Hvad søger du?

Marrakesh og ørkenbyerne

Langs gamle karavaneveje i det sydøstlige Marokko

Fra den legendarisk karavaneby Marrakesh kører vi gennem nogle af de smukkeste landskaber i Atlasbjergene og overnatter på kanten af Sahara. Undervejs oplever vi berbernes befæstede landsbyer, kaldet kasbah´er, der vidner om deres unikke civilisation. Mest berømt er Ait Ben Haddou, der er bygget af soltørret ler på en skråning. Byen er på UNESCOs liste, og den er så fotogen, at den har været benyttet som baggrund i utallige film.

Ørkenens magi oplever vi i den lille landsby Merzouga, der i gamle dage var en korsvej for karavaneruterne gennem Nordafrika. På en ekspedition i 4-hjuls trækkere besøger vi en oase, og vi nyder en uforglemmelig solnedgang over Sahara fra kamelryg eller fra en sandklit.

Se dagsprogram
11 dage Pris Rejseleder Status Information
13. okt 22 til
23. okt 22
12.990 kr Per Graugaard Udsolgt Forespørg
2. apr 23 til
12. apr 23
13.990 kr Kirsten Greiffenberg Ledige pladser Bestil rejse
12. okt 23 til
22. okt 23
13.990 kr Inge Lynggaard Hansen Ledige pladser Bestil rejse
19. okt 23 til
29. okt 23
13.990 kr Nette Kornerup Ledige pladser Bestil rejse

 

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi kører ad gamle karavaneveje gennem vilde landskaber
  • Vi kommer tæt på berbernes hverdag i de traditionelle berberlandsbyer
  • Vi ser adskillige imponerende kasbaher i lerarkitektur både udefra og indefra
  • Vi oplever ørkenen i 4-hjulstrækkere og gør holdt ved en frugtbar oase
  • Vi oplever den funklende stjernehimmel i ørkenen
  • Vi ser den autentiske bazar i ørkenbyen Rissani

Max 16 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi flyver til Casablanca, hvor vi afhentes i lufthavnen og køres til hotellet.

Efter morgenmaden kører vi på en kort sightseeingtur i Casablanca. Vi ser Cornichen og den imponerende Hassan II Moské udefra.

Derefter kører vi til Marrakesh, en tur på godt 3 timer. Efter indkvartering går vi en orienteringstur i medinaen (den gamle bydel).

Marrakesh er en magisk by, almoravidernes hovedby i det 11. årh. Byen ligger som en oase på grænsen til ørkenen og ved foden af Atlas Bjergene. Alle vejene fører ind til Fna Pladsen, hvor musikere, dansere, akrobater, healere, skrivere, eventyrfortællere, slangetæmmere og frugtsælgere holder til. Et broget syn og en oplevelse, der fæstner sig i hukommelsen. Når lygter og lanterner tændes, er der det samme liv på pladsen, og nu er det duften af grillet kød, couscous og lækre kager, der fylder aftenluften. Og suq’en, en labyrint af lys og skygge under det beskyttende tag af flettet strå, gør hver aften til en festival af farver, lyde og dufte.

Man drejer omkring et hjørne, og pludselig står man ved en halvt åben dør, hvorigennem man kan få et glimt af et palads med et springvand i forgrunden. Måske Bahia Paladset med haver fyldt med jasminer og orangeblomster. Eller Dar Si Said, der nu huser museet for marokkansk kunst. Undervejs spiser vi frokost på en restaurant nær ved Fna Pladsen.

Måltider: Morgenmad og frokost

Dagen byder på en smuk køretur til middelalderbyen Ait Ben Haddou. Små berberlandsbyer klynger sig til bjergsiderne, og i dalene vokser der granatæbletræer, valnøddetræer og popler. På bjergsiderne ses græssende får og geder.

Her i Atlasbjergene har det dramatiske landskab gennemgået utallige forandringer i de 2 millioner år granitbjergene har eksisteret. Engang var Marokko fuldstændig dækket af vand, som efterlod et rigt udvalg af fossiler fra de forskellige havdyr som levede her. Flere små boder langs vejkanten sælger disse fossiler.

Vejen går gennem små pittoreske berberlandsbyer, lokale markeder og en storslået natur.

Kasbahbyen Ait Ben Haddou træder frem i landskabet som en ren åbenbaring. En kasbah er en gruppe sammenvoksede huse med en mur omkring. En byggeskik, der udspringer af at man skulle kunne forsvare sig mod fremmede stammer. Højt beliggende troner byen over Ounilla Dalen. Den er en af de ældste og mest fotogene ørkenbyer i landet, bygget af soltørret ler, halm og jord.

