Hvad søger du?

Nepal rundrejse

Udenfor turismens hovedstrøg

Nepal udgør et kludetæppe af folkeslag, sprog og religioner, og rejsen giver mulighed for et enestående indblik i dele af denne mangfoldighed. Vi oplever meget af landets utroligt varierede og storslåede natur, som bl.a. omfatter jungle, højland og sneklædte bjerge.

Mange forbinder Nepal med blot Himalaya og trekking – men vi har sammensat en rejse, der går uden for turismens malstrøm og viser andre spændende sider af landet.

Rejsen er lagt i foråret og efteråret og bringer os højst op i 1600 meter. Derfor er temperaturen behagelig, så man kan sidde ude og se solen gå ned bag Himalaya-bjergene, mens man bearbejder dagens mange indtryk.

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Nepal rundrejse
Regioner: Asien
Lande: Nepal
14 dage Pris Rejseleder Status Information
8. nov 23 til
21. nov 23
24.890 kr Tania Karpatschof Garanteret afrejse Bestil rejse

Nepals ca. 28. mio. indbyggere er fordelt i 59 etniske grupper, der tilsammen taler 120 sprog eller dialekter. Hver etnisk gruppe har sin særegne kultur. Nepalesisk, det fælles nationale tungemål, gør det muligt at kommunikere grupperne imellem. Befolkningen består af hinduer, buddhister, muslimer, kristne, shamanister og animister. De mange religioner praktiseres side om side i fordragelighed og ofte med elementer af gensidig påvirkning.

Økonomiske, sociale og uddannelsesmæssige muligheder er i Nepal stærkt knyttet til geografi, kaste, etnisk oprindelse og historiske mønstre. En fælles ting, der kendetegner nepaleserne, er deres smittende smil og enestående gæstfrihed.

På rejsen besøger vi bl.a. Tamang-, Tharu- og Gurungfolket i deres landsbyer i lavlandet og i højlandet, og undervejs oplever vi andre befolkningsgrupper, herunder newarer, chhetrier og tibetanere samt braminer , og muslimer.

Vi besøger de største og vigtigste buddhistiske og hinduistiske helligdomme i Kathmandu-dalen samt Buddhas fødested i Lumbini. Vi følger de buddhistiske pilgrimme til deres imponerende helligdomme, møder hellige mænd ved hinduernes ligbrændingspladser og hilser måske på en levende gudinde i Kathmandus gamle bydel.

I Bhaktapur får vi et godt indblik i Kathmandu-dalens kunsthåndværk og ser eksempler på forskellige typer, når vi går rundt blandt byens særegne historiske bygningsværker.

Nepal er kendt for sin enestående og varierede flora og fauna, strækkende sig fra det tropiske lavland knap 100 m over havets overflade til polarklimaet i Himalayakæden med Mt. Everest (8848m) som den højeste tinde. I lavlandet tager vi på safari i Bardia nationalparken, - den nationalpark i Nepal, hvor der er størst chance for at se bl.a. bengalske tigere og vilde elefanter. Fra Pokhara får vi nogle fantastiske panorama-udsigter til Himalaya-bjergene.

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi får en række enestående oplevelser uden for turismens alfarvej
  • Vi møder den smilende og gæstfri befolkning
  • Vi oplever helligdomme i Kathmandu-dalen og Buddhas fødested i Lumbini
  • Vi tager på safari i Bardia nationalparken på udgik efter pansernæsehorn, firhornsantiloper og bengalske tigere
  • Vi får fantastiske panoramaudsigter til de smukke Himalayabjerge

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra Danmark med kurs mod Nepal. Ankomst efter midnat. Vi kører til vores hotel i Kathmandu, hvor vi har fire overnatninger.

Vi har formiddagen til at sove lidt længe eller strække benene med en mindre gåtur.
Efter frokost besøger vi Pashupatinathtemplet, der er det vigtigste hindutempel i Nepal, og i det hele taget et af hinduernes helligste. Ved Bagmatifloden, som er en biflod til Ganges, foretages dagligt ligbrændinger. Kremering ved flodenbredden, sikrer den afdøde en hurtigere vej til moksha, som for hinduerne betyder frigørelse fra reinkarnation. Ifølge hinduismen genfødes mennesket gang på gang, indtil det gennem meditation og gode handlinger (karma) gør sig fortjent til forløsningen. Pashupatinath besøges af mange pilgrimme og hellige mænd fra både Nepal og Indien.

Vi fortsætter til Boudhanath-stupaen, der er Nepals største og vigtigste buddhistiske helligdom. Omkring stupaen findes et stort område med mange klostre og templer, her bor ligeledes mange tibetanere.

Bhoudanath-stupaen er bygget op som en mandala (et religiøst billede på verden og hjælpemiddel ved meditation). Basen består af tre trappetrin omgivet af en mur. I muren er der 1.476 nicher med fire-fem bedemøller i hver. Pilgrimme går i urets retning rundt om stupaen og mumler det tibetanske mantra ”Om Mani Padme Hum”, mens de roterer bedemøllerne. Øverst på stupaen er skuer Buddhas øjne mod de fire verdenshjørner for at erindre os om, at Buddha holder øje med Kathmandu.

I Boudanath besøger vi en thangka maleriskole. En thangka er en buddhistisk billedrulle malet på lærred eller silke. Mediterende bruger thangkaer ved meditation, men derudover tjener de også dekorative formål. Maleren mediterer selv under hele fremstillingsprocessen. Det kan derfor tage fra måneder til år at fremstille en god thangka.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

For de, der har lyst, er der tidligt om morgenen mulighed for at tage på en 1 times flyvetur over Himalaya med en fantastisk panorama-udsigt til adskillige 7-8.000 meter høje bjerge, her i blandt Mount Everest (prisen er p.t. 1.600 kr, og flyveturen skal bookes og betales senest 1 måned inden afrejse fra Danmark).

Om formiddagen besøger vi buddhisternes hellige stupa Swayambhunath, der ligger på en bakketop med flot udsigt over Kathmandu-dalen. Swayambhunath er over 2.500 år gammel og markerer det sted, hvor den legendariske patriark Manjushri opdagede lotussen i dalens urgamle sø. Swayambunath, der er udsmykket med Buddhas øjne skuende mod de 4 verdenshjørner, har i godt 1500 år været et vigtigt pilgrimsmål og center for buddhistisk lære.

Vi kan nyde udsigten og se pilgrimme vandre omkring stupaen i retning med uret samtidig med at de sætter til utallige bedemøller i rotation.
Efterfølgende kører vi ned til Kathmandus Durbar Square med det gamle kongepalads Hanuman Dhoka omgivet af flotte templer. Her får vi indblik i historien og templeritualerne, og hvis heldet er med os, ser vi den levende gudinde.

Måltider: Morgenmad og frokost

Efter morgenmaden (og evt. Himalaya-flyvetur) kører vi til Bhaktapur, der fra starten af 1200-tallet til 1482 var hovedstad i et kongerige omfattende Kathmandudalen. Fra 1482 og frem til 1776 udgjorde Bhaktapur og omegn et af tre mindre kongeriger i Katmandudalen. Bhaktapurs gamle bydel har ikke ændret sig meget i løbet af de sidste par århundreder og er i dag den bedst bevarede af de tre kongebyer i dalen. Byen har et væld af imponerende historiske bygningsværker som er gode eksempler på Newarernes imponerende sans for at blande storslået arkitektur med håndværkerens kærlighed for detaljen.

Vi fokuserer på de traditionelle håndværk: træ-, metal- og keramikarbejde, som Kathmandu-dalen er kendt for og besøger træskærer-museet for at lære om de færdigheder og metoder, der bruges for at skabe de specielle design, der ses på templerne og husene. I gaderne og på pladserne besøger vi pottemagerne, der i flere generationer har fremstillet krukker og vandholdere, som findes i de fleste nepaleseres hjem.

Efter frokost fortsætter vi til Patans Durbar Square, hvor vi besøger et familiedrevet værksted for fremstilling af skulpturer. Håndværket er gået i arv fra far til søn i mange generationer. Vi ser eksempler på nogle af disse kunsthåndværk, når vi besøger det flotte Golden Temple.

Efter en spændende dag, der har givet os et godt indblik i Kathmandu dalens kunsthåndværk, kører vi tilbage til vores hotel i Kathmandu.

Måltider: Morgenmad og frokost

Om morgenen flyver vi til Nepalganj, der ligger i lavlandet i det vestlige Nepal, hvorfra vi kører ca. to timer til Bardia nationalparken. Landskabet er meget forskelligt fra det, vi oplevede i Kathmandudalen. Vi kører på lavlandets store sletter omgivet af ris-, boghvede-, sennep- og kornmarker samt skove. På vejen til nationalparken krydser vi Bardiafloden og holder udkig efter de to krokodille-arter, der findes i Nepal.

Efter ankomst til vores junglelodge fortæller en af de lokale natur-guider os om nationalparken, dyre- og fuglelivet samt næste dags safari. Vi spiser efterfølgende frokost. Om eftermiddagen kører vi til den nærliggende Tharulandsby, hvor vi hører om lokale projekter, der går ud på at bevare områdets kultur og natur til gavn for beboerne og bestanden af næsehorn og andre vilde dyr.

Vi har tre overnatninger på vores lodge i Bardia. Den er forholdsvis simpel og ligger i nærheden af dels en flod i udkanten af nationalparken og dels landsbyer og marker.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Bardia nationalparken besøges af relativt få turister på grund af beliggenheden, hvilket betyder, at der er større mulighed for at opleve nogle af Nepals truede dyrearter herunder bengalske tigere og vilde elefanter. Der er gode muligheder for at se hjorte, nilgai-antiloper, sjakaler, pansernæsehorn, vildsvin, og hvis vi er virkelig heldige, tigere, leoparder og læbebjørne. Fuglelivet er rigt. Her er vandfugle langs floderne, rovfugle i luftrummet og et mylder af parakitter, spætter, isfugle og drosler i skovene.
Tidlig om morgenen tager vi på jeepsafari på udkik efter bl.a. pansernæsehorn, aber og fugle. Vi forsøger bl.a. at se den sjældne firhorns-antilope, Asiens største antilopeart.

Om eftermiddagen besøger vi Tharu museet for at lære om Tharu-kulturen og de mange fascinerende elementer af tharuernes dagligliv. Tharu-folket er animister og lever af landbrug, fiskeri og lidt kvægavl. Derefter aflægger vi besøg i parkens opdrætscenter for den udryddelsestruede krokodille, gavialen. Her er der også mulighed for at se stedets sumpkrokodiller på tæt hold.

Om aftenen er der tid til at slappe af og nyde atmosfæren i junglen.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi i jeeps ind i nationalparken for at spotte dyr og fugle. Efter frokost på vores lodge tager vi om eftermiddagen på endnu en jeep safari.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi tager afsked med Bardia nationalparken og kører via Dangdistriktet til Lumbini, Buddhas fødested. Det er en smuk men lang køretur på ca. 9-10 timer.
Lumbini er et vigtigt buddhistisk pilgrimssted, beliggende i Kapilavastudistriktet, nær den indiske grænse. Det er her dronning Mayadevi siges at have født Siddhartha Gautam, der senere blev kendt som Buddha og som grundlægger af buddhismen.
Buddha levede mellem ca. 563 og 483 BCE.

I 1997 blev Lumbini optaget som et UNESCO World Heritage Site. Her findes bl.a. ruiner af gamle klostre, et helligt Bodhi træ, en Ashokasøjle og et Mayadevitempel. Fra morgen til aften mediterer troende, som er kommet hertil på pilgrimsfærd ofte langvejs fra.

Buddha levede ikke hele sit liv i Lumbini. Han voksede op på kongeslottet som en smuk og kløgtig dreng. Han blev en succesrig forretningsmand og lykkelig familiefar, indtil han en dag følte sig kaldet og derfor forlod sin familie for at søge svar på livets store spørgsmål.

Efter mange års søgen fandt han svaret og dermed vejen til Nirvana. Han fortsatte sin vandring i det nordlige Indien og Nepal for at udbrede sin lære, indtil sin død som 81-årig. Hans lære blev først nedskrevet mange år efter hans død.

Derfor har buddhismen med årene udviklet sig i mange retninger og sekter med vidt forskellige udtryksformer. Grundlæggende handler de alle om det samme: At nå buddhatilstanden, finde vejen til indsigten - til Nirvana - og blive udfriet fra det evige kredsløb af fødsel og død.

Buddhisterne mener, at vi alle sammen kommer dertil på et tidspunkt. Måske ikke i dette liv, men så i vores næste inkarnation, den næste igen, eller den næste... I dag har buddhismen nået alle kroge af verden, men det var i Lumbini det hele startede.

Vi har en overnatning i Lumbini.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden går vi en tur gennem Lumbini for at besøge Ashokasøjlen, Maya Devitemplet og basreliefskulpturen af Maya Devi. Vi ser også nogle af de templer, der er opført af buddhistiske trossamfund fra andre lande.

Efter frokosten kører vi nordpå mod det centrale højland. Turen går via Butwal, der er berømt for den legendariske Gurkha-hærs kamp mod briterne i den anglo-nepalesiske krig i 1814-16. Derefter forlader vi det flade lavland og bevæger os ind i bjerglandskabet ad en naturskøn slugt og fortsætter op i det flotte højland til Tansen. Fra Srinagar Danda, bjergtoppen over byen, er der god udsigt til Annapurna- og Dhaulagirimassiverne.

Sidst på eftermiddagen vandrer vi gennem nåleskoven på Srinagarbjergtoppen og oplever den flotte solnedgang. Vi har én overnatning i Tansen.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden tager vi en byrundtur i Tansen, der er en gammel Newar-handelsby. Byen er bygget op ad bjergsiden og har smukke, brolagte gader og fine templer.

Efter frokosten kører vi mod Pokhara. Vi gør holdt undervejs for at nyde nogle af de mange flotte udsigter. Turen tager ca. 5 timer.

Sneklædte bjergtinder, søer og floder gør Pokhara-dalen til en af de mest maleriske naturattraktioner i Nepal. Pokhara ligger ved den store, smukke sø, Phewa Tal, i en grøn og frodig dal i 800 meters højde, blot 30 kilometer fra de store Himalayabjerge.

Vi har to overnatninger i Pokhara.

Måltider: Morgenmad og frokost

Denne morgen står vi tidligt op - før daggry – for at køre op til udkigspunktet Sarankot, hvor vi får en kop the eller kaffe og nyder en af Nepal mest berømte udsigter - det et helt enestående vue over Annapurnamassivet inklusiv Macchapucchre. Den opstigende sols stråler, der gradvist oplyser bjergene er fortryllende.

Resten af dagen er på egen hånd i Pokhara.

Fra byen er der udsigt til det berømte Annapurnamassiv med bl.a. Macchapucchre (6993m), også kaldet Fiskehalebjerget, hvis stejle, ubestegne tinde er blevet byens vartegn.

Man kan leje en cykel og tage en tur langs Phewa Tal søen. For de mere eventyrlystne er der mulighed for tandem paragliding.

Der er også mulighed for at tage på en helikoptertur til Annapurna Base Camp i 4.200 meters højde. Det koster pt. 350 USD og skal bestilles hos rejselederen i starten af rejsen.

Måltider: Morgenmad

Efter morgenmaden kører vi til Kathmandu. Turen tager ca. 8-10 timer, og vi spiser frokost undervejs. I Kathmandu har vi resten af eftermiddagen og aftenen tid på egen hånd.

Afhængig af ankomsttidspunktet kan man f.eks. tage ud at udforske Kathmandus gamle bydel med dens små gyder og afsidesliggende hindu-og buddhisttempler. På de lokale markeder opleves et væld af skarpe farver og dufte. Her sælges frugt, grøntsager og krydderier samt flotte messing-, bronze- og kobbervarer. Her er et herligt mix af mennesker, lige fra hellige mænd og tibetanske kvinder med deres stribede forklæder til handelsfolk fra Indien.

Vi har en overnatning i Kathmandu.

Måltider: Morgenmad og frokost

Om formiddagen er der tid på egen hånd til at shoppe, gå på café eller opleve lidt mere i Kathmandu.
Man kan med fordel købe smykker, ægte silketæpper, pashmina-tørklæder, tæpper, friluftstøj, læderjakker og bukser samt kunsthåndværk og religiøse souvenirs. Priserne er meget rimelige.

Efter frokost kører vi til lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder. 

Måltider: Morgenmad og frokost

Efter et flyskifte lander vi i Danmark.

Alle planlagte afgange

14 dage Pris Rejseleder Status Information
8. nov 23 til
21. nov 23
24.890 kr Tania Karpatschof Garanteret afrejse Bestil rejse