Logo

Indien: Ganges

Den hellige flod og dansk kolonihistorie

Ganges er den hellige flod, der fosser gennem et hul i universet ned på jorden. Så stærk er strømmen, at hvis ikke guden Shiva lod vandet flyde gennem sit viltre hår, så ville floden ødelægge jorden. Nu bliver floden heldigvis bremset, så hinduer kan bade i Ganges og dermed facilitere moksha – befrielsen fra genfødslernes trædemølle. Asken fra afdøde spredes ud over Ganges, så sjælene kommer nærmere moksha.

Denne rejse går langs Ganges. Fra Varanasi via Patna til Kolkata, eller Calcutta, som storbyen hed indtil for få år siden. Vi rejser med bus og indenrigsfly, og har 3 dages krydstogt på den nedre del af Ganges.

Se dagsprogram
Regioner: Asien
Lande: Indien
13 dage Pris Rejseleder Status Information
4. mar 20 til
17. mar 20
22.400 kr Birger Eng Ledige pladser Bestil rejse

Vi sejler med skibet ABN Sukapha, hvor vi lægger beslag på alle 12 kabiner. Sukapha har sejlet siden 2006, og er konstrueret ud fra en lokal tankegang.   Interiøret er af bambus, alle kahytter har air-condition og en-suite badeværelser. Der er spa og mini-bibliotek om bord. Spisestuen er på hoveddækket og der er solterrasse på taget. Tekstilerne ombord er vævet i den bengalske stamme Bodo, rattanstolene lavet af lokalt vokset træ – og sådan er det hele vejen igennem.

En særlig oplevelse er besøget i Serampore. Fra 1755 til 1845 var denne by en dansk handelsstation under navnet Frederiksnagore. Vi oprettede den, fordi vi drev meget handel i Bengalen, og indkøbte varer, der senere blev fragtet hjem til Danmark fra Tranquebar. Under dansk styre blev Serampore hjemsted for det næstældste universitet på det indiske kontinent.

For nylig er der lagt et stort arbejde i at restaurere bygninger fra den danske periode i Serampore, blandt andet med assistance fra Nationalmuseet.  På en udflugt fra vores skib ser vi Olavskirken, kirkegaarden, universitetet samt pakhusene ved floden, der netop er åbnede som café.

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Om eftermiddagen flyver vi fra København til Delhi. Vi flyver med Finnair via Helsinki.

Vi lander i Delhi om morgenen og fortsætter nogle timer senere med indenrigsfly til Allahabad.
Indkvartering på hotel.

Allahabad ligger lige dér, hvor floderne Ganges og Yamuna mødes. Man kan faktisk kende floderne fra hinanden, for Ganges´ vand er klart, mens Yamunas er grønligt.

Ifølge hindutraditionen er der en tredje flod, Saraswati. Den er mytisk, usynlig, underjordisk. Men den er med til at skabe en treenighed – og når tre floder mødes, så er stedet helligt i hinduismen. Det er et ”Trivani Sangam”, hvor man kan befris for sine synder ved at bade.

Med denne baggrund har byen Allahabad gennemgået navneforandring i 2019. Allahabad er et muslimsk navn, og det hindunationalistiske styre i Indien har døbt byen om til Prayagraj. Det mener man er byens oprindelige navn. Men navneforandringen har i sagens natur medført kontroverser.
Vi har to overnatninger i Prayagraj, og sidst på eftermiddagen tager vi til punktet, hvor de to floder mødes.

Måltider: Morgenmad (fly), middag.

I dag tager vi Prayagraj i besigtigelse.
Det enorme fort stammer fra stormogulernes epoke, og stod færdigt i 1583. Det er det største fort, som mogulen Akbar opførte – og det siger ikke så lidt.

Anand Bhavan fortæller et stykke nyere indisk historie. Det blev bygget I 1930 af Nehru-familien, som er tæt forbundet med kampen for Indiens selvstændighed. Motilal Nehru opførte dette hus i Allahabad. Han var far til den senere premierminister Jawaharlal Nehru.

Et levn fra briterne er katedralen All Saints, som vi også lægger vejen forbi. Endelig sætter vi tid af på museet, der har samlinger om både Gandhi og Nehru, samt Indiens største samling af klippemalerier – nogle går 14.000 år tilbage. Museet er i øvrigt drevet udelukkende med solenergi.
Undervejs i dagens program er indlagt en frokostpause på egen hånd.

Måltider: Morgenmad, middag.

Inden vi forlader Prayagraj ser vi mausoleet Khusro Bagh, der ligger i en stor have. Historien bag mausoleet kan godt minde om Taj Mahal. Det er også et mausoleum, opført af en stormogul til minde om sin afdøde hustru. Tilsvarende er Khusro Bagh opført af stormogulen Jahangir i 1600-tallet. Hans hustru, ældste søn og en datter er stedt til hvile her.

Så sætter vi kurs mod Varanasi. VI har cirka 4 timers kørsel foran os, men er alligevel fremme i Varanasi i god tid til at indkvartere os.
Varanasi er en af de ældste byer i verden, og den er samtidigt en af 7 hellige byer i hinduismen. Alene beliggenheden er bemærkelsesværdig. På den ene side af Ganges ligger byen med sit virvar af folkeliv og trapper ned mod vandet, de såkaldte ghats. På den anden side af floden en flad eng. Ingen huse.
Pilgrimme flokkes i Varanasi. Her kan man vaske sine synder af sig i Ganges´ hellige vand. Eller man kommer hertil som det sidste i tilværelsen. At udånde i Varanasi ved Ganges floden betyder moksha – frigørelse fra genfødslernes evindelige trædemølle. Byen er også et godt sted at kremere sine afdøde kære. Af disse grunde er et besøg i Varanasi en oplevelse, man sikkert aldrig glemmer. Det er farverigt, overvældende, for nogle måske intimiderende. Akkurat som Indien kan være.

Sidst på eftermiddagen kører vi til bredden af Ganges. Varanasi er kendetegnet ved en række såkaldte ghats - trapper - ned mod floden. Den mest farverige ghat er Daswamedha, hvor der er bøn - aarti - hver aften kl 18:30. Når vi har overværet bønnen kører vi tilbage til hotellet til middagen.

Måltider: Morgenmad, middag.

Vi står tidligt op, og mens det bliver lyst, sejler vi på Ganges, og ser hvordan dagen gryr langs byens mange ghats.
Pilgrimme, munke, børn, gamle, okser – alle bader de i floden, rengør kroppen i den tidlige morgen. Vi går fra borde og fortsætter morgenturen gennem de smalle gader. Indtryk vil bogstaveligt talt vælte ind over os, inden vi returnerer til sen morgenmad på hotellet.

Efter en sen morgenmad tager vi på udflugt til Sarnath. På dette sted talte Buddha for første gang om den indsigt, han havde fået efter 49 dages meditation. Sarnath er derfor et vigtigt pilgrims-sted for buddhismen.
Hele egnen omkring Varanasi er kendt for silke, og vi besøger et væveri, der fremstiller farverige sarier, inden vi er tilbage i Varanasi sidst på eftermiddagen. Hvis der er tid, kan en tur på egen hånd til bredden af Ganges anbefales, eventuelt kronet med en kop te på luksushotellet Brijrama.
Middag på hotellet om aftenen.

Måltider: Morgenmad, middag.

Vi checker vi ud og sætter os til rette i en bus, der tager os til Bodhgaya.
Distancen er på 225 km og tager cirka 5 timer. Undervejs tager vi en pause for frokost for egen regning, og vi er fremme først på eftermiddagen og indkvarteres på hotel.

Bodhgaya er et af de 4 mest betydende pilgrimssteder i buddhismen, for det var her, siddende under et træ, den unge prins – Buddha – opnåede sit stade af oplysning. Mahabodhi templet, der er opført på lige præcis dét sted, er i dag på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og vi besøger templet sidst på eftermiddagen.

Måltider: Morgenmad, middag.

På en dagsudflugt fra Bodhgaya kører vi gennem et frodigt landbrugs-område, inden vi standser i Rajgir, som var hovedstad i et rige så tidligt som det 5. Århundrede før Kristus.  I dag er Rajgir mest kendt for en stupa, der ligger højt og med storslået udsigt over egnen.

Vi stopper også i Nalanda, som fra det 5. til det 12. århundrede var hjemsted for datidens måske største universitet. De historiske kilder, der fortæller om stedet, er mange. Derfor har vi i nutiden stor viden om Nalanda.  Ud fra arkitekturen på de ruiner, der er tilbage, kan man desuden afgøre, at universitetet i Nalanda byggede på en holistisk undervisning. Der var simpelthen sammenhæng mellem natur og menneske, mellem liv og lærdom.
Undervisere og studerende i Nalanda kom fra Kina, Korea, Japan, Tibet, Mongoliet, Tyrkiet, Sri Lanka og Sydøstasien. Der har været op mod 10.000 studerende af gangen. For os i den vestlige verden er det værd at bemærke, at samtidigt med Nalanda var der kun 3 universiteter i vores del af verden: Kairo, Bologna og Oxford. Vores verden blev først et center for viden og uddannelse efter at Nalanda var blevet destrueret af invaderende hære i det 12. århundrede!

Vi er tilbage i Bodhgaya sidst på eftermiddagen. Hvis der er tid, ser vi den store Buddha statue og besøger det tibetanske marked i byen.
Overnatning i Bodhgaya.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

Vi kører i delstaten Bihar med kurs mod hovedstaden Patna, hvor fra vi om eftermiddagen flyver til Kolkata. Køreturen er på 100 km og vil tage 3 timer.
I Kolkata indkvarteres vi på vores hotel, der ligger centralt i byen.

Måltider: Morgenmad, middag

En dags sightseeing i Calcutta, eller Kolkata, som byen hedder i dag. Byen var hovedstad i den britiske koloni Indien indtil 1911, og regnes stadigt for Indiens kulturelle hovedstad.

Vi runder byens gamle centrum, Dalhousie Square, som under briterne var det økonomiske og politiske hjerte. I dag er der mere end 50 bevaringsværdige bygninger, og Dalhousie Square er et af de mest velbevarede områder i kolonitids-stil i hele Asien.
Vi ser også Victoria Memorial, der er beskrevet som en arkitektonisk blanding af US Capitol og Taj Mahal, og blev bygget i anledning af dronning Victorias diamantbryllup.
Overnatning på vores hotel.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

Sidst på formiddagen går vi ombord på det gode skib Sukapha, som de næste 3 dage sejler os op ad Hoogly floden.
Vi sejler forbi den tidligere hollandske koloni Chinsura, og stiger af skibet ved Imambara. Med sine koran-vers på væggene er Imambara et godt sted at gå tilbage i tid og få indtryk af et stykke islamisk historie i Bengalen. Så går vi ombord igen og fortsætter op mod strømmen.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

Efter morgenmaden går vi fra borde igen, og i dag tager vi cykel-rickshaws for at komme til terrakotta-templerne ved Kalna. Tilbage på skibet er det tid til frokost.

Om eftermiddagen ankrer vi op ved en kæmpe katedral, der kunne minde om Peterskirken i Rom. Det er det dog ikke. Det er Mayapur, som er centret for Hare Krishna bevægelsen. Dette sted modtager mere end en million syngende og dansende pilgrimme fra hele verden hvert år.
Tilbage på skibet sejler vi ned ad floden, mens mørket sænker sig, og vi ankrer op for natten.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Vi fortsætter med strømmen tilbage mod Kolkata, men gør 3 ophold undervejs. Det første er ved en landsby, der kendt for vævning, især af sarier. Det næste er ved den tidligere franske koloni Chandarnagore, der faktisk var fransk indtil 1950. – altså 3 år efter Indiens selvstændighed. Vi ser kirken og Dupleix' hus. Her boede guvernøren for de franske besiddelser i Indien.

Sidste stop er ud for et mindre kendt stykke Danmarkshistorie: Byen Serampore. Her havde Danmark en handelsstation i årene 1756 til 1845, og der er stadig spor efter danskertiden. Vi besøger den protestantiske Sct. Olau kirke, bygget i årene 1800-1821.  For få år siden var den lukket på grund af fare for sammenstyrtning, men efter en storstilet redningsaktion står kirken nu nyrenoveret.
Vi fortsætter til Asiens første universitet, Serampore College, grundlagt af danskerne i 1818. Her ser vi et lille museum, der fortæller om blandt andet danskertiden.

For et par år siden fandt en arkitekt fra Kolkata frem til, at en ruindynge langs floden i virkeligheden var resterne af varehuse fra danskertiden. Et af dem er blevet restaureret, og er nu åben som café. Hvis der er tid, kan vi runde besøget i Serampore af med en kop kaffe på Denmark Tavern.
Vores tid som koloniherrer endte i øvrigt, da vi solgte Serampore til briterne i 1845.

Måltider: Morgenmad, middag.

Efter morgenmaden afmønstrer vi og formiddagen bruger vi på en lille tur rundt i Kolkata. Vi ser Kolkatas farverige blomstermarked, der ligger ned mod floden, og Mother Teresas gravmæle.
Ud på eftermiddagen kører vi til lufthavnen og flyver til Delhi. Om aftenen samles vi til afskedsmiddag på vores hotel.

Måltider: Morgenmad, middag.

Om formiddagen er der transfer til lufthavnen i Delhi,, hvorfra vi flyver retur til Danmark.

Måltider: Morgenmad, frokost (fly)

Alle planlagte afgange

13 dage Pris Rejseleder Status Information
17. okt 19 til
29. okt 19
20.900 kr Vagn Olsen Udsolgt Forespørg
4. mar 20 til
17. mar 20
22.400 kr Birger Eng Ledige pladser Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede