Logo

Det bedste af Afrika

Sydafrika – Namibia – Botswana – Victoria Falls

Det begynder med et brag af en by, Cape Town. Og slutter med et brag af et vandfald, Victoria Falls. Ind imellem får du nogle af de største oplevelser, Afrika kan byde på. Safari i en af kontinentets største nationalparker, Etosha, der har en stor bestand af løver. Safari i kano i det fantastiske Okavango-delta. Den næststørste kløft i verden, Fish River Canyon. Verdens højeste klitter i Sossusvlei. Vi bevæger os gennem Sydafrika, Namibia, Botswana og står til sidst i Zimbabwe, men undervejs kører vi langs grænserne til Angola og Zambia.

24 dage Pris Rejseleder Status Information
10. sep 17 til
3. okt 17
34.600 kr Birgith Sloth Bestil rejse
11. okt 17 til
3. nov 17
33.900 kr Carsten Willersted Én plads tilbage Bestil rejse

Vi besøger det semi-nomadiske Himba-folk, der lever efter gamle traditioner. For eksempel smører kvinderne sig i en blanding af aske, okker og fedt. Det er et skønhedsideal - og solbeskyttelse. I Swakopmund ser vi, hvordan den tyske kolonitid har sat sig spor i arkitekturen.

Afrikas største koncentration af petroglyffer ser vi i Namibia, hvor vi også kører i verdens ældste ørken. Nationalparken Chobe i Botswana har det største antal elefanter i Afrika, og på alle safari bor vi i lodges eller camps i selve nationalparkerne. I Cape Town er vi på sightseeing i den smukke by, der i 2014 blev udnævnt til verdens design hovedstad. Og ved Victoria Falls står vi over for et af verdens mest spektakulære vandfald med en bredde på 1,6 km.

Læs praktiske oplysninger om rejsen her

Max 17 deltagere.

Vis alle dage Skjul alle dage

Efter ankomst til Cape Town kører vi til vores hotel, hvor vi har én overnatning.

Cape Town er kendt som én af verdens smukkest beliggende storbyer. Byens vartegn er det karakteristiske ”fladtoppede” Table Mountain, der med sine 1085 m danner en fantastisk baggrund for byen, der breder sig langs kysterne.

Om eftermiddagen tager vi på en byrundtur. Vi kommer bl.a. forbi District Six. I 1968 blev District Six erklæret for område kun for hvide af apartheid-styret. De følgende år blev 60.000 sorte, der havde haft et farverigt og pulserende samfundsfælleskab, tvangsflyttet til de øde Cape Flats. Vi fortsætter forbi Slave Lodge, som det hollandske ostindiske kompagni byggede i 1676 for at huse slaverne. Dette er en af byens ældste bygninger og er sidenhen både blevet brugt som domhus, regeringsbygninger og nu et museum. Vi besøger Greenmarked Square, der nok er byens dejligste plads. Her kan købes alt lige fra modetøj, sko og smykker til afrikansk kunsthåndværk. Herefter forsætter vi til havnefronten Victoria & Alfred Waterfront. Her ligger nogle af Cape Towns bedste og dyreste hoteller samt restauranter. Her findes mange specialforretninger, shopping-centre, markeder, biografer og trendy caféer.

Efter morgenmaden kører vi til Atlanterhavet og nyder udsigten til Table Mountain, inden vi kører nord på mod Cedarberg bjergene. Her i blandt disse smukke og dramatiske bjerge dyrkes Rooibos te. Den røde te har en meget karakteristisk smag fyldt med sødme, der kan få dig til at glemme din trang til slik. Samtidig giver den et værn mod hjerte-kar-sygdomme. Forklaringen er det høje indhold af flavonoider, som beskytter dit hjerte og kredsløb. Vi skal naturligvis smage på denne te og efterfølgende nyde det smukke landskab.

Vi har én overnatning i Clanwilliam ved Cedarberg bjergene. Clanwilliam er en af de ældste byer i Sydafrika.

