Hvad søger du?

Nagaland og Assam

Hos bjergstammer i det nordøstlige Indien

Helt oppe i det nordøstlige Indien bor der et tibetansk-burmesisk folk, nagaerne. De har i århundreder levet isoleret, og de har siden 1950-erne kæmpet for et uafhængigt Nagaland.

Der er ca. 1 million nagaer i Indien, og på den anden side grænsen i Burma lever der ca. 100.000 nagaer. De bygger deres landsbyer i bjergene, de holder kvæg, fisker, og de jager tigre, leoparder og vilde bjørne på traditionel vis med bue og pil. De seneste årtier er skydevåben dog blevet mere almindelige. Tidligere var de hovedjægere, men denne skik er nu ophørt.

I dag er nagaerne gæstfrie værter, der tager venligt imod de få besøgende, der finder vej til deres afsides hjørne af verden.

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Nagaland og Assam
Regioner: Asien
Lande: Indien
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

De mange tusinde små nagalandsbyer knejsende på ufremkommelige bakketoppe har mange sociale og kulturelle fællestræk. Alligevel er de ofte vidt forskellige. Nagaerne har stærke traditioner for kunsthåndværk, dans og musik. Deres hjemmevævede tekstiler og smykkekunst er kendt verden over. De traditionelle sange priser forfædrene og deres tapre bedrifter, men der er også poetiske kærlighedssange, gospel og moderne pop. Hver af de 16 stammer og understammer er forskellige fra hinanden i klædedragt, skikke, sprog og traditioner. Deres ceremonier er meget imponerende at opleve. Her klæder de sig med hovedbeklædninger af bambus smykket med dyretænder og fuglefjer, og de bæger brogede spyd og skjolde dekoreret med farvede gedehår.

Briterne kom i kontakt med Nagaland i 1832, og der blev etableret en effektiv administration i 1881. Missionærer fik omvendt en stor del af befolkningen til kristendommen fra deres animistiske stammereligion. Men Nagaland er stadig ukendt for de fleste rejsende.

Nu er det dog blevet muligt at besøge flere af disse spændende landsbyer og få et indblik i nagaernes helt specielle levevis, deres dragter og deres skikke. 70% af nagaerne arbejder med jorden. I deres landsbyer er der elementer fra en længst forsvunden tid blandet med moderne bekvemmeligheder. Eksempelvis investerer man flere steder i kunstvanding og maskiner, således at man får mest muligt ud af de terrasselagte marker.

Det er NU, vi skal opleve Nagaland!

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Rejsen fører os til en af de fjerneste afkroge af verdenen
  • Vi oplever nagaernes unikke kultur på nært hold
  • Turen tager os også til en række andre etniske grupper
  • Vi besøger den tidligere danske handelsstation Serampore
  • Vi kigger efter tigere, næsehorn og andre dyr i Kazaringa National Park
  • Vi mærker suset i Calcuttas hektiske gader

Max 17 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Måltider: Der serveres mad på flyet

Ankomst til Calcutta. Efter indkvartering ser vi lidt nærmere på byen.

Måltider: Morgenmad

Vi tager på heldagsudflugt med båd til den gamle danske handelsstation Serampore (Frederiksnagore). Handelsstationen blev oprettet i 1755 af det danske Asiatisk Kompagni efter aftale med mogulstyret i Indien. I sidste del af 1700-tallet blomstrede handelen, og byen voksede og blev meget betydningsfuld.

Den stigende britiske dominans i Indien gjorde det dog svært at konkurrere, og i 1845 blev Serampore solgt til Storbritannien sammen med kolonien Tranquebar.

Blandt de mange nye etagebyggerier i Serampore ligger stadig enkelte bygninger bevaret fra den danske kolonitid, bl.a. guvernementshuset, Serampore College og Skt. Olavskirken. Siden 2012 har Nationalmuseet i samarbejde med indiske myndigheder restaureret en del af disse for at sikre den fælles dansk-indiske kulturarv. Foruden de interessante bygningsværker ser vi også den danske kirkegård.

Måltider: Morgenmad

Efter morgenmaden kører vi til lufthavnen for at flyve til Nagaland.

Vi ankommer til Dimapur lufthavn og kører herfra omkring 3 timer til Nagalands hovedstad Kohima.

Efter indkvartering går vi en orienteringstur i byen.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Denne dag udforsker vi landsbyen Khonoma. Khonoma er blevet erklæret som den første "grønne landsby" i Indien på grund af landsbyens initiativer for at stoppe jagt, skovhugst og skovbrand. Landsbyen har taget et mærkbart skridt ved at erklære 27 kvadratkilometer af området som "Khonoma Nature Conservation og Tragopan Sanctuary" (KNCTS). I Khonoma finder vi en særegen kultur, historie og natur i fin harmoni.

På vores vandring gennem landsbyen ser vi ceremonielle porte, forter, historiske steder, huse for bestemte aldersgrupper, og vi møder lokale håndværkere som vævere og kurveflettere. Khonoma landsbyen er beboet af folk fra Angami-stammen. Vi ser terrassemarkerne og får forklaret, hvordan terrassedyrkningen foregår. Der bliver dyrket 20 typer ris her i forskellige højder sammen med elletræer, hvilket skaber en fin økologisk balance.

Om eftermiddagen kører vi til Kisama Heritage Village, hvor vi ser den traditionelle arkitektur med morungs, der er sovesale for de unge mennesker i landsbyen.

Tilbage i Kohima tager vi en tur på markedet, hvor vi kan få et indtryk af de lokale produkter.

Overnatning i Kohima.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi bruger formiddagen i Kohima, hvor vi på museet får et indtryk af stammernes levevis og deres forskellige brugsgenstande. Efter frokost kører vi ca. 1½ time til landsbyen Touphema, hvor det lokale samfund går meget ind for øko-turisme. Vi slentrer en tur gennem landsbyen og snakker med de lokale folk.

Vi har god tid til at suge indtrykkene til os, for denne nat overnatter vi i Touphema i træhytter bygget i den traditionelle Angami-stil.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi til Mokokchung, der er hovedkvarteret for Ao Nagas og den mest betydningsfulde by i det nordlige Nagaland.

Køreturen dertil tager ca. 6 timer. Vi kører gennem et meget smukt naturområde, hvor landsbyerne ligger på bakketoppene. I flere landsbyer ses flotte monolitter kaldet longzu, rejst af de mere velhavende af landsbyboernes forfædre som et symbol på deres status. Ao Nagas er kendt for deres farvestrålende dragter, sange og danse. Det er dem, der har de flotteste motiver i deres vævede sjaler, og dette betyder noget for personens status i samfundet.

Undervejs på dagens køretur besøger vi en Rengma Naga landsby, Tseminyu. Også her kan vi opleve fantastiske lokale vævere. Vi overnatter i Mokokchung (1313 m.o.h.).

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi udforsker Ao-stammens landsbyer Mopungchuket, Monsenyemti, Ungma og Longkhum omkring Mokokchung. Vi besøger Mopungchuket kulturmuseum, der viser Ao-stammens traditioner.

Ungma er den største Ao-landsby. Her kan vi se gamle landsbyboere arbejde med forskelligt kunsthåndværk i det fælles håndværkscenter. Landsbyen Longkhum er en meget traditionel landsby. Man føler, at tiden har stået stille her. Nogle få af de gamle landsbyboere har tatoveringer. Fra landsbyen Longkhum kan vi nyde udsigten til den fjerne Doyang dæmning.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører ind i Assam provinsen med kurs mod Sivasgar; en tur på ca. 5 timer.

Sivasagar er den middelalderlige hovedstad i Assam bygget af Tai Ahom-dynastiet. Vi besøger det gamle Shiva Doul, der er et af de største historiske templer i Assam. Hovedtemplet, en meget imponerende og kompakt bygning fra 8. og 9. årh., er omgivet af 4 andre templer. Et stort antal rhesusaber holder til på området. Vi besøger også Kareng Ghar, et palads for kongen af Ahom dynastiet, der herskede i 600 år, indtil briternes ankomst. Paladset er en ret speciel arkitektonisk bygning på 7 etager.

Overnatning på hotel i Sivasagar.

Måltider:Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi fortsætter rejsen i det fjerntliggende nordlige hjørne af Nagaland. Mon-distriktet er hjemsted for Konyak-stammen. Konyak tatoverer deres ansigter, og de går ofte klædt i den traditionelle dragt og med fjerprydelser på hovedet. Konyak er kendt for at være dygtige kunstnere og håndværkere. Så dette er stedet, hvor man kan finde fornemme træskærerarbejder og metalhåndværk med fint forarbejdede knive samt halskæder.
Landet Konyak Nagas (Mon) betragtes også som "Delstaten Anhg".

Senere på eftermiddagen kan vi udforske de nærliggende Konyak-landsbyer som Hongphoi og Old Mon. Hvis tiden tillader det, kan vi aflægge besøg på det lokale marked.

Vi har to overnatninger i ret enkelt gæstehus i Mon.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag besøger vi en Longwa landsby, som ligger på grænsen til Burma, idet den internationale grænse løber gennem Anhgs hus. Landsbyhøvdingen Angh spiser i Nagaland og sover i Burma!

Når vi kommer ind i landsbyen, besøger vi Anghs hus, hvor man kan se de massive træskærerarbejder og også størrelsen af huset, som i sig selv er et storslået syn. Vi møder de lokale folk, som af natur er ret reserverede. De har tatoveringer, der markerer status i deres stammesamfund. Vi kører tilbage til Mon by ved solnedgang.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører til Jorhat i Assam. Kørslen tager omkring 6 timer. Vi kommer gennem bjerglandskaber og langs teplantager på sletterne. Undervejs holder vi passende stop. Vi spiser frokost i en af de små landsbyer, og der bliver også en del fotostop på ruten.

Vel fremme er der mulighed for at besøge en tehave og det lokale marked.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører ca. 20 km til Nimati Ghat, hvor vi stiger om bord på en færge, der skal sejle os over Brahmaputra-floden til Majuli, den største flodø i verden. Sejlturen tager omkring halvanden time. Majuli Island er kendt for arven fra assami kulturen og dens oprindelige stammer. Der er gamle klostre fra det 16. til det 18. århundrede.

Vi besøger Samuguri Sattra (kloster), hvor munkene laver traditionelle masker til dansedramaer. Man kan også besøge pottemagerlandsbyen Salmara, hvor der fremstilles traditionelle Tekeli-gryder af ler fra floden.

Vi har en afslappende eftermiddag med besøg i de nærliggende landsbyer for Mishing-stammen, de indfødte øboere. Til aftensmad skal vi smage det ægte etniske Mishing-køkken.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi sejler med morgenfærgen tilbage til Nimati Ghat. Herefter kører vi til Kaziranga National Park. Vi tjekker ind på vores hotel for de næste to nætter, og vi nyder frokosten i hotellets restaurant, før vi besøger en orkidépark og et Biodiversitet Conservation Centre.

Om aftenen overværer vi et kulturelt program inde i parken, hvor vi stifter bekendtskab med de traditionelle danse.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Kaziaranga National Park er på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Den er beliggende på Brahmaputras sydlige bred, og den er berømt for sin store bestand af næsehorn, der tæller mere end 1000 af de sjældne dyr. Også elefanter og et stort antal tigre findes i nationalparken. Andre attraktioner er den vilde bøffel, bjørn og forskellige antilopearter og abearter. Samt et stort antal fuglearter.

Tidligt om morgenen kører vi på safari i jeeps, hvorefter vi vender tilbage til hotellet for at få morgenmad. Senere kører vi endnu en safaritur i håb om at se nogle af de næsehorn, parken er kendt for.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden går turen videre til Guwahati, en tur på ca. 4 timer. Undervejs besøger vi nogle lokale Assam landsbyer, og vi nyder picnic frokost et smukt sted. Hvis tiden tillader det, kan vi køre en lille omvej for at besøge Kalakshetra, en kulturel institution i Panjabari-området i Guwahati. Den omfatter et kulturmuseum, et bibliotek og forskellige værkstedet.

Vi overnatter på hotel i Guwahati.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Morgenbesøg i Kamakhya Templet, et hinduistisk tempel dedikeret til modergudinden Kamakhya. Det er en af de ældste af de 51 Shakti Pithas. Det er en vigtig pilgrimsrejse destination for hinduerne.

Herefter kører vi til Guwahati lufthavn for at tage flyet tilbage til Calcutta.

Måltider: Morgenmad

Vi kører til lufthavnen i Calcutta, hvor hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os