Logo

Stammefolk i Burma

Ekspedition til Burmas minoriteter

Intha, shan, pa-o, kayah, kayaw, wa, padaung, akha, lahu og lisu. Burma, også kendt som Myanmar, har officielt mere end 130 forskellige etniske grupper, og det er den fantastiske mangfoldighed af folkeslag, der er i fokus på denne ekspeditionsrejse.

Vi udforsker to sjældent besøgte områder, der først indenfor de sidste årtier er blevet åbnet for udlændinge. Fra byerne Loikaw og Kyaing Tong kører og vandrer vi til dybt afsidesliggende landsbyer, hvor vi oplever en række eksotiske minoritetsfolk med hver sine unikke klædedragter, sprog og skikke. Her får vi et smugkig ind i en verden, der hastigt forsvinder mange steder i Asien.

Rejsen fører os også til Inle-søens pælelandsbyer og flydende marker samt til Yangon, hvor funklende templer står side som side med gamle britiske kolonitidsbygninger i malerisk forfald.

Se dagsprogram
Regioner: Asien
Lande: Burma
14 dage Pris Rejseleder Status Information
14. nov 22 til
27. nov 22
Afventer pris Claus Christensen Ledige pladser Bestil rejse

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi besøger eksotiske folkeslag helt ude på kanten af verden
  • Vi rejser langt væk fra de gængse turistruter
  • Vi sejler mellem pælelandsbyer på Inle-søen og cykler langs søbredden
  • Vi følger i pilgrimmenes fodspor til den forgyldte Shwedagon-pagode
  • Vi rejser i små grupper for at højne oplevelsen

Max 16 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Fra Danmark sættes kursen mod Burma.

Måltider: Mad på flyet

Efter et flyskifte fortsætter vi til Yangon, hvor vi bliver hentet i lufthavnen og kører ind mod byen. Hvis tiden tillader det, strækker vi benene på en lille gåtur i en flot park, inden vi fortsætter mod hotellet.

Yangon er en fascinerende by i rivende udvikling. Her ligger gamle britiske kolonitidsbygninger side om side med kinesiske templer, lokale gadekøkkener og gyldne templer. De tværgående boulevarder kranses af pompøse offentlige bygninger fra Victoria-tiden, og rundt om i byen indbyder store parker til en pause fra bylivet. Yangon er uden tvivl Burmas mest moderne storby og det sted i Burma, hvor forandringer sker først. Men den føles stadig helt anderledes end andre asiatiske storbyer.

Sidst på dagen tager vi op i den forgyldte Shwedagon-pagode, hvis gyldne spir hæver sig over byens tage. Vi tager skoene af ved indgangen og promenerer på de lavere terrasser i selskab med de venlige og dybt religiøse burmesere. Der er altid et fantastisk liv omkring Shwedagon, hvis 99 meter høje centrale stupa prydes af mange tons guld samt tusindvis af ædelstene. Særlig smuk er Shwedagon ved tusmørke, når lokale kommer for at ofre ved de mange små altre rundt om den centrale helligdom. Vi afslutter dagen med middag på en lokal restaurant.

Måltider: Mad på flyet samt aftensmad

Fra Yangon flyver vi til Heho i Shan-staten. Fra lufthavnen er der cirka én times kørsel til byen Nyaung Shwe ved bredden af Inle-søen, hvor vi skal bo de kommende to nætter. Inle-søen er et magisk sted. En stor, lavvandet sø i 900 meters højde omgivet af små landsbyer og bjerge i det fjerne. Søen er hjem for intha-folket, der lever af at producere grøntsager og blomster på deres flydende haver. Andre fisker ved at stå på ét ben i båden, mens de balancerer med store net. Landsbyerne på Inle-søen er bygget på pæle, og al transport foregår med båd, hvad enten det er til skole, på besøg hos naboerne, en tur i templet eller på arbejde i deres grøntsagshave.

Vi sejler ud på søen i flere mindre både med motor og observerer livet i landsbyerne og de mange flydende haver. Undervejs besøger vi også et væveri, hvor man laver tekstiler af fibrene fra lotusblomster, og vi lærer om områdets forskellige håndværk i de mange små værksteder rundt om i landsbyerne. Aftenen tilbringes i Nyaung Shwe, hvor vi spiser middag på en lokal restaurant.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Mens Intha folket er den dominerende etniske gruppe ude på søen, er landsbyerne på fastlandet hovedsagelig beboet af shan, pa-o, taung-yo, danu og danaw folk. På cykler træder vi langsomt ud i landskabet, gennem de små landsbyer og på veje langs med sukkerrørsplantager og små rismarker. Søen er dog aldrig langt væk. Den spiller også en stor rolle for befolkningen på fastlandet. Både til overrisling af markerne og på grund af de mange fisk, de kan fange der.

Vi er velkomne overalt, hvor vi kommer, og vores lokale guide vil hjælpe med at forklare og oversætte. For de, der ikke ønsker at cykle, kan rejselederen arrangere transport med små motorcykeltaxaer (ikke inklusiv).

Måltider: Morgenmad og aftensmad

En spændende dag venter, når vi forlader Nyaung Shwe og sejler ad smalle vandveje til Sagar, som er en del af et autonomt område administreret af Pa-O folket. På vejen har vi første parket til de frodige landskaber, hvor lokale bønder plejer jorden ved håndkraft, og vi gør stop i små landsbyer og ved lokale templer for at opleve hverdagslivet.

Efter frokost ved Sagar fortsætter vi sejlturen. Først ad bifloden Bilu, hvorefter vi sejler over Phekone-søen til landsbyen af samme navn. Her forlader vi bådene og fortsætter over land til Loikaw, der med sine cirka 20.000 indbyggere er hovedbyen i Kayah staten. Her indlogeres vi på vores hotel for de kommende 3 nætter, hvorefter aftenen slutter med middag på en lokal restaurant.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmad besøger vi det lokale marked i Loikaw, hvor folk fra de omkringliggende landsbyer kommer for at handle og få sig en sludder med venner og bekendte. Dernæst forlader vi Loikaw og kører cirka en time til landsbyen Cherry Kone. Her snører vi vandreskoene og fortsætter cirka halvanden time til fods til det afsidesliggende område Lopu-Dawse, der består af tre mindre landsbyer spredt ud i den smukke natur.

Her møder vi Padaung-folket, der i folkemunde er bedre kendt som ’long necks’, på grund af de tunge kobberringe, som kvinderne bærer om halsen. Modsat hvad mange rygter siger, er dette ikke en tradition, de har fundet på for turisternes skyld. At bære ringe kan spores mange hundreder år tilbage i tiden i dette område, om end ingen rigtig ved med sikkerhed, hvordan det startede. Flere forskellige religioner er udbredt i denne del af landet, og i landsbyerne kan vi både se et lille buddhistisk kloster, en kristen kirke og en helligdom for nat-ånder, der er Burmas oprindelige religion.

Vi er tilbage i Loikaw ud på eftermiddagen, hvor vi fuldender dagen med et besøg ved områdets mest spektakulære helligdom, Taungkwe Zeti, der ligger spredt ud over en række dramatiske klipper.

Måltider: Morgenmad, medbragt frokost og aftensmad

Vi forlader Loikaw fra morgenstunden og begiver os ud på en længere ekspedition til en række afsidesliggende landsbyer beboet af kayaw-folket. Turen starter med omkring to timers kørsel ad små veje til landsbyen Ra-A-Pra, hvor vi bydes velkommen af kayaw-folket. Mange kvinder i landsbyen går stadig klædt i kayaw-folkets traditionelle dragter med tunge smykker, metalringe om benene og øreringe, der udvider øreflipperne til store huller. Sproget er også anderledes, og mange taler slet ikke burmesisk. Én ting har dog vundet indpas; de fleste mænd har taget vestligt tøj til sig.

Fra landsbyen begiver vi os ud på en cirka halvanden timers gåtur til kayaw-landsbyen Ray-So Pra, hvor vi møder de lokale og oplever hverdagen i landsbyen. Herefter går turen tilbage til Ra-A-Pra til fods, hvor vores køretøj står klar til at køre os til kayaw-landsbyen Htay Kho. Også her bydes vi velkommen og får et indblik i livet i dette afsidesliggende hjørne af landet. Vi besøger også en lokal kirke og et lille museum om kayaw-folkets kultur, inden turen går tilbage til Loikaw.

Måltider: Morgenmad, medbragt frokost og aftensmad

Vi forlader Loikaw tidligt om morgenen og kører tilbage til Heho nær Inle-søen, hvorfra vi flyver til udposten Kyaing Tong i Den Gyldne Trekant nær grænsen til Kina, Laos og Thailand. Kyaing Tong var lukket for udlændinge frem til midten af halvfemserne og var dengang associeret med narkotikahandel, guerillakrig og isolerede etniske folkeslag. Siden da har freden sænket sig over området, og det er igen sikkert at besøge dette smukke, spændende og meget oversete hjørne af landet. 

Ved ankomsten til Kyaing Tong, der bliver vores base for de kommende tre dages udforskning af området, lærer vi byen at kende på en sightseeingtur. Omdrejningspunktet i byen er det centrale marked, hvor folk fra byen og de omkringliggende landsbyer kommer for at handle.

Måltider: Morgenmad og frokost

Kyaing Tong er spændende. Men det er i bjerglandsbyerne omkring byen, at vi for alvor møder den fantastiske etniske mangfoldighed, der gør dette område så fascinerende. Derfor forlader vi byen fra morgenstunden og kører til Pin Tauk-området, der er beboet primært af akha og enn-folket. Akha-folket er lette at genkende på deres overdådige hovedbeklædninger, mens enn-folket er kendetegnende ved, at mange kvinder farver deres tænder sorte.

Vi forlader bilen og begiver vi os ud på en omkring 4 timer lang og til tider ret stejl gåtur gennem  tropiske landskaber til afsidesliggende landsbyer højere oppe på skråningerne. Missionærer har i mange år forsøgt at konvertere folk i dette område, og nogle landsbyboere er kristne, mens andre holder sig til deres traditionelle animistiske tro. Vi tager os god tid til at nyde gåturen samt besøgene i landsbyerne, inden turen går tilbage til hotellet Kyaing Tong.

Måltider: Morgenmad og medbragt frokost

Flere store kulturoplevelser venter os i de frodige landskaber omkring Kyaing Tong. Denne gang kører vil til landsbyen Wan Pauk, der er beboet af palaung-folket. Her forlader vi vejen og begiver os ud på en cirka 3 timers vandretur til et område beboet af lahu-folket, der er kendt for deres farverige tekstiler. Størstedelen af lahu-folket bor i det sydlige Kina. Men gennem århundrederne har lahu-folk slået sig ned i store dele af Sydøstasien, og i dag lever der lahu i både Vietnam, Thailand, Laos samt Burma. Oprindeligt havde lahu-folket deres eget polyteistiske religion, men i dag er mange enten konverteret til kristendom eller buddhisme.

Vi besøger naturligvis landsbyer i løbet af dagen. Men gåturen gennem tropiske skove og smukke dale er også et højdepunkt i sig selv. Vi er tilbage i Kyaing Tong ud på dagen.

Måltider: Morgenmad og medbragt frokost

Vores sidste ekskursion i området omkring Kyaing Tong fører os til en række afsidesliggende landsbyer. Først kører vi omkring halvanden time væk fra byen, hvorefter vi vandrer i nogenlunde lige så lang tid til akha-landsbyen Ho Kyin. Akha-folket kommer oprindeligt fra Kina og Tibet. Men mange er udvandret gennem de sidste århundreder, og i dag møder man også akha-folket i det nordlige Thailand, shan-staten i Burma og det nordøstlige Indien. De tibetanske rødder fornægter sig dog ikke, og det høres især i sproget.

Fra Ho Kyin tager det omkring 30 minutter at vandre til landsbyen Na Phi Phank, hvor lahu og akha-folk bor sammen. Vi fortsætter herfra til fods til to andre akha-landsbyer, hvor vi lærer om dagligdagen og deres unikke kultur.

Tilbage i bilerne kører vi til en lahu-landsby, hvor vi besøger den lokale smed og ser, hvordan han laver knive. Dagens sidste landsby er beboet af wa-folket, der har levet i grænselandet mellem Burma og Kina siden tidernes morgen. Wa-folket var oprindelig animister, der ofrede til guderne. Som regel var det vandbøfler, men under den britiske kolonitid florerede rygter om frugtbarhedsritualer, der indebar hovedjægeri, hvilket gav dem tilnavnet ’Wild wa’. I dag er de fleste dog konverteret til kristendom eller buddhisme. Også denne nat tilbringes i Kyaing Tong.

Måltider: Morgenmad og medbragt frokost

Formiddagen er fri til egne eventyr i Kyaing Tong, der foruden sit marked også byder på adskillige templer.

Efter frokost på egen hånd, er det tid at køre til lufthavnen og flyve til Yangon, hvor vi indlogeres på vores centralt beliggende hotel for de kommende to nætter. Efter dagene i Loikaw og Kyaing Tong virker Yangon pludselig som en meget stor og hektisk by. Vi afslutter dagen med middag sammen.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmad stiger vi ombord på det lokale cirkel-tog, der fører os gennem en række af Yangons forstæder. Undervejs stiger passagerer af og på i en konstant strøm, mens vi passerer igennem områder af byen, man normalt ikke ville se som besøgende.

Efter togturen fortsætter vi til det store Bogyoke Aung San markedet, hvor silke, guld og ædelstene sælges side om side med lokalt fremstillede cigarer, træfigurer skåret i sandeltræ, lakarbejder, souvenirs samt mere eller mindre tvivlsomme antikviteter. Der er god tid til at studere udvalget eller nyde folkelivet fra en af de nærliggende caféer, inden turen går tilbage til hotellet.

Eftermiddagen byder på et par timer fri til at udforske Yangon på egen hånd. Det kunne være i form af en gåtur gennem det gamle centrum med britiske kolonitidsbygninger, små markeder og eksotiske gadekøkkener. Eller en tur i parken omkring søen Kandawgyi, hvorfra der er en fantastisk udsigt mod Shwedagon-pagoden. Sidst på eftermiddagen kører vi mod lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Efter et flyskifte lander vi i København.

Måltider: Mad på flyet

Alle planlagte afgange

14 dage Pris Rejseleder Status Information
14. nov 22 til
27. nov 22
Afventer pris Claus Christensen Ledige pladser Bestil rejse