Logo

Kina - Guizhou

Et møde med Kinas minoriteter

Den bjergrige provins Guizhou er forgyldt fra naturens hånd, og klimaet er subtropisk. Men mest af alt er den hjemsted for et væld af farverige minoriteter, hver med deres traditioner og særpræg. På rejsen søger vi væk fra de store byer og veje. Vi kommer ud til de helt eventyrlige landsbyer i landdistrikterne.

Oplevelsen sættes i relief af, at Guizhou provinsen først blev åbnet for turisme i 1980'erne. Det er et af de mest spændende områder i Kina.

Regioner: Asien
Lande: Kina
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Miao er den største etniske gruppe i Guizhou. Vi besøger flere landsbyer og vil se, hvordan traditionerne og byggeskikken skifter fra sted til sted. For eksempel kommer vi til en by, der faktisk hedder ”short-shirt village” på grund af den tradition, at piger og kvinder har nederdele, der ikke er længere end små 10 cm. Det siges, at brugen af de korte skørter blev indført for at lette arbejdet i rismarkerne.

En anden landsby bebos af Gejia-folket, som er verdenskendt for deres smukke batik-arbejder. Gemt bag terrasselagte rismarker finder vi et par landsbyer, hvor Dong-folket holder til. Byerne er svære at komme til, men det gør kun oplevelsen større. Blandt andre oplevelser er en ”longtable” frokost hos en lokal familie og et farverigt søndagsmarked.

På rejsen vil den skønne natur indbyde til et par små vandreture, og vi kommer også forbi Huangguoshu - det største vandfald i Asien.

Vi skal naturligvis også opleve den berømte terracotta-hær i Xian. Elementer af denne hær har været udlånt til Moesgaard Museum i Århus til en særudstilling. Her ser vi mere end 8000 soldater i ler.

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Flyrejse med Finnair fra København via Helsinki til Xian.

Vi ankommer til Xian og kaster os straks ud i vores sightseeings-program.

Vi tager på en vandring på bymuren. Vi ser også Shaanxi Historiske Museum og vi går forbi ”Big Goose Pagoda”. Vi ser ”Small Wild Goose Pagoda” og vi overværer en forestilling med dukketeater, en kunst, som beherskes til fuldkommenhed her i Xian.

Det er nu tid til at checke ind på vores hotel, som ligger godt midt i byen. Herfra går vi – efter et velfortjent hvil – ud og finder en god, lokal restaurant, hvor vi introduceres til det kinesiske køkken for første gang.

Vi oplever den berømte terracotta hær lidt udenfor Xian.

I Xian startede Silkevejen, og byen var Kinas politiske og kulturelle center under Han- og Tangdynastierne, og på den tid lige så betydningsfuld som Rom. Her lå Silkevejens østlige udgangspunkt, og herfra bragte karavanerne kinesisk porcelæn, te, krydderier og andre specielle produkter til den vestlige verden. Vi ser udgravningerne med den berømte terracotta hær, fundet i 1974 i en grav for den første kejser af Qin Dynastiet (3. årh. f.Kr.). Denne kejser kom på tronen som 13-årig, og graven blev påbegyndt allerede, mens han var barn. Det menes at ca. 720.000 arbejdere var beskæftiget med graven. Iflg. historiske beretninger skulle graven være et underjordisk imperium med paladser, soldater, hestevogne osv. Ved opdagelsen indeholdt den mere end 7000 terracotta soldater i fuld størrelse foruden 400 heste og 80 vogne. Komplekset er endnu ikke færdigudgravet.

Der bliver tid på gen hånd i Xian.

Om aftenen er der mulighed for at overvære det farverige ”Tang Dynasti Dance Show”. Prisen er ca. 238 RMB (ca. 250 kr) pr person.

Efter morgenmaden kører vi til lufthavnen for at flyve til Guiyang. Guiyang er provinshovedstaden i Guizhou. Byen er omgivet af bjerge. På en byrundtur ser vi bl.a. et smukt 3-etagers tårn fra Ming Dynastiet, ”Jiaxiu Pavillon”. Inde i bygningen er der malerier med historiske optrin fra Guizhou samt stentavler med poetiske skrifter. I parken Cuiwei Garden kan man købe kunst og traditionelle tekstiler.

Vi besøger Qingyan Ancient Village, som er en godt 700 år gammel landsby, som oprindeligt blev befolket af Han-kinesere, der var på flugt fra de mongolske horder. Den har en bymur og adskiller sig dermed fra minoritetslandsbyerne, som, oftest ikke er beskyttede på den måde.

Om aftenen skal vi smage en traditionel hot pot dinner.

Kørsel til Huangguoshu. Vi ser storslåede naturscenerier på dagens køretur. Bl.a Huajiang Slugten og det største vandfald i Kina, Huangguoshu, Vandet kommer fra de to floder Baishui og Debang. I alt 19 vandfald og 9 kaskader er der i området. Især i solskin er vandfaldet flot med en regnbue over. Vi traver en tur på en klippesti og ind bag vandfaldet.

Efter at have vandret i det smukke område checker vi ind på et hotel ved parken.

Denne dag oplever vi Steenskoven, en meget flot naturoplevelse med særprægede klippeformationer mellem alt det grønne.  Vi fortsætter herefter til dagens næste store oplevelse: Vi skal overvære ”Earth Opera” i en landsby. Det kaldes dixi, og det betyder direkte oversat ”jord-teater”. Det er landsbyens historiefortællere, som ved at opføre dixi fortæller landsbyens og folkets historie videre til yngre generationer. De fleste af minoritetsfolkene i Guizhou har ikke noget skriftsprog, og man holder kulturen i live ved hjælp af dixi. Denne maskedans er en tradition, der knytter sig særligt til Guizhou.

Om eftermiddagen kører vi tilbage til Guiyang.

Vi kører til Kaili og ser undervejs Qingman Miao Village, der er bygget på bjergskråningerne.
Kaili er hovedbyen i Qiandongman, et område med selvstyre for Miao og Dong stammefolkene. Ca. 70% af befolkningen er stammefolk. Landskaberne domineres af bjergskråninger med rismarker lagt i terrasser.

Oprindelsen til Miao-folket ligger hen i uvished, der er talrige teorier om emnet. Nogle mener, at folket kom fra Mongoliet, Tibet eller Lapland. Men det vides, at de har levet i dalen ved Den Gule Flod i mindst 4.500 år.

Vi besøger en Miao landsby, Qingman Miao Village, og får indblik i dens helt specielle arkitektur. I dagens løb får vi et indtryk af Miao og Dong folkenes historie, deres daglige liv, tekstiler, boliger osv.

Vi besøger en lokal familie og prøver deres helt specielle ”longtable lunch”. Efter frokosten besøger vi en anden minoritetslandsby, Shiqiao Village, der vil demonstrere den ældgamle metode til papirfremstilling. Vi besøger også Matan Gejia Village, hvor kvinderne går klædt som generaler i kamp, og vi ser deres fine batikarbejder. Allerede i 7-8 års alderen begynder pigerne at lære den gamle tradition. Gejia-folket, der bebor Matang, er kategoriseret som en undergruppe af Miao-folket af Kinas myndigheder. Selv hævder de at være en egenart. Deres sprog er f.eks. ikke det samme som Miao.

Denne aften prøver vi en lokal specialitet, ”Miao-style sour soup fish hot pot” før vi checker ind på vores hotel.

Vi besøger søndagsmarkedet og minoritetsmuseet. På markedet kommer folk fra meget forskellige minoriteter, ofte kommer de langvejs fra, og de kommer både for at udveksle varer og for at snakke sammen. For dem er markedet ugens begivenhed. Det er en farverig oplevelse at gå rundt på markedet og se de forskelige klædedragter og de forskelige ting, der handles. På minoritetsmuseet, der er meget moderne indrettet, får vi nærmere indtryk af kunsthåndværk, tekstiler, dagligdag og fest i de forskelligartede kulturer.

Provinsen Leishan er kendt for sine talrige Miao landsbyer.

På vej til Leishan besøger vi Langde og Jidao Miao villages. I Jidao ser vi et lille show på landsbyens torv. Vi besøger et privat hjem, før vi tager på en let vandretur til landsbyerne Shuidian og Paika. Shuidan er en helt traditionel Miao-landsby. Folkene bor i de klassiske træhuse, og de lever primært af jorden omkring landsbyen. Den vigtigste grund til at komme her er dog selve vandreturen i den flotte natur og langs rismarkerne.

I Paika kan vi overvære, hvordan de lokale fremstiller Lusheng musikinstrumenter af bambus. Vi spiser middag i et privat hjem, før vi checker ind på vores hotel i Leishan. Vi har to overnatninger i Leishan.

Hele dagen bruger vi til at opleve forskellige minoritetslandsbyer, heriblandt Xinqiao Short-shirt Miao Village. Miao-gruppen er inddelt i mange undergrupper, hvor denne er den ene. De har slægtskab med ”langskørts-Miao”, som også bor i denne del af Guizhou.

Landsbyen har fået sit navn efter den tradition, at piger og kvinder har nederdele, der ikke er længere end små 10 cm. Det siges, at brugen af de korte skørter blev indført for at lette arbejdet i rismarkerne. Det er en skik, der går 600 år tilbage, og den ændrer man ikke bare lige. I øvrigt er de små skørter et lille kunststykke. Det tager mere end 20 dage at fremstille et skørt.

Vi ser de unikke boliger, de har lagt ude i vandet. Det er en speciel måde at konstruere huse på, hvor de står på stylter i vandet. De er lavet på den måde for at beskytte sig mod brand, slanger og rotter.

Vi fortsætter til Xijiang Village, der kandes ”de 1000 familiers landsby”. Den kaldes således, fordi det er et af de største Miao-samfund i Kina.

Vi prøvesmager deres langbordsmiddag og vi ser et imponerende show, før vi vender tilbage til vores hotel i Leishan.

Vi kører til Kala Village, hvor vi har mulighed for at følge processen med fremstilling af håndlavede fuglebure. De fleste landsbyer har en eller anden specialitet, og i Kala er det fuglebure. I gamle dage specialiserede man sig på den måde og gjorde det til en dyd at perfektionere tingene.

Vi slentrer en tur i den idylliske landsby og smager på de lokale retter. Senere besøger vi Sandu Water Village. Sandu er en større provinsby i Qingdongna-regionen af Guizhou. Byen har vokset sig en del større efter forbedringer af infrastrukturen i regionen, og burde ikke betegnes som en landsby længere. Dog regnes den stadig for en form for hovedstad for mange af Miao-folkene i området, og har derfor beholdt sin titel som landsby.

Vi overnatter på hotel i Sandu.

En smuk tur på ca. 2 timer fører os til Huanggong Dong Village. Men målet for dagens kørsel er Zhaoxing, den største Dong-landsby i Kina. Her har vi to overnatninger.

Vi har god tid i denne charmerende landsby, der ligger ved en lille flod med 5 overdækkede træbroer.

Efter morgenmaden tager vi på en vandretur gennem rismarkerne og de lave bjerge til den spændende lille Dong landsby Tang-an. Tilbage i Zhaoxin ser vi på deres specielle kunsthåndværk, f.eks. på deres teknik med farvning af tekstiler. Der bliver også tid på egen hånd i denne spændende landsby.

Stammefolkene fra Dong er berømte for deres sang og dans, og flere trupper herfra optræder forskellige steder i Kina. Vi overværer en folkloreforestilling.

En smuk køretur fører os til flere af de charmerende Dong landsbyer. Midt på eftermiddagen ankommer vi til Rongjiang, en provinsby, der er bygget hen over 3 floder. Vi bruger byen som base til at besøge landsbyerne i området. Mange stammefolk mødes i byen.

Indkvartering i Rongjiang.

Vi kører til lufthavnen i Guiyang, en flot køretur på ca. 2½ time. Herfra tager vi fly til Xian. Der bliver tid til sightseeing. Vi skal opleve markedet i det muslimske kvarter. Da islam stadig var en ny religion i Kina, gav den daværende kejser, Gaozong, tilladelse til at tilhængerne af denne religion kunne bosætte sig i Xian og praktisere deres religion helt frit. Det var omkring år 651, og et helt muslimsk bysamfund voksede op. I dag er der omkring 60.000 muslimer i Xian, som har et indbyggertalt på knap 8. mill.

Stemningen i den muslimske bydel er helt speciel med den store aktivitet i de mange boder med mad og andre fornødenheder. Farverne, musikken, duftene er med til at gøre en tur gennem markedet til en oplevelse for alle sanser. Der grilles kyllinger, lam og blæksprutter på spyd, og der krydres med spidskommen, mynte og chili. En velsmagende blanding af det arabiske og det kinesiske køkken.

Om aftenen spiser vi afskedsmiddag.

Overnatning i Xian.

Kørsel til lufthavnen og hjemrejsen begynder. Flyrejse med Finnair fra Xian via Helsinki til København.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os
Viktors Farmor baggrundsbillede