Den ældste af bygningerne, et kornkammer beliggende på en bakketop, daterer sig tilbage til det 11. århundrede. Der er mange helt specielle bygninger med tårne og geometriske mønstre. Ait Ben Haddou er blevet brugt som kulisse i storfilm som ”Lawrence of Arabia”, ”Gladiator” med flere. Byen står også på Unescos liste over verdens kulturarv.

Rejselederen vil berette om en tid, hvor Ait Ben Haddou var et knudepunkt på karavaneruten mellem Sahara og Marrakesh. Karavanerne kom med guld, salt og slaver.

Middag og overnatning i riad i Ait Ben Haddou.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi ind på “de 1000 kasbaers vej” og besøger Skoura, hvor man finder flere af de mest berømte som Kasbah Amerdil og Kasbah Ben Moro. Sidstnævnte er nu indrettet som hotel. Området omkring Skoura, Kelaat M’Gouna, er kendt for sin rosenfestival hvert år i maj. Marokkos største udvinding af rosenvand og rosenolie foregår her. Hvis tiden tillader det, slentrer vi en tur langs floden og får mulighed for at studere ældgamle landbrugsmetoder.

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til ”Gorge du Dades” (dadelkløften), hvor vi indkvarteres på en spændende og smukt beliggende kasbah. Vi er nu i en højde af 1612 m, og vi er omgivet af de majestætiske Atlas Bjerge. Vi kan nyde udsigten både til de snedækkede Atlasbjerge og ned over Dadeldalen, hvor de små berberlandsbyer ligger spredt i landskabet.

Dagens køretur er på ca. 315 km

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Tidligt om morgenen starter vi kørslen mod Merzuga, vores overnatningssted, der er beliggende lige i kanten af ørkenen. Vi kommer igennem flere små interessante byer som Tinghir og Erfoud. Tinghir ligger i hjertet af Todra Dalen mellem Høje Atlas og bjergkæden Jebel Saghro. Her er en smuk og udstrakt palmelund. Tinghir er en gammel fransk garnisionsby. Den blev bygget omkring et klippeparti, og den er i dag domineret af ruinerne fra et gammelt palads for den berømte Glaoui-slægt. Der bliver tid til en slentretur gennem Tinghi langs med de blomstrende haver og de mange kasbaher. Vi kører videre med tid til fotopauser og en god frokostpause.

Vi gør holdt i Erfoud, en charmerende by i hjertet af ørkenen. Denne lille by ligger ved foden af Høje Atlas på ”vejen med de 1000 kasbaher”. Mange bruger Erfoud som base for at udforske de imponerende smukke landskaber og ørkenområder. Franskmændene var de første, der slog sig ned i Erfoud med det formål at holde øje med de uregerlige ørkenstammer i Tafilalet Dalen. Byen blomstrede op takket være handel med marmor og dadler. Den er også kendt for fossiler, der findes i store mængder i dette område. De er alle omkring 360 mill. år gamle.

Sidst på eftermiddagen kommer vi til ørkenbyen Merzouga og vores indkvarteringssted, der vender direkte mod ørkenens okkerfarvede sanddyner. For de der har lyst, er der mulighed for en kameltur på en times tid under solnedgangen. Vi har to overnatninger på et lille hyggeligt hotel, der vender direkte ud til de rødgyldne sandklitter.

Dagens køretur er på ca. 250 km.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Ørkenens monumentale sandklitter forandrer hele tiden form afhængig af vindforholdene. Farver og skygger skifter og gør oplevelsen til noget helt unikt. Jo længere man kommer østpå, jo mere vildt og ensomt virker landskabet, og civilisationen synes langt langt borte.

Merzouga er en lille landsby i Sahara i det sydøstlige Marokko i Tafilalet Dalen ved foden af Erg Chebbi sanddynerne. Igennem flere århundreder har dette sted ligget ved en korsvej mellem afrikanske ørkencivilisationer. Her blev udvekslet varer og tanker mellem de forskellige kulturer. Mange kasbaher tjente som karavanseraier for handelskaravanerne.

Denne dag er helliget oplevelsen af ørkenen. For de morgenfriske kan der arrangeres solopgangstur. Det er en helt speciel oplevelse at se solopgangen fra en af sandklitterne i ørkenen.

Vi har skiftet vores bus ud med 4-hjulstrækkere denne dag. Vi besøger en oase og håber også at få mulighed for at besøge nogle af de nomader, der holder til i området. Sahara er en fantastisk kontrast til det hektiske byliv. Der er sandet og stjernerne, og en meget enkel tilværelse. Det er betagende at opleve. Frokosten er inkluderet denne dag, og den bliver enten som picnic eller hos en lokal familie.

En times kameltur er inkluderet, men de der foretrækker at nyde solnedgangen fra en af sandklitterne, kan også have den mulighed i stedet. Dagen slutter med en lækker middag på vores hotel.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi starter tidligt mod vores næste overnatningssted, Agdz. Vi gør holdt i Rissani, der er kendt for sin store og livlige souk. Vi kommer til Tazzerine, et knudepunkt ved foden af Jebel Saghro bjergkæden. Bag byens porte er der smukke haver med henna, palmer og aromatiske planter. Tazzerine ligger kun få km fra Dra Dalen. Denne fordelagtige beliggenhed gjorde byen til et oplagt stoppested for karavanerne, der kom med guld, salt og sukker. I byens omgivelser er der mange gamle kasbaher, der vidner om denne tid, hvor byen fik stor velstand på grund af karavanehandlen. Også marabouts ses her (højtbeliggende gravsteder for hellige mænd).

Også byen Nkob blev velhavende ved karavanehandlen. Byens 45 kasbaher vidner om denne tid, hvor byen havde en nøglerolle i forhold til handlen med Timbuktu. Her på dette fredelige sted får vi også et indtryk af berbernes liv og deres kultur. Området her ved Saghros Bjergene var også engang kendt for at have en betydelig jødisk befolkning. Jøderne blandede sig med berberne og blev gift indbyrdes. Det var før den arabiske erobring af landet i det 7. århundrede. 

Saghros Bjergene er blevet dannet af vulkansk aktivitet gennem millioner af år. De er beliggende mellem Høje Atlas og Sahara. Det er et smukt syn med tinder over 2700 m og vilde og særegne landskaber.

Vi ankommer til Agdz sidst på eftermiddagen. Agdz betyder ”hvilested”, og denne by ligger ligeledes på den gamle karavanerute, der forbandt Marrakech med Timbuktu. Her kan vi fra vores hotel nyde synet af Dra Floden som er omgivet af palmer.

Lidt udenfor Agz er landskabet her domineret af bjerget Jbel Kissane, der rejser sig mod nord.

Dagens køretur er på knap 300 km.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører til Ouarzazate, en tur på ca. 1½ time. Her besøger vi den fantastiske Taourirt fæstning, som engang tilhørte den mægtige Glaoua familie helt frem til uafhængigheden i 1956. Der bliver lidt fritid i Ouazazate, der er kendt for sine keramikvarer med den karakteristiske grønne glasur. Også cremer med rosenolie kan købes her.

Efter frokost på restaurant i Ouarzazate er eftermiddagen på egen hånd. Overnatning på hotel i Ouarzazate.

Dagens køretur er på ca. 70 km.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører tidligt til Marrakesh.

Vi oplever ”Den røde eventyrby” eller ”Ørkenens juvel”. Det er bare to af de navne, Marrakesh har fået gennem tiderne. Marrakesh blev grundlagt i 1062 af almoravidene, og er kendt som en af de mest farverige byer i Nordafrika.

Vi starter vores byvandring til medinaen ved den berømte Koutobia-moské, som ligger nogen få hundrede meter fra den berømte Djemaa el-Fna-plads, som vi fik et indtryk af på turens anden dag. Denne plads blev i gamle dage benyttet som samlingssted for dromedarkaravanerne fra Sahara.

Marrakeshs ældgamle medina er et kapitel for sig. Den er opdelt i flere forskellige souker, med snævre markedsgader og hundredvis af boder. I de farverige bazarer kan man købe det meste – fra billige sko og tøj, til keramik, etniske smykker, røgelse og hånddrejede trævarer.

Vi besøger Bahia Paladset, der har smukke sale med fine friser og arabesker, og her får vi fortalt om gamle dages haremsliv.

Måltider: Morgenmad og frokost

Fridag i Marrakesh. Rejselderen vil give inspiration til, hvordan fridagen kan anvendes.

Om aftenen samles vi til afskedsmiddag på Palais Sebban, et tidligere lille palads nu omdannet til hotel. Stedet er kendt for sit gode køkken.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi til lufthavnen i Marrakesh, hvor hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

11 dage Pris Rejseleder Status Information
13. okt 22 til
23. okt 22
12.990 kr Per Graugaard Udsolgt Forespørg
2. apr 23 til
12. apr 23
13.990 kr Kirsten Greiffenberg Ledige pladser Bestil rejse
12. okt 23 til
22. okt 23
13.990 kr Inge Lynggaard Hansen Ledige pladser Bestil rejse
19. okt 23 til
29. okt 23
13.990 kr Nette Kornerup Ledige pladser Bestil rejse