Logo

Nabils Marokko

Marrakesh - Atlas og Sahara

Tag med på en ganske særlig rejse til Marokko. Vores meget populære rejseleder Nabil leder denne rejse, der bl.a. går til hans hjemstavn i ørkenområderne syd for Marrakesh.

Nabil blev født i 1984 nær de højeste sandklitter i Chigaga i det syd-østlige Marokko. Han har levet som nomade sammen med sine forældre, et traditionelt nomadeliv med vandringer i ørkenområderne for at finde vand og græsning til den store flok af får og geder.

Se dagsprogram
Regioner: Afrika Mellemøsten
Lande: Marokko
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Som barn var Nabil meget optaget af at opleve nye steder sammen med sin familie, og den interesse har fulgt ham siden. Han kom i gymnasiet og gik senere på universitetet i Marrakesh. Han taler et letforståeligt engelsk. Nabil har de sidste 14 år boet i Marrakesh, så han er godt kendt med byen. Han er gift og har et lille barn.

Max 14 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Fly fra København. Ankomst til Marrakesh om aftenen.

Vi afhentes i lufthavnen af Nabil og kører til vores centralt beliggende riad i medinaen (den gamle bydel).

Om formiddagen er der byrundtur i den gamle bydel. Vi bor i gåafstand fra Djemaa el-Fna-pladsen. Denne plads blev i gamle dage benyttet som samlingssted for dromedarkaravanerne fra Sahara. I dag kan vi se akrobater, slangetæmmere, spåkvinder og musikere. Om aftenen ændrer torvet fuldstændig karakter og bliver til verdens største udendørs restaurant.

Marrakeshs ældgamle medina er et kapitel for sig. Den er opdelt i flere forskellige souker, med snævre markedsgader og hundredvis af boder. I de farverige bazarer kan man købe det meste – fra billige sko og tøj, til keramik, etniske smykker, røgelse og hånddrejede trævarer. På det lokale krydderimarked kan vi dufte, smage og lære om alverdens spændende krydderier og urter.

Senere går turen videre gennem de forskellige håndværkskvarterer. Vi ser Madrassa ben Youssuf, en arkitektonisk perle, en tidligere koranskole.

Vi spiser frokost i Nabils hus, hvor hans kone og svigermor har tilberedt et typisk marokkansk måltid.

Efter frokost kører vi mod Atlasbjergene. Her tager vi på en vandretur i det smukke område, hvor små maleriske berberlandsbyer ligger spredt på bjergskråningerne. Vi drikker te hos en lokal familie og hører om berber kulturen og dagliglivet i Atlasbjergene.

Overnatning og middagsmad på Dar Ouassagou, et rustikt og dejligt lille bjerghotel.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Dagen byder på en fantastisk smuk køretur over Høje Atlas til middelalderbyen Ait Ben Haddou.

Små berberlandsbyer klynger sig til bjergsiderne, og i dalene vokser der granatæbletræer, valnøddetræer og popler. På bjergsiderne ses græssende får og geder.

Vi kører gennem Ounilla dalen, og stopper ved Telouat for at besøge en kasbah. En kasbah er en gruppe sammenvoksede huse med en mur omkring. Tidligere fungerede den som en slags fæstning. Vi spiser frokost hos en lokal berber familie.

Kasbahbyen Ait Ben Haddou træder frem i landskabet som en ren åbenbaring. Højt beliggende troner den over Ounilla Dalen. Den er en af de ældste og mest fantastiske ørkenbyer i landet, bygget af soltørret ler, halm og jord.
Den ældste af bygningerne, et kornkammer beliggende på en bakketop, daterer sig tilbage til det 11. århundrede. Der er mange helt specielle bygninger med tårne og geometriske mønstre. Ait Ben Haddou er blevet brugt som kulisse i storfilm som ”Lawrence of Arabia”, ”Gladiator” med flere. Byen står også på Unescos liste over verdens kulturarv.

Nabil vil berette om en tid, hvor Ait Ben Haddou var et knudepunkt på karavaneruten mellem Sahara og Marrakesh. Karavanerne kom med guld, salt og slaver.

Efter at have set os om i Ait Ben Haddou, vandrer vi en tur i Tamdakht oasen, der ligger nær vores riad. Hvis tiden tillader det, besøges også en landsby i området. Overalt er er udsigt over de smukke grønne dale og de sneklædte bjerge.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi besøger ”Tabourahte women cooperative of carpets” og ser de smukke berbertæpper, der fremstilles her. Det er berberkunst, når den er allerbedst.

Derefter fortsætter vi mod Agdz. I Mhamid får vi følge af en ørkenguide og så fortsætter turen i 4-hjulstrækkere til vores lejr. Vi tager på kamelridt i solnedgangen (eller vi venter med kamelridningen til næste morgen, hvis det er for sent på dagen).

Overnatning og middag i Bivouac deluxe (stationære telte).

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører med 4-hjulstrækkerne tilbage til Mhamid, hvor bussen venter, og derfra kører vi videre til Agdz.

Vi gør holdt i Zagora, Nabils hjemby, hvor vi besøger hans familie. Vi besøger pottemagerlandsbyen Tamergroute, der er kendt for sit kooperativ af keramikere. De laver en helt speciel keramik med grøn glaseret overflade.
Vi ser flere kasbah’er, og vi aflægger et besøg i den mest berømte, Zaouia Nacri, et islamisk akademisk center fra 17. årh. Det blev bygget af Mohammed Bou Nasri, og det gjorde Tamergroute til det mest betydningsfulde sted i Dra Dalen. Vi besøger Vaouia’s bibliotek, hvor man kan se farvestrålende koraner skrevet og tegnet på dyreskind. Her er tekster fra 12. årh., der omhandler matematik, medicin og historie.

Undervejs til Agdz vandrer vi en tur og besøger en koranskole. Vi ankommer til Agdz sidst på eftermiddagen. Agdz betyder ”hvilested”, og byen ligger på den gamle karavanerute, der forbandt Marrakesh med Timbuktu. Her kan vi nyde synet af Dra floden som er omgivet af palmer.

Vi kører lidt udenfor Agdz til vores overnatningssted, Kasbah Itrane, der ligger i landsbyen Tamnougalt. Landskabet her domineres af bjerget Jbel Kissane, der rejser sig nord for landsbyen. Tamnougalt er den tidligere hovedby i Mezguita regionen.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Kørsel til Irocha med stop i Ouarzazate, hvor vi besøger den imponerende Kasbah Taourirt, en fæstning, som engang tilhørte den mægtige Glaoua familie helt frem til uafhængigheden i 1956.

Vi vandrer en tur i området og spiser frokost hos en lokal familie, det bliver sikkert i Kelaat Mgouna, som er vores chaufførs hjemby. Denne lille by er især kendt for sin rosenfestival, der højtideligholder høsten af rosenknopper i maj hvert år. Dette er også stedet for landets produkter af rosenvand og rosenolie. Begge dele anvendes både i det traditionelle køkken og i parfumeindustrien.

Vi kører gennem Skoura, en smuk frugtbar oase med mægtige palmelunde, hvorfra man også kan se de flotte udsigter til Atlasbjergene langs med ørkenlandskaberne.

Disse palmelunde blev anlagt i det 12. årh. af almohadesultanen Yacoub el-Mansour. De smukkeste kasbah’er i det sydlige Marokko findes i dette område. Mange af dem er stadig delvis beboede.

Vi kører tilbage mod Ouarzazate og videre til berberlandsbyen Tisselday, måske Atlasbjergenes mest charmerende sted. Det er et helt eventyrligt område med udsigt til de mægtige Atlasbjerge. Denne autentiske landsby ligger uberørt hen op ad en bjergskråning og i helt traditionel byggestil med lerklinede huse. Man mærker berbernes gæstfrihed, så snart man træder ind i landsbyen. Her dyrker landsbyboerne deres egne grøntsager nede ved floden og de holder geder og får. I denne landsby har man fornemmelsen af, at tiden er skruet mange hundrede år tilbage, og livet har en helt anderledes rolig rytme. Her kan de, som har lyst, få lejlighed til at være med til nogle af dagligdagens aktiviteter.

Overnatning i Tisselday, i den charmerende Riad Irocha, der har smukke udsigter ned over landsbyen og dalen langs med floden.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Hvis der er stemning for det, arrangerer Nabil besøg i endnu en landsby, før vi sætter kursen mod Marrakesh, en tur på ca. 4 timer. Indkvartering på vores riad i den gamle bydel, medinaen.

Vi spiser afskedsmiddag på Palais Sebban, et lille palads, nu omdannet til hotel. Kendt for den fine gastronomi og de smukke omgivelser med springvand, mosaikker og flot arkitektur.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører til lufthavnen, tager afsked med Nabil og vores chauffør, og hjemrejsen begynder.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os
Viktors Farmor baggrundsbillede