Logo

Over Himalaya til Ladakh

Ekspeditionstur til Lille Tibet

Ladakh er et af de steder, Viktors Farmor har haft rejser til i længst tid. Siden bureauets start har vi hver sommer haft ekspeditioner til dette fantastiske måneland, hvor blandingen af Himalayas bjerge og den ældgamle buddhistiske kultur gør oplevelsen total. Vi har valgt at slå en tyk streg under ordet ”ekspedition”, idet vi kører hele vejen fra Amritsar i delstaten Punjab til Ladakh i delstaten Jammu & Kashmir i det nordligste Indien. En stor del af rejsen går gennem den smukke delstat Himachal Pradesh.

Regioner: Asien
Lande: Indien
17 dage Pris Rejseleder Status Information
30. jun 18 til
16. jul 18
Afventer pris Mette Riis Christensen Bestil rejse

Alt i alt en rejse hvor du oplever buddhismen, sikhismen og hinduismen samt en fantastisk natur på kun 17 dage.

Et af rejsens absolutte højdepunkter er selve køreturen over Himalaya. Vi oplever en meget alsidig natur, kommer forbi alt lige fra teplantager til sneklædte bjergpas i over 5.000 meters højde.

Læs praktiske oplysninger om rejsen her

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Fly via Doha. Vi lander i Amritsar i delstaten Punjab og undgår på den måde den lange tur fra Delhi til Amritsar. 

Vi starter roligt ud i Punjab og kører ud på landet til en sikh-landsby, hvor vi skal besøge en sikh familie, der vil give os smagsoplevelser fra det punjabiske køkken. Sikherne er rolige og gæstfrie folk. Vi har tid til at se os omkring og observere landbruget, risdyrkning og de lokale omkring os, som sikkert er lige så nysgerrige på os som vi er på dem.

Tilbage på hotellet er der tid til et hvil, inden vi spiser aftensmad.

Senere om aftenen tager vi til Det Gyldne Tempel, som er det helligste af sikhismens helligdomme. Harmandir komplekset og Sarovaren fortryller altid den besøgende, og i aften skal vi overvære ceremonien, hvor de hellige skrifter bliver lagt i seng.

Vi besøger endnu engang Det Gyldne Tempel, og vi kommer rundt i de forskellige fløje af det enorme kompleks, der bl.a. rummer store køkkener, hvor maden til de ca. 30000, der bespises hver dag, bliver tilberedt med hjælp fra frivillige. Vi tager os god tid til at nyde den rolige og harmoniske atmosfære, der hersker i hele tempelområdet.

Vi går også en tur i Amritsars livlige bazar, og vi ser Jallianwala Bagh parken, hvor en fredelig demonstration i 1919 førte til den indisk/britiske hærs massakre på demonstranterne.

Sidst på dagen skal vi overvære grænselukningen ved Pakistans grænse, hvor tusinder af mennesker hver aften stimler sammen for at lovprise deres land og soldater. En meget underholdende og folkelig oplevelse, der egentlig er til for at hylde fredsaftalen mellem de to nationer.

Efter morgenmaden køres til Dharamsala, Dalai Lamas hjemby. Denne by har klostre, som repræsenterer de tre vigtigste sekter indenfor buddhisme. Dette er det rette sted at blive introduceret til buddhismen, som vi får alsidige indtryk af senere på turen.

Vi besøger klostrene i Mc Leod Ganj. Dharamsala er delt i to adskilte dele: ”Lower Dharamsala”, det civile og businessprægede område med retsbygninger og Kotwali basaren, og ”Upper Dharamsala” bestående af steder som Mcleod Ganj og Forsyth Ganj.
Vi besøger også det flotte Tibetanske Museum i byen, inden der er tid på egen hånd i Dharamsalas bazar i den friske bjergluft.

Herpå kører vi sydvest på til Mandi, som på grund af sin skønhed er et populært udflugtsmål for inderne.

Mandi er kendt som tempelbyen, og ikke uden grund. I området er der mere end 250 templer i alle størrelser. Nogle af templerne ligger ved bredden af floden Beas i utroligt maleriske omgivelser med sneklædte bjerge.

Byens vigtigste og ældste templer er udpeget til arkæologiske områder, og der er også et fantastisk flot, kridhvidt tempel for den første Sikhguru, Guru Gobind Singh, der opholdt sig i Mandi i et halvt år.

Vi overnatter i byen.

Det meste af dagen i dag bruges til at køre til Manali. Undervejs i dette fantastiske landskab ses bl.a. teplantager, og vi vil et par gange stige ud af bussen og gå langs vejen for på den måde at nyde den fredsfyldte atmosfære, der hersker i bjergene. Manali fik navnet fra Manavalaya, som betyder Manus bolig. Ifølge myten var Manu, den guddommelige lovgiver, den eneste overlevende fra Mahajal Pralay – syndfloden – og det siges, at han er faderen til menneskeracen. Han valgte sandelig betagende omgivelser, for Manali er stadig fuld af charme og skønhed. Efter ankomst til Manali besøger vi det lokale hinduistiske Hadimba tempel.

Ad Lahaul-ruten skal vi over Rohtang passet (3.980 meters højde), gennem landsbyerne Koksar, Sissu, Gondla og Tandi og krydse floden Chandrabagha. Der er god tid til at nyde dette tryllebindende landskab. Undervejs er det let at falde i snak med andre eventyrere, som har valgt denne noget ufremkomelige vej til Ladakh, nogen på motorcykel. Også flere indiske turister kommer herop i bjergene, men ikke alle tager hele vejen til Ladakh ligesom vi gør. Men man kan tydeligt se, at inderne fra lavlandet er på udebane i den kølige bjergluft. Med elefanthuer og store frakker på spærrer de øjnene op ved synet af de flotte bjergsider og tinder!

Vel fremme i Keylong er der tid til at gå rundt i den lille landsby på egen hånd. Der er en lille handelsgade, og stedet er meget overskueligt.

Beliggende i 3.350 meters højde, er Keylong hovedkvarter for Lahaul og Spiti distriktet i Himachal Pradesh, og ligger på den indisk-tibetanske grænse. Regionen er mærkværdig, spændende, primitiv, bjergrig og dejlig. Rudyard Kipling sagde om denne region: ” Surely the God lives here, this is no place for men”.

Vi deler os i dag op i to grupper:

Den ene gruppe tager på en vandretur ned i dalen og op på den anden side af bjerget til Keylong klostret. Turen op til klostret varer ca. 3 timer. Man kan gå tilbage igen (ca. halvanden time) eller blive hentet af chaufførerne og køre ca. 30 min tilbage.

Den anden gruppe tager på heldagsudflugt til Udaipur. Her skal vi bl.a. se Markula Devi templet, der er berømt for sine fine træudskæringer. Vi kommer også til det særprægede Trilokinot tempel, hvor et gammelt skrift på en sten vidner om, at templet både er hinduistisk og buddhistisk.

Om eftermiddagen kan man besøge det lokale Tribal Museum. Et lille fint museum om lokalområdet. Ganske gratis. Ligesom i Dharamsala har den statslige Buticco et udsalg med kvalitetsvarer i uld til meget rimelige, men faste priser.

Vi fortsætter køreturen mod Sarchu. Flere storslåede udsigter venter os i dag.

Ved ankomst til Sarchu checker vi ind i en stationær camp. En god teltcamp i disse primitive omgivelser. Beliggenheden er helt unik.

Sarchu ligger ligeledes i Himachal Pradesh, og herfra skal vi op på Lachalang La passet i 5.060 meters højde.

I nat overnatter vi i over 4.000 meters højde langt oppe i Himalayas bjerge.

Vi kører til Leh, og denne tur er helt fantastisk, men også en smule drøj. Vi skal over flere pas på mere end 5.000 meters højde. En lang dag ender på det dejlige hotel i Leh, hvor vi har tre overnatninger. Leh er en hyggelig by uden højhuse og med et pulserende liv. Herfra udgår mange ekspeditioner til Jammu & Kashmirs fjerne afkroge.

Vi har den næste 5 dage god tid til bl.a. at lære Leh at kende.

Vi skal i dag besøge Stok paladset, hvor Ladakhs kongefamilie stadig holder til. Ladakh var oprindelig et kongerige, men er nu en del af staten Jammu and Kashmir. Slottet ligger smukt og er lille og overskueligt. Kongefamilien bebor stadig en fløj af slottet mens resten er åbent for nysgerrige gæster.

Vi skal senere på dagen se den smukke Shanti Stupa, en kæmpemæssig og meget særpræget pagode, som en japansk buddhist har ladet bygge som et tegn på fred i verden. Vi besøger herefter Shankar klostret, der råder over en formidabel samling af miniature statuer af guld og mange smukke malerier. De der har lyst kan slentre tilbage til hotellet i Leh. En gåtur på en god halv time.

Vi besøger Hemis klostret (ca. 50 km fra Leh), som er det mest velhavende kloster i Ladakh og også et af de mest kendte. Dette skyldes den store årlige festival, der afholdes i juni til ære for Padmasambhava, hvis mission var, og stadig er, at fremme spiritualiteten blandt mennesker.

Om eftermiddagen får vi en forelæsning om Lamaistisk Buddhisme.

Kørsel til Skurbachan (ca. 5 timer), hvor vi har to teltovernatninger. Undervejs standser vi ved petroglyfferne i Domkher. Nogle af disse indgraveringer er op til 4000 år gamle. Stilen er centralasiatisk. Den samme måde at afbilde dyr kendes fra stepperne i Mongoliet, Kina og Tibet, så der har tydeligvis været forbindelser mellem civilisationerne allerede dengang. Vi fortsætter den flotte køretur til vores camp i Skurbachan langt fra alfarvej.

Skurbachan er meget spændende at færdes i. Nogle af indbyggere går fortsat klædt i traditionelle dragter. Kvinderne har påsyet fine tyrkiskstene i deres hovedbeklædninger, og går ofte med store tunge sølvsmykker. Nogle af mændene går også ofte med smykker og ørenringe samt særprægede hovedbeklædninger. Udenfor husene sidder mænd og væver.

Vi besøger en familie i landsbyen og måske også skolen.

Teltlejren: Teltene er rummelige og med madrasser. Desuden opsættes et toilettelt og et telt med mulighed for bad samt et fællestelt for spisning og et køkkentelt . Alt slået op på en mark, som vi lejer af en af landsbyens enker. Køkkenet er bemandet af to dygtige nepalesiske kokke.

Vi kører til landsbyen Dhoksa, hvor vi vil besøge en familie. Vi kan bl.a. smage den traditionelle smørte.

Herefter tager vi tilbage til Skurbachan, og eftermiddagen er sat af til oplevelse i Skurbachan. Der er i det hele taget en god interaktion med de lokale i landsbyen, hvor ikke mange turister kommer.

Vi er omgivet af frugtbærende abrikostræer, og bjergboerne er meget gæstfri – og nysgerrige.

Vi kører tilbage til Leh. På vejen besøges klostret i Alchi, der er et af Ladakhs ældste (11. årh.). Det ligger i bunden af dalen i modsætning til andre klostre, der alle er højtbeliggende. Der er fine fresko-malerier samt træskærerarbejder i klostret som ikke længere er aktivt.

Tilbage i Leh bliver der forhåbentlig tid til at gøre de sidste indkøb inden vi tager afsked med bjergene.

Vi kører til lufthavnen og flyver til Delhi. Der er tid til at se lidt på Delhis travle centrum omkring Connaught Place inden vi spiser afskedsmiddag i Indiens hovedstad.

Alle planlagte afgange

17 dage Pris Rejseleder Status Information
30. jun 18 til
16. jul 18
Afventer pris Mette Riis Christensen Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede