Hvad søger du?

Højskole og safari i Tanzania

Smag, mærk, hør, se, duft og føl Afrika

Tanzania byder på et dyreliv, der ikke kan matches noget sted i verden. Landskaber, der er lige så dramatiske og afvekslende, som de er aldeles smukke. Befolket af nogle at de mest imødekommende mennesker. En befolkning, der er sammensat af mange forskellige stammer og kulturer.

Højskolen Tanzania har til huse i landsbyen Ngulelo på den sydlige forskråning på Mount Meru. Højskolen er en del af lokalmiljøet. Her er ingen tonede ruder og air-condition, ingen continental cuisine eller andre kønsløse hotelnykker. Det er rart og bekvemt – men vi er i Tanzania. Vi spiser lokale retter, handler lokalt på markedet og bevæger os som og blandt de lokale. Vi smager, mærker, hører, ser, dufter og føler Afrika under hele opholdet. Det er den autentiske oplevelse af Afrika, man får på Højskolen Tanzania.

Se dagsprogram
19 dage Pris Rejseleder Status Information
16. dec 22 til
3. jan 23
38.990 kr (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse Jule- og nytårsrejse
3. feb 23 til
21. feb 23
34.990 kr (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse

Vi indleder opholdet med at opleve kulturen helt tæt på. Vi skal på vandringer i lokalområdet og op ad Mount Merus skråninger, lærer om levevis og dyrkningsmetoder, lægeurter og naturmedicin - og bare suge til os af sanseindtryk i farver, lyde og dufte. Vi møder naboerne, deltager i de daglige gøremål hos lokale familier, laver mad og spiser sammen. Vi inviterer lokale kunsthåndværkere indenfor og skal ikke bare ses dem udføre deres utrolige håndværk, men være i sidemandsoplæring og selv lave Tinga Tinga-malerier, Makonde Carvings (træfigurer) og lave Maasai smykker af perler.

Om aftenen samles vi og hører foredrag, hygger ved bålet og snakker om dagens begivenheder.

Vi tager naturligvis også på safari i de verdenskendte nationalparker; fra Tarangire med dens fantastiske elefantbestand, til Ngorongorokraterets helt unikke økosystem og Serengeti’s åbne vidder. Vi ser stedet for de tidligste beviser på menneskets oprindelse - Olduvai Gorge.

Læs mere om højskolen Tanzania her på siden under Praktiske oplysninger. 

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi du:

  • bor i et lille paradis på forskråningen til Mount Meru
  • deltager i åben højskole med aktiviteter og foredrag
  • tager på safari i verdenskendte nationalparker med mulighed for at se The Big Five
  • møder gæstfrihed og fællesskab
  • får autentisk rejseoplevelse
  • Kommer tæt på lokalsamfundet

Maks. 30 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afgang fra København om morgenen med KLM via Amsterdam til Kilimanjaro International Lufthavn i Tanzania. Vi afhentes af minibusser og kører ca. én time til Højskolen Tanzania i Arusha. Der serveres en let aftensmad, og herefter er der en kort velkomst og introduktion til Højskolen Tanzania efterfulgt af indkvartering på værelserne.

Måltider: Aftensmad

Efter morgenmaden bliver der en mere gennemgående præsentation af programmet og skolens faciliteter samt en introduktion til at være gæst i Tanzania.

Efter frokost går vi en tur op ad bjerget, gennem landsbyen og ser på det område, som vi skal bo i de næste par uger. Der bliver ligeledes mulighed for at tage ind til byen for at se Arusha, som ikke mindst er interessant pga. dens status som Afrikas safarihovedstad. Men byens historie skinner også igennem i bybilledet, da den blev grundlagt af de tyske koloniherrer, der etablerede en garnison i år 1900 og anlagde byen, som den ser ud i dag.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Det er en stor oplevelse af deltage i en gudstjeneste i Tanzania. Der er fuld smæk på sang og musik, farver og dyrkelsen af Gud. Resten af dagen er til egen disposition.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Afrikansk mad fra bunden. Dagens tema er mad, og vi skal selv lave den fra bunden. Men inden vi kan det, så skal vi en tur på markedet og købe ind, og vi skal også høste af egen avl. Vi laver mange forskellige typiske retter i køkkenet med vores lokale kokke. Samtidig med at der handles ind på markedet, høstes afgrøder og maden bliver tilberedt, afholder vi Swahili-lektion for begyndere.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

50 km mod øst ligger Kilimanjaro, som vel er ét af de mest ikoniske bjerge i verden. Med sine 5.895 meters højde hæver det majestætiske bjerg sig op af højsletten. Kilimanjaro, som er en aktiv skjoldvulkan og et solitært bjerg er med sin silhuet indbegrebet af Afrika. Kilimanjaro er så stor, at det danner sit eget vejrsystem, der afveksler hele vejen rundt om bjerget. Vi bruger hele dagen på at køre rundt om bjerget og kommer til at se den store forskel, der er på de naturtyper, vejr og de mennesker og dyr, der lever af og på bjerget.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vores lokale naturvejleder tager os med ud i den afrikanske natur til en dag om afrikansk flora og fauna, naturmedicin og lægeplanter. Vi skal kigge på indikatordyr og -planter, som fortæller os noget omkring økosystemets beskaffenhed, og Afrikas tiltag ift. bevarelse af beskyttede områder til det vilde dyreliv.

Tanzania har sammen med Costa Rica verdensrekorden i antallet af nationalparker ift. areal. Nationalparker og vildtreservater ligger som enklaver rundt om i landet, hvilket gør, at vilde dyr og planter har fristeder, hvor de kan leve i fred. Dette afføder dog også udfordringer.

I og med ingen arealer er under hegn, og dyrene derfor kan og skal vandre frit, er der behov for en form for transportkapacitet mellem de forskellige vilde områder, så dyrene kan bevare deres naturlige livsmønstre - migrationsruter mm. Med den eksplosive befolkningstilvækst, er der mennesker og bebyggelser næsten overalt mellem nationalparker og reservater - så hvordan kan der blive plads til alle?

Derudover er mange af de beskyttede områder baseret på populationen og dermed beskyttelsen af de store dyr. Men mange andre områder i Tanzania, som rummer mindre dyr og fugle er stærkt truede - her er det særligt skovområder, som gør sig gældende. Skovrydning til bebyggelse og kultivering udgør en stor trussel for mange dyre-, plante- og fuglearter. Det største problem er med andre ord forkert brug af landskabet. Der mangler ordentlig landskabsplanlægning og forvaltning af naturressourcerne, så nedslidning og udpining af jorden undgås.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden bruger vi hele dagen på at møde vores naboer. Højskolen Tanzania har til huse i den lille landsby Ngulelo, der er på den østlige side af Arusha. Vi bor på forskråningen af Mount Meru, som er én af de mest frodige steder i landet. Her nyder man godt af den vulkanske jord og et stabilt nedbørsmønster forårsaget af Mount Meru, der ligesom Kilimanjaro er et stort og solitært bjerg, der skaber sit eget mikroklimatiske vejrsystem.

Kontrasten til Maasai’erne, der lever på de tørre flader, til de stammer der lever på Mount Meru, er stor. Vi følger vores naboer hele dagen. Vi arbejder med dem, spiser med dem og ikke mindst taler med dem. Det er en ganske unik mulighed for at komme tæt på den afrikanske virkelighed og lære og forstå, hvordan og hvorfor livet leves, som det gør i Afrika.

Højskolen Tanzania har kendt naboerne gennem mange år. Der er et rigtigt godt samarbejde med hele landsbyen, som er meget interesserede i mødet med gæster. Stort set alle medarbejdere på højskolen er fra landsbyen, og det bestræbes at understøtte lokalområdet økonomisk. Det indebærer også, at højskolen betaler naboerne for at agere værter for gæsterne. Men det er ikke derfor naboerne gerne vil være værter. Gæstfriheden er hellig i Afrika – og naboerne elsker mødet med gæsterne i lige så højt som den anden vej.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Gårsdagens program gentager sig, dog med nye værtsfamilier.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

En kulturs sjæl afspejles gennem dens kunst. Men hvad nu, hvis kulturen er bygget op over 120 forskellige og individuelle kulturer? Vi har inviteret lokale kunsthåndværkere ind, så vi ikke bare kan se dem arbejde, men vi skal også arbejde sammen med dem.

Vi skal male i Tinga Tinga-stilen, skære Makonde-figurer og lave Maasai-smykker. Mens hænderne arbejder, fortæller vores kunstnere om historien og udviklingen bag kunstarten. Det er meget uformelt, og tilsvarende hyggeligt og nærværende.

Tager du med på jule/nytårsrejsen er det i dag juleaftensdag. Der bliver ingen trængsel og alarm, men der er nu alligevel nogle ting, vi skal i fællesskab, inden julefreden sænker sig, og vi kan sætte os til julebordet med alle dets herligheder. 

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag er det søndag, og der er mulighed for at tage med til gudstjeneste. Det er en helt særlig oplevelse.
Der er mange forskellige trosretninger repræsenteret i Tanzania, og de er alle særlige i de deres måde at dyrke deres tro på – hvorfor gudstjenesterne også kan være meget forskellige.

Resten af dagen er til egen disposition.

Tager du med på Jule/Nytårsrejsen deltager du i én af de største og vigtigste gudstjenester på året.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi starter dagen med en introduktion til højskolens egen økologiske Arabica kaffeplantage. Vi gennemgår alle stadier af kaffens vej til koppen. Og vi skal naturligvis også selv lave forskellige ristninger af forskellige kvalitetsbønner.

Kaffe er ikke bare kaffe – dyrkning af denne er ligeledes kompleks og indgår i et større dyrkningssystem, hvor der indgår mange andre lokale konsumafgrøder. Alt bliver gjort med håndkraft, og dyrkningssystemerne – og forståelsen af disse – kunne der læres meget af i store dele af verden.

Sidst på eftermiddagen skal vi forberede os til morgendagens program; Safari!

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi skal til nationalparken Tarangire, som er verdenskendt for sin store elefantpopulation – og i øvrigt er en overmåde smuk park med floder, vandhuller og bush-landskab. Navnet har den fra floden med samme navn, der bugter sig gennem parken og giver livsgrundlag for dyrene i tørkeperioderne. Der findes også et stort antal baobabtræer i parken.
Vi bor på lodge ved nationalparken.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Ngorongoro-krateret er et 13 km i diameter stort vulkankrater, der er på UNESCO’s verdensarvsliste, da selve krateret og dets dyreliv er et af de største vidundere i verden. Omkring 25.000 dyr holder til i krateret – og mange af dem er fastboende. Der er mulighed for at opleve alle ”Big Five” dyrene i krateret. The Big Five er løve, leopard, næsehorn, elefant og bøffel.
Vi overnatter på en lodge tæt på grænsen til Serengeti, som er helt magisk.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Hele dagen bruges i Serengeti. Her kan alt ske. Det bliver ikke bedre! Vi overnatter på samme lodge som natten før.
Fra november til marts er mange dyr samlet i Serengeti. Det er på denne årstid, at gnuerne kælver, hvilket tiltrækker en del rovdyr, så der er ofte gode chancer for at se en jagt.

De forskellige arter lever fredeligt sammen, og de deler føderessourcerne mellem sig uden at konkurrere. Gnuerne går efter de bedste friske skud. Zebraerne er ikke kræsne, så de går mest efter kvantitet. Til sidst kommer gazellerne og de mindre antiloper, der nipper af den velsmagende vegetation.

Dyrene supplerer også hinanden på anden vis. Gnuernes veludviklede lugtesans, zebraernes fine syn og gazellernes fine hørelse skaber i forening et glimrende advarselssystem. Desuden gør de store flokke det nemmere at overleve.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører til Olduvai Gorge, det palæontologiske arnested for menneskeheden og ser på de ældste beviser for menneskets oprindelse. Herefter går turen tilbage til Højskolen Tanzania, og selvom det er den sammen vej, som vi er kommet, så bliver det ikke kedeligt. Vejen ned af Rift Valley bliver man aldrig træt af. Vi er tilbage omkring mørkets frembrud, hvor der venter et varmt bad og aftensmad.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Dagen byder på en række aktiviteter, man frit man kan vælge mellem. Hensigten med dagens aktiviteter er, at man får mulighed for, drevet af ens egen nysgerrighed, at komme en smule tættere på Tanzania. Der vil blive tilbudt vandreture op ad Mt. Meru, hvor man går igennem landsbyerne på bjerget, der er mulighed for at besøge den lokale folkeskole, gå med vores personale på markedet, i kaffeplantagen, i køkkenet eller noget helt andet.

Tager du med på jule/nytårsrejsen er det i dag nytårsaftensdag, og vi skal i fællesskab gøre klar til nytårsfest.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Det er dagen derpå - og turen lakker mod enden. Dagen er uden program, og man har således mulighed for frit at disponere over denne, som man selv finder det bedst.

Vi holder afskedsmiddag om aftenen.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Dagen er uden program, og kan derfor bruges til enten at købe de sidste souvenirs, gå en sidste gang op ad bjerget eller noget helt tredje. Vi spiser en let sen frokost midt på eftermiddagen, inden vi kører mod lufthavnen. Afgang med KLM via Amsterdam til København.

Måltider: Morgenmad og frokost

Ankomst Københavns lufthavn.

Alle planlagte afgange

19 dage Pris Rejseleder Status Information
16. dec 22 til
3. jan 23
38.990 kr (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse Jule- og nytårsrejse
3. feb 23 til
21. feb 23
34.990 kr (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse