Hvad søger du?

Den Store Borneorejse

Stammefolk og orangutang

Besøg Iban-folket i deres langhuse langt inde i regnskoven og mød orangutanger og næseaber i deres rette element - det er nogle af højdepunkterne på denne rejse til Borneo.

Borneo er verdens 3. største ø og ligger midt på ækvator. Klimaet er varmt og den naturlige vegetation er regnskov. Borneos fantastiske natur er så usædvanlig rig på dyr og planter, at den hører til blandt verdens 10 såkaldte biodiversitets hotspots.

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Den Store Borneorejse
Regioner: Asien
Lande: Borneo Malaysia
16 dage Pris Rejseleder Status Information
13. mar 23 til
28. mar 23
26.790 kr Hanne Christensen Udsolgt Forespørg
6. okt 23 til
21. okt 23
26.790 kr Ib Larsen Ledige pladser Bestil rejse
23. mar 24 til
8. apr 24
Afventer pris Hanne Christensen Ledige pladser Bestil rejse

Efter rundtur i den charmerende provinshovedstad Kuching i Sarawak tager vi til Bako nationalparken på udkig efter næseaber og kødædende planter. Herefter drager vi ind i regnskoven og sejler gennem krystalklare vandløb op til Iban-folkets territorium. Engang var de frygtede hovedjægere, men i dag bliver vi modtaget med smil. Gennem et par dage oplever vi på nærmeste hold deres dagligdag i de karakteristiske langhuse. Vi er med ude at fiske på floden og ser deres afgrøder på de små svedjemarkker i skoven. Ikke alene får vi fortalt om brugen af regnskovens planter, men vi får også serveret flere af de spiselige vilde planter fra regnskoven til vores måltider.

Vi flyver videre til Kota Kinabalu i det nordlige Borneo, hvorfra vi kører mod Mount Kinabalu, der med sine 4095 meter over havet er et af Sydøstasiens højeste bjerge. Her oplever vi den smukke bjergregnskov og regnskovens krontag i 40 meters højde på en knap 200 meter lang gangbro udspændt mellem nogle af skovens kæmpetræer. Vi fortsætter til Sandakan på østkysten af Borneo. Her besøger vi først rehabilitations-centret for orangutanger, hvor der gøres en stor indsats for forældreløse eller tilskadekomne orangutanger. Derefter udforsker vi det rige dyreliv langs den mægtige Kinabatangan flod, hvor vi fra små både er på udkig efter næseaber, langguraber, pygmæelefanter, krokodiller, næsehornsfugle, solfugle og mange andre dyr.

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vores ekspertrejseledere har boet og arbejdet i Borneo
  • Vi ser orangutanger og særprægende næseaber på flere flodsafarier
  • Vi vandrer i den smukke bjergregnskov ved Mount Kinabalu, der er et paradis for botanikere, ornitologer og naturelskere
  • Vi besøger og bor hos Iban-folket langt inde i regnskoven
  • Vi besøger Bako nationalparken og ser næseaber, kødædende planter og skæggede grise

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi flyver fra København via Doha og Kuala Lumpur til Kuching, hvor vi ankommer næste gang.

Efter ankomst kører vi til vores hotel, hvor vi har én overnatning.

Afhængig af ankomsttidspunktet starter vi vores byrundtur om eftermiddagen. Det vi ikke når, tager vi på dag 4.

Sarawak var fra 1300-tallet en del af Majapahit-imperiet og kom efter dettes fald til at høre under sultanatet Brunei. Den britiske eventyrer James Brooke hjalp i 1839 sultanen med at slå et oprør ned og fik som belønning titel af rajah af Sarawak. Slægten Brooke beholdt grebet om Sarawak indtil 1941. I 1946 blev Sarawak britisk kronkoloni, og i 1963 blev det en del af Malaysia.

Kuching er en sand kulturel smeltedigel, hvor mange forskellige indfødte grupper, kinesere, malayere og indere blander sig og præger byens liv. Byen har stadig mange smukke bygninger fra kolonitiden og sammen med farvestrålende kinesiske templer og et rigt handelsliv med markeder og små butikker giver det byen en hel speciel atmosfære. Vi tager på en byrundtur, hvor vi bl.a. besøger Tua Pek Kong templet, det ældste kinesiske tempel i Sarawak, bygget i 1876. Herfra er der god udsigt til det historiske Fort Margherita. Den snoede vej i hjertet af byen fører os forbi en spændende sammenblanding af kultur og arkitektur: St Joseph katolske katedral, den islamiske domstol Syariah, traditionelle malaysiske huse bygget på pæle og moskéen Masjid Lama med dens imponerende gyldne kupler. Hold øje med det majestætiske palads Astana, tidligere De Hvide Rajahs palads, nu den officielle residens for guvernøren i Sarawak. Vi gør et kort ophold foran den gamle koloniale domstol, med tilhørende tårnur, og en granit obelisk bygget til minde om den anden Hvide Rajah (guvernør), Charles Brooke.

I dag venter en spændende tur til Bako Nationalpark. Parken ligger på den yderste del af en stor halvø og er på tre sider omgivet af Det Sydkinesiske Hav. Vi kører først en halv times tid til Bako landsbyen, hvorfra vi sejler endnu en halv time til nationalparken. I Bako findes syv komplette biotoper og et mangfoldigt plante- og dyreliv. Vi tager på flere vandreture på udkig efter den kødædende plante, nepenthes, de mange forskelligartede orkidéer, insekter, fugle, skældyr, firben, flagermus, spøgelsesaber, plump-lori og det største af pattedyrene i Bako, den skæggede gris. Det er en god ide at medbringe badetøj. Fra afsondrede hvide sandstrande med store klippeformationer kan vi nyde solens klare stråler fra den blå himmel. Natten tilbringes i meget spartanske hytter i Bako Nationalpark. Hytterne er yderst simpelt indrettet og uden aircondition. 2-4 personer deler værelse, og der er fælles bad og toilet. Til gengæld får vi dyrene at se både morgen og aften, når de er absolut mest aktive.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

OBS. Bemærk venligst at på turen i marts 2023 besøger I iban-folket i Nanga Sumpa først og Bako National Park bagefter. Indholdet er det samme, men rækkefølgen af dagene er ændret. 

Tidlig om morgenen er der tid til en sidste vandretur. I den tidlige morgenstund har vi optimale betingelser for at nyde synet af de sjældne trækfugle og kigge efter den sjældne næseabe, som udelukkende lever på Borneo.
Herefter tager vi tilbage til Kuching. Afhængig af ankomst på dag 2, tager vi byrundturen om eftermiddagen.

Vi har én overnatning i Kuching.

Måltider: Morgenmad og frokost

De næste tre dage skal vi tilbringe sammen med en af Sarawaks indfødte grupper, Ibanerne. De oprindelige folkeslag i Sarawak tæller mere end 27 forskellige etniske grupper, hvoraf en del stadig bor i langhuse. Mange af disse lever endnu traditionelt med svedjebrug, hvor de dyrker højlandsris, frugt og grønsager, samt peber og gummi som vigtige salgsafgrøder. Derudover kender de til brugen af mange af skovens planter, der bruges til mange forskellige formål. Vi skal besøge et sådan lille landsbysamfund langt inde i regnskoven. Så efter tidlig morgenmad på hotellet forlader vi byen og kører gennem smukke landskaber med landsbyer og marker, hvor der dyrkes peber, gummi, ris og alskens tropiske frugter og grønsager. Vi stopper i Serian, som er hovedbyen i Bidayuh-folkets område. Her går vi på det lokale marked og har tid til at nyde alle de eksotiske produkter, som Bidayuh-folket dyrker og samler fra skoven og sælger. Vi fortsætter, og senere spiser vi frokost i Lachau, en lille landsby i Iban folkets område.

Dernæst sætter vi kurs mod Batang Ai, hvorfra vi sejler med langbåde gennem junglen op til Nanga Sumpa, hvor der bor ca 150 mennesker. Her har vi to overnatninger i den lille lodge, som ligger ved siden af langhuset med udsigt over den smukke Delok flod.

Vores lodge har ingen glas i vinduerne, så vi kan høre alle junglens lyde. Ligesom Ibanerne har gjort det i over 100 år, sover vi under myggenet. Faciliteterne er relativt primitive, men opvejes klart af oplevelsen og omgivelserne, der er helt enestående. Der er begrænset antal værelser, så 2-4 personer deler værelse. Vi har adgang til vestlig toilet og badefaciliteter med begrænset varmt vand. Til gengæld er floden pragtfuld at bade i. Nanga Sumpa ligger i et af de smukkeste regnskovsområder i det sydlige Sarawak og området huser Sarawaks største bestand af vilde orangutanger, så hvis vi er heldige kan vi opleve at se dette fantastiske dyr her. Efter ankomst bliver der tid til at bade i floden og besøge ibanerne og se deres fantastiske kunsthåndværk. Ibanerne er nemlig, ligesom mange andre af Borneos indfødte folkeslag, utrolige dygtige til både ikat-vævning og kurvefletning. 

Aftensmaden serveres i lodgen. Når mørket falder på nyder vi junglens fantastiske nattelyde.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag tager vi med vores Iban-værter på en enestående smuk tur op ad floden og ind i regnskoven. Målet er det forfriskende Enseluai-vandfald. For dem som gerne vil gå, kan noget af turen tilbagelægges til fods ad små stier i regnskoven langs floden. Ellers foregår det i langbådene, hvor vi undervejs ser ibanerne fiske med deres store kastenet. Fangsten indtager vi senere til frokosten. For dem som har lyst, bliver der mulighed for at prøve at håndtere kastenettet. Medens vores Iban værter tilbereder frokosten til os over åben ild på flodbredden med ris og fisk kogt i bambusrør og andre junglespecialiteter, kan vi tage os et dejligt bad ved vandfaldet og lade de små vildtlevende pedicure-fisk rense vores fødder. Hvis vi er heldige kan vi finde verdens største myre (helt ufarlig) som lever her. Frokosten indtager vi på flodbredden medens vi nyder lydene fra regnskoven.

Herefter sejler vi tilbage til Nanga Sumpa, hvor vi kan slappe af i vores lodge, bade i floden eller besøge vores iban-værter og se deres fantastiske kunsthåndværk. Ibanerne er nemlig, ligesom mange andre af Borneos indfødte folkeslag, utrolige dygtige til både ikat-vævning og kurvefletning. Sidst på dagen serveres middagen i vores lodge.


Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden har vi tid til en sidste svømmetur i floden og til at sige farvel til vores Iban-værter, inden vi tager langbåd og bus tilbage til Kuching. Vi stopper flere steder undervejs, dels for at spise frokost på en lokal restaurant og dels ved et hvidsandsområde, hvor vi kan være heldige at finde op til fire forskellige slags af de berømte kødædende Nepenthes planter (kandebærer-planter) samt forskellige vilde orkideer. Vi holder også ved en peber-farm, hvor vi får fremvist og forklaret om dyrkning af peberplanter og forskellen på sort og hvid peber. Vi ankommer til vores hotel i Kuching sidst på eftermiddagen. Vi har én overnatning i Kuching.

Måltider: Morgenmad og frokost

Om formiddagen kører vi til lufthavnen for at flyve til Kota Kinabalu. 

Om eftermiddagen er der tid på egen hånd. Man kan f.eks gå ned til fiskemarkedet, markedet med grønt og frugt marked og den dejlige havnepromenade, hvor man kan nyde noget at drikke, mens solen går ned. Kota Kinabalus havnepromenade er berømt for sine smukke solnedgange. 

Vi har én overnatning i Kota Kinabalu.

Måltider: Morgenmad

Om formiddagen drager vi mod kulturlandsbyen Mari Mari, som ligger i et smukt afsidesliggende regnskovsområde. Ved ankomsten bliver vi taget varmt imod og vist rundt i de forskellige traditionelle hjem tilhørende den etniske Sabah befolkning: Dusun, Rungus, Lundayeh, Bajau og Murut. Landsbyværten giver os en grundig præsentation af de forskellige huse, skikke og rituelle ceremonier, så vi kan stifte bekendtskab med hver etnisk gruppe og deres rige kultur. Vi vil se demonstrationer på, hvordan man laver et pusterør, hvordan man slår gnister ved hjælp af bambus, samt kunsten på kroppen: tatoveringer. 

Herefter forlader vi byen og kører mod bjergene. Vi passerer den smukke skovklædte bjergkæde, Crockers Range, som i dag er fredet, og i løbet af ca. tre timer ankommer vi til Kinabalu nationalparken. Undervejs passerer vi også små byer og landsbyer samt Nabalus frugt marked, hvor vi holder en kort pause. Her kan vi, udover at gå en tur på markedet, nyde en lokal kop kaffe, og hvis vejret er klart kan vi nyde den imponerende udsigt over Kinabalu bjerget.

Vi har to overnatninger ved Kinabalu nationalparken.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Kinabalu nationalparkens indgang ligger ca. 1.500 m o.h. og omkranser Kinabalu bjerget, der med sine 4095 meter over havet er Malaysias og faktisk et af Sydøstasiens højeste bjerge.

Nationalparken ligger som en kølig ø i et varmt hav, og her lever mange plante- og dyrearter, som kun findes i dette område. Stedet er et paradis for botanikere, ornitologer og naturelskere netop fordi mangfoldigheden af dyr og planter her er helt i top. Af samme grund kom parken på UNESCOs verdensarvsliste i år 2000.

For dem som har lyset kan vi tage på en tidlig morgentur til Kinabalu parken, hvor vi går en tur og nyder den friske bjergluft mens solen står op og vi oplever fuglelivet vågne og de smukke udsigter over det imponerende skovklædte bjerg.

Efter morgenmaden kører vi til Kinabalu parken, hvor vi besøger den botaniske have og vandrer ture ad de mange fine stier i parken og kigger efter vilde orkideer, sjældne rododendronplanter, fugle og dyr.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter en tidlig morgenmad fortsætter vi til Poring Hot Spring, et naturligt vidunder, hvor varme svovlkilder bobler op af jorden. Og det er ikke alt! Hvis man ikke har højdeskræk har man mulighed for at opleve en ”Canopy Walkway” en gangbro i regnskovens krontag i 40 meters højde der spænder over 157 meter fra træ til træ. Det giver en sjælden mulighed for at få et fugleperspektiv af regnskoven og være tæt på træerne på en helt anden måde. Vi kan også dyppe tæerne i de varme kilder. Omkring Poring kan vi være heldige at opleve den forunderlige rafflesia plante i blomst. Den har verdens største blomst, som kan blive over én meter i diameter.

Om eftermiddagen kører vi mod Sepilok på østsiden af Sabah. Her overnatter vi på et dejligt resort.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Om morgenen besøger vi Sepilok Orangutan Rehabiliterings Center, hvor vi observerer et af menneskets nærmeste slægtninge på tæt hold. Orangutang betyder ”skovens menneske” på det lokale sprog. At se disse fantastiske skabninger er en uforglemmelig oplevelse, der for mange er en af de største på en rejse til Borneo.

Centeret har siden 1964 arbejdet med at rehabilitere orangutanger, der er forældreløse eller har været holdt i fangenskab. Her lever 60-80 orangutanger frit i regnskoven, men de får serveret mad på fastsatte tider. Vi mødes med et par rangers ved et lille foderplateau, hvor det i løbet af få minutter pusler i træerne omkring os. De unge aber, der endnu ikke har lært at klare sig selv, kan komme to gange om dagen og få et kosttilskud i form af bananer og mælk. Efterfølgende vises en film om rangernes arbejde med de skønne dyr, hvor vi ser, hvordan aberne lærer at klare sig selv, inden de sættes tilbage til naturen.

Herefter fortsætter vi til Bornean Sun Bear Conservation Centre, hvor der arbejdes med at rehabilitere den truede malayabjørn. Malayabjørnen er den mindste bjørneart. Den er god til at klatre og elsker honning. Derfor kaldes den også honningbjørn.

Efter de store oplevelser med orangutanger og malayabjørne kører vi efter frokost til Gomantong grotterne, som er beliggende midt i et smukt regnskovsområde. Vi går ad en sti gennem regnskoven for at komme ind til de imponerende kalkstensgrotter, som er de største i Sabah. På en gåtur inde i grotterne oplever vi stedets helt specielle stemning. Oppe under loftet hænger flagermusene i kæmpe kolonier og venter på tusmørket. Her lever mere end 2 milloner flagermus. Mursejlere flyver elegant omkring os på vej til og fra deres reder, som er mange steder i hulerne. Områdets indfødte folkeslag indsamler regelmæssigt mursejlerreder, som kineserne betaler svimlende summer for, da de udgør en væsentlig del af deres berømte fugleredesuppe. Når tusmørket sænker sig, ser vi flagermusene flyve ud fra hulerne i kæmpestore sværme, inden vi kører det sidste stykke vej til vores lodge ved flodbredden i Sukau, hvor vi har to overnatninger.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi vågner til tonerne af naturens egen musik, noget helt andet end hverdagens vækkeur! Allerede før morgenmaden tager vi på sejltur ned ad Kinabatangan floden. Husk kikkerten, da der er gode chancer at få øje på de vilde orangutanger, de besynderlige næseaber, som kun findes på Borneo, de smukke sølvlangguraber, farvestrålende isfugle, prægtige næsehornsfugle og mange andre vilde dyr. Husk at spejde mod bredderne - det kan ikke udelukkes, at der ligger en stor krokodille og soler sig. Midt på dagen kan vi slappe af på lodgen eller gå en tur i de smukke omgivelser. Hen på eftermiddagen sejler vi af sted igen for at lede efter mere dyreliv.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden forlader vi Sukau og sejler ned ad floden på udkig efter dyr og fugle. Vi ankommer til Abai, hvor vi overnatter.

Efter frokost har vi tid til at slappe af på vores lodge, inden vi om eftermiddagen sejler ud på udkig efter flere aber, især de vilde orangutanger og næseaber, fugle, pygmæ elefanter og andre vilde dyr.

Vi nyder en kop kaffe i bådene til solnedgangen, og fortsætter ind i natten, hvor vi fortrylles af en ildflue opvisning. Vi spiser sen middag på vores lodge, og derefter kan vi sammen med vores lokale naturguide gå en tur ind i regnskoven på en gangbro bag ved lodgen og kigge efter fugle, slanger, frøer, insekter og andre vilde dyr.

Vi har én overnatning i Abai.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Ved daggry sejler vi ud på vores sidste flodtur, når vi sejler tilbage mod Sandakan. Vi krydser bugten over til Sandakan, hvor vi spiser frokost. Herefter besøger vi det fantastiske fiskemarked, inden vi kører til lufthavnen og starter vores hjemrejse.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi lander i København efter at have fløjet via Kuala Lumpur og Doha.

Alle planlagte afgange

16 dage Pris Rejseleder Status Information
13. mar 23 til
28. mar 23
26.790 kr Hanne Christensen Udsolgt Forespørg
6. okt 23 til
21. okt 23
26.790 kr Ib Larsen Ledige pladser Bestil rejse
23. mar 24 til
8. apr 24
Afventer pris Hanne Christensen Ledige pladser Bestil rejse