Logo

En uge i Sarajevo

Sensommer i Bosnien

Sarajevo kaldes ofte ”Europas Jerusalem”, for byen er en smeltedigel af religioner og kulturer. Indenfor kort afstand finder man en moske, en synagoge, en ortodoks og en katolsk kirke. Bazaren midt i byen er på mange måder orientalsk – et tydeligt spor efter 450 års osmannisk styre.

På denne kulturtur besøger vi Sarajevo, der ligger skønt i en dal, omgivet af de Dinariske alper. Vi er på udflugt til Mostar, byen med den berømte bro, der nu er genopbygget. Vi er også på udflugt til en afsides beliggende bjerglandsby, hvor vi overnatter og vandrer i uspoleret natur.

Se dagsprogram
Regioner: Balkan
Lande: Bosnien
8 dage Pris Rejseleder Status Information
4. maj 20 til
11. maj 20
9.900 kr Anne-Marie Esper Larsen Ledige pladser Bestil rejse
2. sep 20 til
9. sep 20
9.900 kr Anne-Marie Esper Larsen Ledige pladser Bestil rejse

Sarajevo har altid været med på noderne. Det var faktisk den første by i Europa, der fik et el-drevet sporvogns-net. Det var i 1885, mens den var en del af det østrigsk-ungarske kejserdømme. Der er stadig sporvogne i Sarajevo, og vi kører med dem på rejsen. I 1984 var byen på alles læber som vært for De Olympiske Vinterlege.

Byen har været i brændpunktet flere gange i nyere tid. Det var skuddene i Sarajevo, der udløste 1. verdenskrig i 1914. Og i 1425 dage – fra april 1992 til februar 1996 – led Sarajevo under den længste belejring i moderne krigshistorie. Det var under krigen i eks-Jugoslavien.

Rejsen giver et godt indblik i Bosniens brogede historie. Sarajevo har mange museer, kunstgallerier, restauranter og butikker og programmet indeholder god mulighed for at gå på opdagelse på egen hånd i den fredelige og charmerende by.

Rejseleder Anne-Marie Esper Larsen har boet 3 år i Sarajevo som leder af FN's kvindeorganisation, og har gennem en årrække opbygget et solidt kendskab til Bosnien.

  • Oplev Sarajevos forskellige bydele: den osmanniske, den østrig-ungarske og den moderne del fra den kommunistiske periode.
  • Nyd Sarajevos bjergrige omgivelser og Bosniens skønne natur under vandring og to busture.
  • Se den righoldige arkitektur i Sarajevo, Mostar og de bosniske bjerglandsbyer, herunder de mange religiøse bygninger – kirker, moskeer og synagoger.
  • Få et indblik i bosnisk historie og politik før og nu.
  • Nyd det bosniske køkkens fine kød, oste, honning, vine, rakija (brændevin) m.m. og køb ind på de dejlige markeder.

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Ankomst til Sarajevos internationale lufthavn og transport til den gamle bymidte, hvor vi indlogeres på Hotel Central. Her boede marskal Tito også, når han var i Sarajevo. Hotellet blev totalskadet under borgerkrigen og har en fin fotoudstilling, der illustrerer den forvandling, hotellet har undergået, så det i dag fremstår moderne – bl.a. med en stor pool i underetagen.

Kort efter ankomst starter vi byvandringen i det ældste Sarajevo: Den osmanniske bydel og bazaren. Vi ser de centrale pladser og monumenter. Gennem snævre stræder passerer vi moskeer, tidligere karavanestationer, et lille kunstgalleri og den gamle og meget fine ortodokse kirke, hvor man kan nyde bosnisk kaffe, kafu, i den charmerende gårdhave – og købe vin fra et bosnisk kloster.

Vi spiser middag på restaurant Kod Ene på bjergskråningen og spadserer ned, så vi kan nyde den fantastiske stjernehimmel over Sarajevo og byens mange lys ved nattetide.

Måltider: Aftensmad

Vi starter dagen med at tage den nyligt genetablerede kabelbane op ad Trebevic-bjerget, hvorfra vi spadserer en behagelig tur tilbage til byen. Undervejs støder vi på resterne af anlæggene fra de 14. Olympiske Vinterlege i Sarajevo i 1984 – en bobslædebane, der i dag fungerer som graffiti mur. Vi spadserer gennem et ældre beboelseskvarter med mange kig ud over Sarajevo og Miljacka-floden nede i dalen, også fra restauranten, hvor vi spiser frokost.

Tilbage i byen besøger vi Det Nationale Bibliotek, nu City Hall, der blev totalskadet under krigen, men er genopstået i al sin skønhed med bistand fra EU. Vi spadserer over Latinerbroen fra 1565, og ser stedet, hvor ærkehertug og tronfølger til den habsburgske trone Frans Ferdinand og hans hustru Sophie blev myrdet i 1914.

Vi slutter dagen af i Sevdah House, et museum dedikeret til traditionelle, bosniske kærlighedssange, sevdalinka. Bagefter kan vi nyde en kaffe i den hyggelige gårdhave.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi kører tidligt ud af Sarajevo, og sætter kurs mod Bjelasnica-bjergene og landsbyen Umoljani i 1370 meters højde. Her finder vi en fantastisk udsigt ud over flere af de bosniske bjergmassiver i de Dinariske Alper. Vi vandrer en god formiddagstur på ca. 3 timer i den smukke dal Studeno Polje. Udover et overdådigt blomsterflor ser vi gamle, traditionelle vandmøller, en helt speciel landsbymoske og en sommersæter, hvor der endnu bor folk om sommeren.

Vi spiser frokost på en lille landsby-taverna, Kod Koliba. Efter frokost indlogeres vi på det rustikke Umoljani Guest House og har resten af dagen til at se nærmere på landsbyen og måske købe strik og urter til te af lokale kvinder.

Vi spiser fælles middag i gæstehusets traditionelt indrettede restaurant.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter tidlig morgenmad starter vi den 10 km lange vandring (tur-retur) til Lukomir i 1469 meters højde. Det er den højest og fjernest beliggende landsby i Bosnien. Vandreturen vil tage 5-6 timer.

Vi ser den oprindelige landsby-arkitektur med vægge bygget af natursten og træspåner på taget og møder forhåbentlig også nogle landsbybeboere i traditionelle dragter. Vi spiser burek (filodej med fyld) i en lokal familierestaurant og fylder vores vanddunke ved landsbyens kilde inden tilbageturen til fods til Umoljani og derfra videre med bus tilbage til Sarajevo.

På vejen tilbage stopper vi ved byens ældgamle, jødiske gravplads, en af Europas største.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi besøger Sarajevos marked med frugt og grøntsager samt det overdækkende marked med kød og ost. Der indgår meget røget ost og røget kød i det bosniske køkken og vi får mulighed for at smage de hjemmeproducerede varer.

Derefter tager vi sporvognen gennem den østrig-ungarske bydel og når frem til ’Snipers Alley’. Her kigger vi ind i det legendariske hotel Hollywood Inn, et godt eksempel på kommunisttidens arkitektur. Hotellet blev bygget til brug for sportsfolkene under vinterolympiaden i 1984 og husede den internationale presse under 90’er krigen.

Resten af dagen til fri disposition, f.eks. til at besøge nogle af de mange museer med historiske udstillinger eller om krigen i 90’erne.

Måltider: Morgenmad

Tidlig afgang med bus mod Mostar. Vi kører gennem de Dinariske Alper og på lange stræk følger vi den turkisgrønne Neretva flod. Vi stopper undervejs i Konjic for at besøge et traditionelt møbelsnedkeri, der fortsat producerer håndlavede møbler efter gamle, osmanniske traditioner – men også nye møbler bl.a. i samarbejde med skandinaviske designere.

Vi fortsætter til Blagaj, hvor vi spiser bjergørred til frokost ved Buna flodens udspring og besøger en såkaldt tekija, et dervish-kloster. Derfra kører vi til Pocitelj, en fint restaureret gammel, osmannisk by, hvor vi strækker benene inden afgang til Mostar.

I Mostar spadserer vi fra byens muslimske kvarter over den rekonstruerede og UNESCO-nominerede bro fra 1600-tallet til det kroatiske (katolske) kvarter og drikker eftermiddagskaffe i et osmannisk hus fra 1600-tallet, inden vi kører tilbage til Sarajevo.

Dagens køretur er på i alt ca. 320 km.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi vandrer op til Sarajevos bymur og Vratnik byporten, hvor der i dag er indrettet et interessant museum for Bosniens første præsident, Alija Itzebegovic.

Vi fortsætter gennem byens fine gamle, osmanniske villakvarter, hvor mange huse renoveres i disse år, og slutter formiddagens vandring af i et gammelt og meget charmerende ottomansk byhus, Svrzo Huset.

Resten af dagen til fri disposition.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Formiddagen er på egen hånd, og rejselederen står til rådighed med ideer til de sidste oplevelser.

Ved middagstid kører vi til lufthavnen og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
4. maj 20 til
11. maj 20
9.900 kr Anne-Marie Esper Larsen Ledige pladser Bestil rejse
2. sep 20 til
9. sep 20
9.900 kr Anne-Marie Esper Larsen Ledige pladser Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede