Logo

Sri Lanka - natur og hvaler

3 nationalparker og hval-safari

Tænk at stå ved rælingen og se havets jumbo, en blåhval på måske 200 tons, pløje sig gennem vandet ganske tæt på båden. At høre den prustende lyd, når hvalen sender en søjle af vand og udåndingsluft højt til vejrs. Eller at opleve flokke af delfiner boltre sig langs båden på denne safari til havs. At sidde i en jeep i skumringen og spejde efter leopard, elefant og vandbøffel. Eller at besøge unge forældreløse elefanter i deres pensionat og tilbringe 14 dage i en pragtfuld, tropisk natur. Alt dette er muligt på Sri Lanka. Rejsen går gennem nogle af de mest fascinerende steder på øen udfor Indien med det gamle navn Ceylon. Et skatkammer af natur og dyreliv.

Regioner: Asien
Lande: Sri Lanka
15 dage Pris Rejseleder Status Information
19. nov 17 til
3. dec 17
20.900 kr Christian Thordal Bestil rejse
29. nov 17 til
13. dec 17
20.900 kr Gert Lynge Sørensen Bestil rejse
13. dec 17 til
27. dec 17
21.400 kr Claus Christensen Bestil rejse

Højdepunktet er en hval-safari ud for Sri Lankas sydspids. Ud for kysten går havbunden lodret nedad og er derfor et velforsynet spisekammer for blåhvaler og kaskelothvaler. De boltrer sig i farvandet fra november til april. Man mener, de er på træk mod varmere vande i Det Arabiske Hav, men der er så meget plankton ud for Sri Lanka, at de bliver hængende et stykke tid og nyder godt af retterne. Sri Lankas sydspids er at de bedste steder i verden at opleve blåhvaler og kaskelothvaler bl.a. fordi hvalfangst har været forbudt i Det indiske Ocean siden 1980-erne.

Men der er mange flere oplevelser at hente i Sri Lankas storslåede natur. Vi besøger ikke mindre end tre nationalparker med regnskov, slette, brusende vandfald, gigantiske bregner og vilde orkideer. 

Endeløse themarker i højlandet, smukke strande og livlige buddhistiske templer er nogle af de billeder, vi får med hjem fra denne rejse. Samt ikke mindst at se solen gå op over en guddommelig udsigt fra det hellige sted Adams Peak.

Rejsens højdepunkter

  • Vandretur til det hellige sted, Adams Peak
  • Sinharaja regnskoven: et internationalt biosfærisk reservat
  • Elefant flokke og fugle i Uda Walawe nationalparken
  • Leoparder i Yala nationalparken
  • Bundalas Wetlands med et rigt fugleliv
  • Naturvandringer i Hanthana bjergene
  • Hvalsafari med blåhvaler og kaskelothvaler 

Læs praktiske oplysninger om rejser til Sri Lanka her

Maks. 18 deltagere.

En gæst fra rejsen har lavet en blog med fantastiske fotos fra rejsen. Se hans beretning her
Se desuden rejseleder Hanne Christensen mange flotte dyre-billeder her

Også afrejser i 2018 - se dem her

Vis alle dage Skjul alle dage

Straks efter ankomst til Sri Lanka er der direkte transfer til Kandy.

Byen ligger på en slette midt mellem høje bjerge og slynger sig rundt om Sri Lankas største flod: Mahaweli. Byens behagelige, tempererede klima, dens sceniske placering og dens rige historie har gjort den til et yndet opholdssted for rejsende. Byen er også den naturlige port ud til højlandets bjergtoppe. I næsten to århundrede var Kandy et tilhørssted for det stolte kandyanske kongerige, indtil riget faldt for briterne i 1815.

Vi har to overnatninger på hotel i bjergene nær Kandy. Fra hotellet er der en fantastisk udsigt.
Efter ankomst tager vi på en lille vandretur i området ved hotellet.

Efter en tidlig morgenmad skal vi på en 3-5 timers vandretur i Hanthana bjergene. De, der ikke har mod på vandreturen, kan blive tilbage på hotellet og nyde omgivelserne.

Undervejs på vandreturen er der flotte panorama udsigter over bjergene og ned mod dale, theplantager, eucalyptus-træer, bambus og eksotiske planter. Undervejs ser vi flere fuglearter.

Om eftermiddagen kører vi til Kandy for at opleve Tandens tempel, hvor et helligt tandrelikvie fra den store buddha har været forankret siden det fjerde århundrede. Templet har dekorative vægge, et gyldent loft og fine træarbejder. Religiøse ceremonier (pooja) afholdes dagligt ved daggry, til middag og ved skumringen. Disse er ledsaget af traditionel musik og trommespil. Sidst på eftermiddagen ser vi kulturel dans nær Kandy søen.

Efter morgenmaden besøger vi Kandys botaniske have med mere end 60 hektar kyndigt designede plæner, pavilloner og planteopsatser med mange orkidearter. Herefter kører vi til det centrale højland og Adams Peak. Vi stiger på et tog og kører mod det the-dyrkende højland gennem romantiske landskaber, der vækker vores sanser. Højlandet består bl.a. af frodige theplantager, majestætiske bjergtoppe og brusende vandfald. Vi står af toget i Hatton og kører til Dalhousie, som er vores udgangspunkt for en vandretur op til Adam’s Peak. I Dalhousie overnatter vi i et lidt primitivt guesthouse tæt ved Adams Peak. Det omgivende skovreservat er levested for adskillelige fuglearter og sommerfugle.

Vi spiser middag og går tidlig i seng.

Adams Peak besøges af tusinde pilgrimsrejsende med forskellige trosretninger. Vandringen op til toppen er forholdsvis hård og tager ca. 4 timer op og 2 timer ned igen og med mange trappetrin. Vi vandrer af sted meget tidligt om morgenen, så vi når toppen til en imponerende udsigt ved solopgang. For de, der ikke har mod på vandreturen, kan blive og sove, gå en tur i området om morgenen og mødes med vandregruppen til en sen morgenmad.

Tilbage på pensionatet spiser vi en sen morgenmad og slapper af. Over middag kører vi mod Kithulgala. Kithulgala ligger ned til Kelani floden, og mange scener i filmen Broen over Floden Kwai blev optaget her (selv om filmens handling foregår på grænsen mellem Thailand og Burma). Efter en frokostpause fortsætter vi til Ratnapura, hvor vi har én overnatning.

Ratnapura er blandt andet kendt for minedrift af såvel rubiner som safirer. Der ud over dyrkes der ris, frugt og the. Om eftermiddagen besøger vi en the-fabrik.

Vi kører mod syd til foden af det centrale højland og har to overnatninger i simpelt lodge ved Sinharajas tropiske regnskov.

Sinharaja er et skovreservat med et areal på ca. 110 kvadratkilometer regnskov. Reservatet er beskyttet af UNESCO, da det rummer forskellige levesteder for diverse endemiske dyre- og plantearter, der kun holder til her. Høje slanke træer med raslende blade, gigantiske bregner, vilde orkideer, brusende vandfald, skvulpende vandløb og svirrende sommerfugle er de naturopdagelser, vi kan gøre i den uberørte regnskov. Her er der blevet set mere end 140 fuglearter inklusive 28 ud af de 33 arter, der kun findes på Sri Lanka.

Tidligt om morgenen går vi på udkig efter de mange fugle. Om eftermiddagen tager vi på endnu en vandretur.

Vi kører til Uda Walawe nationalparken. Bevoksningen i Uda Walawe nationalparken er lav, og det er derfor nemt at se de mange dyr i parken. Her lever omkring 500 elefanter. De bevæger sig ofte rundt i store flokke. Bøfler og dådyr holder dem ved selskab sammen med desmerdyr, sjakaler, varaner og krokodiller samt et utal af fuglearter. Der findes også leoparder og læbebjørne i parken, men man skal være noget heldig for at se dem. På en game drive i nationalparken om eftermiddagen ser vi det varierede dyreliv.

Vi har én overnatning ved Uda Walawe nationalparken.

Formiddagen er fri på egen hånd. Midt på dagen besøger vi Elephant Transit Camp i Uda Walawe. Her bor ca. 40 unge elefanter, for det meste forældreløse unger, eller andre individer, som er ved at komme sig efter en skade, før de slippes ud i det fri.

Rejsen går nu mod sydøst til den fredfyldte og rolige by Tissamaharama, der var hovedstad i det gamle Ruhunu kongerige i det 2. årh. f.Kr. Tissa er præget af de omkringliggende søer, de gigantiske Buddhist Dagobas (templer), frodige, grønne rismarker og lotus-fyldte søer, der tiltrækker mange vandfugle - inklusive skarv, purpurhejre, rovterne og den indiske skovstork.

Eftermiddagen er afsat til besøg i Kataragama, et helligt pilgrimsmål for flere religioner. Den hinduiske del kan være et cirkus af ritualer og ceremonier, som får vores nordiske prosaiske livsholdning til at blegne.

Fade fyldt med frugt og farver, aroma og dufte fra brændende røgelse og olielamper, lyden af kokosnødder, der knuses om kap med kimende klokker. Alt dette er med til at skabe en helt fortryllet atmosfære.

Vi har to overnatninger i Tissamaharama.

Yala nationalparken dækker over 126,768 hektar beskyttet område bestående af krat, slette, lagune og klippeskråninger. Yala byder på det bredeste tværsnit af landet dyr og planter. Her er der store muligheder for at se “de tre store” – elefant, leopard og vandbøffel samt et utal af fuglearter. Der er også gode chancer for at se læbebjørne.

Vi tager på en morgen og eftermiddags safari i Yala nationalparken på udkig efter leoparder, aber, elefanter, hjorte, hulepindsvin, krokodiller, vildsvin, vandbøfler, læbebjørne samt påfugle og isfugle. 

Efter morgenmad tager vi af sted for at opleve Bundala nationalparken. 197 fuglearter er blevet registreret her, hvoraf de 139 er standfugle og 58 er trækfugle. De sidstnævnte ankommer i løbet af nordens vinter (sept.-marts). Bundala nationalparken ligger i en halvtør zone/steppezone, hvor nedbør er meget sæsonbetonet. Den største nedbørskilde er den nordøstlige monsun (dec.-feb.).

Efter safarien kører vi med vores bus langs sydkysten mod Mirissa. Hvis vi har tid, stopper vi undervejs ved det interessante Dondra tempel.

Vi overnatter to nætter på sydkysten af Sri Lanka.

I dag tager vi på hvalsafari, hvor der er god chance for at opleve de store hvaler. Mirissa området betragtes som et af de bedste steder i verden at tage hen, hvis man gerne vil se blåhvaler, finhvaler og kaskelothvaler. Disse giganter og de lidt mindre, men charmerende artsfæller som brydeshvaler og spækhuggere, samt bl.a. snurredelfiner, kan spottes i det dybe hav syd for kystbyerne Galle, Mirissa og Kirinda. Hvalerne kommer ind til kysten fra slutningen af november til starten af maj.

Efter hvalsafarien kører vi tilbage til vores hotel og har resten af dagen fri til at slappe af.

Efter morgenmaden kører vi videre op ad sydvestkysten. I Galle udforsker vi det hollandske fort og de smalle gyder med fine design og kunstbutikker. Byens strategiske placering har tiltrukket både portugisere, hollændere og englændere, og i mere end 4 århundreder har Galle været et administrativt center for kolonimagterne og er i dag på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Hvis der er tid besøger vi Tsunami fotomuseet og monumentet.

Vi fortsætter til Hikkaduwa, hvor vi har to overnatninger. Vores resort ligger smukt ved en sø lidt inde i landet.

Vi tager også på en bådtur op ad Madur floden og besøger nogle af de mange mangrove-øer. På sejlturen kan vi se aber, båndvaraner, isfugle og fiskehejrer. På øerne besøger vi bl.a. en kanelplantage og et buddhist tempel.

Vi har eftermiddagen fri til at slappe af ved swimmingpoolen eller tage ned til stranden. 

Rejsen 13.-27. dec: Om aftenen fortsætter vi til Colombo lufthavn og hjemrejsen starter.

Efter en tidlig morgenmad kører vi til Colombo lufthavn, og hjemrejsen starter. 

Alle planlagte afgange

15 dage Pris Rejseleder Status Information
19. nov 17 til
3. dec 17
20.900 kr Christian Thordal Bestil rejse
29. nov 17 til
13. dec 17
20.900 kr Gert Lynge Sørensen Bestil rejse
13. dec 17 til
27. dec 17
21.400 kr Claus Christensen Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede