Logo

Stammefolk i Odisha

Landsbyer, kunsthåndværk og stammer i det østlige Indien

I bjergene i det østlige Indien lever Dongria stammen, som bl.a. dyrker appelsiner, bananer og papaya. De indsamler også vildtvoksende mango og ananas, og det hele sælges på markeder nedenfor bjergene. Her møder vi dem!

Der er ikke færre end 62 forskellige stammer i Odisha. En af de mest isolerede stammer er Bonda. Deres kultur har ikke ændret sig meget gennem de sidste tusinde år. Eneste chance for at møde dem, er det ugentlige torsdags-marked i Anukodelli, hvor vi tager på besøg.

Dette er blot to af de folkeslag, vi møder på eventyrrejsen gennem det ukendte Indien. Undervejs ser vi også det storslåede soltempel i Konark, og vi kigger på fugle på Asiens største brakvandssø, Chilka.

Se dagsprogram
Regioner: Asien
Lande: Indien
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi rejser langt væk fra de gængse turistruter
  • Vi møder en række forskellige stammer med hver sin kultur
  • Vi udforsker farverige markeder
  • Vi ser soltemplet i Konark - et af Indiens smukkeste stentempler
  • Vi tager på sejltur på Chilka-søen

Læs mere om nogle af Odishas stammer her.

Max 16 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi ankommer til Delhi og kører til vores hotel. Efter et hvil starter dagens program. Vi besøger ”Handicraft Museum”, hvor der er en række spændende udstillinger af kunsthåndværk fra forskellige egne af Indien.

Her stifter vi for første gang bekendtskab med, hvad stammefolk i Indien formår at frembringe. Vi besøger også et helt specielt markedsområde ”Deli Hatt”, hvor der er boder med tekstilarbejder, keramik, træskærerarbejder og meget mere fra Indiens mangfoldige lokaliteter, der har hver deres særpræg. Der er også små spisesteder med lokalretter fra forskellige egne.

Vi overnatter i New Delhi.

Måltider: Morgenmad

Om morgenen kører vi til indenrigslufthavnen og flyver til Bhubaneswar i Odisha. Her møder vi vores guide og chauffør, og vi kører en kort byrundtur og ser på templerne. Ved ankomst til hotellet fortæller lokalguiden om de forskellige traditioner i Odisha.

Vi overnatter i Bhubaneswar.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi starter dagen med et besøg ved Chilka Søen og Mangalajordi for at kigge på fugle. Chilka søen er den største brakvandssø i Asien. Fra november til marts er der i tusindvis af fugle dette sted, også mange sjældne arter. For eksempel den Sortvingede Stylteløber. Vi sejler på søen i små både til 4 personer, og vi håber at spotte rigtig mange fugle fra båden. Vi har en specialguide med i hver båd til at fortælle om fuglene.

Om eftermiddagen kører vi ad en meget smuk rute med små skovklædte bjerge. Vi er nu ved starten af stammehøjlandet i Odisha. Undervejs besøger vi nogle typiske landsbyer. Vi overnatter i Phulbani.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører til området Barakhamba/Pushangia for at besøge nogle fjerntliggende landsbyer for stammen Desia Kondh. Kondh er den største stammegruppe af Odishas 62 stammer. Både mænd og kvinder er gerne tatoverede i ansigterne.

Vi møder dem i deres landsbyer og på deres terrassemarker ved markarbejdet. Her har vi også mulighed for at se Dokra metalarbejde. Dokra blev oprindelig brugt som navn på en bestemt sekt af metalarbejdere. I dag bruges betegnelsen om metalarbejde, der oprindelig blev lavet i stammelandsbyerne. Vi overnatter i Baliguda.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi starter dagen med at køre til det ugentlige marked i Kotgarh. Hertil kommer folk fra stammerne Paroja, Kutia Kondh og Desia Kondh. Vi giver os god tid på dette meget interessante marked, hvor vi også får et indtryk af deres måde at handle på, og hvilke varer de udveksler. Det er en utrolig farverig oplevelse.

Undervejs til vores bestemmelsessted Rayagada bliver der også tid til at opleve en stammelandsby og måske en landsby, hvor de laver forskelligt kunsthåndværk. Vi overnatter i Rayagada.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden kører til Chatikona-markedet. Her kommer Dongria Kondh stammen for at handle. De bor i det bakkede landskab og tilhører det ret primitive Kondh-samfund. Dongria Kondhs kvinder er meget glade for tatoverede ornamenter. De pynter sig med hårnåle, øreringe, næseringe og halskæder. Derudover bliver armbånd og øreringe også brugt af mændene i dette samfund. Mændene lader gerne deres hår vokse langt, så de kan sætte det op i en knude i nakken.

Vi kan opleve Dongria Kondhs mænd og kvinder komme vandrende ned fra bjergene med forskellige frugter, grønsager og dyr til det ugentlige marked. Her kommer de i kontakt med andre stammer i området, som Doms og Desias og mange byttehandler finder sted, en interessant begivenhed at overvære.

På vej til vores overnatningssted, er der mulighed for flere landsbybesøg.

Vi har to overnatninger i Jeypore.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Om morgenen kører vi til Anukodelli området og besøger markedet. Hertil kommer medlemmer af Bonda stammen fra de fjerntliggende bakker. De holder sig holder sig isoleret fra omverden. De dyrker ris og holder køer og geder. Denne stamme kan kun ses, når de kommer ned til markedet for at handle. Det er derfor vigtigt, at vi planlægger vores besøg, så vi kan opleve det ugentlige marked om torsdagen. Bonda kvinderne er kendetegnet ved deres perlehalskæder samt store messing- og sølvhalsbånd.

På markedet møder vi også folk fra Gadaba stammen. Gadabas kvinder er meget glade for at bære tunge smykker fremstillet af messing eller aluminium. De bruger også en speciel slags hårnåle i deres hår. De ældre gifte kvinder bærer en bestemt type øreringe, som er lavet af sølv, messing eller aluminium. Derudover bruger de smykker i deres næse og på fingrene. De går med armbånd, som er flettet af græs. I Gadaba har man ingen tatoveringer.

Gadabas er meget glade for dans og musik. Blandt alle stammerne er de særligt berømte for deres ”dhemsa” dans. Denne dans udføres af kvinderne, som er iført deres berømte Karenga Sari. Mændene spiller på musikinstrumenterne, mens kvinderne danser i en halvcirkel med tre og fire trin, som gradvis ændres til otte.

På vej tilbage til hotellet i Jeypore besøger vi en pottemagerlandsby.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører mod Jagdalpur i delstaten Chhattisgarh for at opleve stammeområdet Bastar, der også er helt unikt.

Dagen byder på smukke naturoplevelser; f.eks. har vi mulighed for at se det store vandfald Chitrakote. Vi har to overnatninger i Jagdalpur.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi udforsker stammelandet og besøger den kendte Bison-Horn Maria stamme. De er kendt for deres vævning, dans og gæstfrihed. Samt for den særlige hovedprydelse med kohorn, som mændene bærer, når de udfører deres dans. Vi får en rundvisning i deres spændende landsby, og vi ser deres helt specielle stammedans, hvor mændene er iført den karakteristiske hovedbeklædning, og hvor mange af dem slår rytmen på store aflange trommer.

I landsbyen får vi også et glimt af det såkaldte ghotul-system. Ghotul er en hytte af ler og træ. Her opdrages de unge piger og drenge af udvalgte ældre. De lærer om renlighed, disciplin, fremtræden, selvtillid, respekt - og kærlighed. På mange måder lever Maria stammen stadig et meget traditionelt liv. På andre måder, har folket tilpasset sig den moderne verden i højere grad end andre af områdets stammer. De har eksempelvis et forholdsvis moderne skolesystem og sundhedssystem.

Senere oplever vi den frodige skov i Kanger Valley National Park og dens attraktioner, som inkluderer enten grotterne Kailash eller vandfaldene ved Tirathgarh.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører tilbage til Odisha, hvor vi besøger landsbyen Kotpad, der er kendt for sine meget fine vævninger indfarvet med vegetabilsk farvestof. Vi ser fine arbejder på bomuld, silkevævninger til sarier, tørklæder, sjaler og kjoler, alle farvet med organiske farvestoffer. Det naturlige farvestof er fremstillet af et træ, som vokser i disse områder. Vi har mulighed for at opleve flere små interessante landsbyer, før vi kører til Bhabanipatna, hvor vi overnatter.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører til den berømte væverlandsby og farverby Barpali. Barpali er en af de bedste landsbyer for silke- og bomuldsvævning i Odisha, og mestervæverne er bedst kendt for at skabe tassar silkestoffer. Materialet, der kaldes tassar, er fremstillet af silkekokoner fra en helt speciel type silkeorm, der lever vildt og som spiser blade fra bestemte træer, altså ikke kun morbærtræer. En særlig slags egetræer er populære hos denne silkeorm. Det er gerne stammefolk, der indsamler silken i skovene fra disse kokoner. Vi tilbringer nogen tid med nogle af landsbyens seniorvævere, der vil fortælle om tassar materialer og også om ikat-teknikken. Landsbyen er et af de største vævecentre i Odisha, og man får et indtryk af de ældre væveres talent for deres håndværk. Den vestlige del af Odisha er en interessant del af det østlige Indien, som også er berømt for sin unikke danse- og musikkultur. I dette hjørne af Indien er de kendte for deres helt specielle og interessante Sambalpuri-dans.

Om eftermiddagen kører vi til Debrigarh Wildlife Sanctuary, hvor vi skal på en safari inde i naturparken. Dette er et vigtigt sted til bevaring af vilde dyr og deres levesteder i staten Odisha. Her er stor biodiversitet, der findes et stort antal arter af pattedyr, fugle, krybdyr, amfibier, fisk, sommerfugle og insekter. Parken er berømt for sin særprægede skønhed og uberørte vildmark. De tørre løvskove med varieret flora og fauna tiltrækker naturelskere fra Odisha og nabolande hvert år. Det siges at være et af statens vigtigste steder for det pulserende vilde dyreliv. Overnatning enten i Debrigarh Wildlife Sanctary eller i Sambalpur.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter endnu en safaritur køre vi til Sambalpur, hvor der er mulighed for indkøb. Byen er kendt for sine sarier i de fineste tekstiler. Om aftenen stiger vi på nattoget til Puri. Vi indkvarteres i airconditioneret sovevogn.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi stiger af toget om morgenen og bliver kørt til vores hotel på stranden i Puri. Formiddagen er fri til afslapning.

Om eftermiddagen ser vi det store Jagannath Tempel udefra og det farverige folkeliv omkring templet, hvorefter vi kører til Konark. Det imponerende soltempel i Konark er på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Det blev bygget af kong Langula Narasimha Deva i det 13. århundrede, der er den gyldne æra for Odisha-kunst.

Om aftenen skal vi opleve en Konark danse festival med det oplyste soltempel som baggrund. Denne festival finder sted her hvert år 1. til 5. december, og det er de ypperste dansetrupper fra hele Indien, der optræder.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører til Raghurajpur Artisan Villages, hvor husene er dekorerede med malerier og skulpturer af gudinden Lakshmi. I en kunsthåndværkerlandsby (Heritage village) møder vi de lokale kunstnere og ser, hvordan de arbejder. Her er dygtige ikonmalere og manuskriptmalere, og her males på både træ og tekstiler. Chitrakar malere i og omkring Puri praktiserer denne form for kunst. Denne form for maling på tøj kan spores langt tilbage i tiden.

Vi kører videre til Bhubaneswar, hvor vi besøger Tribal Museum. Her er udstillet forskellige genstande fra stammesamfundene i Odisha, og besøget giver et godt overblik over de stammer, vi har fået kendskab til undervejs på turen.

Om aftenen kører vi til lufthavnen i Bhubanswar for fly til Delhi. Vi afhentes i lufthavnen og køres til vores hotel.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

For de, der er interesserede, kan der arrangeres en bytur med bl.a. besøg i Sikhtemplet og med rickshawkørsel gennem de gamle gader til den store moské.

Måltider: Morgenmad

Om formiddagen kører vi til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os