Logo

Sydafrika - I Mandelas fodspor

Vejen til frihed

Nelson Mandela er synonym med Sydafrika. På denne spændende rundrejse oprulles hans liv for os, og samtidigt oplever vi det smukke lands landskaber, dyreliv og vin, inden vi slutter af i Cape Town.

På rejsen besøger vi blandt andet Pretoria med justitspaladset, hvor Nelson Mandela blev idømt fængsel på livstid. Vi besøger Soweto, hvor han en overgang boede. Fødebyen Qunu, hvor han også ligger begravet. Den hyggelige by med vandfaldene, Howick, hvor han i sin tid blev arresteret forud for sin livstidsdom. Fængslet i Paarl, hvorfra han blev løsladt i 1990 - og selvfølgelig Robben Island ud for Cape Town, hvor Nelson Mandela var fange i mere end 20 år.

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Mandela modtog Nobels Fredspris i 1993 og blev valgt til landets første sorte præsident i 1994. Da han fratrådte i 1999 engagerede han sig i menneskerettighedsarbejde, og han modtog frem til sin død mange udenlandske hædersbevisninger. Han døde i december 2013, 95 år gammel, og blev bisat under hele verdens opmærksomhed som den landsfader, han reelt var.

Om hans liv kan kort fortælles, at hans politiske engagement begyndte, da han studerede jura. I 1942 sluttede han sig til African National Congress (ANC), og i 1949 blev han en af bevægelsens ledere. Han ansporede til mere militant modstand mod det regerende Nationalist Party, og derfor giver rejsen også indsigt i kampen mod apartheid.

Nelson Mandela var en mand med ordet i sin magt, og det kan varmt anbefales at læse hans bog "Long Walk to Freedom" - Vejen til Frihed, hvis man vil vide mere.

Men man kan ikke sige "Sydafrika" uden også at sige "safari". Vi har valgt Inkwenkwezi Private Game Reserve som stedet, hvorfra vi tager på udkig efter "Big 5": Løve, leopard, elefant, næsehorn og bøffel. De meget flotte landskaber i Drakensberg oplever vi på vandreture. Vi besøger en af verdens smukkest beliggende byer, Cape Town. Sydafrika laver fremragende vine, og selvfølgelig skal vi på vinsmagning i Vinlandet.

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Ankomst til Johannesburg. Herefter kører vi til Sydafrikas administrative hovedstad Pretoria, hvor vi indlogeres på hotel. Pretoria kaldes også The Jacaranda City på grund af de mere end 60.000 jakarandatræer, der er plantet i gaderne og parkerne. Vi ankommer i slutningen af blomstringsperioden, hvor byen fortsat er dækket af lillablåt farvevæld.

Under apartheid var Pretoria det eneste byområde i Sydafrika med hvidt befolkningsflertal. I dag er byen multikulturel og har oplevet en voldsom tilflytning, både af sorte, der ikke tidligere måtte bo her, og af internationale diplomater. Vi besøger Church Square, hvor boerne mødtes og deres gamle parlament lå. Her er også justitspaladset, hvor Nelson Mandela og hans kammerater blev idømt fængsel på livstid.

Herefter kører vi til regeringsbygningerne Union Buildings, der troner på en bakketop nordøst for centrum. En 9 meter høj statue af Nelson Mandela er rejst foran Union Buildings.

Til sidst ser vi Freedom Park, hvor Sydafrika ærer dem, der ofrede deres liv i kampen for frihed.

Vi har to overnatninger på hotel i Pretoria.

Efter morgenmaden kører vi til forstaden Houghton i Johannesburg, hvor Mandela levede de sidste halvandet årti af sit liv. Han døde her den 5. december kort før kl. 21.

Vi fortsætter til Constitution Hill, der er Sydafrikas forfatningsdomstol. På dette sted lå tidligere fængslet Old Fort, der kun var for hvide fanger. Dog sad Mandela i fængsel her i 1962 forud for Rivonia retsagen, hvor han blev idømt fængsel for livstid.

Herefter besøger vi slumkvarteret Soweto, der er etableret som et byområde for sorte. Soweto er det største ”black township” i landet. Befolkningstallet anslås til næsten 2 mio. Oprindeligt var bydelen kun et midlertidigt opholdssted for minearbejderne, men i 1923 blev den som led i den berygtede ”Urban Areas Act” omdannet til ghetto for den sorte befolkning i Johannesburg. Gennem årene - og specielt under apartheid-styret - har Soweto været centrum for utallige optøjer og voldsomme historiske begivenheder. I løbet af de seneste 10 år har bydelen imidlertid gennemgået markante forandringer. En stor del af de tusindtallige blikskure er blevet erstattet af rigtige boliger. Soweto har også bedre områder med skoler, universitet, sportsklubber og hospitaler. Vi besøger Nelson Mandelas gamle hus og ser ærkebiskop Desmond Tutus hus ude fra.

Vi besøger også apartheid museet, der i billeder, film, taler og video genopliver rædslerne under apartheid.

Vi kører ind i Sandton bydelen, til Nelson Mandela Square med den 6 meter høje statue af Mandela. Vi spiser middag i Sandton.

I oktober 1961 var Mandela sammen med andre ANC-ledere flyttet ind i Liliesleaf – en gård officielt ejet af Arthur Goldreich, en hvid, jødisk sydafrikaner og ANC-sympatisør, i Johannesburgforstaden Rivonia.

Mandela levede under falsk identitet som David Motsamayi, Goldreichs gartner og kok, mens han fortsatte med at koordinere den væbnede kamp. Men i august 1962 slap Mandelas held op. På en af sine ekspeditioner væk fra gården blev han arresteret af politiet nær Howick i KwaZulu-Natal. Der skulle senere opstå en række konspirationsteorier om, hvem der havde angivet ham, men Mandela selv affejede dem alle og sagde, at han simpelthen var blevet for skødesløs i sin færden. Denne arrestation blev starten på Mandelas 27 år i fængsel.

Her i Howick er der rejst en skulptur på dette sted, hvor Mandela blev pågrebet, til minde om denne vigtige begivenhed i Mandelas liv.

Den lille hyggelige by Howick er også kendt for sine smukke vandfald, der ligger midt inde i byen.

Efter ankomst til vores hotel i den sydlige del af Drakensberg bjergene tager vi en kort vandretur i området.

I dag kører vi til Sydafrikas Wild Coast, hvor vi er fremme sidst på eftermiddagen. Kysten er stenet og bjergrig, der er øde og lange, hvide strande samt skove og floder. Ud for kysten ligger mange skibsvrag. Her er traditionelle hytter og fritgående kvæg.

Efter ankomst kan vi nyde strandende eller tage på en vandretur. Vi har to overnatninger på lodge.

Efter morgenmaden tager vi på vandretur for at udforske området og besøger nogle af de traditionelle landsbyer.

I dag kører vi til Qunu, hvor Mandela er født og begravet. I Qunu besøger vi resterne af Mandelas skole samt gravpladsen, hvor Mandela, hans forældre, søn og datter ligger. Udover at bære en stor "Mandela-arv" er Qunu en hyggelig lille by, hvor kvinderne stadig går i traditionelle klæder, og unge drenge passer på marker, kvæg og geder.

Herefter kører vi til Mthatha, tidligere Umtata. Denne lille by har været hjem for store sydafrikanske skikkelser som Walter Sisulu, Bantu Holomisa og naturligvis Nelson Mandela. Vi besøger Nelson Mandela-museet, der fokuserer på Mandelas lange kamp mod apartheid og udstiller de gaver, Mandela modtog på vegne af det sydafrikanske folk, da apartheid-tiden sluttede.

Vi fortsætter til East London, hvor vi har to overnatninger.

I dag tager vi på safari i Inkwenkwezi Private Game Reserve. I det 100 km2 store reservat er der gode muligheder for at opleve Afrikas Big 5 – elefanter, næsehorn, bøfler, løver og leoparder - samt giraffer, zebra, en række antilopearter og mange andre mindre arter.

Vi flyver fra East London til Cape Town. Cape Town er kendt som én af verdens smukkest beliggende storbyer. Byens vartegn er det karakteristiske ”fladtoppede” Table Mountain, der med sine 1085 m danner en fantastisk baggrund for byen, der breder sig langs kysterne. Vi tager med kabelbane op til toppen af bjerget, hvorfra der er en flot udsigt over byen og bugten med Robben Island. Vi har tre overnatninger på hotel i Cape Town.

Efter morgenmaden sejler vi til fængselsøen Robben Island, der var Nelson Mandelas ”hjem” i 18 år og i dag fungerer som museum. Vi får en busrundtur og en rundvisning i fængselsbygningerne. Guiden er en tidligere politisk fange. Vi ser bl.a Maximum Security Prison og Mandelas celle. Det er en helt unik måde at få et indblik i livet på øen under apartheid. Det er barske fortællinger og billeder, men der er også små lyspunkter. I dag bor tidligere fanger og fængselsbetjente fredeligt side om side med hinanden i den lille arbejderby på øen.

Herefter går turen forbi det såkaldte District Six i Cape Town. I 1968 blev District Six erklæret for område kun for hvide af apartheid-styret. De følgende år blev 60.000 sorte, der havde haft et farverigt og pulserende samfundsfælleskab, tvangsflyttet til de øde Cape Flats. I dykker dybere ned i byens historie med et besøg på Slave Lodge, som det hollandske ostindiske kompagni byggede i 1676 for at huse slaverne. Dette er en af byens ældste bygninger og er sidenhen både blevet brugt som domhus, regeringsbygninger og nu et museum.

I dag kører vi ad den 75 km lange halvø Cape Peninsula mod Kap Det Gode Håb i Sydafrikas sydvestlige hjørne. Landskabet er fantastisk med snoede bjergveje, der skærer sig ind i klipperne højt over det brusende hav. Vi kører ad Chapman’s Peak Drive, en af verdens smukkeste vejstrækninger, og ude i havet kan vi være heldige at se migrerende sydlige rethvaler. Vi ender i den sydlige del af halvøen ved Kap Det Gode Håb og Cape Point. Her findes flere forskellige dyrearter, bl.a. bjergzebraer, strudse, antiloper og mange bavianer.

Vi er tilbage i Cape Town sidst på eftermiddagen.

Efter morgenmaden kører vi til Drakenstein fængslet i Paarl, hvor Mandela sad fængslet de sidste 2 år, inden hans frigivelse 11. februar 1990. Vi fortsætter til Stellenbosch, der lægger jord til nogle af de allerbedste vingårde. Det er samtidig også en af de ældste og bedst bevarede byer i Sydafrika. Vi går en tur gennem byen og ser de mange velbevarende historiske huse i hollandsk, georgiansk og victoriansk stil. Byens rummer også mange gamle egetræer, som byens grundlægger lod plante. Byen er universitetsby og siges at være hjertet af afrikanerkulturen på grund af det store antal akademikere og studenter, som har levet og studeret her. Vi besøger en vingård og får vinsmagning. Vi har to overnatninger på hotel i Stellenbosch.

I dag udforsker vi det vinproducerende område i Western Cape. Her er bølgende vinmarker, grønne dale, frugtplantager og smukke hvide vingårde. Langt de fleste af vingårdenes gamle karakteristiske hovedbygninger er smukt vedligeholdte og emmer af historisk atmosfære. Sydafrika er kendt for at producere nogle af verdens bedste vine. Vi gør holdt ved en vinfarm, spiser frokost og smager på nogle af de velsmagende vine.

Dagen er fri, ind til vi først på eftermiddagen kører til lufthavnen.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os
Viktors Farmor baggrundsbillede