Logo

Pigetur til Marokko

Marrakesh og Essaouira

Marokko er en verden for sig. Skiftende herskere og kulturer har sat præg på alt fra arkitektur til kogekunst. Så forvent at få dine sanser overvældet af farver, mønstre, dufte, smage, lyde og eventyrlige historier. Du får virkelig noget med hjem, for du lærer også, hvordan du tilbereder mad med tørrede og syltede frugter og eksotiske krydderier. Marokko har taget det bedste af alle verdener til sig. På rejsen oplever du storbyen Marrakech, der huser to verdener i en. Medinaen er den gamle bydel med smalle gyder, bazaren og paladserne. Udenfor bymuren bredder boulevarder med parker og statelige bygninger sig som i en fransk middelhavsby.

Regioner: Afrika Mellemøsten
Lande: Marokko
8 dage Pris Rejseleder Status Information
4. nov 17 til
11. nov 17
10.400 kr Anne Sørensen Én plads tilbage Bestil rejse

I baggrunden rejser de mægtige sneklædte Atlasbjerge sig som en kontrast til den tætte storby. Her vandrer vi og smager kogekunst direkte fra ildstedet i det traditionelle lerhus.

Kun to timer væk ruller Atlanterhavets bølger mod Essaouiras kilometerlange sandstrand. Vi bor på en stemningsfuld og centralt beliggende riad i denne magiske havneby, som både portugisere og afrikanske slaver har sat præg på gennem tiden.

Vi besøger ikke bare én verden, Marokko rummer det bedste fra den oprindelige berberkultur blandet med arabiske, afrikanske og europæiske kulturer.

Også afrejser i 2018 - læs mere her

Læs praktiske oplysninger om rejser til Marokko her

Max 14 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra København og ankomst til Marrakesh efter godt 4 timers flyvning. Vi afhentes i lufthavnen og køres til vores hyggelige riad, der ligger i den gamle bydel, medinaen. Den er i gåafstand til den spændende Djemaa El Fna Plads i hjertet af Marrakesh. En riad er et fint gammelt borgerhus, nænsomt restaureret, så det kan anvendes som hotel. Her er en stor tagterasse og flere fine åbne gårde. En del af oplevelsen på rejsen er netop, at indkvarteringen skal være på unikke og charmerende steder. I disse gamle historiske bygninger føler man sig som dumpet ned i en helt anden tidsalder. Og det er fredfyldte omgivelser at vende tilbage til efter en varm og hektisk dag i byens pulserende liv.

Efter indkvartering er der tid til en vandretur i bazarområdet for at få et førstehåndsindtryk af denne farverige by. Middagen nyder vi på Tajin Darna.

Vi tager på en orienteringstur til fods. I de fleste gader kan der ikke køre biler, der er kun plads til de mange fodgængere, et oppakket æsel, en cykel eller en knallert i slalom gennem de smalle gyder. Medinaen er omgivet af rosafarvede bymure. Her ligger de gamle paladser bag anonyme mure, men indenfor åbner rummene sig mod frodige gårdhaver og springvand.

Vi besøger det jødiske marked med et væld af frugt, krydderier og blomster. Vi ser Koutoubia moskéens 67 meter høje minaret, byens vartegn, bygget i sandsten.

Vi ser Madressa Ben Youssef, den gamle koranskole med udsøgte mosaikker og træskærerarbejder. Selve arkitekturen hører til landets smukkeste.

Lige i nærheden ligger Museet, der er indrettet i en utrolig flot paladsbygning med mosaikker på væggene og springvand i den store midtersal.

Turen fortsætter i medinaen. Her findes flere gamle håndværkerkvarterer samt det gamle krydderimarked. Vi får et lille foredrag om skønhed, krydderier og magi hos en ”herbalist”, der præsenterer mange spændende produkter.

Mange fremstående modeskabere, skuespillere og musikere har valgt at slå sig ned i denne by, som gør den til ”jet-setternes” private paradis og et eldorado for shoppere. Her finder vi de mest fantastiske tekstiler, håndknyttede berbertæpper, smedejernslamper i alle faconer, eller sko og mærkevarer.

Om aftenen bliver Marrakesh først og fremmest forbundet med det rige folkeliv og byens centrum Djemaa El Fna pladsen. Her er der rig mulighed for at studere gøglere, eventyrfortællere og madtraditioner, da torvet på denne tid af dagen er forvandlet til en af verdens største udendørs restauranter. Der syder ganske enkelt af liv. Aber udfører akrobatik, slanger danser til magiske horn, og hennatatovører insisterer på at give din hånd de smukkeste mønstre.

Vi spiser middag Palais Sebban.

Vi kører mod Ourika Dalen, hvor der er markedsdag om mandagen. Det er et ægte landsbymarked, omegnens største. Vi ser den store ”parkeringsplads” for æsler. Foruden grønsagsmarked og slagtermarked er der flere interessante husflidsarbejder, f.eks. små håndlavede træskamler med flettede sæder samt fade og beholdere fremstillet af gamle bildæk.

Efter besøg på markedet kører vi til bjergbyen Imlil og videre til en af de små berberlandsbyer. Her besøger vi en familie, og får en demonstration af, hvordan man tilbereder et ægte berbermåltid. Mens maden snurrer på ildstedet, tager vi på en to timers vandretur i bjergene. Luften er frisk, det er et meget naturskønt område med udsigt til de sneklædte tinder, faktisk er vi oppe i området, hvor der ligger sne på denne årstid. Tilbage hos berberfamilien nyder vi den lækre mad.

Sidst på eftermiddagen er vi tilbage i Marrakesh. Afslapning og middag på egen hånd.

Der er mange hyggelige små restauranter i nærheden af vores riad, ligesom der er få minutters gang til Djemaa El Fna Pladsen, hvor der også er gode spisesteder.

Rejselederen kommer med forslag til, hvordan dagen kan anvendes.

Tag en hestevogn til Majorellehaven. Haven blev begyndt i 1923 af den franske kunstner Jacques Majorelle og siden overtaget af modeskaberen Yves Saint Laurent. Det er en skøn oplevelse at slentre en tur i denne dejlige oase med kaktus, palmer og farverige blomster.

Besøg den moderne bydel Guelliz, hvor der er flotte forretninger og flere kunstgallerier

Tag en dag til velvære på et af byens utallige hamam. En hamam er et traditionel badehus, hvor man bliver skrubbet, masseret med velduftende olier og vasket.

Efter halvanden til to timers behandling er man et nyt og blødt menneske.

Om aftenen samles vi til middag på Riaden.

Vi nyder en sidste morgenmad på tagterrassen i vores riad, før vi pakker kufferter og kører mod Essaouira. På denne strækning vokser det specielle argantræ, som eneste sted i verden. Det er traditionelt kvinder, som producerer olie fra argannødderne. Olien er rig på antioxidanter, E-vitamin og omega fedtsyrer.

Olien fra ristede argannødder bliver brugt til dressing, mens den rå olie er et vidundermiddel til hudpleje – lige fra tør hud til teenagebumser.

Undervejs til Essaoira tilbringer vi et par timer i “La Fromagerie dans la Kasbah”, et berømt osteri, der ligger i landlige omgivelser nær landsbyen Khemis Meskala. Vi prøvesmager deres dejlige oste, som bliver leveret til de fineste restauranter i Marokko. Ostene fremstilles af et kvindekooperativ, og der bruges både komælk, fåremælk og gedemælk. Stedet er en slag økologisk landbrug, hvor der er ganske få værelser til udlejning. Her nyder vi køkkenchefens fortræffelige kogekunst til frokosten, mens vi slapper af i gårdhaven.

Derefter kører vi videre mod vores indkvarteringssted for de næste tre nætter, en meget orientalsk og stemningsfuld riad centralt beliggende i Essaouira tæt ved Scala Borgen. Vi er i gåafstand fra de hyggelige små torve og også fra havnen og stranden. Overalt er der små gyder og stræder med interessante arkitektoniske detaljer, specielle vinduer og døre med fine udskæringer, et hav af fotomotiver.

Disse to dage dag skal vi opleve Essaouira, den lille kunstnerby ved Atlanterhavskysten. Og vi skal på kokkekursus. Gruppen bliver delt i 2. Den ene dag er hold 1 på kokkekursus og har derefter fritid på egen hånd. Imens er hold 2 på sightseeing i Essaouira. Næste dag bytter grupperne.

Kokkekursus: Vi lærer at tilberede nogle af de spændende retter, Marokko er kendt for. Det handler om at bruge krydderier på den rigtige måde. At få kødet super mørt. Og at bruge for eksempel svesker, abrikoser, syltede citroner og kvæder i maden. Kurset foregår i smukke omgivelser under hvælvingerne i en bygning, der tidligere har været varehus for mandler.

Læs mere her

Sightseeing:

Essaouira var engang hovedcenter for purpureksporten til det romerske rige. Senere blev Essaouira center for slavekaravanerne, som gik fra Timbuktu, lastet med skind, guld, strudsefjer og slaver.

Under Sultan Moulay Abdallah i 1700tallet blev byen bygget op på ny. Fæstningen La Scala blev bygget, bymurene udvidet og havnen blev den vigtigste i landet. Alt dette gik for sig indtil franskmændene i 1900tallet bestemte, at Casablanca skulle udbygges, derefter gik Essaouira i glemmebogen.

Tidligt i 70'erne blomstrer Essaouira igen, denne gang som "paradis" for hippiegenerationen. Byen blev besøgt af stjerner som Leonard Cohen, Jefferson Airplane og Jimi Hendrix. I dag er Essaouira kendt for sin kunstnerkoloni og sin Gnaua musik. Musik som har inspireret musikere som f.eks Peter Gabriel og Rolling Stones.

Der bor i dag folk fra flere forskellige etniske grupper og befolkningsgrupper i byen: HAHA, som er berbertalende stammer fra syd, CHIADMA, som er arabisktalende stammer fra nord, GNAUA, der er efterkommerne af afrikanske slaver fra Mali, Senegal og Guinea.

Vi tager på byrundtur til fods. Essaouiras bymidte er bilfri. Her går vi på byens smalle gader, besøger La Scala piratborgen med livlige stræder og ægte marokkansk folkeliv. Essaouiras charme er en blanding af pittoresk fiskerlandsby og kølig elegance, som man tydeligt fornemmer, når man bevæger sig rundt i byen.

Byen har mange ganske små og meget charmerende spisesteder, ofte kun med plads til 6 – 10 personer. De er indrettet i ægte orientalsk stil, og maden er meget lækker. Ved fiskerihavnen er der udendørs grillrestauranter, hvor man peger på de fisk og skaldyr, man ønsker tilberedt. Vi besøger byens fantastiske sølvmarked, Marokkos bedste. Her findes både gamle berbersmykker og helt moderne sølvsmykker og guld i mængder – og til meget rimelige priser. Om eftermiddagen besøger vi Essaouiras museum, det gamle slavemarked og markedshallerne.

Vi kommer også et smut ind i den jødiske bydel, hvor der er mange fine gamle huse med kunstfærdigt udsmykkede indgangspartier.

Den brede sandstrand i Essaouira strækker sig kilometervis mod syd. Her spiller drengene fodbold. Der er mulighed for at ride på kamel og hest, at lære kitesurfing eller almindelig surfing og man kan selvfølgelig også bade eller få sand mellem tæerne på en lang gåtur.

Dag 6 er der middag på egen hånd. Dag 7 mødes begge grupper om aftenen på havnen i Essaouira. Vi skal spise afskedsmiddag på den legendariske fiskerestaurant ”Chez Sam”. Her nyder vi et udsøgt måltid med alle havets delikatesser.

Tidlig afrejse og kørsel til lufthavnen i Marrakesh, en tur på ca. 2½ time.

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
4. nov 17 til
11. nov 17
10.400 kr Anne Sørensen Én plads tilbage Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede