Logo

Indien: Ganges

Den hellige flod og dansk kolonihistorie

Ganges er den hellige flod, der fosser gennem et hul i universet ned på jorden. Så stærk er strømmen, at hvis ikke guden Shiva lod vandet flyde gennem sit viltre hår, så ville floden ødelægge jorden. Nu bliver floden heldigvis bremset, så hinduer kan bade i Ganges og dermed facilitere moksha – befrielsen fra genfødslernes trædemølle. Asken fra afdøde spredes ud over Ganges, så sjælene kommer nærmere moksha.

Denne rejse går langs Ganges. Fra Varanasi via Patna til Kolkata, eller Calcutta, som storbyen hed indtil for få år siden. Vi rejser med bus og indenrigsfly, og har 3 dages krydstogt på den nedre del af Ganges.

Se dagsprogram
Regioner: Asien
Lande: Indien
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Vi sejler med skibet ABN Sukapha, hvor vi lægger beslag på alle 12 kabiner. Sukapha har sejlet siden 2006, og er konstrueret ud fra en lokal tankegang.   Interiøret er af bambus, alle kahytter har air-condition og en-suite badeværelser. Der er spa og mini-bibliotek om bord. Spisestuen er på hoveddækket og der er solterrasse på taget. Tekstilerne ombord er vævet i den bengalske stamme Bodo, rattanstolene lavet af lokalt vokset træ – og sådan er det hele vejen igennem.

En særlig oplevelse er besøget i Serampore. Fra 1755 til 1845 var denne by en dansk handelsstation under navnet Frederiksnagore. Vi oprettede den, fordi vi drev meget handel i Bengalen, og indkøbte varer, der senere blev fragtet hjem til Danmark fra Tranquebar. Under dansk styre blev Serampore hjemsted for det næstældste universitet på det indiske kontinent.

For nylig er der lagt et stort arbejde i at restaurere bygninger fra den danske periode i Serampore, blandt andet med assistance fra Nationalmuseet.  På en hel dags udflugt i Serampore ser vi Olavskirken, kirkegaarden, universitetet samt pakhusene ved floden, der netop er åbnede som café.

Max 22 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Om aftenen flyver vi fra København med Air India direkte til Delhi.

Vi lander i Delhi om morgenen og fortsætter nogle timer senere med indenrigsfly til Varanasi.
Indkvartering på hotel.

Der er tid til at hvile lidt ovenpå den lange flytur, og sidst på eftermiddagen går vi en tur gennem bazaren.

Middag på hotellet.

Varanasi er en af de ældste byer i verden, og den er samtidigt en af 7 hellige byer i hinduismen. Alene beliggenheden er bemærkelsesværdig. På den ene side af Ganges ligger byen med sit virvar af folkeliv og trapper ned mod vandet, de såkaldte ghats. På den anden side af floden en flad eng. Ingen huse.

Pilgrimme flokkes i Varanasi. Her kan man vaske sine synder af sig i Ganges´ hellige vand. Eller man kommer hertil som det sidste i tilværelsen. At udånde i Varanasi ved Ganges floden betyder moksha – frigørelse fra genfødslernes evindelige trædemølle. Byen er også et godt sted at kremere sine afdøde kære. Af disse grunde er et besøg i Varanasi en oplevelse, man sikkert aldrig glemmer. Det er farverigt, overvældende, for nogle måske intimiderende. Akkurat som Indien kan være.

Efter en rolig morgenmad tager vi på udflugt til Sarnath. På dette sted talte Buddha for første gang om den indsigt, han havde fået efter 49 dages meditation. Sarnath er derfor et vigtigt pilgrims-sted for buddhismen. Vi er tilbage i Varanasi sidst på eftermiddagen.

Den mest farverige ghat i Varanasi er Daswamedha, hvor der er bøn - aarti - hver aften kl 18:30. Når vi har overværet bønnen kører vi tilbage til hotellet til middagen.

Vi står tidligt op, og mens det bliver lyst, sejler vi på Ganges, og ser hvordan dagen gryr langs byens mange ghats.

Pilgrimme, munke, børn, gamle, okser – alle bader de i floden, rengør kroppen i den tidlige morgen. Vi går fra borde og fortsætter morgenturen gennem de smalle gader. Indtryk vil bogstaveligt talt vælte ind over os, inden vi returnerer til sen morgenmad på hotellet.

Så checker vi ud og sætter os til rette i en bus, der tager os til Bodhgaya.

Distancen er på 225 km og tager cirka 5 timer. Vi er fremme ud på eftermiddagen og indkvarteres på hotel.

Bodhgaya er et af de 4 mest betydende pilgrimssteder i buddhismen, for det var her, siddende under et træ, den unge prins – Buddha – opnåede sit stade af oplysning. Mahabodhi templet, der er opført på lige præcis dét sted, er i dag på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Vi ser også den store Buddha statue og besøger det tibetanske marked i byen.

Overnatning i Bodhgaya.

Vi kører ind i delstaten Bihar med kurs mod hovedstaden Patna, hvor fra vi senere på eftermiddagen skal flyve til Kolkata. Køreturen er på 170 km og vil tage 5 timer.

Undervejs standser vi i Rajgir. Som var hovedstad i et rige så tidligt som det 5. Århundrede før Kristus.  I dag er Rajgir et helligt sted på grund af varme kilder, der har helbredende virkning – på hinduer såvel som buddhister og jains.

Vi stopper også i Nalanda, som fra det 5. til det 12. århundrede var hjemsted for datidens måske største universitet. De historiske kilder, der fortæller om stedet, er mange. Derfor har vi i nutiden stor viden om Nalanda.  Ud fra arkitekturen på de ruiner, der er tilbage, kan man desuden afgøre, at universitetet i Nalanda byggede på en holistisk undervisning. Der var simpelthen sammenhæng mellem natur og menneske, mellem liv og lærdom.

Undervisere og studerende i Nalanda kom fra Kina, Korea, Japan, Tibet, Mongoliet, Tyrkiet, Sri Lanka og Sydøstasien. Der har været op mod 10.000 studerende af gangen. For os i den vestlige verden er det værd at bemærke, at samtidigt med Nalanda var der kun 3 universiteter i vores del af verden: Kairo, Bologna og Oxford. Vores verden blev først et center for viden og uddannelse efter at Nalanda var blevet destrueret af invaderende hære i det 12. århundrede!

Fra Patna flyver vi til Kolkata, og indkvarteres på vort hotel.

En dags sightseeing i Calcutta, eller Kolkata, som byen hedder i dag. Byen var hovedstad i den britiske koloni Indien indtil1911, og regnes stadigt for Indiens kulturelle hovedstad. Vi ser bl.a. Mother Teresas grav og det farverige blomstermarked samt Victoria Memorial, der er beskrevet som en arkitektonisk blanding af US Capitol og Taj Mahal, og blev bygget i anledning af dronning Victorias diamantbryllup.

Overnatning på vort hotel.

I dag stifter vi bekendtskab med et mindre kendt stykke Danmarkshistorie, når vi besøger byen Serampore. Her havde Danmark en handelsstation i årene 1756 til 1845, og der er stadig spor efter danskertiden. Vi besøger den protestantiske Sct. Olau kirke, bygget i årene 1800-1821.  For få år siden var den lukket på grund af fare for sammenstyrtning, men efter en storstilet redningsaktion står kirken nu nyrenoveret.

Vi mærker historiens vingesus ved gravene på den gamle kirkegård og fortsætter til Asiens første universitet, Serampore College, grundlagt af danskerne i 1818. Her ser vi et lille museum, der fortæller om blandt andet danskertiden.

For et par år siden fandt en arkitekt fra Kolkata frem til, at en ruindynge langs floden i virkeligheden var resterne af varehuse fra danskertiden. Et af dem er blevet restaureret, og er nu åben som café. Vi skal naturligvis høre den bemærkelsesværdige historie og tage en kaffepause på stedet.

Vores tid som koloniherrer endte i øvrigt, da vi solgte Serampore til briterne i 1845.

Sidst på dagen er vi tilbage i Kolkata til middag på vort hotel.

Sidst på formiddagen går vi ombord på det gode skib Sukapha, som de næste 3 dage sejler os op ad Hoogly floden.

Vi sejler forbi den tidligere hollandske koloni Chinsura, og stiger af skibet ved Imambara. Med sine koran-vers på væggene er Imambara et godt sted at gå tilbage i tid og få indtryk af et stykke islamisk historie i Bengalen. Så går vi ombord igen og fortsætter op mod strømmen.

Middag på skibet.

Efter morgenmaden går vi fra borde igen, og i dag tager vi cykel-rickshaws for at komme til terrakotta-templerne ved Kalna. Vi fortsætter gennem landskabet til centret for Hare Krishna bevægelsen. Dette sted modtager mere end en million syngende og dansende pilgrimme fra hele verden hvert år.

Tilbage på skibet sejler vi ned ad floden, mens mørket sænker sig, og vi ankrer op for natten.

Middag på skibet.

Vi fortsætter med strømmen tilbage mod Kolkata, men gør 2 ophold undervejs. Det første er ved en landsby, der kendt for vævning, især af sarier. Det næste er ved den tidligere franske koloni Chandarnagore, der faktisk var fransk indtil 1950. – altså 3 år efter Indiens selvstændighed. VI ser kirken og Dupleix' hus. Her boede guvernøren for de franske besiddelser i Indien.

Middag og overnatning på skibet.

Efter morgenmaden afmønstrer vi og indkvarteres på hotel i Kolkata.

Resten af dagen er fri til at gå på indkøb, eller opleve storbyen på egen hånd.

Om aftenen samles vi til afskedsmiddag på hotellet.

Transfer til lufthavnen i Kolkata, hvorfra vi flyver indenrigs til Delhi kl 10:00 og fortsætter med direkte fly til København kl 14:30.

Vi er hjemme i Danmark kl 18:50 dansk tid.

Alle planlagte afgange

13 dage Pris Rejseleder Status Information
14. mar 19 til
26. mar 19
20.900 kr Vagn Olsen Udsolgt Forespørg Kvinde i delt dobbeltværelse
17. okt 19 til
29. okt 19
20.900 kr Vagn Olsen Udsolgt Forespørg
Viktors Farmor baggrundsbillede