I dag fortsætter vi op langs vestkysten. Vi passerer smukke bjergkæder og ankommer om eftermiddagen til Orange River, der udgør en naturlig grænse mellem Sydafrika og Namibia.

Orange River er den længste flod i Sydafrika. Floden blev først opdaget af det indfødte namafolk som kaldte den Nu Gariep. Floden blev kaldt Orange af oberst Robert Gordon, kommandant af hollandske Ostindiske kompagnis garnison i Cape Town, på en rejse til den indre del af landet. Gordon opkaldte floden til ære for William af Oranje. En fejlopfattelse er, at floden blev opkaldt efter den antagede orange farve på vandet i modsætning til farven på en af dens bifloder. Siden slutningen af apartheid har det oprindelige navn "Gariep" blevet favoriseret i officiel korrespondance i Sydafrika, selv om navnet "Orange" har større international anerkendelse

Vi har to overnatninger ved Orange River.

Om formiddagen skal vi på en ca. tre timers kanotur ned ad Orange floden. Vi padler langsomt ned af floden og nyder landskabet.
Om eftermiddagen er der tid på egen hånd til at slappe af og nyde poolen.

Efter morgenmaden kører vi til de varme kilder ved Ai-Ais, hvor vi stopper og spiser frokost. Om eftermiddagen kører vi langs med Fish River Canyon, den næststørste kløft i verden. Fish River Canyon er Namibias mest spektakulære geologiske fænomen. I millioner af år har enorme kræfter fra jordens indre og Fish flodens rivende strøm skabt denne store kløft. Oppe fra en række udsigtspunkter på den nøgne klippe kan vi nyde de overvældende udsigter ned i den næsten 549 meter dybe og 27 km brede kløft. Dens samlede længde er 160 km.

Vi har én overnatning ved Fish River Canyon.

I dag kører vi ind i landet mod Namib Naukluft National Park – og de berømte Sossusvlei sandklitter. Det bliver en lang køredag på næsten 10 timer, men i fantastiske landskaber, hvor vi kan spejde efter oryx-antiloper og bjergzebraer. Vi holder pauser i såvel en gammel engelsk koloniby og en tysk kvæghandelsstation. Vi har to overnatninger ved Namib.

Tidligt om morgenen kører vi ind i hjertet af Namib ørkenen til de berømte Sossusvlei sandklitter. De mørk-orange sandklitter er verdens højeste – nogle er over 300 meter høje. Når lyset spiller i sandet fremkommer nogle fantastiske farvekombinationer. Vejen hertil er en oplevelse i sig selv med bjerge af meget forskellig art i både form, natur, sten, vegetation og farve.

Det er utroligt, at så mange dyr og planter har tilpasset sig disse tilsyneladende golde områder. Med lidt held kan vi opleve springbuk og oryx-antiloper samt strudse.

På vej ud af parken kommer vi forbi Sesriem kløften, som er skabt ved erosion af sandstenen gennem to millioner år. For de, der har lyst, kan man vandre en tur på en halv time ned i kløften.

Namib regnes som verdens ældste ørken, den har eksisteret i henved 434 millioner af år, og har haft sit nuværende udseende i 2 millioner år. Selvom ørkenen er gold og tør, lever her en stor mængde dyrearter, blandt andet springbukke, oryxantiloper og Hartmanns bjergzebraer. Plante- og dyrelivet i ørkenen opretholdes af sporadiske regnskyl og tåge fra Atlanterhavet, der blæses ind over ørkenen. Den stærke vind er med til at danne de kæmpestore sandklitter på op til 340 meter, der dominerer ørkenen.

Herefter fortsætter vi til Swakopmund, der er landets største kystby og namibiernes foretrukne ferieby. Byen blev grundlagt i 1892 og var havneby i det daværende Tysk Sydvestafrika. Byen er præget af tysk kolonialisme, hvilket ses tydeligt i bygningerne rundt omkring i byen. Vi har resten af dagen fri på egen hånd.

Vi har to overnatninger på hotel i Swakopmund.

Tid til at udforske Swakopmund på egen hånd. Man kan besøge byens museum eller krystal galleriet. Man kan komme på en udflugt i fly – henover ørken og sandklitter og ud til skibsvragene ved Conception Bay eller tage på en guidet tur i en township. En delfin og sælsafari i katamaran gennem lagunerne anbefales. Der er mulighed for at se to delfin-arter, sæler og mange fugle.

I dag kører vi ind i landet mod Brandberg med Namibias højeste bjerge. Vi gør holdt ved Twyfelfontain, som blev Namibias første sted på Unescos liste over verdensarv. Det blev optaget i 2007 på grund af den største koncentration af petroglyffer i Afrika. Vi ser nogle af de mange, ældgamle helleristninger. Vi har én overnatning i Damaraland.

I dag besøger vi en traditionel Himba-landsby. Himba-folket er et semi-nomadisk folk, der holder kvæg og geder. Som en blanding af skønhedsideal og solbeskyttese smører kvinderne sig hver dag ind i en rødlig blanding af fedt, aske og okker. Deres hår smøres endda også ind i blandingen i lange totter. Som den eneste beklædning bærer kvinderne et lændeklæde af gedeskind og farvestrålende smykker, der markerer, hvor i stammehierarkiet de hører hjemme. Kvinderne tager sig typisk af børnene, malkningen af dyrene og andet forefaldende arbejde, hvor mændene tager sig af de mere politiske opgaver, der er i de små stammelandsbyer. Under vores besøg får vi et indblik i Himba-folkets traditionelle levevis, og vi lærer mere om deres trossystem, hører om deres forhold til naturen og deres forskellige ritualer.
Vi fortsætter til den sydlige ende af Etosha nationalparken, hvor vi har én overnatning.

Vi kører ind i Namibias store trækplaster: Etosha nationalparken.

Etosha er en af de største og mest dyrerige nationalparker i Afrika. Parken er omkring halvt så stor som Danmark. Her er ca. 145 forskellige pattedyr; bl.a. næsehorn, elefanter, løver, giraffer og et utal af antilope-arter. Desuden er her ca. 340 fuglearter, bl.a. flamingoer.

Efter ankomst tager vi straks på safari. Og om eftermiddagen tager vi på endnu en safari.

Vi har tre overnatninger inde i nationalparken på to forskellige lodges/camps.

I dag skal vi på en heldagssafari i nationalparken – på udkig efter parkens store dyre- og fugleliv.

Saltsletten Etosha Pan dominerer parken. Den er 4800 km2. Området var tidligere en saltsø, næret af floden Cunene fra nord. Søen tørrede ud, efter at floden skiftede retning. Vegetationen i Etosha består især af mopanesavanne og –skove, mens saltsletten er omgivet af savanne med dværgbuske.

Parken byder på et utal af vandhuller, hvor dyrene ofte samles. Etosha har en stor løvebestand, og de er lette at få øje på, især ved vandhullerne. Geparder, leoparder og de truede sorte næsehorn ses også ved vandhullerne.

Derudover er der rigeligt med giraffer, springbukke, oryksantiloper, Burchells zebraer, skaberaksjakaler, plettede hyæner og vortesvin. 

Vi fortsætter med safari i nationalparken, inden vi kører til den nordøstlige del af Etosha. Aftenen kan vi tilbringe ved et af vandhullerne på udkig efter de nataktive dyr.

Efter en tidlig morgenmad kører vi til Rundu, der ligger ved bredden af Kavango-floden, som er områdets livskilde med sin forsyning af vand. Floden danner en naturlig grænse mellem Namibia og Angola, hvorefter den snor sig mod syd ned mod Okavangodeltaet i Botswana. På vejen mod Rundu bliver landskabet mere frodigt og grønt, og vi passerer hytter, hvor træskærere sælger deres smukke kunsthåndværk ude ved vejen. Vi har én overnatning i Rundu.

Vi kører ind Caprivi provinsen i den nordøstlige del af Namibia. Caprivi udgør et smalt stykke land, 900 km lang og mellem 32 og 105 km bred og omgivet af Botswana, Zimbabwe og Zambia. Herfra krydser vi grænsen og kører ned i Okavango deltaet.

Den mægtige Kavango flod er den tredjestørste flod i det sydlige Afrika. Floden starter i Angolas bjerge, vokser sig stort, for endelig at synke ned i Kalahari ørkenen. Dens delta er omkring 16.000 km2.

Det er et enormt område med permanente sumpe, øer, græsarealer og savanne - et paradis for ornitologer og dyreelskere.

Vi har to overnatninger på lodge på en af øerne i deltaet. Vi overnatter i stationære telte med eget bad/toilet.

I dag tager vi på sejltur med traditionelle kanoer for at udforske deltaet. Vores kanofører stager os frem, så vi ikke forstyrrer med motorlarm, når vi glider gennem vandet. Vi er på udkig efter fugle og fordyber os i de geografiske undere. Vi stopper på en af øerne i deltaet og vandrer en tur på øen, mens vi hører om den særlige levevis hos folk i deltaet samt brug af deltaets planter til naturmedicin.

Efter morgenmaden kører vi op til den vestlige grænse af Okavango deltaet og kører tilbage ind i Namibia til Kwando floden. Kwando ligger i grænselandet mellem Chobe, Okavango og Caprivi.

På vej til Kwando tager vi på safari i Mahango Game Reserve. Parken er en af Namibias mest fascinerende og rigeste på dyreliv, og hovedattraktionerne i parken er de enorme baobab-træer og de store flodlejer, hvor man kan finde store flokke af bl.a. elefanter, bøfler og den røde lechwe-antilope.

Vi har én overnatning i camp i Kwando. Vi overnatter i stationære telte med eget bad/toilet.

Vi kører mod Chobe nationalparken og krydser grænsen til Botswana. 

Chobe nationalparken strækker sig langs floden Chobe, og med sine mere end 11.700 km2 er det landets største park. Nationalparken er delt op i fire forskellige zoner; Serondela med åbne frodige landskaber og tæt skov, Savuti Pan, Linyati Sumpene og Mababe depressionen.

Næste formiddag tager vi på safari i nationalparken og om eftermiddagen på bådtur på Chobe-floden. Der er chancer for at se flokke af elefanter, flodheste, bøfler, puku antiloper og kudu antiloper samt vortesvin og giraffer. En stor variation af bevoksning – oversvømmet græsland, tykninger, saltsletter og især bredderne af Chobe floden, en af Zambezis bifloder, giver gode betingelser for et mangfoldigt dyreliv.

Vi har to overnatninger i lodge i Chobe.

Efter en tidlig morgenmad kører vi til grænsen til Zimbabwe. Efter grænseformaliteterne kører vi til Victoria vandfaldene. Det er en række af sammenhængende vandfald. Hovedfaldet betragtes som et af verdens mest spektakulære og er 1,6 km bredt og har et fald på 128 m.

Ifølge lokale traditioner mente man tidligere, at vandfaldene var forheksede. De lokale kaldte stedet for ”røgen der buldrer”. Det var et sted, man burde holde sig langt fra, da det var gudernes område.

Efter at have nydt udsigten til de flotte vandfald har vi resten af dagen fri på egen hånd. Der er mulighed for at tilkøbe ture med helikopter, båd og kano samt bungee jump, canopy, zip line og meget mere.

Vi har én overnatning på hotel.

Om formiddagen kører vi til lufthavnen, hvor fra vores hjemrejse starter.

Alle planlagte afgange

24 dage Pris Rejseleder Status Information
10. sep 17 til
3. okt 17
34.600 kr Birgith Sloth Bestil rejse
11. okt 17 til
3. nov 17
33.900 kr Carsten Willersted Én plads tilbage Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede