Hvad søger du?

Sri Lanka - natur og hvaler

4 nationalparker og hval-safari

Tænk at stå ved rælingen og se havets jumbo, en blåhval på måske 200 tons, pløje sig gennem vandet ganske tæt på båden. At høre den prustende lyd, når hvalen sender en søjle af vand og udåndingsluft højt til vejrs. Eller at opleve flokke af delfiner boltre sig langs båden på denne safari til havs. At sidde i en jeep i skumringen og spejde efter leopard, elefant og vandbøffel. Eller at besøge unge forældreløse elefanter i deres pensionat og tilbringe 14 dage i en pragtfuld, tropisk natur.

Alt dette er muligt på Sri Lanka. Rejsen går gennem nogle af de mest fascinerende steder på øen udfor Indien med det gamle navn Ceylon. Et skatkammer af natur og dyreliv.

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Sri Lanka - natur og hvaler
Regioner: Asien
Lande: Sri Lanka
15 dage Pris Rejseleder Status Information
12. feb 23 til
26. feb 23
21.990 kr Gert Lynge Sørensen Ledige pladser Bestil rejse
19. nov 23 til
3. dec 23
21.990 kr Gert Lynge Sørensen Ledige pladser Bestil rejse

Højdepunktet er en hval-safari ud for Sri Lankas sydspids. Ud for kysten går havbunden lodret nedad og er derfor et velforsynet spisekammer for blåhvaler og kaskelothvaler. De boltrer sig i farvandet fra november til april. Man mener, de er på træk mod varmere vande i Det Arabiske Hav, men der er så meget plankton ud for Sri Lanka, at de bliver hængende et stykke tid og nyder godt af retterne. Sri Lankas sydspids er en af de bedste steder i verden at opleve blåhvaler og kaskelothvaler bl.a. fordi hvalfangst har været forbudt i Det indiske Ocean siden 1980-erne.

Men der er mange flere oplevelser at hente i Sri Lankas storslåede natur. Vi besøger ikke mindre end fire nationalparker med regnskov, slette, brusende vandfald, gigantiske bregner og vilde orkideer.

Endeløse teplantager i højlandet, smukke strande og livlige buddhistiske templer er nogle af de billeder, vi får med hjem fra denne rejse.

En gæst fra rejsen har lavet en blog med fantastiske fotos fra rejsen. Se hans beretning her

Se desuden rejseleder Hanne Christensen mange flotte dyre-billeder her og fugle billeder her.

Rejseleder Hanne Christensen og gæster på rejsen i januar 2022 har lavet et samlet overblik over alle de dyr, de var heldige at se. Klik her og læs mere om, hvilke dyr, du kan være så heldig at møde på din rejse til Sri Lanka.

Rejsens højdepunkter:

  • Kaskelot- og blåhvaler i havet syd for Sri Lanka
  • Sinharaja regnskoven: et internationalt biosfærisk reservat
  • Elefantflokke og fugle i Uda Walawe nationalparken
  • Leoparder i Yala nationalparken
  • Vandretur til World’s End i Horton Plains nationalparken
  • Teplantager i højlandet
  • Bundalas Wetlands med et rigt fugleliv
  • Vandring i Hanthana bjergene
  • Besøg på skildpadde farm

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi sætter kurs mod Østen.

Efter ankomst til Sri Lanka kører vi til Kandy.
Kandy ligger på en slette midt mellem høje bjerge og slynger sig rundt om Sri Lankas største flod Mahaweli.

Byens behagelige, tempererede klima, dens sceniske placering og dens rige historie har gjort den til et yndet opholdssted for rejsende.

Byen er også den naturlige port ud til højlandets bjergtoppe. I næsten to århundrede var Kandy et tilhørssted for det stolte kandyanske kongerige, indtil riget faldt for briterne i 1815.

Vi har to overnatninger på hotel i bjergene nær Kandy. Fra hotellet er der en fantastisk udsigt. Er der tid, tager vi efter ankomst på en lille vandretur i området ved hotellet.

Måltider: Aftensmad

Efter en tidlig morgenmad skal vi på en 3-5 timers vandretur i Hanthana bjergene. De, der ikke har mod på vandreturen, kan blive tilbage på hotellet og nyde omgivelserne.

Undervejs på vandreturen er der flotte panorama udsigter over bjergene og ned mod dale, theplantager, eucalyptus-træer, bambus og eksotiske planter. Undervejs ser vi flere fuglearter.

Om eftermiddagen kører vi til Kandy for at opleve Tandens tempel, hvor et helligt tandrelikvie fra den store buddha har været forankret siden det fjerde århundrede. Templet har dekorative vægge, et gyldent loft og fine træarbejder. Religiøse ceremonier (pooja) afholdes dagligt ved daggry, til middag og ved skumringen. Disse er ledsaget af traditionel musik og trommespil.

Sidst på eftermiddagen ser vi kulturel dans nær Kandy søen.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden besøger vi Kandys botaniske have med mere end 60 hektar kyndigt designede plæner, pavilloner og planteopsatser med mange orkidearter.

Herefter kører vi op i bjergene mod Nuwara Eliya og gør holdt for at nyde udsigterne til de mange theplantager. 

Nuwara Eliya er en idyllisk bjerglandsby i 1868 meters højde med huse og hoteller i et levn fra en engelsk tid. Klimaet i Nuwara Eliva er dejligt køligt og behageligt. Vi går en tur i den overskuelige by med Gregory søen, marked, handel og liv.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi tager tidligt afsted for at besøge Horton Plains, der ligger på et plateau i 1.200-2.300 meters højde over havet. Her i Horton Plains findes Sri Lankas anden- og tredjehøjeste bjergtoppe Kirigalpoththa (2.389 m) og Thotupola Kanda (2.357 m). Men det som parken er mest kendt for er et ualmindeligt smukt landskab af bølgende bakker, som er dækket af skov, og dale med græssletter og ikke mindst den smukke udsigt fra World’s End.

I nationalparken findes mange forskellige planter, hvoraf nogle kun findes i Sri Lanka. Her findes også et rigt dyreliv, med 24 forskellige arter pattedyr, bl.a. sambarhjort, vildsvin og leopard. Her er også et enestående fugleliv med 87 arter.

Vi tager på en knap 10 km vandretur ad en ujævn sti, der fører os gennem den smukke natur til det brede brusende vandfald Baker’s Fall og til den enestående udsigt fra World’s End. World’s End er bogstavelig talt, hvor Horton Plains ender på kanten af en klippevæg, der falder næsten 1.000 meter til dalen nedenfor. På en vejrmæssig god dag, er der den flotteste udsigt til skovklædte bjerge og te plantagerne, der maler bjergsiderne og bakkerne grønne.

På vejen tilbage til Nuwara Eliya besøger vi det smukke hindui tempel Seetha Amman. Vi har resten af eftermiddagen fri på egen hånd i Nuwara Eliya.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag tager vi på en smuk togtur i højlandet fra Nanu Oya til Haputale med udsigt til grønne theplantager.
Herefter kører vi med bus mod sydvest til foden af det centrale højland og har to overnatninger i simpelt lodge ved Sinharajas tropiske regnskov.

Sinharaja er et skovreservat med et areal på ca. 110 kvadratkilometer regnskov. Reservatet er beskyttet af UNESCO, da det rummer forskellige levesteder for diverse endemiske dyre- og plantearter, der kun holder til her. Høje slanke træer med raslende blade, gigantiske bregner, vilde orkideer, brusende vandfald, skvulpende vandløb og svirrende sommerfugle er de naturopdagelser, vi kan gøre i den uberørte regnskov. Her er der blevet set mere end 140 fuglearter inklusive 28 ud af de 33 arter, der kun findes på Sri Lanka.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Tidligt om morgenen går vi på udkig efter de mange fugle. Vi vender tilbage om eftermiddagen. For de der har lyst, tager vi på endnu en vandretur sidst på eftermiddagen.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi fortsætter til Uda Walawe nationalparken.

Bevoksningen i Uda Walawe nationalparken er lav, og det er derfor nemt at se de mange dyr i parken. Her lever omkring 500 elefanter. De bevæger sig ofte rundt i store flokke. Bøfler og dådyr holder dem ved selskab sammen med desmerdyr, sjakaler, varaner og krokodiller samt et utal af fuglearter. Der findes også leoparder og læbebjørne i parken, men man skal være noget heldig for at se dem. På en game drive i nationalparken om eftermiddagen ser vi det varierede dyreliv.

Vi har én overnatning ved Uda Walawe nationalparken.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi besøger Elephant Transit Camp i Uda Walawe. Her bor ca. 40 unge elefanter, for det meste forældreløse unger, eller andre individer, som er ved at komme sig efter en skade, før de slippes ud i det fri.

Rejsen går nu mod sydøst til den fredfyldte og rolige by Kataragama, der er et helligt pilgrimsmål for flere religioner. Den hinduiske del kan være et cirkus af ritualer og ceremonier, som får vores nordiske prosaiske livsholdning til at blegne.

Fade fyldt med frugt og farver, aroma og dufte fra brændende røgelse og olielamper, lyden af kokosnødder, der knuses om kap med kimende klokker. Alt dette er med til at skabe en helt fortryllet atmosfære.

Vi har to overnatninger i Kataragama.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Yala nationalparken dækker over 126,768 hektar beskyttet område bestående af krat, slette, lagune og klippeskråninger. Yala byder på det bredeste tværsnit af landet dyr og planter. Her er der store muligheder for at se “de tre store” – elefant, leopard og vandbøffel samt et utal af fuglearter. Der er også gode chancer for at se læbebjørne.

Vi tager på en morgensafari og en eftermiddagssafari i Yala nationalparken på udkig efter leoparder, aber, elefanter, hjorte, hulepindsvin, krokodiller, vildsvin, vandbøfler, læbebjørne samt påfugle og isfugle.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi tager tidligt afsted for at opleve Bundala nationalparken. 197 fuglearter er blevet registreret her, hvoraf de 139 er standfugle og 58 er trækfugle. De sidstnævnte ankommer i løbet af nordens vinter (sept.-marts). Bundala nationalparken ligger i en halvtør zone/steppezone, hvor nedbør er meget sæsonbetonet. Den største nedbørskilde er den nordøstlige monsun (dec.-feb.).

Efter safarien kører vi med vores bus langs sydkysten mod Mirissa. Vi stopper undervejs ved det interessante Dondra tempel samt et sted, hvor de behandler folk for slangebid, og samtidig forsøger at redde slanger og sætte dem ud i naturen, blandt andet i Yala nationalparken. Stedet køres af traditionelle læger, Ayurvedic doctors.

Vi fortsætter til en mindre tefabrik og får forklaret om hele processen og bliver klogere på forskellen på den grønne og den sorte the. På topskuddet og det støv, som de lokale kalder te.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag tager vi på hvalsafari, hvor der er god chance for at opleve de store hvaler. Mirissa området betragtes som et af de bedste steder i verden at tage hen, hvis man gerne vil se blåhvaler, finhvaler og kaskelothvaler. Disse giganter og de lidt mindre, men charmerende artsfæller som brydeshvaler og spækhuggere, samt bl.a. snurredelfiner, kan spottes i det dybe hav syd for kystbyerne Galle, Mirissa og Kirinda. Hvalerne kommer ind til kysten fra slutningen af november til starten af maj.

Efter hvalsafarien kører vi til Galle, hvor vi udforsker det hollandske fort og de smalle gyder med fine design- og kunstbutikker. Byens strategiske placering har tiltrukket både portugisere, hollændere og englændere, og i mere end 4 århundreder har Galle været et administrativt center for kolonimagterne og er i dag på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Vi fortsætter til Hikkaduwa, hvor vi har to overnatninger. Vores resort ligger smukt ved en sø lidt inde i landet.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi tager på bådtur op ad den brede Madu flod til Madu Ganga Wetland. I dette vådområde ligger 36 små øer, hvor nogle af dem er beboet af traditionelle fiskere. På øerne produceres også kanel og olie. Her findes mange fugle og ofte ses kæmpe-egern.

I området findes også miner, hvor man udvinder de berømte månesten i smalle gange under jorden.

Hvis der er tid, besøger vi Tsunami fotomuseet og monumentet sidst på eftermiddagen. 

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi fra vores hotel til Ambalangoda, hvor vi besøger maskemuseet. Karava-folket i området har udviklet en lang række sociale skikke, og de er især kendt for deres masker og ritualer. På museet kan vi se nogle af de mange forskellige masker.

Vi besøger også en skildpadde farm, hvor vi ser, hvordan man ruger skildpaddeyngel ud og hjælper dem ud i vandet.

Vi fortsætter til et hotel nær lufthavnen, hvor vi spiser middag og kan skifte tøj, inden vi kører til lufthavnen og vores hjemrejse starter.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Alle planlagte afgange

15 dage Pris Rejseleder Status Information
12. feb 23 til
26. feb 23
21.990 kr Gert Lynge Sørensen Ledige pladser Bestil rejse
19. nov 23 til
3. dec 23
21.990 kr Gert Lynge Sørensen Ledige pladser Bestil rejse