Logo

Pigetur til Burma

Kunsthåndværk og gyldne pagoder

Bambusflettende søstre. Syngende nonner. Parasoller af bark og burmesisk madlavning. Det er blot nogle af oplevelserne på pigeturen til eksotiske Burma. Vi kommer på livlige markeder, hvor der sælges silke, ædelstene og guld side om side med lokale cigarer, træfigurer skåret i sandeltræ, antikviteter og lakarbejde. Et madlavningskursus begynder med, at vi køber ind på markedet, hvorpå vi lærer at lave typiske burmesiske retter. I hovedstaden Yangon besøger vi Woman Development Center, som i øvrigt ligger tæt ved Aung San Suu Kiys hus. Centeret blev oprettet i 1964 for at hjælpe dårligt stillede kvinder.

Regioner: Asien
Lande: Burma
14 dage Pris Rejseleder Status Information
14. jan 19 til
27. jan 19
Afventer pris Tania Karpatschof Bestil rejse

At besøge Burma er som at træde ind i en anden verden. Landet er blevet kaldt ”De Gyldne Pagoders Land”. Og mest kendt blandt tusindvis af flotte pagoder er Shwedagon. Hele dens facade er dækket af 60 tons guld, og toppen af stupaen er kronet med 5448 diamanter og 2317 rubiner.

Ved Inle-søen spiser vi frokost på en malerisk restaurant, bygget på pæle i søen. Vi er til vinsmagning på en vingård og besøger et væveri. Det er også her, vi møder de flettende søstre, der driver et 3. generations bambus-firma – og kommer forbi et sted, hvor bark fra morbærtræet bliver forvandlet til kunstfærdige parasoller.

Læs praktiske oplysninger om rejser til Burma her

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi sætter kurs mod Burma.

Vi afhentes i lufthavnen og køres til vores hotel, hvor vi har to overnatninger.

Om eftermiddagen er der orienteringstur i byen, og vi besøger bl.a. den 70 m lange liggende Buddha-statue.

Befolkningen i Yangon er på over 5 millioner mennesker, men centrum er ikke større end at man går omkring. Vi besøger et af de livlige markeder, som f.eks. Little India eller Chinatown. En farverig og velduftende oplevelse med de mange blomster, frugter og krydderier.

Efter markedsbesøget skal vi besøge WDC (Woman Development Center), der ligger nær ved Aung San Suu Kyis hus. Dette center blev oprettet i 1964 for at støtte dårligt stillede kvinder, så de på sigt kunne forsørge sig selv. Centret har workshops for syning, vævning og broderi, og ca. 100 kvinder er her beskæftiget med disse forskellige håndværk. Deres produkter sælges i en lille forretning på stedet, og overskuddet fra salget af disse håndlavede produkter er med til at betale kvindernes undervisning, bolig og mad

Mens Yangon indtil for kun nogle få hundrede år siden var en ubetydelig fiskerlandsby, har dens landemærke, Shwedagon Pagoden, strålet i al sin gyldne pragt i over tusind år. Vi tager dertil sent på eftermiddagen, tager skoene af ved indgangen og promenerer på de lavere terrasser i selskab med de meget venlige og dybt religiøse burmesere.

Hvis tiden tillader det besøger vi herefter ”School of Home Science”, der ligger lige ved pagoden. Denne skole, der blev stiftet i 1993, underviser kvinder i at sy tøj til både kvinder, mænd og børn. Der undervises også i madlavning og i at fremstille flotte dekorationer med blomster og frugter. Undervisningen foregår i en smuk bygning i kolonistil.

Vi tager færgen til den anden side af Yangon floden, og her skal vi rundt et par timer med cykelrickshaws. Vi kommer forbi små landsbyer og får et indblik i det lokale liv, og besøger undervejs et børnehjem for forældreløse børn.

Om eftermiddagen køres til lufthavnen for fly til Mandalay. Her har vi tre overnatninger.
Mandalay er Burmas næststørste by og landets kulturelle og religiøse centrum. Mandalay var hovedstad i en kort periode indtil briterne besatte landet og førte Kong Thibaw og Dronning Supyalat i ufrivillig eksil i Indien. Men i mere end tusinde år havde Buddhas tilhængere anset Mandalay for et helligt sted, og Kong Mindon, kong Thibawas far, gjorde et populært valg, da han flyttede hovedstaden dertil fra nærliggende Amarapura i 1859.

Om formiddagen besøger vi en af de håndværksmestre, der har specialiseret sig i at fremstille det papirtynde bladguld, som troende buddhister iklæder pagoder og Buddha figurer i tykke lag for at samle ”meritter” til næste liv. Flere andre typer kunsthåndværk er typiske for Mandalay, og vi håber, der bliver tid til at besøge et værksted, hvor der støbes bronze, og et sted, hvor der fremstilles de meget kunstfærdige marionetdukker.

Herefter kører vi til Amarapura, tidligere kongelig hovedstad og nu - i lighed med Sagaing - et vigtigt, religiøst og spirituelt center med mange munkeklostre og tusinder af munke. I Amarapura finder man den smukke U Bein’s Bridge, en 1.2 km lang gangbro, bygget i teak over Taungthaman søen for over 200 år siden. Broen bruges dagligt af de mange munke og den lokale befolkning og er et af de mest fotograferede bygningsværker i Myanmar, specielt ved solnedgang.

Vi står tidligt op og besøger først teaktræshavnen. Herfra går vi langs vandet til vores båd, som vi har for os selv til sejladsen på Ayeyarwady (Irrawaddy) floden, landets livsnerve. Vi går i land i Mingun, hvor vi ser vi den kæmpestore, men ufuldendte pagode samt den berømte messingklokke (vægt 90 tons!), der blev fremstillet til pagoden. Der bliver også tid til at se et meget smukt og særpræget tempel, Hsinbyume Paya. Her er de syv forskellige terrasser udformet som bølger og repræsenterer syv bjergkæder.

I nicherne på hver terrasse er der mytiske figurer.
På sejladsen tilbage til Mandalay spiser vi frokost på båden.

Vi kører til lufthavnen og tager et morgenfly til Heho.

Derfra køres på en enestående smuk køretur gennem højlandet til Pindaya. Efter frokost i Pindaya besøger vi den store hellige drypstenshule, der huser omkring 8000 buddhastatuer i alle størrelser. Vi har to overnatninger i Pindaya.

Vi er i et meget naturskønt område. Den største minoritetsgruppe i denne del af landet er palaung-folket, som vi møder i området. Denne dag er afsat til vandretur med lokal guide til en stammelandsby i bjergene, ca. fem timers vandring (frem og tilbage) med gode pauser undervejs.

I landsbyen aflægger vi besøg hos borgmesteren. For de, der ikke ønsker at vandre, arrangeres der denne dag besøg i et interessant teaktræskloster.

Efter morgenmaden kører vi til en nærliggende landsby kendt for sit kunsthåndværk. Vi skal bl.a. se fremstilling af papir.

Efter besøget kører vi til Inle søen, der ligger 900 meter over havet og er hjem for Intha folket. Intha folket lever af at fiske og producere grøntsager og blomster på deres flydende haver. I landsbyerne på Inle søen er husene bygget på pæle og al transport foregår med båd, hvad enten det er til skole, på besøg hos naboerne og templet eller på arbejde i grøntsagshaven. Man siger, at børnene, der er opvokset på søen, ”kan ro, før de kan spise ris”.
Vi spiser frokost ved søen og vandrer efterfølgende en tur i byen. Vi har tre overnatninger ved Inle.

Om formiddagen er vi på markedet for at købe ind til madlavningskursus. Vi lærer at lave et par typiske burmesiske retter. Senere sejler vi på søen.
Inle søen er 22 km lang og 11 km bred. En stor del af søen er dækket af vandhyacinter, hvilket får den til at ligne en magisk have.

Vi går i land og ser en smuk pagode og et marked. Vi besøger også et værksted, hvor der væves silke efter ældgamle traditioner. Stedets smukke ikat-vævninger er berømte. Vi får forklaret fremgangsmåden ved denne specielle teknik.

Om aftenen ved 18-tiden besøger vi et kloster, hvor vi overværer nonnernes aftensang.

Endnu en afslappende dag med sejlads på søen. Vi sejler ad smalle kanaler til landsbyen Indein, hvorfra vi går til pagodeområdet Shwe in Tain. Her er et stort antal pagoder bygget i den særegne, meget slanke shan-stil. Flere af pagoderne er fra det 12. århundrede. På dette sted kan man være heldig at få lejlighed til at købe gamle silketekstiler, som er i meget fin stand og som er tætvævede og anderledes, end det der fremstilles i dag. Det er folk fra landsbyerne, der kommer og falbyder deres varer. Også antikviteter samt malerier fra Inle Søen kan normalt købes her.

Vi spiser frokost på en malerisk restaurant bygget på pæle i søen. Vi forlader bådene og kører til ”Red Mountain”, hvor vi skal til vinsmagning på en vingård. Køreturen dertil er meget smuk. På vejen dertil gør vi holdt ved ”Chit Su Ma Bamboo Shop”. Her driver 4 søstre et tredje generations bambus-flettefirma. Det er interessant at se de smukke mønstre de fletter ind i bambustæpper til vægge, og gulve. Vi besøger også et sted, hvor de fremstiller de fine og kunstfærdige papir- parasoller, der er lavet af barken fra morbærtrær.

Vi kører til Heho og tager morgenfly til Yangon. Her besøger vi Bogyoke Aung San markedet, hvor der sælges silke, guld og ædelstene side om side med lokale cigarer (cheroots), træfigurer skåret i sandeltræ, antikviteter og lakarbejde. Og ikke mindst longyes i alle slags farver og mønstre. Longye er det sarong-lignende klædestykke, der bæres af de fleste kvinder og mænd i landet, sammen med lette flip-flap sandaler.

Resten af dagen er til fri disposition.

Vi har en overnatning i Yangon.

Efter morgenmaden besøger vi Nationalmuseet. Her kan vi især koncentrere os om afdelingen med klædedragter for de forskellige minoriteter i landet samt deres fornemme brugsgenstande.

Fra hovedbanegården begiver vi os ud på en tur med det lokale cirkel-tog. I cirka en times tid kører vi delvis rundt om den ydre del af Yangon, i selskab med passagerer, der står af og på i en konstant strøm undervejs, mens de transporterer deres varer fra det ene lokale marked til det næste. Denne togtur er noget af det bedste, man kan gøre, hvis man vil se, hvordan bybefolkningen lever.

Sidst på eftermiddagen kører vi til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Alle planlagte afgange

14 dage Pris Rejseleder Status Information
14. jan 19 til
27. jan 19
Afventer pris Tania Karpatschof Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede