Hvad søger du?

Indien: På Maharajaernes Paladser

Eventyr i farverige Rajasthan

Guldbroderede dragter, tvistede turbaner og store sølvsmykker. Det er i ørkenstaten Rajasthan, hvor man oplever Indien fra sin mest farverige side. Vi bor tilmed på en perlerække af historiske paladser. Hver med sin historie om tapperhed, kærlighed og romantik.

Før Indiens selvstændighed var Rajasthan et væld af små kongedømmer, der blev regeret af maharajaer. Hver maharaja byggede sit eventyrlige slot for at vise sin rigdom og magt. Mange af disse slotte er i dag nænsomt indrettet som hoteller. De byder ikke på 5-stjernet luksus, men de er fyldt med karakter og nostalgi. Vi bor på de bedste af dem. Nogle steder bor efterkommerne af maharajaen stadigt i en fløj af slottet.

Se dagsprogram
13 dage Pris Rejseleder Status Information
6. feb 23 til
18. feb 23
19.990 kr Bente Elisabeth Endresen Udsolgt Forespørg
6. nov 23 til
18. nov 23
19.990 kr Vagn Olsen Ledige pladser Bestil rejse

Rejsen fører os til en række af Rajasthans mest spændende byer. I den lille karavaneby Al Sisar oplever vi smukt bemalede handelshuse og livet på landet. I den afsidesliggende ørkenby Bikaner besøger vi overdådige paladser, og i Jodhpur knejser den mægtige borg over den gamle bydels blåmalede huse og hektiske basarer. Vi fortsætter via den sjældent besøgte paladsby Jojawar og det smukke stentempel i Ranakpur til Udaipur, hvis paladser ned til Pichola-søen gør den til en stærk kandidat til titlen som Indiens smukkeste by.

Denne rejse med Viktors Farmor er unik fordi:

  • Vi bor på stemningsfyldte paladser og forte indrettet til heritage hoteller.
  • Vi besøger både Rajasthans berømte højdepunkter og ukendte skatte
  • Ophold i små byer giver godt indblik i tilværelsen på landet i nutidens Indien.
  • Vi oplever tilværelsen for datidens konger i overdådige forte og paladser
  • Vi har god tid til at nyde Indiens måske smukkeste by Udaipur

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi flyver fra Danmark, og lander i Delhi næste morgen lokal tid.

Når vi har fået bagagen, kører vi ud af storbyen, med kurs mod Rajasthan. Fra bussens vinduer kan vi følge mennesker og trafik. For førstegangs besøgende i Indien vil øjnene måske trille ud af hovedet, for den indiske hverdag foregår i det offentlige rum, og der vil være et væld af indtryk.

Over middag er vi fremme ved et fort, der ligger som en åbenbaring på en lille bjergside. Fortet er hotel, og vi checker ind og har resten af eftermiddagen på egen hånd. Man kan sagtens få et par timer til at gå med at gå rundt på hotellet, der har swimming-pool. Eller gå en tur i landsbyen, der ligger rundt om fortet. Middag på hotellet om aftenen

Måltider: Morgenmad (fly), middag.

Efter en god morgenmad sætter vi kursen mod Shekhawati. I gamle dage gik karavane-ruterne fra Kina til Indiens kyst gennem dette område. Ikke sært, at der udviklede sig et godt købmandsskab hos befolkningen. Der blev tjent mange penge, og rigdommene blev omsat i smukke købmandshuse, haveli, der var mangfoldigt dekorerede. Verdens største koncentration af fresker findes her, og området kaldes også ”Rajastans Open Air Galleri”.
Så gik karavanehandelen i stå. Købmandsslægterne flyttede væk. Tilbage står mange haveli, nogle forfaldne, andre velholdte. Man fornemmer tydeligt tidligere tiders storhed.

Vi skal tilbagelægge 165 km, så er vi i den lille by Al Sisar og indkvarterer os på Al Sisar Mahal, et heritage hotel, indrettet i et palads.

Det mest forbløffende ved byen er egentligt ankomsten dertil. Den ligger næsten i ren ørken, og er så undselig at man har svært ved at tro, der kan være et sted at sove. Men Al Sisar er en gemt perle, fuld af smukke købmandshuse og cenotaffer.

Hotellet blev bygget i 1800-tallet som palads for den lokale thakur - bykonge. Det er renoveret tilbage til den oprindelige stil og har en uimodståelig indretning. Vi spiser middag i den grandiose dining-hall.

Måltider: Morgenmad, middag.

Dagen er sat af til oplevelse i en lille indisk by. Om for middagen går vi en tur i Al Sisar, nyder måske en kop te ved te-boden, eller besøger landsbyens skole, hvis der er undervisning. Vagten lukker os ind i en af de smukke købmandsgårde, der står tomme, med flotte fresker i farver, der holder sig. Købmandsfamilierne er for længst flyttet væk, og deres boliger står tilbage som mesterværker fra en svunden tid.

Vi besøger også en familie i deres nye hus, inden vi vender tilbage til hotellet for frokost.

Eftermiddagen er fri til på egen hånd at gå på opdagelse i Al Sisar. Blandt andet er der et lille, beskedent museum i byen.

Hvis vejret tillader det, serveres middagen på hotellets tag-restaurant, hvor der er dækket smagfuldt op under ørkenens stjernehimmel. Meget passende kaldes restauranten for "Palace in the clouds", ikke fordi den ligger særlig højt, men fordi  væggene i serveringsrummet er udsmykket med skyformationer. Det tog 25 mand 2½ måned, 8 timer om dagen, at udføre dette malearbejde.

Måltider: Morgenmad, middag.

Efter morgenmaden forlader vi Al Sisar og kører længere ind i Rajastan. 

Undervejs standser vi for frokost ved en ”dharba” – et landevejs-spisested for bilister og chauffører. Her laves maden efter bestilling – det går hurtigt, og maden er god. Denne frokost er inkluderet i rejsen, og er altid et populært indslag i rejsen

Vi fortsætter til Bikaner, som var hovedstad i et af de større kongedømmer i Indien. Faktisk var det på størrelse med England. Midt i 1800-tallet var kongedømmet i en elendig forfatning, men så fik det pludselig fremgang på grund af sin beliggenhed i ørkenen. Briterne kom nemlig i krig med kongen af Afghanistan, og maharajaen af Bikaner kunne levere det perfekte transportmiddel: Kameler.

I dag besøger vi en kamelfarm udenfor Bikaner, inden vi kører til vort hotel.

Igen skal vi på fyrsteligt. Denne gang på paladset, som en af de sidst regerende maharajaer af Bikaner lod bygge. 

Middag på slottet.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Vi besøger Junagarh Fort, som var maharajaen af Bikaners første slot. Første spadestik blev taget den 30. januar 1589 – som man kan forstå havde datidens maharaja styr på sin historieskrivning. Junagarh fort er i dag museum, som giver et godt indtryk af tilværelsen for kongelige familier i Rajasthan i en ikke så fjern fortid.

Derpå kører vi cirka 150 km, og holder en frokostpause undervejs. I dag finder vi en bod, der har friskbagte pakoras, som er dejboller med grøntsagsfyld, og igen er den inkluderet.

Ud på eftermiddagen når vi Khimsar, og endnu et af Rajasthans imponerende slotte. Igen er vi ude i et ingenmandsland, ser det ud til. Næsten ørken og kun spredte træer. Men så dukker dette kæmpe slot pludseligt op, og når vi ruller ind foran det, er det nærmest uvirkeligt. Så stort er Khimsar Fort.

Khimsar Fort blev påbegyndt i 1532. Det var en søn af maharajaen af Jodhpur, der byggede sit eget slot herude på landet. Tyve generationer senere er fortet blevet hotel. Men det er samme familie – i direkte linje.

Vi har en nat på Khimsar Fort.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

Efter morgenmaden forlader vi Khimsar og kører ind til Jodhpur. Det tager cirka halvanden time.

Jodhpur kaldes ”Den Blå By”, fordi mange huse er malet i en koboltblå farve. Der er flere forskellige forklaringer på denne tradition, og der er et flot vue ud over den blå by fra toppen af den klippe, Jodhpur slynger sig om. Her ligger også det imponerende Mehrangarh Fort, som vi skal se om formiddagen. Fortet er bygget oven på den næsten lodrette klippevæg, og når man ser resterne af det store bastion-anlæg, forstår man, at maharajaen af Jodhpur, den såkaldte Marwar-stat, var umulig at besejre.

Jodhpur er den næststørste by i Rajastan. Den blev grundlagt helt tilbage i 1459 af Rao Jodha. Jodhpur betyder direkte oversat ”Jodhas by”.

Når vi er færdige med rundvisningen på Mehrangarh fort, går vi ned til det travle kvarter omkring Clock Tower. Vi trænger måske til en forfriskning nu, og heldigvis ligger Indiens bedste lassi-bar ved tårnet. Lassi er en klassisk indisk milkshake, den nydes kold, med ananas, kokos, mango eller blot naturel. Så er vi friske til at gå på opdagelse i mylderet omkring os. Der er krydderi-handlere, te, antikviteter, silke og meget mere i bazaren i Jodhpur.

Når øjne og ører er mætte kører vi til vores hotel.

Måltider: Morgenmad, middag.

På vej ud af Jodhpur standser vi ved en fabrik, som har specialiseret sig i at lave væg- og sengetæpper. Man køber simpelthen gamle tæpper rundt omkring i landsbyerne, og så laver man nye design ud af dem. Der er mulighed for at købe tekstiler her, hvis man har lyst, men der er absolut ingen forventning om det. Husk at handle om prisen og tjek kvaliteten. Da tekstilerne er lavet af genbrugsmaterialer, kan kvaliteten og materialevalget varierer.

Ud på eftermiddagen er vi fremme i Jojawar, hvor vi indkvarteres på endnu et af Rajasthans mange slotte.  Rawla Jojawar er bygget i det 18. århundrede som fort for den lokale konge, der havde fået udstrakt selvstyre over byen af sin foresatte, maharajaen af Jodhpur. Det er nænsomt restaureret med stor sans for det oprindelige. Der er swimming pool. Vi har 2 nætter i Jojawar.

Middag i slottets restaurant.

Måltider: Morgenmad, middag.

Om formiddagen slentrer vi en tur gennem byen Jojawar, som er en typisk, indisk landsby.
Om eftermiddagen tager vi det lokale tog fra Khambli Ghat stationen til Phulad. Vi kører 22 km i bussen for at komme dertil, og selve togturen varer 1 time og 20 minutter. Ruten går gennem Aravalli bjergene, og vi passerer både tunneller og broer - samt ikke mindst møder vi lokale passagerer, der måske vil stille nysgerrige spørgsmål om, hvorfor vi dog er med dette tog!
Fra stationen i Phulad kører vi tilbage til hotellet i Jojawar.

Middag på hotellet.

Måltider: Morgenmad, middag.

Efter morgenmad sætter vi kurs mod Udaipur.

Undervejs standser vi ved templet i Ranakpur. Det er opført i det 15. århundrede, og består af 29 haller, båret af 1444 søjler. Hver søjle med udførlige mønstre, mejslet ud i sandstens-blokken. Ranakpur templet tilhører den religiøse retning, der hedder jainismen.

Jainismen er – ligesom buddhismen – et oprør mod hinduismens stivnede lære. Den er opstået omkring 500 år f. Kr., og i dag er der 3 millioner indere, der bekender sig til jainismen. Kernen er en streng levevis, hvor man ved at overholde en lang række regler – for eksempel ikke at gøre noget levende fortræd, heller ikke myrer – kan nå den evige lykke.

Hvis folkekøkkenet ved Ranakpur har åbent, tager vi frokosten her. Det koster kun et par kroner. Prisen skyldes, at alle pilgrimme skal have råd til at spise. Men den er fremragende. Er folkekøkkenet lukket, tager vi frokosten et andet sted ved templet.

Om eftermiddagen er vi fremme i Udaipur. Byen ligger ved fem søer. De er kunstigt anlagt, gravet ud med håndkraft, og er med til at gøre nutidens Udaipur til en af de mest romantiske byer, man kan finde i Indien.

Udaipur blev hovedstad for Mewar-dynastiet i 1568. Mewar er et af de ældste kongedømmer i Indien, og et af de få, der aldrig blev besejret af stormogulernes islamiske hære. Udaipur kaldes ”Den Hvide By” på grund af de mange hvide facader, og tronende over det hele er City Palace, Mewar-slægtens palads.

Middag på en stemningsfuld restaurant med bredden af Pichola-søen.

Måltider: Morgenmad, middag.

På en rundtur til fods i den indre by besøger vi City Palace.

Så er det tid til frokost, som kunne være en thali. Thali er en bakke med et udvalg af lokale retter. På dansk ville vi kalde det en platte. Den indiske udgave af en ”platte” er velsmagende og billig. Man kan gøre som de lokale: Spise med fingrene. Man kan også bede om en ske og sætte det hele til livs på en mere europæisk facon.

Man kan også vælge at spise frokosten på en af de mange restauranter med udsigt over Pichola-søen.

For at få det rette indtryk af byen, sejler ud på Pichola-søen. Vi passerer det berømte Lake Palace, et luksushotel bygget midt ude i søen. Mange vil måske genkende det som kulisse i James Bond-filmen ”Octopussy”. Filmen er fra 1982, men Udaipur fortæller stadigt med stolthed sine besøgende om dengang, Roger Moore og Maud Adams kastede stjernestøv over deres by! Sejlturen på Pichola varer en time.

Resten af dagen er fri til at opleve Udaipur på egen hånd. De der har lyst til mere tid på egen hånd, kan vælge at droppe besøget i City Palace og bare nyde byen på egen hånd indtil sejlturen om eftermiddagen. 

Om aftenen mødes vi til middagen.

Måltider: Morgenmad, middag.

Den første del af dagen er der tid på egen hånd i Udaipur. Ved middagstid kører vi til lufthavnen og flyver til Delhi. Vi indkvarteres på hotel tæt ved lufthavnen, og der er afskedsmiddag om aftenen.

Måltider: Morgenmad, middag.

OBS. På rejsen den 6. november 2023 kører vi i lufthavnen ved midnatstid denne dag og tager natflyet tilbage til Europa. Vi har hotellet helt til afrejse, så der er mulighed for at hvile lidt ud, inden rejsen begynder. 

Vi kører til lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder. Afrejsetidspunktet svinger fra tur til tur, og det kan ske, at vi skal rejse så tidligt om morgenen, at det ikke er muligt at spise morgenmad på hotellet inden afrejse.

Måltider:  Morgenmad hvis muligt og mad på flyet.

Alle planlagte afgange

13 dage Pris Rejseleder Status Information
6. feb 23 til
18. feb 23
19.990 kr Bente Elisabeth Endresen Udsolgt Forespørg
6. nov 23 til
18. nov 23
19.990 kr Vagn Olsen Ledige pladser Bestil rejse