Hvad søger du?

Bhutan og Sikkim

Natur og kultur i Himalaya

I det nordøstligste hjørne af Indien, klemt inde mellem Nepal og Bhutan ligger Sikkim. Sikkim var et isoleret kongedømme indtil 1975, og man mærker stadig Sikkims særlige sjæl, trods den tibetanske buddhisme i dag er blandet med indisk hinduisme. Det åndelige liv oplever vi i de smukke templer. Vi studerer også det lokale kunsthåndværk og nyder den storslåede natur med dybgrønne temarker og frodige dale indrammet af høje, sneklædte bjerge.

Flere eventyr venter i Bhutan, der indtil 1978 var et lukket land. Nu er døren åbnet på klem, men bhutanerne gør meget for at værne om sin traditionelle kultur. Her går mange folk stadig i traditionelle dragter, og de gamle buddhistiske templer summer af lyden fra messende munke. I landsbyerne plejes jorden med håndkraft, og i hovedstaden Thimphu afskaffede man landets eneste trafiklys, fordi det var for upersonligt. 

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Bhutan og Sikkim
Regioner: Asien
Lande: Bhutan Indien
14 dage Pris Rejseleder Status Information
11. mar 23 til
24. mar 23
37.990 kr Tania Karpatschof Garanteret afrejse Bestil rejse På forespørgsel
24. sep 23 til
7. okt 23
38.990 kr Elisabeth Sandell Ledige pladser Bestil rejse

Bhutan er dog ikke en tidslomme, men et land, der har fundet en unik balance mellem tradition og modernitet. Resultatet er et land helt ulig noget andet sted i verden. Tilmed et land med en fantastisk og velbevaret natur, der varierer fra frodige dale og farvestrålende rododendronskove til 7.000 meter høje sneklædte bjerge.

Vælg denne rejse fordi:

  • Vi udforsker to af Himalayas gamle kongeriger, der i dag er meget forskellige
  • Vi oplever Bhutans højdepunkter. Deriblandt det ikoniske tempel Tigerreden
  • Vi nyder udsigten mod nogle af Himalayas højeste bjergtoppe fra Sikkim
  • Vi kører med bjergtog tog ved den gamle britiske bjergstation Darjeeling
  • Vi studerer det lokale kunsthåndværk i både Sikkim og Bhutan

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi lander i Delhi om morgenen og fortsætter efter nogle timer i transit til det østlige Indien. I den lille lufthavn Bagdogra venter vores biler på os, og vi kører straks mod Darjeeling. Det er en tur på mellem 3 og 4 timer, og vi passerer små landsbyer og temarker.

Ved ankomsten i Darjeeling indkvarteres vi på hotel.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Tidligt om morgenen kører vi til Udsigtspunktet Tiger Hill for at få storslåede udsigter mod Himalaya. I godt vejr kan vi se Kanchenjunga og andre toppe i dagens første solstråler. På vejen tilbage standser vi ved klostret Ghoom, som er bygget tilbage i 1850 og tilhører en sekt indenfor den tibetanske Buddhisme.

Tilbage på hotellet er det tid til morgenmad, og derpå er det tid til en tur i Darjeeling by. Vi besøger blandt andet Mountaneering Institute, som blev opført i 1954 til minde om sherpaen Tenzing Norgay, der besteg Everest sammen med Edmund Hillary.

På rundturen besøger vi også Himalayan Zoological Park, som har haft vis succes med at opdrætte sneleopard og tibetansk panda, og vi har tid på det tibetanske flygtningecenter, som åbnede i 1959, og som i dag sælger tibetansk kunsthåndværk.

Vi ser det smukke hindu-tempel Dhirdham, der er bygget i 1939 som en kopi af Pashupatinath templet i Nepal, og lige ved siden af templet afgår det smalsporede Toy Train, der blev anlagt i 1880erne og i dag er erklæret verdensarv af Unesco. Vi tager toget op til klostret Ghoom – hvis det ellers kører, for det er ikke altid, køreplanen holder.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi har god tid til at køre fra Darjeeling til Gangtok. Det er en strækning på 110 km.
Lidt udenfor Gangtok besøger vi det berømte Rumtek-kloster, som er hovedkvarter for Kagyupasekten i den tibetanske buddhisme. Det blev bygget i 1960 som en kopi af et kloster i Tibet, og har en skat af statuer, bønneflag og skrifter, som blev smuglet ud af Tibet af munke, da Kina invaderede landet. Rumtek er også kendt for sine vægmalerier. Der males stadig på klostrets vægge, og de dekorerede facader gør klostret værd at se.

Indkvartering på hotel i Gangtok, som er  hovedstad i delstaten Sikkim.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Navnet Gangtok betyder bogstaveligt ”Den høje bakke” og der er udsigt mod Himalaya fra byen, der ligger i 1650 meters højde over havet.

Om formiddagen besøger vi klostret Enchey, der ligger oven for Gangtok. Enchey er ikke så gammelt. Det er bygget i 1909, men spiller en stor rolle i hverdagslivet i Sikkim, fordi de beskyttende guder Khangchendzonga og Yabdean efter sigende bor i klostret og opfylder pilgrimmenes ønsker.

Derpå gælder det Institute for Tibetology. Det er dannet for at forske i og dokumentere det tibetanske sprog og tibetanske traditioner.

Vi kigger indenfor hos Cottage Industri, som er et center for lokalt fremstillet kunsthåndværk, tæpper og møblerer Der er også tid på egen hånd i Gangtoks bazar.

Middag på hotellet om aftenen.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører til Kalimpong, som ligger lige udenfor Sikkim, i den delstat., der hedder Vest-Bengalen. Byen var center på handelsvejen mellem Tibet og Indien, men betydningen forsvandt efter krigen i 1962 mellem Kina og Indien. Vi ser klostret Zang Dhok Palri Phodang, som er vigtigt for den tibetanske buddhisme. Sidst på dagen har vi tid til en tur i byens markedsgader.
Overnatning i Kalimpong 

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi har en lang køretur foran os, for vi skal nå Bhutan. Ved grænsen skifter vi både bil og guide, og checker ind på hotel i Phuentsholing. Denne grænseby er en kommercielt cengter, der ligger lige på overgangen fra den flade indiske slette til Himalayas bjerge.  Byen er et tydeligt mix af det indiske og det bhutanesiske.

Om aftenen slentrer vi en tur gennem byen til templet Zangtho Pelri Lhakhang.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Små 4 km udenfor Phuentsholing standser vi ved Kharbandi Gompa, et smukt kloster, der ligger i en tropisk have. Vi kan se billeder, der viser episoder af Buddhas liv – og så er der tilmed udsigten ned over Vest-Bengalen og temarkerne i Indien.

I det hele taget er køreturen mod Thimphu smuk, men også lang. Vi skal regne med 6 timer, med stop og frokost undervejs.

Lige før hovedstaden laver vi et stop ved Simtokha, som er den ældste borg i Bhutan. I dag rummer den landets skole for religiøse og kulturelle studier. 

Vi lægger også veje forbi Buddha Point - et udsigtspunkt med en god udsigt over Thimphu dalen, under en enorm, forgyldt Buddhas åsyn.

Om aftenen kan vi overveje en slentretur gennem hovedstadens bazar. 

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Om formiddagen ser vi nationalbiblioteket og kunstskolen, hvor unge studerende gennemgår en 6-årig uddannelse i Bhutans 13 traditionelle kunstarter. Vi ser også tekstilmuseet.

Frokost i Thimphu.

Om eftermiddagen besøger vi fæstningen i Thimphu, der er hjemsted for parlamentet i dag. Fæstningen er bygget i 1641, men rekonstrueret i 1960 efter principperne om, at der hverken bruges søm eller arkitekttegnet plan.

Vi har også tid ved King´s Memorial, bygget i 1974 til minde om den tredje konge, Jigme Dorji Wangchuck. Denne stupa bliver brugt af mange mennesker i den daglige udøvelse af deres religion, og dagen igennem kommer folk forbi og tager en runde rundt om stupa’en. Indeni er der er mange religiøse malerier og statuer af forskellige buddhistiske guder.

Inden vi vender tilbage til hotellet, kan vi få indtryk af Bhutans tradition for kunsthåndværk i en regeringsejet butik.

Om aftenen overværer vi et show, der viser landets særlige maskedans. Al dans, kunst, drama og musik i Bhutan har rødder i buddhismen, og især musikken spiller en rolle i fortællingen om de sociale værdier.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Dagen byder på en køretur fra Thimphu til Punakha, en strækning på 75 km ad god vej. Undervejs gør vi et stop ved passet Dochu-La, hvor der i godt vejr er en fantastisk udsigt over mod flere bjergtoppe, blandt andet Gangkar Puensum, der med sine 7.497 meter er det højeste i Bhutan. I Punakha checker vi ind på vores hotel. 

Indtrykkene fortsætter  om aftenen, når vi besøger en lokal gård. Familien byder på te og kaffe. Gården ligger i en lille klynge af gårde, alle bygget efter de bhutanesiske traditioner med sten og lerklining, men ingen søm.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi besøger fortet Punakha, som blev bygget i 1637 ved stedet, hvor floderne Pho og Mo løber sammen. Punakha fort har spillet en betydelig rolle i landets historie.

Derefter kører vi mod Paro. Det er en strækning på 125 km. I Paro checker vi ind på hotel, og fortsætter til fæstningen Rinpung. Den er bygget 1645 i den typiske bhutanesiske stil, og i dag er Rinpung egentlig en blanding af fæstning og kloster. 200 munke deler bygningen med den lokale forvaltningen, og adgangen til klostret er gennem en lukket bro. Vi slutter dagen på nationalmuseet Ta Dzong, der oprindeligt var et vagttårn, men blev taget i brug som museum i 1968.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

I dag venter der os en stor oplevelse, når vi vandrer til det berømte Taktsang kloster. Det betyder ”Tigerens rede”, og en legende fortæller, at guru Rinpoche, som førte buddhismen til Bhutan, fløj hertil fra Tibet på ryggen af en tiger. Tigeren landede på bjerget dér, hvor klostret ligger. Klostret er et af de mest betydningsfulde i buddhismen, og det er et uofficielt symbol for Bhutan.

Det er mest spektakulært på afstand. Vi vandrer cirka to timer til et udsigtspunkt og tager en kaffepause i cafeteriet. Her kan man afgøre med sig selv, om man fortsætter op mod klostret, eller bliver siddende og nyder en ekstra kop kaffe. Der er yderligere en times vandring til det øverste udsigtspunkt, og vil man helt ind på klostret er der yderligere en masse trapper. Men det er det hele værd, når man står inde på Taktsang.

Når vi er nede igen, venter belønningen: Frokost. På vej tilbage mod Paro ser vi et af Bhutans ældste klostre, Kyichu Lhakhang.

Middag på hotellet.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Transfer til lufthavnen i Paro, hvorfra vi flyver til Delhi. Check ind på hotel og tid på egen hånd til at fordøje rejsens indtryk.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører til lufthavnen i Delhi, hvor hjemrejsen begynder. Efter et flyskifte ankommer vi til København.

Måltider: Morgenmad og frokost (fly)

Alle planlagte afgange

14 dage Pris Rejseleder Status Information
11. mar 23 til
24. mar 23
37.990 kr Tania Karpatschof Garanteret afrejse Bestil rejse På forespørgsel
24. sep 23 til
7. okt 23
38.990 kr Elisabeth Sandell Ledige pladser Bestil rejse