Logo

Bhutan

Folkefest og national lykke

Farver og folkefest. Folk i Bhutan samlet i muntert lag til religiøs ceremoni. Det er et af højdepunkterne på rejsen til Bhutan. Det lille kongedømme ligger beskyttet af de mægtige Himalaya-bjerge og var i mange år uberørt af resten af verden. Landet blev først åbnet for turisme i 1978, og har formået at beholde hele sin oprindelige charme.

Vi rejser gennem Bhutan fra øst til vest, og slutter dermed rejsen af med et andet højdepunkt: Vandringen mod det ikoniske kloster Tigerreden, der ligger på en lodret klippevæk i 3100 meters højde. På denne eventyrrejse møder vi Bhutans enestående kultur som tidløse billeder, med et venligt og imødekommende folk, med borge, templer, klostre og stupaer spredt i det smukke landskab.

Se dagsprogram
Regioner: Asien
Lande: Bhutan
14 dage Pris Rejseleder Status Information
29. feb 20 til
13. mar 20
28.900 kr Ulrik Grubb Få pladser tilbage Bestil rejse
25. mar 20 til
7. apr 20
29.900 kr Birger Eng Én plads tilbage Bestil rejse
18. sep 20 til
1. okt 20
29.900 kr Aino Stokkendahl Ledige pladser Bestil rejse
4. nov 20 til
17. nov 20
29.900 kr Elisabeth Sandell Ledige pladser Bestil rejse

Bhutan beskrives som det forsvundne Shangri-La, og det er specielt på mange måder:

  • Landet benytter et lykkenationalprodukt og ikke et bruttonationalprodukt
  • Offentligt ansatte skal gå i nationaldragt
  • Den enevældige konge mente, borgerne ville have godt af demokrati, som så blev indført i 2008
  • TV blev først tilladt i 1999
  • Den første, daglige avis udkom i oktober 2008

Vi oplever Bhutans helt specielle arkitektur i dzong´erne, der er store verdslige og religiøse bygninger, mange af dem opført i det 17. århundrede uden brug af tegninger eller søm, men efter gammel tradition. Vægge, bjælker, søjler og døre er farverigt dekorerede i traditionelle mønstre.

Landets rige flora og fauna er et resultat af dets unikke geografiske placering med en højdeforskel fra 200 meter i syd til 7.000 meter mod nord. Der er fyrretræs- og rododendronskove, rivende og klare floder med smukke vandfald. Intet sted i Himalaya er naturen mere varieret end i Bhutan.

Om festivaler

De 4 rejser til Bhutan i såvel 2019 som 2020 er lagt tilrette, så vi bliver vidne til en festival i henholdsvis Punakha, Paro, Thimphu og Jakar. Der er mange religiøse festivaler i Bhutan, og de har forskellige navne. De mest kendte er ”tsechus”, som holdes til ære for ære for Guru Rinpoche, den helgen, der førte buddhismen til Tibet.

En ”tsechu” fejres over flere dage og tiltrækker hundredvis af bhutanesere. Festivalen består af smukke klassiske maske-danse, religiøse ceremonier og folkefest. Dansende bhutanesere i traditionelle folkedragter blander sig med smilende, rødklædte munke. Nogle af dansene har ikke ændret sig siden det 10. århundrede.

De uddriver onde ånder, giver moralsk vejledning – eller gengiver historiske begivenheder. For bhutaneserne er festivalerne en kærkommen lejlighed til at dykke ned i religionen. Men også til at mødes. Man tropper op i sit fineste skrud, med sine flotteste smykker, man viser sig frem. Mænd og kvinder hygger sig. Flirter lidt. Der er picnic og alkohol. Lyden af trompeter, trommer og bækkener blander sig med lydene fra menneskene. Det er en meget farverig og spændende oplevelse med fantastiske fotomuligheder.

Max 16 deltagere!

Bemærk: På vores Bhutan-rejser er landets turistskat og visum til Bhutan inkluderet i prisen.

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi forlader København med kurs mod Delhi.

Vi lander i Delhi tidligt om morgenen, og har kun et kort stop, inden vi flyver videre indenrigs til Guwahati. Guwahati er hovedstad i delstaten Assam.

En bus venter på os, men først tager vi frokosten i Guwahati, inden kursen sættes mod Bhutan. Der er 95 km til grænsen. Når vi har overstået grænseformaliteterne, overnatter vi i Samdrup Jonkar. Hvis der er tid til det, kan vi måske nå en slentretur i Samdrup Jonkar, for eksempel til Zangtopelri templet.

Måltider: Morgenmad (på fly), frokost, middag.

Efter en tidlig morgenmad kører vi mod Trashigang. Vi kører gennem skovklædte bjerge, og floraen ændrer sig efterhånden som vi kommer længere nordpå. Undervejs tager vi et stop for frokost samt en kaffe/te pause.

Vi passerer små landsbyer, hvor vi får et indblik i livet for foden af Himalaya. I denne østlige del af Bhutan kommer der sjældent turister, og det gør i sig selv denne del af rejsen ret usædvanlig.

Midt på eftermiddagen når vi til byen Khaling. På det bhutanesiske sprog betyder ”kha” fugl, og ”ling” betyder dal, og der er mange fuglearter i den grønne dal omkring Khaling. Den anden tradition i Khaling er vævning af tekstiler, og hvis der er åbent på tekstilcentret, kigger vi indenfor.

Sidst på eftermiddagen, efter en lang køredag, er vi fremme i Trashigang. Byen Trashigang ligger på en bjergskråning. Engang var den centrum på handelsvejen til Tibet, og i dag er Trashigang stadig markedsby for semi-nomader, der lever af handel med yak-okser.

Vi har en overnatning i Trashigang (1.150 m.o.h.).

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Vi har 3 timers kørsel foran os, gennem smukke landskaber til Mongar. I dag vil vi se majsmarker, ananasbuske og mangotræer i dalene, og i højderne mere golde landskaber. Gennem hårnålesving, forbi frodige marker og små landsbyer passerer vi Kori La passet (2.400 meter over havet), og ned mod Mongar er der majsmarker.

Mongar (1620 m.o.h.) ligger på bjergsiden, for i det østlige Bhutan er dalene meget snævre. Forhåbentligt er der tid til en slentretur i den lille by efter indkvartering på vort hotel.

Middag på hotellet i Mongar (1620 m.o.h.).

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Vi kører tidligt om morgenen, da vi skal ud på en lang, men smuk køretur. Vi skal op over passet Thrumshing La (3.800 m.o.h.), og på de smalle bjergveje er der flotte udsigter. I dalene dyrkes majs og kartofler. Vi kan se, hvordan vegetationen og landskabet ændrer sig.

Undervejs tager vi en frokost-pause.

Sidst på eftermiddagen er vi fremme i Bumthang (2.600 m), hvor vi har to overnatninger. Bumthang kaldes også ”Bhutans Schweiz”. Her går den usynlige kulturelle grænse mellem det østlige og det vestlige Bhutan.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Egnen omkring Bumthang består af fire dale, og navnet er sammensat af ordene Bumpa, der betyder ”beholder til helligt vand”, samt Thang, der betyder ”flad mark”. Denne religiøse forklaring af ordet understreger den hellige karakter, området har.

Der er også en anden oversættelse af Bumthang. Bumpa kan nemlig også betyde ”kvinde”. Så den anden og mere verdslige fortolkning af ordet betyder ”dalen med mange smukke kvinder”.

Bedøm selv, når vi tager på heldags udflugt. Bumtang-regionen havde i mange år været et selvstændigt område, da det i det 17. århundrede blev indlemmet i det bhutanske rige. På grund af områdets tidlige omvendelse til buddhismen, rummer dalene her en stor koncentration af betydningsfulde templer.

Vi starter med at besøge det vigtige Kurjey Lakhang kloster, der er opkaldt efter et kropsaftryk af Guru Rimpoche, der efter sigende findes i en hule i den ældste af klosterets tre bygninger. Guru Rinpoche regnes som den 2. Buddha og som grundlæggeren af den tibetanske buddhisme. Indenfor i de gamle rum findes desuden mere end 1000 statuer af Guru Rimpoche, hvoraf den højeste er 10 meter høj.
Vi fortsætter til klostret Jambey, der siges at stamme helt tilbage fra år 659.

Vi plejer også at nå et besøg i butikken, der sælger schweizer-ost. Ja, rigtigt. Schweiziske Fritz Maurer kom til Bhutan for mere end 30 år siden, da landet søgte efter en mejerist. Fritz Maurer blev ansat, men fandt ud af, at der ikke var mælk at opdrive. Så måtte der overtalelse fra kongen til, før han blev i landet. Og i dag er Swiss butikken altid et populært stop.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Vi skal køre cirka 3 timer fra Bumthang til Trongsa.

Ved middagstid ankommer vi til Trongsa, hvor en af de største og mest imponerende Dzongs findes. Klosteret, der engang husede den kongelige familie, er et af de vigtigste i Bhutan. Fra de gamle mure kan man se flere kilometer i begge retninger. Og det er ikke tilfældigt. Klosteret, der er fra 1648, blev nemlig opført på et sted, hvor ingen, der rejste fra øst mod vest eller omvendt, kunne undgå at blive set af klosterets vagter. Bønder, pilgrimme og karavaner måtte passere forbi lige neden for klosteret, der var den eneste farbare vej mellem øst og vest. I byen Trongsa bor der mange tibetanere, der flygtede hertil i begyndelsen af 1960’erne.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Vi kører tidligt afsted, for vi har 6 timer foran os til Punakha. Undervejs passerer vi Chendebji Chorten, et hvidt monument, som ifølge den lokale overlevering rummer levnene efter en ond ånd, der blev besejret her. Vi kører op i Pele La passet (3.300 m.o.h.). der geografisk skiller det vestlige og østlige Bhutan. På toppen er der en stor hvid stupa og mange bedeflag. På den anden side af passet ændrer vegetationen sig fra dværgbambus til bjergskov og rhododendron. Vi er fremme i Punakha, hvor vi skal overnatte, sidst på eftermiddagen.

Bemærk: På afrejsen den 29. februar er der religiøs festival i Punakha, og vi overværer lidt af den. På afrejsen 4. november er der trane-festival i Projibka-dalen, som vi overværer lidt af. Se mere under introteksten.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Om formiddagen besøger vi i Punakha Dzong, der ligger ved sammenløbet af Mo (mor) og Pho (far) floderne, og som er et af de mest imponerende dzongs i Bhutan. Fra den store fæstning med dens templer, sale, gårdhaver og tårne er der en flot udsigt over byen. Punakha Dzong er bygget i 1637 og var sæde for regeringen indtil midten af det 20. århundrede.

Vi kører lidt udenfor Punakha til landsbyen  Messinha. Her ligger Chimi Lhakhang, et frugtbarhedskloster bygget til minde om en af Bhutans yndlingshelgener, Lama Drukpa Kunley. Tilnavnet Den Guddommelige Galning fik han på grund af sin ukonventionelle og temmelig skandaløse opførsel, som indbefattede utallige seksuelle erobringer, også af andres koner. Han brugte humor og sange, når han som yogi skulle fortolke religionen for almindelige mennesker, og han mente, at de gejstliges stivhed og konventioner stod i vejen for forkyndelsen af buddhismen.

Derpå kører vi til hovedstaden Thimphu. Vejen går over Dochu-la passet (3.150 m.o.h.), hvor vi nyder udsigten ved siden af de mange bedeflag, som pryder passet. Der er 71 km til Thimphu, og vi er fremme sidst på eftermiddagen. 

Vi har 2 nætter i Thimphu.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Thimphu er en lille, charmerende hovedstad med 115.000 indbyggere. Alle huse og bygninger er malet og bygget i traditionel bhutansk stil. Trafikken dirigeres stadig af hvidhandskede politibetjente, for Thimphu er verdens eneste hovedstad uden trafiklys. Indtil 1961 var det faktisk blot en ubetydelig landsby, men Bhutan er siden da vokset ud af isolationen og der er skudt mange officielle bygninger op.

Vi besøger fæstningen i Thimpu, en imponerende bygning, der i dag blandt andet huser parlamentet.

Vi besøger også King´s Memorial, bygget i 1974 til minde om den tredje konge, Jigme Dorji Wangchuck. Denne stupa bliver brugt af mange mennesker i den daglige udøvelse af deres religion, og dagen igennem kommer folk forbi og tager en runde rundt om stupa’en. Indeni er der er mange religiøse malerier og statuer af forskellige buddhistiske guder.

Ud på eftermiddagen er der tid på egen hånd. Overnatning på hotel i Thimphu.

Bemærk: På september-rejsen er der religiøs festival i Thimphu, og vi overværer lidt af den. Se mere under introteksten.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Om morgenen ser vi det nationale stadion, der består af såvel fodboldbane som bueskydningsbane. Vi kan være heldige at se bueskytter træne.

På en skråning over Thimphu rejser pilgrimsstedet Changangkha Lhakhang sig. Templets historie går helt tilbage til det 12. århundrede, og i nutiden kommer mange nybagte forældre for at blive rådgivet om et lykkebringende navn til deres små børn.

Frokosten bliver i Thimphu. Hvis der er tid, kører vi til udsigtspunktet Buddha Point, og ellers sætter vi kursen mod Paro.

Paro ligger tæt på hovedstaden, og efter godt 1 times kørsel gennem et spektakulært bjergområde ankommer vi dertil. Indkvartering i Paro, hvor vi har 2 nætter.

Bemærk: På afrejsen 25. marts er der religiøs festival i Paro, og vi overværer lidt af den. Se mere under introteksten.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

I dag venter et af turens store højdepunkter, når vi vandrer op til det berømte Taktsang kloster. Klostret er opført med en spektakulær placering på en smal klippehylde i 3140 meters højde på en lodret klippevæg, 900 meter over en skovklædt dal. Taktsang betyder »Tigerens Rede«. Ifølge legenden kom Guru Rinpoche, der bragte buddhismen til Bhutan, flyvende hertil fra Tibet på ryggen af en tiger. Tigeren landede på den klippehylde, hvor Taktsang i dag ligger. Klostret er et af de mest betydningsfulde steder i buddhismen. Og med sin beliggenhed er det et uofficielt symbol for Bhutan.

Klosteret er mest spektakulært fra afstand. Vi vandrer ca. to timer op til et udsigtspunkt, men tager os god tid. Vi tager en pause på cafeteriaet Taktsang Jakhang, og derfra kan man vælge om man vil fortsætte op til selve klostret. Det er en vandring på yderligere en time. Belønningen er en fantastisk udsigt til klostret.

Så følger vandringen ned igen, og den har også storslåede udsigter, fordi solen flytter sig undervejs. Og endnu en belønning: Frokost.

Vi kan også nå at se Kichu Lhakhang. Det er et af 108 klostre, der ifølge legende blev bygget på én nat af den tibetanske konge Songsten Gampo i det 7. århundrede. I dag benyttes det ofte af kongens mor, men hvis hun ikke opholder sig på Kichu Lhakhang, kan vi komme ind og se det. 

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Om formiddagen siger vi farvel til Bhutan og flyver til Delhi. Selve starten fra landingsbanen i Paro er spektakulær, for vi kanter os ud fra Paro mellem høje bjergsider. Hvis vejret er godt, vil der være fantastiske udsigter over Himalaya bjergene.

Ved ankomsten til Delhi køres vi til et centralt beliggende hotel i Indiens hovedstad. Resten af dagen er der tid på egne hånd.

Måltider: Morgenmad, middag 

Om formiddagen kører vi til lufthavnen i Delhi og flyver mod Europa og Danmark.

Måltider: Morgenmad, frokost (fly)

 

Alle planlagte afgange

14 dage Pris Rejseleder Status Information
29. feb 20 til
13. mar 20
28.900 kr Ulrik Grubb Få pladser tilbage Bestil rejse
25. mar 20 til
7. apr 20
29.900 kr Birger Eng Én plads tilbage Bestil rejse
18. sep 20 til
1. okt 20
29.900 kr Aino Stokkendahl Ledige pladser Bestil rejse
4. nov 20 til
17. nov 20
29.900 kr Elisabeth Sandell Ledige pladser Bestil rejse