Hvad søger du?

Pigetur til Nepal

Legendariske Kathmandu er ikke længere væk end en pigetur på 9 dage.

Denne rejse er lagt tilrette, så vi ser rødt på dag 4, når vi oplever kvindefestivalen Teej. Her samles nepalesiske kvinder ved templer for at bede for deres familier. Og de er i røde sarier.

Kvinders vilkår er i det hele taget et tema på rejsen. I Katmandu er vi på madkursus hos en organisation, der kæmper mod menneskehandel. Vores kokke har alle været udsat for menneskehandel. Et andet projekt, vi besøger, støtter udsatte kvinder med uddannelse.

Vi ser mange farver, når vi begiver os ind i Kathmandus labyrinter af bazarer og lader os overdænge med indtryk af eksotiske varer og farverige mennesker.

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Pigetur til Nepal
Regioner: Asien
Lande: Nepal
10 dage Pris Rejseleder Status Information
15. sep 23 til
24. sep 23
17.690 kr Tania Karpatschof Ledige pladser Bestil rejse

Det meste af ugen bor vi i Kathmandu for at opleve nogle af de mange UNESCO verdens kulturarv-steder, der er i Kathmandu-dalen. Tre kongebyer og to af buddhismens mest betydningsfulde templer ser vi. Men vi skal også op til Dhulikel for at nyde de mest storslåede udsigter til Himalaya, hvis vejret er med os.

Og så er der også god tid til shopping, lige fra smykker til pashmina-tørklæder og kunsthåndværk.

Nepal er et kludetæppe af folkeslag, sprog og religioner. Blandt landets ca. 28. mio. indbyggere findes 59 etniske grupper og 120 sprog. Hver etnisk gruppe har sin unikke kultur. Nepalesisk fungerer som det fælles nationale tungemål, der gør det muligt for alle at kommunikere med hinanden. Befolkningen består af hinduer, buddhister, muslimer, kristne, shamanister, animister – eller meget ofte en blanding af alle de forskellige påvirkninger.

En fælles ting, der kendetegner nepaleserne, er deres smittende smil. Dem møder vi mange af, selv om rejsen kun er på 9 dage.

 

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vores ekspertrejseleder Tania Karpatschof har boet, rejst og arbejdet i Nepal og har stor kendskab til landet
  • Vi oplever kvindefestivalen Teej blandt nepalesiske kvinder i røde sarier
  • Vi besøger Unescos verdenskulturarv med templer og stupaer i Kathmandu-dalen
  • Vi får flotte panorama-udsigter til Himalaya bjergene
  • Vi besøger flere kvinde-organisationer og lærer at lave velsmagende momos

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi flyver fra Kastrup Lufthavn, medmindre andet er angivet.

Vi ankommer om formiddagen og kører til vores hotel. Efter frokost tager vi på sightseeing i Kathmandus Durbar Square. Denne plads midt i byen er kun en af syv UNESCO kulturarvssteder i området. Her ligger det gamle kongepalads Hanuman Dhoka omgivet af flotte templer. Der er en helt særegen stemning på Durbar Square.

Herefter går vi ind i bazarerne. Vores guide tager os med gennem hemmelige gyder og små pladser, som de færreste besøgende i Kathmandu oplever. Vi ser en myriade af templer, som tilhører hinduismen eller buddhismen. I nogle tilfælde begge. Boderne bugner med frugt, grøntsager, krydderier, kobber og bronze, og det er ikke kun varerne, der er eksotiske. Sherpa kvinder i stribede gevandter, handlende fra Indien, nepalesiske gurkha-soldater, og hellige mænd i orange eller hvidt på pilgrimstur til et af de mange templer i Kathmandu.

Vi besøger efterfølgende en sari shop.

Om aftenen er der dækket op til en traditionel Newar middag. Newa er den oprindelige befolkning i Kathmandu dalen, og på en af de mest velsmagende restauranter i hovedstaden forbereder vi os på de næste dages eventyr.

Vi har fire overnatninger på hotel i Kathmandu

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører til Patan, der er på UNESCOS liste over kulturarv.  Man mener, Patan blev grundlagt i det 3. århundrede før Kristus af kejser Ashoka, der regerede et mægtigt buddhistisk rige i Indien. I dag er byen kendt for kunsthåndværk og for sin arkitektur. Durbar pladsen i hjertet af byen er fyldt med paladser, templer, statuer, relieffer og indgraveringer i bronze. Hvis muligt besøger vi Den Levende Gudinde, og ser både hendes bolig og hendes tempel. Hun er meget ung, faktisk en pige, og hun tilbedes, fordi hun er symbolet på den kvindelige, guddommelige energi.

Efter frokost besøger vi en tibetansk flygtningelejr samt en pashmina-fabrik.

Vi besøger herefter et projekt for non-profit organisationen Manushi. Her arbejdes der med at hjælpe udsatte kvinder gennem uddannelse, så de kan starte forskellige erhvervsmæssige aktiviteter, herunder håndværk og små forretninger.

Om aftenen på vores hotel får vi gæstetaler under middagen. 

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

For de, der har lyst, er der tidligt om morgenen mulighed for at tage på en 1 times flyvetur over Himalaya-bjergene med en fantastisk panorama-udsigt til adskillige 7-8.000 meter høje bjerge, her i blandt Mount Everest (prisen er p.t. 1.600 kr, og flyveturen skal bookes og betales senest 1 måned inden afrejse fra Danmark). Skulle turen aflyses på grund af dårligt vejr, refunderes beløbet efter hjemkomst.

I dag er der Teej. Det er en kvindefestival i hinduismen. Kvinder samles foran Shiva templer, i røde sarier og med deres fineste smykker. De ofrer i templet og beder for velsignelse af mænd og familier.

Pashupatinath er et af de mest hellige templer i hinduismen. Det hævdes at være fødestedet for guden Shiva, og er dedikeret til ham. Templet er bygget i pagode stil, har gyldne lofter og døre af sølv med flotte mønstre. Det ligger langs bredden af den hellige flod Bagmati, og er kremationssted for hele Kathmandu-dalen. Pashupatinath har så stor betydning, at en rettroende hindu bør besøge stedet mindst én gang i tilværelsen. I dag er det kun kvinder, der kan komme her – så det er det rigtige sted for os at opleve denne festival. Som ikke-hinduer kommer vi ikke ind i selve templet, men fra østsiden af floden kan vi sagtens få indtryk af denne farverige festival.

Vi besøger Boudhanath, der er Nepals største og vigtigste helligdom. Stupaen er en del af Nepals og Tibets fælles historie. Det var Tibet, der herskede over stupaen indtil forrige århundrede. Den dag i dag bor der mange tibetanere omkring den.

Bhoudanath-stupaen er bygget op som en mandala (et religiøst billede på verden og hjælpemiddel ved meditation). Basen består af tre trappetrin omgivet af en mur. Hele vejen rundt om muren er der 1.476 nicher med fire-fem bedemøller i hver. Pilgrimme går i urets retning og mumler det tibetanske mantra ”Om Mani Padme Hum”, mens de drejer bedemøllerne. Øverst på stupaen er der 4 par øjne, der spejder i de fire verdenshjørner. Det er Buddhas øjne, der holder øje med, om livet leves rigtigt, og menneskeheden trives.

Vi spiser middag på restaurant ”Garden of Dreams”, en fredelig oase midt i pulserende Kathmandu.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi til Bhaktapur, som er en af de tre gamle byer i Kathmandu dalen. Patan og Kathmandu er de øvrige. Bhaktapur blev grundlagt i det 9. århundrede og er formet som en konkylie. Den traditionsrige nepalesiske træ-udskæring er skabt i Bhaktapur. Byen er kendt for sine flot udskårne vinduespartier, og når man sammenligner med de andre kongebyer i dalen, er der ingen tvivl om, at Bhaktapur er den mest historisk autentiske. At gå rundt i byen er som at gå rundt i et levende museum. Bønder lægger kornet til tørre, pottemagere drejer deres hjul, og mennesker lever en tilværelse, der ikke har forandret sig synderligt i århundreder.

Vi besøger Durbar pladsen med Paladset med 55 Vinduer. Nyatapola templet står majestætisk på 5 terrasser. På hver terrasse står to figurer. Når man træder fra en terrasse til den næste, møder man to nye figurer. De har ti gange så stor styrke som de to figurer, man lige har set på niveauet nedenfor. Nederst to stærke mænd. På næste niveau to elefanter. Så to løver. To grif fabeldyr. Og til sidst to gudinder.

Sidst på eftermiddagen når vi til Dhulikel, en gammel by på vejen mod Tibet. Byen ligger smukt på bjergsiden, og hvis vejret er med os, er der de mest storslåede udsigter til Himalaya fra byen. Det er dog oftest bedst om morgenen.

Vi har to overnatninger på lodge i Dhulikel.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Solopgang over de sneklædte toppe i Himalaya. Det er dagens første menu. Hvis vejret tillader. Vi vil se terrasserede bjergsider og små gårde spredt i landskabet ned mod Indrawaty floden.

Så er der morgenmad, inden vi kører ned til en lille dal med landsbyer og marker. Her ligger Panauti, som i det 13. århundrede var hovedstad i et lille rige, og som har bevaret sine historiske kendetegn. Husene er bygget i Newa-tradition, men lyserøde tegl og udskåret træ. Panauti er klemt ned mellem to floder, og dér, hvor de løber sammen, er der flere betydningsfulde templer. Man siger, der er skjulte kræfter her, for en usynlig flod støder til de to andre. Hvert 12. år bliver den synlig, siger man, derfor holdes en stor festival hvert 12. år i januar.

Herefter kører vi tilbage til vores lodge i Dhulikel, hvor vi har resten af eftermiddagen fri på egen hånd.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Om formiddagen besøger vi newar-landsbyen Khokana. 

Vi spiser frokost på en af Kathmandus mest eksklusive restauranter, hvor vi giver os god tid til at nyde maden.

Om eftermiddagen besøger vi buddhismens hellige Swayambhunath stupa, der ligger på en bakketop med flot udsigt over Kathmandu-dalen. Swayambhunath er over 2.000 år gammel og markerer det sted, hvor den legendariske patriark Manjushri opdagede en lotus i dalens urgamle sø. De ældste inskriptioner i templet dateres tilbage til det 5. århundrede. Fra toppen af stupaen stirrer Buddhas malede øjne ud mod alle fire verdenshjørner. Vi kan også stirre – og nyde udsigten til mange små templer og pagoder på bakken foran os. Swayambunath er helligt i buddhismen, men også i hinduismen – en god illustration af den religiøse tolerance i Nepal.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter endnu en fantastisk morgen med solopgang over sneklædte bjergtoppe kører vi tilbage mod Kathmandu, hvor vi har vores sidste overnatning.

I dag skal vi hos kvindeorganisationen Sasane lære at lave momos, der består af let krydret fyld, der er fint pakket i en dej. De spises enten dampede eller stegte med lidt grøn salat og chili til, og fås i tre variationer, enten vegetarisk, med kylling eller oksekød.
Vi deler os op, så den ene halvdel lærer at lave momos om formiddagen, mens den anden halvdel har tid på egen hånd. Og om eftermiddagen er det omvendt.
Organisationen Sasane arbejder for at give nepalesiske kvinder, der har været udsat for menneskehandel og tvangsarbejde, muligheden for at vende tilbage til samfundet og få et værdigt liv. Ikke kun ved at skabe jobs, men også ved at lære nepalesiske kvinder om deres rettigheder.

Der er som sagt tid til at gå på opdagelse i Kathmandu, gå på café, shoppe, eller blot slappe af på hotellet. Man kan med fordel købe smykker, ægte silketæpper, pashmina-tørklæder, tæpper, friluftstøj, læderjakker og bukser samt kunsthåndværk og religiøse souvenirs. Priserne er meget rimelige. Der skal ofte tinges om prisen.

Vi slutter eventyret af med en tidlig middag på hotellet, hvorefter vi kører til lufthavnen, og hjemrejsen starter.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi lander i København tidligt næste morgen

Alle planlagte afgange

10 dage Pris Rejseleder Status Information
15. sep 23 til
24. sep 23
17.690 kr Tania Karpatschof Ledige pladser Bestil rejse