser Bestil rejse

 

Vælg denne Marokkorejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi lægger vægt på at møde befolkningen.
  • Vi besøger de arbejdende kunsthåndværkere, fremfor kun at se deres varer i butikkerne.
  • Vi ser landets smukkeste port Bab Mansour i Meknés.
  • Vi ser de fine romerske mosaikker i ruinbyen Volubilis.
  • Vi udforsker den historiske kystby Essaouira.

Se også vores jule- og nytårsrejser til Marokko

Max 16 deltagere i 2022 og max 20 deltagere i 2023!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi flyver fra København til Casablanca. Efter ankomst til Casablanca mødes vi med vores lokalguide og chauffør, og vi kører til vores hotel.

Måltider: der serveres et let måltid mad i flyet

Ved indgangen til 1900-tallet havde Casablanca 50.000 indbyggere. Siden er det gået stærkt. I dag er det Marokkos største by. Det var i øvrigt franskmændene, der fandt på at kalde byen Casablanca. Det er spansk og betyder ”hvide hus”.
Verdens næsthøjeste minartet findes i Hassan 2.-moskeen i Casablanca. De første sten til moskeen blev lagt i 1980, og det var meningen, den skulle stå færdig til fejringen af kong Hassans 60-års fødselsdag i 1989, men den blev først indviet 1993. Også i Marokko kan byggerier skride i tid – og penge. Moskeen stod i 4 mia. kroner inden den var færdig.

Vi ser denne moské udefra, slentrer en tur på Cornichen og indånder den friske havluft. Herefter kører vi Marokkos hovedstad Rabat, en livlig forretningsby.

Efter frokost udforsker vi Ouadaia Kasbah’en, som er en hel lille befæstet by i byen. Portene er fine eksempler på almohadernes militær arkitektur. Den ældste del af bymuren er fra 1195. Vi ser også Hassan Tårnet og mausolæet for Kong Mohamed 5. Overnatning i Rabat.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører til den gamle kongeby Meknes. Her ser vi bl.a. den berømte port Bab Al Mansour, den smukkeste og mest berømte port i Marokko. Byen blev bygget under Moulay Ismail, og vi ser hans mausoleum. Moulay Ismail var Marokkos mest farverige og grusomme sultan i 1600-tallet. Han er omtalt i Guiness rekordbog som verdens mest reproduktive mand. Ved hjælp af sine 500 hustruer og konkubiner blev han far til over 1000 sønner og døtre. Vi ser hans mausoleum, staldene efter de 12.000 (tolvtusind!) heste samt de mægtige forrådskamre.

I Meknes er der prægtige paladser, moskéer, springvand, terrasser, haver, stalde og butikker, alt blev bygget over en periode på 50 år for at udfylde det store areal indenfor murene. Landskabet omkring Meknes er frodigt og roligt, med blide høje beplantede med oliventræer.

Vi spiser frokost i Meknes, hvorefter vi kører til den gamle romerske ruinby Volubilis. Den var en vigtig by beliggende i den vestligste del af det romerske rige. Byen ligger på et højdedrag, og udenom er der frugtbare marker. Herfra blev der sendt korn og oliven til Rom.

Vi spadserer rundt og beundrer de mange smukke mosaikker. Faktisk er en tredjedel af de oprindelige gulvmosaikker bevaret. Flere af mosaikkerne har dyr som motiver. Det skyldes, at vilde dyr fra Afrika blev samlet her i Volubilis, før de blev afskibet til arenaen i Rom.

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Fez, hvor vi har to overnatninger.

Læs mere om Meknes

Måltider: morgenmad og frokost

Vi er på byrundtur i Fez, den trediestørste by i Marokko. Fez har en smuk beliggenhed i en dal ved en flod, og byen er omgivet af bevoksede høje.

Fez har som næppe nogen anden by i Marokko bevaret sin traditionelle karakter som en levende middelalderby. En slentretur rundt i Fez er fortryllende uanset på hvilket tidspunkt af dagen man er der. I løbet af gåturen oplever vi stemningen i den gamle bazar, hvor håndværkerne er i fuld gang i deres små værksteder, og vi ser en række af byens vigtigste historiske bygningsværker. 

Vi spiser fælles frokost under vores byrundtur. Det gør vi i et gammelt palads med springvand, søjler og flotte mosaikmønstre.

Læs mere om Fez her

Måltider: morgenmad og frokost

En smuk køretur fører os til Marrakesh. Vi gør holdt i den lidt særprægede lille by Ifrane. Den kaldes ”Lille Schweiz”, da den er bygget helt i europæisk stil. Beliggende i 1165 m’s højde har den kølige somre samt vintre med snefald. Byens vartegn er en stenløve, der står på en græsslette nær Hortel Chamonix. Den blev udhugget af en tysk soldat under anden verdenskrig, hvor Ifrane en kort overgang blev brugt som lejr for krigsfanger. Den symboliserer den sidste vilde Atlas løve, der blev skudt nær byen omkring år 1920.

Vi fortsætter til Marrakesh, hvor vi har 4 overnatninger. 

Måltider: morgenmad og aftensmad

Byvandring i Marrakesh, en magisk by, almoravidernes hovedby i det 11. årh. Byen ligger som en oase på grænsen til ørkenen og ved foden af Atlas Bjergene. Alle vejene fører ind til Fna Pladsen, hvor musikere, dansere, healere, skrivere, eventyrfortællere, slangetæmmere og frugtsælgere holder til. Et broget syn og en oplevelse, der fæstner sig i hukommelsen. Når lygter og lanterner tændes, er der det samme liv på pladsen, og nu er det duften af grillet kød, couscous og lækre kager, der fylder aftenluften. Og suq’en, en labyrint af lys og skygge under det beskyttende tag af flettet strå, gør hver aften til en festival af farver, lyde og dufte.
Man drejer omkring et hjørne, og pludselig står man ved en halvt åben dør, hvorigennem man kan få et glimt af et palads med et springvand i forgrunden. Måske Bahia Paladset med haver fyldt med jasminer og orangeblomster, som vi naturligvis oplever. Vi ser også den store Koutoubia moské samt byens fine fotomuseum. 

På en slentretur gennem bazarerne bliver der også tid til at opleve det kunsthåndværk, byen er kendt for, vævning, læderarbejde, metalarbejde mm.

Måltider: Morgenmad og frokost

Morgenbesøg i Menara Haven, et paradisisk sted med kølighed og skygge, oliventræer og frugttræer. I det 12. årh. blev der anlagt en stor kunstig sø, beregnet til vandreservoir for Almohade sultanerne. I det 19. årh. blev der bygget en smuk lille pavillon ved søen, men pyramideformet tag med grønne glaserede teglsten. Et meget yndet fotomotiv.

Vi tager udenfor byen til Palmeriet, der ligger ca. 22 km nord for Marrakesh. Her besøger vi en kunstudstilling, ”Musée de la Palmeraie. Her vises nutidig kunst fra Marokko, inkluderet fotokunst, skulptur, kalligrafi og installationskunst. Mere end 50 nulevende kunstnere er repræsenteret her. Grundlæggeren af dette museum, Abderrazzak Benchaâbane, havde en dobbelt passion for moderne kunst og for haveanlæg. Så omkring de fine lave bygninger i lerarkitektur med udstillingerne er der et meget varieret haveanlæg. Her er andalusisk have, en frugthave, en have med en samling duftende roser, en vandhave og en kaktushave. Og alt er blandet med skulpturer i moderne udformning.

Vi kører til Majorellehaven, som har været ejet af den store franske modeskaber Yves Saint Laurent. Vi går en tur i denne smukke oase af kaktusser og palmer, hvor farverne danner fantastiske kontraster.
På vej til hotellet kører vi omkring Guiliz, den nyere del af Marrakesh, som franskmændene byggede op under protektoratet fra 1912 til 1956.
Marrakesh bliver først og fremmest forbundet med det rige folkeliv og byens centrum Djemaa El Fna Pladsen.

Sidst på dagen er der lejlighed til at slentre en tur i de oplyste og stemningsfyldte bazar-gader. Turen ender oppe på Djemaa El Fna hvor vi har mulighed for at studere gøglere, eventyrfortællere og madtraditioner, da torvet på dette tidspunkt er omdannet til en af verdens største udendørs restauranter og pladsen syder af liv.

Måltider: morgenmad, frokost og aftensmad

Rejselederen vil komme med forslag til, hvordan fridagen kan anvendes. Der er mange muligheder i Marrakesh.

Om aftenen spiser vi middag på Palais Sebban, et fornemt gammelt palads, nu omdannet til hotel. Her kan vi nyde den fredfyldte gårdhave med dens springvand, mosaikker og blomster.

Måltider: morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden forlader vi Marrakesh og kører til den charmerende lille kystby Essaouira.

På strækningen mod Essaouira vokser det specielle argantræ, som eneste sted i verden. Det er traditionelt kvinder, som producerer olie fra argannødderne. Olien fra ristede argannødder bliver brugt til dressing, mens den rå olie er ingrediens i kosmetiske cremer og olier.

Essaouira var engang hovedcenter for purpureksporten til det romerske rige. Senere blev Essaouira hovedcenter for slavekaravanerne, som gik fra Timbuktu, lastet med skind, guld, strudsefjer og slaver.

Under Sultan Moulay Abdallah i 1700-tallet, blev byen bygget op på ny. Fæstningen La Scala blev bygget, bymurene udvidet og havnen blev den vigtigste i landet. Alt dette gik for sig indtil franskmændene i 1900-tallet bestemte, at Casablanca skulle udbygges, derefter gik Essaouira i glemmebogen.

Tidligt i 1970'erne blomstrer Essaouira igen, denne gang som "paradis" for hippierne, og byen blev beboet af stjerner som Leonard Cohen, Jefferson Airplane og Jimi Hendrix. I dag er Essaouira kendt for sin kunstnerkoloni og sin Gnaua musik. Musik som har inspireret musikere som f.eks Peter Gabriel og Rolling Stones.

Der bor i dag folk fra flere forskellige stammer og befolkningsgrupper i byen: HAHA, som er berbertalende stammer fra syd, CHIADMA, som er arabisktalende stammer fra nord, GNAOUA, der er efterkommerne af afrikanske slaver fra Sudan, Senegal og Guinea.

Måltider: morgenmad og aftensmad

Efter morgenmad tager vi på byrundtur til fods. Vi starter på havnen, hvor der måske er mulighed for at overvære fiskeauktionen. Essaouiras bymidte er bilfri. Her går vi på byens smalle gader, besøger La Scala piratborgen med livlige stræder og ægte marokkansk folkeliv. Essaouiras charme er en blanding af pittoresk fiskerlandsby og kølig elegance, som man tydeligt fornemmer på vandreturen i byen.

Byen har mange ganske små og meget charmerende spisesteder, ofte kun med plads til 6-10 personer. De er indrettet i ægte orientalsk stil, og maden er meget lækker.

Der er mange små kunstgallerier i byen. Vi besøger ”Galleri Damgaard”, som blev startet af en dansker, og som har nogle helt specielle malerier af kunstnere fra Essaouira.

Vi besøger byens fantastiske sølvmarked, Marokkos bedste. Her findes både gamle berbersmykker og helt moderne sølvsmykker – og til meget rimelige priser.

Vi holder pause ved Place du Grain, hvor der har været kornmarked og tidligere slavemarked. Nu er her små hyggelige spisesteder med blandt andet lækre fiskeretter på menukortet.

Om eftermiddagen kommer vi til den jødiske bydel, hvor der er mange fine gamle huse med kunstfærdigt udsmykkede indgangspartier. Og vi besøger markedshallerne.

Måltider: morgenmad og frokost

Vi sætter kurs mod Casablanca. Vi kører langs den smukke atlanterhavskyst, og undervejs gør vi forskellige stop.

I den lille kystby Oualidia, holder vi frokostpause. Her er forskellige små fiskerestauranter, og hvis man er til østers, er dette stedet.

Fra Oualidia går turen videre til Casablanca, hvor vi indkvarteres. Om aftenen spiser vi en lækker afskedsmiddag.

Måltider: morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi til lufthavnen i Casablanca, og hjemrejsen begynder

Måltider: morgenmad og et let måltid mad i flyet

Alle planlagte afgange

12 dage Pris Rejseleder Status Information
10. okt 22 til
21. okt 22
12.990 kr Kirsten Greiffenberg Udsolgt Forespørg
8. feb 23 til
19. feb 23
12.990 kr Bjarke Vestesen Ledige pladser Bestil rejse
14. mar 23 til
25. mar 23
12.990 kr Nette Kornerup Ledige pladser Bestil rejse
30. mar 23 til
10. apr 23
12.990 kr Per Graugaard Ledige pladser Bestil rejse
11. okt 23 til
22. okt 23
12.990 kr (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse
18. okt 23 til
29. okt 23
12.990 kr Anne Gyk Ibsen Ledige pladser Bestil rejse