Logo

Marokkos klippemalerier

Ekspedition til kanten af Sahara

Ørkenen i det sydlige Marokko så helt anderledes ud, da jægere for omkring titusinde år siden udsmykkede klippevæggene med malerier og ristninger. De malede, hvad de så – og det var elefanter, zebraer, bøfler og gazeller. Hvor der nu er ørken, var engang en mere tempereret zone, hvor vilde dyr strejfede om. Klippemalerierne vidner herom. Fascinerende er det at studere nogle af disse oldgamle tegninger i Oukameden nær Marrakesh, hvor Atlasbjergene knejser mod himlen.

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

På denne rundtur har vi fokus på det forhistoriske. Vi rejser langs gamle karavaneruter med et væld af indtryk for alle sanser. Vi kører med bus, med firhjulstrukne biler, rider på kameler og ser på arkitektur, natur, landbrug, fossiler, klippemalerier og berberkultur. Smager på de lokale retter lavet i lerkrukker og suger stemningen fra dadelmarkeder og snirklede stræder med gamle rødmalede huse.

Denne Marokkorejse med Viktors Farmor er unik fordi:

  • Vi bor på stemningsfuld riad i Marrakesh, i den gamle bydel.
  • Vi er på ekspedition i 2 dage i firhjulstrækkere.
  • Vi besøger berberfamilier og bor i nomadetelt.
  • Vi oplever ægte ørkenstemning med eventyr- og ”film-byen” Ait Ben Haddou.

Læs praktiske oplysninger om rejser til Marokko her

Vis alle dage Skjul alle dage

Kørsel til vores riad i den gamle bydel i Marrakesh. Vi skal bo i et af de smukt restaurerede gamle byhuse med ægte orientalsk atmosfære. Vi slentrer en tur i Marrakesh og spiser frokost ved Fna pladsen.

Om morgenen kører vi mod Oukameden, hvor hele dagen er sat af til at udforske klippemalerier. Dette område nær Marrakesh rummer blandt andet det højst beliggende skisportssted i Marokko. Her ser vi også forhistoriske graveringer i klippevæggene og et museum, der fortæller om områdets flora og fauna og de forhistoriske fund. Aftensmad og overnatning på Cles des Huiles i Ourika.

Vi kører mod Ouarzazate og til Draa Dalen med vulkanske klipper og nyder de spektakulære udsigter langs den gamle karavanevej. Undervejs finder vi landsbyen Tisgui, der ligger på klippeskrænten på vej mod Tisgui-vandfaldene.

Byen Agdz ved indgangen til Draa Dalen er kendt for sit dadelmarked. På en syv kilometer lang tur ind i dalen kommer vi til et af de gamle bysamfund, såkaldt ksar, hvor berberne har levet i århundreder. Området er kendt for haritinefolket, der er sorte efterkommere fra Mali. Dalen er rig på plante- og fugleliv, og der er mange forskellige landbrugsafgrøder, oliven- og mandeltræer . I Agdz ligger dadelmarkedet ved den centrale plads, hvor man også finder grøntsagsmarkedet og et rigt udbud af butikker.

Overnatning på Kasbah Itran Tamnougalt.

Afgang i retning mod Tazarine via Nkob for at besøge en fossilmine, hvor fossiler hamres ud af klipperne. Vi fortsætter ad en sti til de forhistoriske vægmalerier ved Ait Ouazik.

Ait Ouzzine er en berberlandsby med mere end 300 familier, med hennamarker, smukke haver og brønde. Vi spiser frokost hos en berberfamilie, der byder på lokal og frisklavet mad.

På vejen videre besøger vi ørkenbyen Rissani. Der er lejlighed til at se mausolæet for Moulay Ali Shari, der var den første konge i Alawi dynastiet.

Aftensmad og overnatning på Kasbah Tizimi.

Ved Erfoud er der adskillige marmorbrud, der har specialiseret sig i at polere fossile sten. I området er der udstillet fossiler fra havet. Turen går gennem de fascinerende ørkenklitter ved Erg Chebbi og Merzouga. Vi skifter til firhjulstrukne køretøjer for at køre i ørkenlandskabet, inden vi tager på tur på kamelryg. I en god halv time vugger vi gennem bakkerne og nyder den spektakulære solnedgang.

Vi overnatter i et ægte nomadetelt, hvor vi også får aftensmad.

Vi vågner tidligt for at nyde solopgangen i den smukke ørken. Turen går med firhjulstrukne biler gennem stenørken til Merzouga, hvor vi skifter til bus. Turen over Atlasbjergene giver rig lejlighed til at tage billeder, da vi holder flere stop undervejs. Vi ankommer til Ait Benhaddou og vi overnatter på Riad Maktoub.

Ait Ben Haddou er en af de ældste og mest fantastiske ørkenbyer i landet. Den er bygget af soltørret ler, halm og jord, og ligger ved en flod, som får den til at træde frem i det tørre landskab som en ren åbenbaring. Højt beliggende troner denne kasbahby med mørkerøde vægge og de mange tårne over Ounila Dalen.

Der er mange helt specielle bygninger med tårne og geometriske mønstre. Den ældste af bygningerne, et kornkammer beliggende på en bakketop, er fra det 11. århundrede.

Derfor er det heller ikke så mærkeligt, at Ait Ben Haddou er blevet brugt som kulisse i storfilm som ”Lawrence of Arabia”, ”Gladiator”, ”Alexander den store” og ”Indiana Jones” med flere. Byen står også på Unescos verdensarv liste.

Rejselederen vil berette om en tid, hvor Ait Ben Haddou var et knudepunkt på karavaneruten mellem Sahara og Marrakesh. Karavanerne kom med guld, salt og slaver.

I den gamle bydel, kasbahen, er væggene dekoreret med falske buer og geometriske mønstre. Gå en tur bag kasbahen og se de mange ksarhuse der stadig bebos af berberfamilier. De fleste af byens indbyggere bor nu i den mere moderne bydel på den anden side af floden.

På vejen til Marrakesh ser vi en berømt glaoui landsby, hvor et stort antal storke flittigt bygger rede i tårnene. Næste stop er ved Tizi ’n Tichka passet med formidabel udsigt til ørkenen på den ene side og Marrakeshområdet på den anden.

Efter ankomst til hotellet i Marrakesh er der afskedsmiddag på Palais Sebban, et tidligere lille palads, nu omdannet til hotel.

Vi kører til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os
Viktors Farmor baggrundsbillede