Hvad søger du?

Stammefolk i Vietnam

Natur og etniske minoriteter højt mod nord

Tag med på en ægte ekspedition gennem det nordlige Vietnam. Vi kører ad de helt små bjergveje i den afsidesliggende provins Ha Giang - og hvor vejen stopper, snører vi vandreskoene og fortsætter til fods på længere dagsvandreture. Det gør det muligt at besøge en række forskellige etniske minoriteter, der stadig lever et traditionelt liv i små landsbyer dybt inde mellem Nordvietnams bjerge. Her kommer vi tæt på livet på kanten af verden. Ikke mindst fordi vi overnatter 4 nætter i gæstehuse i små landsbyer. Vi besøger også det ugentlige marked i Meo Vac, hvor folk fra fjerne landsbyer kommer for at handle.

Rejsen byder desuden på smukke køreture gennem dramatiske bjerglandskaber samt spændende dage i storbyen Hanoi. Og det hele fuldendes med en nat ombord på en båd omgivet af Halong-bugtens forrevne klippeskær.

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Stammefolk i Vietnam
Regioner: Asien
Lande: Vietnam
14 dage Pris Rejseleder Status Information
22. apr 23 til
5. maj 23
22.990 kr Tuyen Ngoc Nguyen Ledige pladser Bestil rejse
24. jun 23 til
7. jul 23
22.490 kr Tuyen Ngoc Nguyen Ledige pladser Bestil rejse
17. sep 23 til
30. sep 23
23.990 kr Tuyen Ngoc Nguyen Ledige pladser Bestil rejse

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi møder etniske minoriteter langt væk fra de gængse turistruter
  • Vi overnatter 5 nætter på guesthouses hos lokale minoritetsgrupper
  • Vi kører ad små veje gennem dramatiske bjerglandskaber
  • Vi besøger det farverige ugentlige marked i Meo Vac
  • Vi overnatter på en junke mellem Ha Long-bugtens kalkstensbjerge

Max 16 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi rejser fra Danmark mod Vietnam.

Efter et flyskifte ankommer vi til Vietnams hovedstad Hanoi, hvor vi bliver indlogeret på et godt hotel i hjertet af byen.

Vi får de første indtryk af Hanoi allerede i dag, når vi stiger ombord i lokale cykel-rickshaws og triller gennem de små gader i Hanois gamle bydel. En cykel-rickshaw er en cykel med plads til to passagerer samt en chauffør, der sidder bagved og træder i pedalerne. Det er den perfekte måde at udforske hverdagslivet i de små gyder på. Vi passerer små butikker og helligdomme. Fra gadekøkkenerne breder duften af nudelsuppe sig og blander sig med støjen fra de allestedsnærværende scootere. Efter cirka en times køretur, går turen tilbage til hotellet. Vi afrunder dagen med middag på en lokal restaurant.

Måltider: Mad på flyet samt middag

Dagen starter med en god morgenmadsbuffet på hotellet, og så er vi klar til at udforske Hanoi. Første stop er Ho Chi Minh’s Mausoleum, der står som et monumentalt minde om manden og hans kamp for et selvstændigt og frit Vietnam. Vi ser også det simple pælehus, hvor Ho Chi Minh boede, når han var i Hanoi. Her står alt, som var han lige gået ud ad døren.

Fra pælehuset er der ikke langt til helligdommen lokalt kendt som Pagoden på en søjle. Pagoden blev bygget i 1049 af kejser Tong, som var barnløs og drømte, at guden Avalokiteshvara, siddende midt i en lotusblomst, skænkede ham et barn. Kort tid efter giftede kejseren sig, og nu skete der noget. Han fik en søn. Som tak opførte han et tempel på én søjle midt i en lotusdam.

Vi fortsætter til byens etnografiske museum, hvor vi får en introduktion til nogle af de mange etniske minoriteter, vi kommer til at møde på vores tur gennem bjergene i nord. Helt andre oplevelser venter os i Litteraturens Tempel, der er et af Hanois ældste templer. Templet er næsten 1.000 år gammelt, og gennem tiderne er mange håbefulde unge studerende blevet uddannet – og ikke mindst eksamineret – i Konfucius’ lære i disse gamle haller.

Efter besøget i templet spiser vi frokost sammen på en lokal restaurant, inden turen går tilbage til hotellet. Her kan resten af dagen bruges til at slappe af eller udforske byen på en hånd. Rejselederen kommer naturligvis gerne med forslag til både oplevelser og restauranter.

Måltider: Morgenmad og frokost

OBS: På rejserne i april 2023 og juni 2023 bliver der byttet rundt på programmet, for at få det til at passe med markedsdagene i Ha Giang. Besøget ved Halong-bugten bliver flyttet, så I overnatter i Halong-bugten, inden turen går mod bjergene nordpå. Det betyder også, at byrundturen i Hanoi fordeles over flere dage. Indholdet på rejsen er de samme, men rækkefølgen ændres. Eneste undtagelse er Litteraturens tempel i Hanoi, som I besøger, hvis tiden tillader det. Gør den ikke det, udgår besøget i templet. Programmet ser således ud på april-rejsen og juni-rejsen:

Dag 2: Ankomst til Hanoi og rickshaw-tur
Dag 3: Sightseeing i Hanoi om formiddagen og Halong-bugten
Dag 4: Morgen på Halong-bugten og sightseeing i Hanoi.  
Dag 5: Mod Ha Giang. Herefter er programmet som beskrevet. 
Dag 13: Fra Lang Son kører I til lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder. 

I dag venter en lang køretur, når vi forlader Hanoi fra morgenstunden og sætter kursen nordpå mod Ha Giang i Vietnams nordlige bjerge. Turen tager det meste af dagen. Men det er også en flot tur, der giver os de første indtryk af naturen og hverdagslivet langt væk fra storbyen Hanoi. Jorden er særdeles frugtbar i denne del af landet, og langs vejen har de lokale bønder travlt i rismarkerne. Højere oppe kan vi også se teplantager.

Længere mod nord begynder de første Tay-landsbyer også at dukke op i landskaberne. Tay-folket har boet på disse kanter i mere end 2.000 år, og mange lever stadig en traditionel livsstil. I løbet af dagen gør vi holdt flere steder for at nyde landskaberne og besøge lokale landsbyer.

Vi stopper også for at spise frokost på en lokal restaurant, inden vi fortsætter mod Ha Giang. Jo højere nordpå vi kommer, jo vildere og mere spektakulære bliver landskaberne. Det er sidst på eftermiddagen, når vi triller ind i Ha Giang, der er den provins i Vietnam med den største mangfoldighed af etniske minoriteter.

Denne aften er det især Tay-folket, vi kommer tæt på. Vi sover nemlig de kommende to nætter i et gæstehus på pæle hos de lokale Tay-folk. Omgivelserne er spartanske med madrasser på gulvet i et fællesrum. Rummet er ikke kønsopdelt, så vi sover alle i samme rum. Men der er lagener, der kan trækkes for, så de afskærmer sovepladsen. Vi deler også badeværelser, der er rene og pæne. Men oplevelsen af at bo hos de lokale Tay-folk opvejer til fulde den sparsomme komfort.

Efter indlogeringen er resten af dagen fri til at slappe af ovenpå køreturen og nyde de eksotiske omgivelser.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag

En spændende dag venter, når vi snører vandreskoene og begiver os ud på en 8 km gåtur i området omkring Ha Giang. Turen fører os gradvist opad gennem palmelunde og forbi rismarker, hvor de lokale bønder stadig passer jorden, som deres forfædre gjorde det før dem. Målet er en landsby beboet af folket Sort Dao, der har fået navet på grund af deres traditionelle mørke påklædning. Vi bydes indenfor i landsbyen, hvor vi oplever hverdagslivet og dagens gøremål. Frokosten nydes i et af de lokale huse, hvor værtsfamilien byder på lokale retter af ingredienser fra markerne omkring byen.

Vi har god tid til at opleve landsbyen, inden vi vender tilbage til den Tay-landsbyen, hvor vi overnatter. Også her har vi en fantastisk mulighed for at nøde lokalbefolkningen og opleve livet på landet fra første parket. Aftenen slutter med middag i et af landsbyens huse, mens natten sænker sig over Vietnams bjerge udenfor.

Er en vandretur på 8 km for udfordrende, er du naturligvis velkommen til at blive tilbage i Tay-landsbyen og nyde dagen der.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag

Efter en tidlig morgenmad tager vi afsked med vores Tay-værter og begiver os ud på en forrygende flot køretur mod Dong Van. Turen fører os over Quan Ba-passet, hvilket betyder Himlens Port-passet, og op på et plateau domineret af dramatiske karsklandskaber. Området er anerkendt af UNESCO for sin unikke natur og er optaget på organisationens liste over Global Geoparks.

Også her lever der mennesker, og på vejen vil vi sandsynligvis se både H’mong- og Dao-folk i deres traditionelle farvestrålende dragter. Vi gør holdt ved en unik og meget spændende historisk bygning, der lokalt er kendt som H’mong-folkets kongeplads. Bygningen blev opført af en rig og magtfuld H’mong forretningsmand ved navn Vuong Duc Chinh for omkring 100 år siden. Vuong Duc Chinh havde tjent gode penge ved at handle med blandt andet opium, og han opførte en prægtig residens med tydelig inspiration fra traditionel kinesisk arkitektur.

Vi fortsætter ad snoede veje, der fører os højt op over dybe dale og forbi marker og klippeformationer nær grænsen til Kina. Vi gør naturligvis holdt flere gange undervejs for at nyde udsigterne. Dagens mål er byen Dong Van, hvor vi indlogeres på et moderne hotel for de kommende to nætter. Her kan de seneste dages rejsestøv vaskes af, inden vi mødes igen til middag.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag

Dagen byder på endnu en forrygende vandretur i Nordvietnams frodige bjerglandskaber. Fra Dang Van tager det cirka 40 minutter at gå til landsbyen Do Sung, der er beboet af H’mong-folket. Det er en flot tur gennem smukke landskaber, der giver os endnu en mulighed for at lære H’mong-folkets kultur at kende. Herfra fortsætter vi omkring en halv time til landsbyen Ha De, hvor vi spiser frokost og tager os et velfortjent hvil.

Efter frokost fortsætter vi ad små stier til et område lokalt kendt som White Cliffs, inden vi sætter kursen hjemad mod hotellet i Dong Van. Dagens samlede vandrerute er cirka 10 kilometer. Men vi har god tid til at gøre stop og opleve naturen og kulturen undervejs. Vi afslutter dagen med middag på en lokal restaurant i byen.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag

Vi forlader Dong Van meget tidligt om morgenen og sætter kurs mod Meo Vac. Denne køretur er uden tvivl blandt rejsens smukkeste. Turen fører os over Ma Pi Leng-passet, hvor vejen snor sig højt over stejle dale fankeret af grønklædte bjergsider. Her og der kan vi se risterrasser hugget ind i bjergsiderne, mens naturen andre steder er vild og uberørt.

De fleste af ugens dage er Meo Vac et relativt stille og roligt sted. Men i dag er søndag, og det betyder markedsdag. Hver søndag strømmer folk fra de omkringliggende landsbyer til Meo Vac for at handle, og typisk vil vi se H’mong, Tay, Giay, Lo Lo og en række andre folkeslag side om side i byens travle gader. De fleste kommer for at handle og få sig en sludder med venner og bekendte fra andre landsbyer. Særligt husdyr handles på markedet i Meo Vac, men også afgrøder, tøj, redskaber og alverdens andre fornødenheder til livet i afsidesliggende landsbyer faldbydes fra markedsboderne. Det er en særdeles farverig affære, og fordi så få turister finder vej til dette fjerne hjørne af Vietnam, er der ikke tale om et turistmarked. Tværtimod er markedet en central del af hverdagslivet i bjergene. Så her er en unik mulighed for at få et indblik i en verden, der er forsvundet de fleste andre steder i Sydøstasien. Samt ikke mindst se forskellene på de forskellige folkeslags dragter side om side.

Allerede sidst på formiddagen begynder markedet at løje af, så vi kører til landsbyen Pavi, hvor vi står til søs på Nho Que-floden og nyder en ca. 45 minutters sejltur gennem de smukke landskaber. Tilbage på land venter frokosten på en lokal restaurant, inden vi sætter os til rette i bussen og kører mod Bao Lac. På vejen gør vi holdt i Ly Bon og gå en kort tur for at strække benene.

Også denne aften venter en særlig oplevelse, når vi indlogerer os på et home stay hos Lo Lo-folket. Dette er en af de mindste minoritetsgrupper i området med kun omkring 4.000 mennesker i hele Ha Giang og Cao Bang, så det er et særligt privilegium at møde disse folk. Landsbyen ligger så langt ude på landet, at den store bus ikke kan køre de sidste 5 kilometer dertil. Derfor bliver vi kørt det sidste stykke i bil.

Landsbyens gæstehus er et lille sted med 9 værelser samt et større fællesrum. Derfor kan der ikke garanteres privat værelse eller enkeltværelse de to nætter, vi overnatter her. De, der ikke får et privat rum, sover i fællesrummet. Bad og toiletter er delte. Så forholdene er enkle. Men der er rent og pænt, og oplevelserne i landsbyen samt den smukke omkringliggende natur er det hele værd.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag

Efter en lokal morgenmad begiver vi os ud på længere vandretur i området omkring landsbyen. Undervejs har vi god tid til at nyde de frodige landskaber og opleve de lokales hverdag. Rismarker fylder landskaberne mange steder, og afgrødernes dyrkes efter traditionelle metoder, der ikke synes at have ændret sig meget i generationer. Vi regner med at gå omkring 8 km i dag. Det er naturligvis også muligt at blive i landsbyen og gå korte ture ud derfra på egen hånd, hvis man ønsker det. Vi har hele dagen til at nyde området, da vi også denne aften sover i Lo Lo-folkets gæstehus.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag

Det er tid at sige farvel til Lo Lo-folket og begive os ud på endnu en flot køretur ad små bjergveje til Cao Bang. Turen tager omkring 4 timer, men vi gør holdt for at strække benene undervejs. Fra Cao Bang fortsætter vi til Nung-landsbyen Phia Thap, hvor vi indlogeres på byens gæstehus. Som det var tilfældet i Tay-landsbyen tidligere på rejsen, overnatter vi her på madrasser på gulvet med et forhæng mellem madrasserne. Bad og toilet-forholdene er delte men fine, pæne og rene. Vi får også tæpper, hvis bjergluften om natten skulle blive kold. At overnatte i landsbyens gæstehus er ikke lige så komfortabelt som et moderne hotel inde i byen. Men det er til gengæld en langt mere spændende oplevelse af være i landsbyen og opleve livet på nært hold.

Vi spiser frokost efter ankomsten, inden vi går en lille tur gennem landsbyen, hvor man blandt andet laver røgelse.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag

Vi starter morgenen med at besøge lokale landsbyer for at se, hvordan de laver håndværk såsom papir og knive. Derefter tager vi afsked med vores værter i Nung-landsbyen og kører mod Lang Son. På vejen passerer vi Dong Khe og That Khe, hvor vigtige slag blev udkæmpet i uafhængighedskrigen mod Frankrig fra 1945 – 1954. Franskmændene forsøgte at genetablere kontrol med kolonierne i Indokina, mens de vietnameiske guerilla-styrker under ledelse af Ho Chi Minh kæmpede for uafhængighed fra Frankrig. Det hører vi meget mere om, når vi står på stedet.

Vi fortsætter mod Lang Son med et frokoststop på vejen. Lang Son-området er også hjem for mange etniske minoriteter, og inden vi når frem, strækker vi benene med en lille, let gåtur til en Tay- eller Nung landsby. Vel fremme i Lang Son indlogeres vi på et godt hotel.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag

Helt andre oplevelser venter os, når vi lægger bjergene bag os og kører mod kysten. Turen tager hele formiddagen. Ved middagstid kan vi gå ombord på vores båd, og inden længe kastes fortøjningerne, og vi står til søs på Halong-bugtens sagnspundne vande.

Frokosten serveres på båden, mens resten af dagen går med at sejle rundt mellem de dramatiske klippeskær, der hæver sig som øer op af bugtens smaragdgrønne vand. Undervejs besøger vi huler, og vi hører om de mange legender, der er knyttet til bugtens klipper. Der bliver også mulighed for en svømmetur, hvis du har lyst til det, Vi har ikke travlt. For vi overnatter på båden i komfortable kahytter ude på bugten. Det er fantastisk at opleve klipperne ligge badet i eftermiddagssolens bløde lys, og når natten sænker sig over Vietnam, tændes millioner af stjerner over Halong-bugten.

Måltider: Morgenmad, frokost og middag

Det er værd at stå tidligt op for at opleve solopgangen over Halong-bugten efterfulgt af en let morgenmad ombord. En større brunch serveres op ad formiddagen, mens kaptajnen gradvist styrer båden tilbage mod fastlandet. Her holder bussen klar til at køre os mod lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad, brunch og mad på flyet

OBS: På rejsen den 17. september 2023 flyver vi først over midnat, så vi har hele dagen i Vietnam, inden turen går hjemad. Vi besøger en keramik-by nær Hanoi, hvor vi kan se kunstnerne i arbejde. Der er også mulighed for at købe keramik direkte fra producenterne. Om aftenen spiser vi middag, inden turen går mod lufthavnen.  

Efter et flyskifte ankommer vi til Danmark.

Alle planlagte afgange

14 dage Pris Rejseleder Status Information
22. apr 23 til
5. maj 23
22.990 kr Tuyen Ngoc Nguyen Ledige pladser Bestil rejse
24. jun 23 til
7. jul 23
22.490 kr Tuyen Ngoc Nguyen Ledige pladser Bestil rejse
17. sep 23 til
30. sep 23
23.990 kr Tuyen Ngoc Nguyen Ledige pladser Bestil rejse