Logo

Bhutan og Sikkim

Stor natur i Himalaya

Som en lille sandwich, klemt inde mellem Nepal og Bhutan, ligger Sikkim i det nordlige Indien. Sikkim var et selvstændigt og isoleret kongedømme indtil 1975, og har bevaret sin sjæl, trods blandingen af tibetansk buddhisme og indisk hinduisme. Den lille delstat måler kun 65 x 115 km, men hvilke kilometer! Her er både dybe dale med blomstrende rhododendron og høje tinder på sydsiden af Himalaya. Sikkim har et erklæret mål om at være grønt og økologisk.

Denne rejse kombinerer Sikkim med det nærliggende Darjeeling, kendt for sin te, samt det lille kongedømme Bhutan, der i mange år var uberørt af resten af verden. Landet blev først åbnet for turisme i 1978, og har formået at beholde hele sin oprindelige charme.

Se dagsprogram
Regioner: Asien
Lande: Bhutan Indien
14 dage Pris Rejseleder Status Information
27. sep 19 til
10. okt 19
24.500 kr Tania Karpatschof Udsolgt Forespørg
25. feb 20 til
9. mar 20
23.900 kr Tania Karpatschof Ledige pladser Bestil rejse
20. sep 20 til
3. okt 20
24.900 kr Elisabeth Sandell Ledige pladser Bestil rejse

Bhutan har desuden opnået en særstatus i verden, fordi det anvender et bruttolykkeindeks og ikke et bruttonationalprodukt. Borgernes tilfredshed afhænger ikke blot af materiel velstand, mener landet – og adskiller sig dermed fra resten af verden, der holder gang i hjulene for enhver pris, i troen på, at materiel fremgang avler lykke.

Det er det eneste land i verden, der har mahayana-buddhismen som statsreligion. I denne gren af buddhismen lægges vægt på, at man er forpligtet til ikke kun at søge oplysning (nirvana) for sig selv – men også at hjælpe andre til at nå målet.

Derfor er en rejse til Bhutan som at tage en tur i en tidsmaskine. I første omgang tænker man måske, at man er kommet til verden af i går. Men i virkeligheden er det måske verden af i morgen. De buddhistiske munke i fjerntliggende klostre tjekker de sidste sms, for der er mobilt netværk stort set overalt. Og husmødrene i de rustikke huse koger ris i elektrisk riskoger, for strøm er rullet ud i de afsides landsbyer.

Landets rige flora og fauna er et resultat af dets unikke geografiske placering med en højdeforskel fra 200 meter i syd til 7.000 meter mod nord. Intet sted i Himalaya er naturen mere varieret end i Bhutan.

Bemærkning: Rejsens program er uændret i 2020, dog byttes der om på dagene i Bhutan.

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Om eftermiddagen flyver vi til Delhi.

Vi lander i Delhi om morgenen og fortsætter efter nogle timer i transit til det østlige Indien. I den lille lufthavn Bagdogra venter vores biler på os, og vi kører straks mod Darjeeling. Det er en tur på mellem 3 og 4 timer, og vi passerer små landsbyer og temarker.

Ved ankomsten i Darjeeling indkvarteres vi på hotel.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Sig Darjeeling - og svaret er straks te! Siden kolonitiden har Darjeeling været hjemsted for store plantager, og te fra Darjeeling regnes som noget af den fineste te, man kan opdrive.

Om formiddagen besøger vi Happy Valley Tea Estate, som er den næstældste teplantage i Darjeeling.

I Happy Valley Tea Estate er de glade, for de har ry for at producere meget fin te. Særligt den blanding, der går under det lange navn ”Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe” har et godt navn. Den kommer også fra te-buske, der er mere end 100 år gamle.

Om eftermiddagen er vi tilbage i Darjeeling, og tager en kort vandretur på 1,5 kilometer til klostret Bhutia Busti.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Tidligt om morgenen kører vi til Udsigtspunktet Tiger Hill for at få storslåede udsigter mod Himalaya. I godt vejr kan vi se Kanchenjunga og andre toppe i dagens første solstråler. På vejen tilbage standser vi ved klostret Ghoom, som er bygget tilbage i 1850 og tilhører en sekt indenfor den tibetanske Buddhisme.

Tilbage på hotellet er det tid til morgenmad, og derpå er det tid til en tur i Darjeeling by. Vi besøger blandt andet Mountaneering Institute, som blev opført i 1954 til minde om sherpaen Tenzing Norgay, der besteg Everest sammen med Edmund Hillary.

På rundturen besøger vi også Himalayan Zoological Park, som har haft vis succes med at opdrætte sneleopard og tibetansk panda, og vi har tid på det tibetanska flygtningecenter, som åbnede i 1959, og som i dag sælger tibetansk kunsthåndværk.

Vi ser det smukke hindu-tempel Dhirdham, der er bygget i 1939 som en kopi af Pashupatinath templet i Nepal, og lige ved siden af templet afgår det smalsporede Toy Train, der blev anlagt i 1880erne og i dag er erklæret verdensarv af Unesco. Vi tager toget op til klostret Ghoom – hvis det ellers kører, for det er ikke altid, køreplanen holder.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi har god tid til at køre fra Darjeeling til Gangtok. Det er en strækning på 110 km, og efter check ind på hotellet i Gangtok er resten af dagen på egen hånd.

Byens navn betyder bogstaveligt ”Den høje bakke” og der er mageløse udsigter mod Himalaya fra byen, der ligger i 1650 meters højde over havet.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Lidt udenfor Gangtok besøger vi det berømte Rumtek-kloster, som er hovedkvarter for Kagyupasekten i den tibetanske buddhisme. Det blev bygget i 1960 som en kopi af et kloster i Tibet, og har en skat af statuer, bønneflag og skrifter, som blev smuglet ud af Tibet af munke, da Kina invaderede landet. Rumtek er også kendt for sine vægmalerier. Der males stadig på klostrets vægge, og de dekorerede facader gør klostret værd at se.

Om eftermiddagen gælder det Institute for Tibetology. Det er dannet for at forske i og dokumentere det tibetanske sprog og tibetanske traditioner. Vi kommer forbi det lille kloster Enchey, som er en charmerende oase, der er hjem for 100 munke. Der er også tid på egen hånd i Gangtoks bazar.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi har en lang køretur foran os, for vi skal nå Bhutan. Ved grænsen skifter vi både bil og guide, og checker ind på hotel i Phuentsholing. Denne grænseby er en kommercielt cengter, der ligger lige på overgangen fra den flade indiske slette til Himalayas bjerge.  Byen er et tydeligt mix af det indiske og det bhutanesiske.

Om aftenen slentrer vi en tur gennem byen til templet Zangtho Pelri Lhakhang.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Små 4 km udenfor Phuentsholing standser vi ved Kharbandi Gompa, et smukt kloster, der ligger i en tropisk have. Vi kan se billeder, der viser episoder af Buddhas liv – og så er der tilmed udsigten ned over Vest-Bengalen og temarkerne i Indien.

I det hele taget er køreturen mod Paro smuk, men også lang. Vi skal regne med 6 timer, med stop og frokost undervejs. I Paro checker vi ind på hotel, og fortsætter til fæstningen Rinpung. Den er bygget 1645 i den typiske bhutanesiske stil, og i dag er Rinpung egentlig en blanding af fæstning og kloster. 200 munke deler bygningen med den lokale forvaltningen, og adgangen til klostret er gennem en lukket bro.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag venter der os en stor oplevelse, når vi vandrer til det berømte Taktsang kloster. Det betyder ”Tigerens rede”, og en legende fortæller, at guru Rinpoche, som førte buddhismen til Bhutan, fløj hertil fra Tibet på ryggen af en tiger. Tigeren landede på bjerget dér, hvor klostret ligger. Klostret er et af de mest betydningsfulde i buddhismen, og det er et uofficielt symbol for Bhutan.

Det er mest spektakulært på afstand. Vi vandrer cirka to timer til et udsigtspunkt og tager en kaffepause i cafeteriet. Her kan man afgøre med sig selv, om man fortsætter op mod klostret, eller bliver siddende og nyder en ekstra kop kaffe. Der er yderligere en times vandring til det øverste udsigtspunkt, og vil man helt ind på klostret er der yderligere en masse trapper. Men det er det hele værd, når man står inde på Taktsang.

Når vi er nede igen, venter belønningen: frokost. På vej tilbage mod Paro ser vi et af Bhutans ældste klostre, Kyichu Lhakhang, og slutter dagen på nationalmuseet Ta Dzong, der oprindeligt var et vagttårn, men blev taget i brug som museum i 1968.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Dagen byder på en køretur fra Paro til Punakha, en strækning på 125 km ad god vej. Undervejs gør vi et stop ved passet Dochu-La, hvor der i godt vejr er en fantastisk udsigt over mod flere bjergtoppe, blandt andet Gangkar Puensum, der med sine 7.497 meter er det højeste i Bhutan.

I Punakha checker vi ind på hotel, inden vi besøger fortet, som blev bygget i 1637 ved stedet, hvor floderne Pho og Mo løber sammen. Punakha fort har spillet en betydelig rolle i landets historie.
Vi kører til Wangduephodrang, som er den sidste by langs hovedvejen før man kommer til det centrale Bhutan. Det er egentligt kun en landsby, med få, velassorterede forretninger, men en slentretur gennem byen giver et godt indtryk af tilværelsen i denne del af landet.

Indtrykkene fortsætter om aftenen, når vi besøger en gård. Familien byder på te og kaffe. Gården ligger i en lille klynge af gårde, alle bygget efter de bhutanesiske traditioner med sten og lerklining, men ingen søm.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører lidt udenfor Punakha til landsbyen Messinha. Her ligger Chimi Lhakhang, et frugtbarhedstempel bygget til minde om en af Bhutans yndlingshelgener, Lama Drukpa Kunley. Tilnavnet Den Guddommelige Galning fik han på grund af sin ukonventionelle og temmelig skandaløse opførsel, som indbefattede utallige seksuelle erobringer, også af andres koner. Han brugte humor og sange, når han som yogi skulle fortolke religionen for almindelige mennesker, og han mente, at de gejstliges stivhed og konventioner stod i vejen for forkyndelsen af buddhismen.

Det er en udbredt tro i Bhutan, at hvis ægtepar endnu ikke har fået børn, så vil et besøg og en bøn i templet fremme frugtsommeligheden. Templet ligger lidt væk fra hovedvejen, så man går gennem rismarker og forbi gårdhuse for at komme dertil.

Vi fortsætter mod hovedstaden Thimphu. Strækningen er på 75 km og vil tage små 3 timer. Lige inden Thimphu besøget  vi Simtokha, det ældste fort i Bhutan. I dag huser det landets center for religion og kultur.

I Thimphu checker vi ind på hotellet. Thimphu er en lille, charmerende hovedstad med 99.000 indbyggere. Alle huse og bygninger er malet og bygget i traditionel bhutansk stil. Trafikken dirigeres stadig af hvidhandskede politibetjente, for Thimphu er verdens eneste hovedstad uden trafiklys.

Om eftermiddagen besøger vi King´s Memorial, bygget i 1974 til minde om den tredje konge, Jigme Dorji Wangchuck. Denne stupa bliver brugt af mange mennesker i den daglige udøvelse af deres religion, og dagen igennem kommer folk forbi og tager en runde rundt om stupa’en.

Vi fortsætter til Buddha Point, et udsigtspunkt med et kig over hele dalen, og samtidigt hjemsted for den største statue i Bhutan. Vi runder dagen af med en byvandring i Thimphus bykerne.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Om formiddagen ser vi nationalbiblioteket og kunstskolen, hvor unge studerende gennemgår en 6-årig uddannelse i Bhutans 13 traditionelle kunstarter. Vi ser også tekstilmuseet.

Over middag sætter vi os i bussen, og kører 15 km udenfor Thimphu til klostret Pangri Zampa, der har en munkeskole, hvor de studerende lærer om astrologi og lamaisme ifølge den buddhistiske lære.

På vej tilbage mod byen stopper vi ved Changangkha Lhakhang. Fra klostrets gård er der en fascinerende udsigt over Thimphu dalen.
Til sidst besøger vi fæstningen i Thimphu, der er hjemsted for parlamentet i dag. Fæstningen er bygget i 1641, men rekonstrueret i 1960 efter principperne om, at der hverken bruges søm eller arkitekttegnet plan.

Der er sikkert tid til at slentre forbi de mange boder, der sælger kunsthåndværk og tekstiler, sidst på eftermiddagen. Om aftenen overværer vi et show, der viser landets særlige maskedans. Al dans, kunst, drama og musik i Bhutan har rødder i buddhismen, og især musikken spiller en rolle i fortællingen om de sociale værdier.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Transfer til lufthavnen i Paro, hvorfra vi flyver til Delhi. Check ind på hotel og tid på egen hånd til at fordøje rejsens indtryk.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Sidst på formiddagen transfer til lufthavnen i Delhi for at flyve til København.

Måltider: Morgenmad og frokost (fly)

Alle planlagte afgange

14 dage Pris Rejseleder Status Information
27. sep 19 til
10. okt 19
24.500 kr Tania Karpatschof Udsolgt Forespørg
25. feb 20 til
9. mar 20
23.900 kr Tania Karpatschof Ledige pladser Bestil rejse
20. sep 20 til
3. okt 20
24.900 kr Elisabeth Sandell Ledige pladser Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede