Hvad søger du?

Sri Lanka ad nye veje

Mod nord og øst på den smukke ø

Helt mod nord i Sri Lanka ligger den historiske, tamilske by Jaffna. Portugiserne, hollænderne og briterne har efterladt spor her, men det er især den tamilske vinkel, der gør Jaffna spændende. Byen er meget grøn og byder på mange templer og kirker.

Byen Trincomalee er kendt for 3 ting: Strandene med gyldent sand. De gode muligheder for at se blåhval og kaskelothval. Og et lille stykke dansk kolonihistorie. Vi har tid til at opleve det hele, mens vi opholder os i Trincomalee.

På denne rejse introducerer vi det nordlige og østlige Sri Lanka, som nu er åbnet op for turisme. Vi møder kun få vestlige rejsende her. 

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Sri Lanka ad nye veje
Regioner: Asien
Lande: Sri Lanka
15 dage Pris Rejseleder Status Information
16. jul 23 til
30. jul 23
20.990 kr Claus Christensen Ledige pladser Bestil rejse

I Jaffna vidner et fort om den koloniale fortid, og vi sejler ud til øen Nainativu, hvor et tempel er et pilgrimsmål for hinduistiske tamiler.

Vi besøger to forskellige nationalparker. Den ene er øen Pigeon Island med naturlige laguner. Den anden er Wilpattu, Sri Lankas største og ældste, med gode muligheder for at se leoparder. 

Fra juni til september er der tørt og solrigt i den nordlige og østlige del af Sri Lanka.

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:
  • Vi besøger den grønne, tamilske by Jaffna, med spor fra kolonitiden
  • Vi tager på Hvalsafari ved Trincomalees strande med gyldent sand
  • Vi besøger den formidable klippe Sigiriya, som rejser sig lodret i det tropiske landskab
  • Vi tager på safari i Wilpattu nationalpark med gode muligheder for bl.a. at se leoparder
  • Vi besøger Tandens Tempel i Kandy, Sri Lankas helligste sted

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi sætter kursen mod Sri Lanka.

Efter ankomst kører vi op langs vestkysten til den smukke strand Maravila, hvor vi har én overnatning.

Måltider: Aftensmad

Vi har tid på egen hånd til at nyde poolen eller stranden, inden vi midt på dagen kører til Wilpattu nationalparken, hvor vi om eftermiddagen tager på safari. Wilpattu er Sri Lankas største og ældste nationalpark. Her er omkring 60 naturlige søer, så her er mange fuglearter. Parken er især kendt for dens leoparder, men der findes også elefanter, læbebjørne, vandbøfler, flere hjortearter, desmerdyr og mange fuglearter, bl.a. storke og ørne.

Vi fortsætter ind i landet til den gamle hovedstad Anuradhapura, hvor vi har én overnatning.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden udforsker vi Anuradhapura for at få en fornemmelse af tidligere tiders buddhistiske storhed.

Vi ser nogen af verdens største dagoba monumenter. Dogoba er det sri lankanske ord for stupa: Buddhismens hellige symbol. Vi ser det hellige træ, som stadig vokser fra en stikling af det træ, hvorunder Buddha Sakyamuni sad, da han opnåede oplysning for 2500 år siden. Månesten som symbolske ’dørmåtter’. Kobberpaladset med 1600 fundamentsøjler vidner om et kæmpe fortidigt palads, og en statue af den mediterende Samadhi Buddha, der til trods for sine lukkede øjne har set mere i løbet af sine 800 år end bøger kan fortælle.
Anuradhapura tjente som Sri Lankas hovedstad i en periode på 1400 år frem til 1073 e. Kr.. Byen blev genfundet af 1800-tallets arkæologer, og der arbejdes stadig på at blotlægge og fortolke den historiske by og liv.

Efter besøget fortsætter vi nord på til Jaffna, hvor vi har tre overnatninger.

Jaffna er navnet på både byen og halvøen i det nordligste Sri Lanka. Den flade halvø med lagunekyster er landets tørreste område. Det er hovedområdet for Sri Lankas tamilske, hinduistiske mindretal, som gennem århundreder er indvandret fra Sydindien.

Hovedbyen Jaffna var hovedstad i et selvstændigt kongedømme indtil portugisernes ankomst i 1500-tallet. Siden var byen i hollandsk og britisk besiddelse. Byens historie afspejles i dens bygninger, der stammer fra mange forskellige århundrede.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Jaffna-halvøen var en af hovedbaserne for tamilernes løsrivelseskamp og var under Sri Lankas borgerkrig fra 1990'erne præget af blodige kampe. Mange indbyggere flygtede, og den tidligere vigtige handelsby Jaffna blev reduceret til en overvejende lokal markedsby. Efter borgerkrigens afslutning i 2009 er mange indbyggere vendt tilbage. Der hersker en afslappet og imødekommende atmosfære i Jaffna, og her er ikke mange turister.

Vi starter dagen med at besøge Nallur, en forstad syd for Jaffna by. Jaffna kongeriget havde hovedsæde i Nallur i årene 1215-1624, og byen har siden da været et vigtigt centrum for udviklingen af tamil litteratur og kunst. Vi besøger Nallur Kandaswamy templet, der er et enormt tempelkompleks med dekorerede korridorer og en smuk gårdhave.

Vi fortsætter til Jaffna Library And Museum, der engang havde den største bogsamling i Asien. Bygningen brændte ned under borgerkrigen, men er heldigvis blevet rekonstrueret. Herefter går vi igennem den travle hovedgade til det gamle Jaffna fort, der oprindelig blev bygget af portugiserne og genopbygget af hollænderne i 1683.

Vi besøger også Vallipuram Alvar Vishnu Templet, der betegnes som et af de ældste hindu templer i Jaffna. 

Vi har resten af dagen fri på egen hånd.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag tager vi med båd til den lille ø Nainativu, hvor vi bl.a besøger Nagapooshani Amman templet. Templet er meget vigtigt for det tamilske folk, og her er mange pilgrimme. Det nuværende tempel blev bygget mellem 1720 og 1790, og her er omkring 10.000 skulpturer og 4 høje tårne.

Vi tager tilbage til fastlandet, hvor vi besøger lidt flere templer, og udforsker mere af byen.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi mod sydøst til Trincomalee.

Havnebyen Trincomalee, hvis historie går mere end 2.500 år tilbage i tiden, er en af de ældste byer i Asien. Byen ligger ved en stor velafskærmet bugt med dybt vand og var kendt som verdens bedste naturlige havn.

Trincomalee indtog som havneby en vigtig rolle i den internationale handel med Sydøst Asien. Befolkningstilvæksten og udviklingen til en egentlig by tog fart, da portugiserne kom til Sri Lanka i 1500-tallet, og gjorde byen til en befæstet havneby. Efterfølgende var Trincomalee på blandt andet danske hænder. Under borgerkrigen var byen af de Tamilske Tigre udset til at være hovedstad.

I dag er Trincomalee kendt for sine strande, som regnes for nogle af verdens bedste, og er et yndet mål for badeferier.

Vi har tre overnatninger ved Nelaveli stranden nord for Trincomalee. Her er gyldent sand, klart vand, palmer og masser af sol.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag tager vi på hvalsafari og vi oplever de store hvaler, hvis vi er heldige. Trincomalee betragtes, sammen med sydkysten af Sri Lanka, som et af de bedste steder i verden at tage hen, hvis man gerne vil se blåhvaler. Disse giganter, sammen med kaskelothvaler og snurredelfiner, kan spottes i det dybe hav syd for Trincomalee. Hvalerne kommer ind til kysten fra marts til september, inden de fortsætter ned til sydkysten.

NB: Vi bliver opdelt i små både.

Om eftermiddagen tager vi ud til Fort Frederick området og det hinduistiske tempel Koneswaram, der ligger på en halvø sydøst for byen.

I 1620 forhandlede Admiral Ove Gjedde med Kongen af Kandy. Trincomalee blev underlagt den danske krone, der også fik monopol på handlen med Ceylon. Kongen af Kandy lovede tilmed at forsyne Gjeddes flåde med en returladning af forskellige krydderier, elfenben, perler og andre varer, og den danske konge fik lov til at bygge fæstning samt udbrede kristendommen i Trincomalee. Danskerne begyndte herefter at bygge et fort på halvøen. Danskerne blev dog hurtigt besejret af portugiserne, der byggede videre på fortet og brugte bl.a. kanoner som de havde taget fra de danske skibe.

Fort Frederick er omkranset af tykke stenmure, og en tunnelagtig indgang i muren leder ind på selve fortets område. Fortet bruges i dag af den Sri Lankanske hær, så vi kan ikke komme ind i selve fortet. Vi vandrer op til Koneswaram templet, der ligger på toppen af den ca. 200 meter høje Swami-klippe. Oppe fra templet er der en fantastisk udsigt til det Indiske Ocean og bugten ved Trincomalee by.

Det oprindelige tempel blev revet ned af hollænderne og brugt til at bygge Fort Frederick. Templet blev senere genopbygget. Uden for templet tager en gylden kæmpestatue af den siddende Shiva imod os. Man overvældes af den farvepragt templet har, og af de symboliserende guldfigurer, som står rundt omkring. Koneswaram templet regnes for en af de vigtigste hinduistiske helligdomme i Sri Lanka.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag tager vi med båd til øen og nationalparken Pigeon Island, der ligger ca. 1 km ud for Nelaveli stranden. Det tager 10-15 minutter at sejle derud.

Øen, der er 200 meter lang og 100 meter bred, har små naturlige laguner og hvide strande og byder på fantastisk snorkling blandt flotte fisk og et koralrev. Der findes ligeledes sorttippede revhajer og skildpadder, så der er masser af spænding under vandet.

Ønsker man ikke at snorkle, kan man gå en tur på øen, slappe af på stranden eller svømme en tur. Øen er et vigtigt ynglested for klippeduer – deraf navnet Pigeon Island.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi via Marble stranden til Sigiriya.

Eftermiddagen er fri på egen hånd. Der kan arrangeres tur til den gamle kongeby Polonnaruwa (ikke inklusiv) eller på elefantsafari i Minneriya nationalparken (ikke inklusiv).

Vi har to overnatninger i Sigiriya.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Dagens store oplevelse er Sigiriya (løveklippen). En formidabel klippeformation, som rejser sig lodret op i landskabet med løvefødder og ruiner fra en forhistorisk tempel/palads på toppen. For foden ligger resterne af et omfattende symmetrisk netværk af reservoirer og haver. Vi begiver os op af de gamle trapper, som først bringer os til den mere end 1500 år gamle frescovæg. Her udfordrer yndige himmelprinsesser med blottede bryster. Fra to enorme løvefødder går trappen det sidste stykke op til plateauet med rester og ruiner af det, der engang har været. Udsigten er her stadig og er overdådig. Som et centrum for en næsten borteroderet kæmpe vulkan.

Efterfølgende tager vi på landsbybesøg. Vi kører i oksetrukket kærre og sejler efterfølgende tværs over en smuk sø, hvor vi spiser frokost mellem marker og hytter hos en lokal familie. Turen tilbage foregår med trehjulet auto rickshaws.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden besøger vi huletemplerne i Dambulla. Disse templer er bygget ind i oprindelige huler i klippen og rummer mere end 150 forskellige Buddha statuer: Den mediterende, den hvilende, den formanende, den døende osv. Fem hulekomplekser går vi igennem.

Herefter går kursen mod syd og byen Kandy. Før Kandy stopper vi ved en af de mange krydderiplantager og får et indblik i urters og planters magi samt viden om, hvordan de bruges som krydderi og i cremer.

Kandy regionen udgør Sri Lankas hjerte og ligger midt i en dal omgivet af bjerge. Byen var tidligere hovedstad med konge, pragt og en dansk historie med en Ove Gjedde - udsending fra Christian den 4’s Danmark. Han skulle hjælpe Kongen af Kandy i kampen imod portugiserne - til gengæld for handel og krydderier.

Vi har en overnatning i Kandy.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Formiddag besøger vi den botaniske have Peradeniya lidt uden for Kandy. Parken har eventyrlige eksotiske træer og et væksthus med blomster og farver.
Herefter besøger vi Tandens Tempel, Sri Lankas helligste sted. Efter sigende ligger Buddhas hjørnetand gemt i et antal rigt udsmykkede ædelstensbesatte relikvieskrin. Vi besøger også museet ved siden af.

Vi kører til Negombo, hvor vi har den sidste overnatning. 

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Formiddagen er på egen hånd på hotellet. Om eftermiddagen kører vil til lufthavnen. 

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Alle planlagte afgange

15 dage Pris Rejseleder Status Information
16. jul 23 til
30. jul 23
20.990 kr Claus Christensen Ledige pladser Bestil rejse