Logo

São Tomé og Príncipe

Tropisk paradis ud for Afrika

”Léve léve”. Det betyder ”tag det roligt”. Og du kan lige så godt lære ordene, før du lander på Sao Tomé og Principe, for her er livsrytmen afslappet og pulsen finder hurtigt et sundt leje.

Afrikas næstmindste land med ca. 200.000 indbyggere ligger som små skatteøer i Guineabugten ud for Gabon. Helt udenfor turismens hovedstrøg. Frodigheden er enorm, for øerne er af vulkansk oprindelse. Der er regnskov, tropiske træer og planter, savanne, flotte kyster, små fiskerlandsbyer og pragtfulde strande.

Se dagsprogram
12 dage Pris Rejseleder Status Information
20. nov 19 til
1. dec 19
23.900 kr Lone Banke Rasmussen Ledige pladser Bestil rejse
18. nov 20 til
29. nov 20
Afventer pris Lone Banke Rasmussen Ledige pladser Bestil rejse

Ækvator går lige gennem den lille ø Rolas syd for hovedøen São Tomé og med dén beliggenhed er der varmt året rundt, med temperaturer typisk lige under 30 grader. Befolkningen er venlig og imødekommende og kriminaliteten lav, hvilket ikke gør oplevelserne på disse relativt isolerede øer mindre.

Efter alt at dømme var portugiserne de første mennesker, der gik i land på São Tomé i 1470. Landet var portugisisk koloni indtil 1975, og det officielle sprog er stadigt portugisisk. For 100 år siden var Sao Tomé og Principe en af verdens største kakaoeksportører. Plantagerne var små samfund med flotte huse til ejer og administrator, eget hospital, kirke, jernbane og arbejderboliger. De til tider noget faldefærdige kolonitidsbygninger i plantagerne og i hovedstaden giver øerne deres særegne charme og fornemmelsen af ”verden af i går”.

På denne rejse kommer vi godt rundt på São Tomé, og vi skal selvfølgelig også stå på ækvator. Vi får et godt indblik i de lokales livsbetingelser, vandrer i regnskoven, sejler i mangroven, og måske er vi heldige at se skildpadder, der lægger æg på strandene.

For fugleentusiaster er der god mulighed for at få nye arter i logbogen. Omkring 120 arter er observeret i São Tomé og Príncipe. Det er muligt, du aldrig har hørt om Sao Tome og Principe. Men når du har været på øerne, er det muligt, du ikke ønsker at forlade dem igen.

Max 14 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi skal med fly fra København til Lissabon. Vi lander først på aftenen og indkvarteres på hotel. 
Om aftenen samles vi til middag, hvor rejselederen gennemgår de kommende dage.

Vi flyver videre til São Tomé. Transfer til hotel i São Tomé, hvor vi har to overnatninger.

Om formiddagen tager vi på byrundtur, bl.a. med et besøg i katedralen. Der bliver også tid til at besøge en lille peberplantage, hvor vi hører om produktion af peber, herunder forskellen på sort og hvid peber.
Afstandene i byen er ikke store, og alt kan nås til fods. På vores tur rundt i byen ser vi mange huse fra kolonitiden, og vi får en fornemmelse af den lokale befolknings afslappede livsstil.

Om eftermiddagen tager vi på en tur, hvor fokus er på dagligliv, som det leves af de fleste i São Tomé. Vi skal bl.a. på besøg i et par private hjem, og vi skal se, hvordan man tapper palmevin (palmesaft, som efterfølgende gærer og bliver til vin), og smage den nytappede saft. Vi skal også besøge en traditionel læge, som fortæller om medicinplanter og brugen af disse.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Om morgenen besøger vi nationalmuseet, der er indrettet i det gamle fort São Sebastião.

Vi kører herefter mod syd. Undervejs stopper vi ved en af landets tidligere største plantager Água Izé, hvor vi hører om processerne i kakaoproduktion, og bl.a. ser de gamle tørreovne og udstyr til palmeolieudvinding, som alt sammen står, som i kolonitiden.

Vores næste stop er Boca do Inferno, Helvedesgabet, São Tomés ældste turistmål. Her bliver vandet presset sammen i et bassin i de sorte klipper – og vi hører legenden om hvordan hest og rytter ved at hoppe ned i helvedesgabet fløj direkte til Portugal!

Inden vi når frem til vores overnatningssted, ser vi flere gange Cão Grande, en over 600 m høj fonolit, der stikker op af regnskoven.

Overnatning på en ecolodge, som ligger ved stranden. Der kommer af og til skildpadder og lægger deres æg på denne strand om natten, og hvis vi er heldige, at der skulle komme nogle, mens vi er der, vil vagterne vække os.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag tager vi over til den lille ø Rolas, som vi når efter ca. 15 min sejltur. På Rolas går vi op til ækvatormærket, som er markeret på et verdenskort. Herefter er der mulighed for at udforske øen, som bl.a. har en dramatisk kyststrækning med sorte klipper, en klippebro samt små fine sandstrande. Der ligger også en landsby på øen, og de lokale viser os gerne rundt. Hen på eftermiddagen sejler vi retur til vores lodge. Der vil mod egen betaling være mulighed for at sejle rundt om Rolas og således krydse ækvator både til lands og til vands, og samtidig kan man nyde den flotte kyststrækning fra vandsiden (ikke inkluderet).

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi til Saõ João dos Angolares. Om formiddagen er der mulighed for enten at tage på et par timers vandretur i regnskoven eller at deltage i en madlavnings-workshop med den berømte tv-kok João Carlos Silva og/eller hans elever. Her kan man få et godt kendskab til de lokale råvarer. Frokosten spiser vi alle på den tidligere plantage Roca São João, hvor tv-kokken har indrettet restaurant og hotel i den tidligere administrationsbygning. Der er en dejlig atmosfære med lokal kunst og en stor veranda, hvor maden serveres.

Efter en spændende og særpræget frokost fortsætter vi mod nord. På turen tilbage til hovedstaden stopper vi for at besøge maleren Osvaldo dos Reis i hans lille atelier. Hans farverige malerier illustrerer det lokale liv i Sao Tomé.

Vi har 2 overnatninger i hovedstaden.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Dagens program vil koncentrere sig om kaffe og eksotiske planter. Ved Bom Sucesso, der ligger i 1100 meters højde besøger vi den botaniske have. Her er bla. en samling af orkidéer fra henholdsvis São Tomé og Príncipe. En gåtur på ca. 20 min bringer os til vandfaldet São Nicolão.

I området dyrkes kaffe, både Robusta og Arabica, og vi kan lære forskellen på disse at kende. Vi besøger plantagen Monte café, hvor størstedelen af landets kaffe tidligere blev produceret. I dag er der kun en mindre produktion, men der er indrettet et lille kaffemuseum, som vi ser, og vi får lejlighed til at smage og købe den lokale kaffe.

Om aftenen spiser vi på CACAU, et kulturcenter, hvor der er udstilling af lokal kunst og der vises dokumentarfilm fra livet i plantagerne. Der er buffét med lokale specialiteter, herunder nationalretten calulú. Retten består af op mod 20 lokale grøntsager og krydderier samt røget fisk (eller kylling) og tager ca. 5 timer at tilberede. Endvidere er der mulighed for at købe souvenirs og der er optræden med dans og musik.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi mod nordvest. Vi stopper bl.a ved den største, men nu nedlagte plantage på São Tomé, Roca Agostinho Neto, som er afbildet på 5000 dobra sedlen. Tidligere blev der foruden kakao produceret bananer, kokos og kaffe her, og plantagen havde en imponerende indgang, som kun de hvide måtte anvende. De fleste bygninger er efterhånden ret faldefærdige, men man kan stadig forestille sig, hvordan der så ud tidligere.

Dagens frokost indtages i form af picnic ved en dejlig strand, hvor der også er mulighed for en svømmetur. Efter frokost besøger vi et lille ”skildpaddemuseum”. De udstillede genstande består stor set af en revnet plakat. Men attraktionen er mødet med den lokale entusiastiske mand, som tager sit job med at registrere og passe på skildpadderne og deres æg alvorligt, trods ret primitive midler. Fire forskellige arter havskildpadder lægger æg på São Tomés strande, og er vi heldige er der små nyudklækkede skildpadder vi kan holde.

På den nordlige del af øen findes savanne og baobabtræer, hvilket vi bl.a. ser ved Lagoa Azul, en lagune med turkis vand. Vi har to overnatninger lidt uden for Neves på et mindre sted med en pragtfuld udsigt ud over havet. Der er ikke altid mulighed for eneværelse, og nogle værelser har fælles bad/toilet.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag tager vi på vandretur i regnskoven. Vi kører det første stykke op gennem São Tomés dybeste dal, og fortsætter derefter til fods. Vi skal bl.a. gennem flere vandingstunneller (med flagermus!) og forbi et vandfald. Undervejs er der mulighed for at se fugle og planter, bl.a. begonier. Både verdens mindste og største begonieart findes på São Tomé. Er det godt vejr, er der en flot udsigt over dalen, og på sidste del over havet og Neves.

For de, der ikke har mod på vandreturen, arrangeres der en bytur i Neves.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Om formiddagen fortsætter vi til Anambó, hvor de første bosættere gik i land i 1483. Stedet var i kolonitiden et populært udflugtsmål. Derefter går turen til en plantage, hvor de dyrker sukkerrør. Vi hører om processen og smager sukkerrørssaft. 

Vi fortsætter til den sydligste by på vestkysten, Santa Catarina, et lille fiskersamfund, hvor de ofte har travlt med at udhugge kanoer af store træstammer. Derefter kan vi køre endnu længere mod syd og efter en kort gåtur komme frem til en strand med udsigt til et klippehul. Stranden har til forskel fra øens øvrige strande gråt sand.

Herefter går turen til Neves, hvor vi spiser frokost.

Efter frokost kører vi retur til hovedstaden. Hvis Claudio Corallo er i byen besøger vi om eftermiddagen hans lille chokoladefabrik og hører ham fortælle om sin passion for chokolade.

Vi har én overnatning i São Tome.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Dagen er til egen disposition, inden vi kører til lufthavnen. Der er tid til at se mere af byen, gå på opdagelse på markedet eller købe souvenirs for eksempel hos Os Pica-Paus, et udsalg fra en lokal kunsthåndværkerskole.
Sidst på eftermiddagen kører vi til lufthavnen.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

12 dage Pris Rejseleder Status Information
20. nov 19 til
1. dec 19
23.900 kr Lone Banke Rasmussen Ledige pladser Bestil rejse
18. nov 20 til
29. nov 20
Afventer pris Lone Banke Rasmussen Ledige pladser Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede