Logo

En uge i Sarajevo

På opdagelse i Bosniens hovedstad

Sarajevo kaldes ofte ”Europas Jerusalem”, for byen på Balkan er en smeltedigel af religioner og kulturer. Indenfor kort afstand finder man en moske, en synagoge, en ortodoks og en katolsk kirke. Basaren midt i byen er på mange måder orientalsk – et tydeligt spor efter 450 års osmannisk styre.

På denne kulturtur besøger vi Sarajevo, der ligger skønt i en dal, omgivet af de Dinariske alper. Vi er på udflugt til Mostar, byen med den berømte bro, der nu er genopbygget. Vi er også på udflugt til en afsides beliggende bjerglandsby, hvor vi overnatter og vandrer i uspoleret natur.

Se dagsprogram
Regioner: Balkan
Lande: Bosnien
8 dage Pris Rejseleder Status Information
7. maj 22 til
14. maj 22
9.990 kr Anne-Marie Esper Larsen Ledige pladser Bestil rejse

Sarajevo har altid været med på noderne. Det var faktisk den første by i Europa, der fik et eldrevet sporvogns-net. Det var i 1885, mens den var en del af det østrigsk-ungarske kejserdømme. Der er stadig sporvogne i Sarajevo, og vi kører med dem på rejsen. I 1984 var byen på alles læber som vært for De Olympiske Vinterlege.

Byen har været i brændpunktet flere gange i nyere tid. Det var skuddene i Sarajevo, der udløste 1. verdenskrig i 1914. Og i 1425 dage – fra april 1992 til februar 1996 – led Sarajevo under den længste belejring i moderne krigshistorie. Det var under 90’krigen i eks-Jugoslavien.

På denne kulturtur besøger vi Sarajevo, der ligger skønt i en dal, omgivet af de Dinariske alper. Vi er på udflugt til Mostar, byen med den berømte bro, der nu er genopbygget. Vi er også på udflugt til en afsides beliggende bjerglandsby, hvor vi vandrer en 6 km lang tur i uspoleret natur og derefter overnatter i landsbyen. Den følgende dags vandretur vil blive tilpasset gruppens kapacitet for at vandre.

Turen giver et godt indblik i Bosniens brogede historie. Sarajevo har mange museer, kunstgallerier, restauranter og butikker og programmet indeholder god mulighed for at gå på opdagelse på egen hånd i den fredelige og charmerende by.

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Rejseleder Anne-Marie Esper Larsen har boet 3 år i Sarajevo som leder af FN's kvindeorganisation, og har gennem en årrække opbygget et solidt kendskab til Bosnien
  • Vi oplever Sarajevos forskellige bydele: den osmanniske, den østrig-ungarske og den moderne del fra den kommunistiske periode
  • Vi nyder Sarajevos bjergrige omgivelser og Bosniens skønne natur under vandring og to busture
  • Vi oplever den righoldige arkitektur i Sarajevo, Mostar og de bosniske bjerglandsbyer, herunder de mange religiøse bygninger – kirker, moskeer og synagoger
  • Vi får et indblik i bosnisk historie og politik før og nu
  • Vi nyder det bosniske køkkens fine kød, oste, honning, vine, rakija (brændevin) m.m. og køb ind på de dejlige markeder

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Ankomst til Sarajevos internationale lufthavn og transport til den gamle bymidte, hvor vi indlogeres på Hotel Central. Her boede marskal Tito også, når han var i Sarajevo. Hotellet blev totalskadet under borgerkrigen og har en fin fotoudstilling, der illustrerer den forvandling, hotellet har undergået, så det i dag fremstår moderne – bl.a. med en stor pool i underetagen.

Kort efter ankomst starter vi byvandringen i det ældste Sarajevo: Den osmanniske bydel og basaren. Vi ser de centrale pladser og monumenter. Gennem snævre stræder passerer vi moskeer, synagoger og den gamle og meget fine ortodokse kirke, der ligger i en charmerende gårdhave – og hvor man købe vin fra et bosnisk kloster. Vi lægger vejen forbi et lille kunstgalleri og får i løbet af eftermiddagen en populær bosnisk snack ovenpå flyveturen.

Vi spiser middag på restaurant Kod Ene på bjergskråningen og spadserer ned, så vi kan nyde den fantastiske stjernehimmel over Sarajevo og byens mange lys ved nattetide.

Måltider: Aftensmad

Vi starter dagen med at tage den nyligt genetablerede kabelbane op ad Trebevic-bjerget, hvorfra vi spadserer en behagelig tur tilbage til byen. Undervejs støder vi på resterne af anlæggene fra de 14. Olympiske Vinterlege i Sarajevo i 1984 – en bobslædebane, der i dag fungerer som graffiti mur. Vi spadserer gennem et ældre beboelseskvarter med mange kig ud over Sarajevo og Miljacka-floden nede i dalen, også fra restauranten, hvor vi spiser frokost. På den videre vandring ned til centrum kommer vi gennem en stor muslimsk gravplads med mange forskellige gravstene udført i marmor.

Tilbage i byen besøger vi Det Nationale Bibliotek, nu City Hall, der blev totalskadet under krigen, men er genopstået i al sin skønhed med bistand fra EU. Vi spadserer over Latinerbroen fra 1565, og ser stedet, hvor ærkehertug og tronfølger til den habsburgske trone Frans Ferdinand og hans hustru Sophie blev myrdet i 1914.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi kører tidligt ud af Sarajevo, og sætter kurs mod Bjelasnica-bjergene og landsbyen Umoljani i 1370 meters højde. Her finder vi en fantastisk udsigt ud over flere af de bosniske bjergmassiver i de Dinariske Alper. Vi vandrer en god formiddagstur på 3 timer i den smukke dal Studeno Polje. Udover et overdådigt blomsterflor ser vi gamle, traditionelle vandmøller, en helt speciel landsbymoske og en sommersæter, hvor der endnu bor folk om sommeren.

Vi spiser frokost på en lille landsby-taverna, Kod Koliba. Efter frokost indlogeres vi på det rustikke Umoljani Guest House og har resten af dagen til at se nærmere på landsbyen og måske købe strik og urter til te af lokale kvinder. Vi spiser fælles middag i gæstehusets traditionelt indrettede restaurant.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter tidlig morgenmad starter vi den 10 km lange vandring (tur-retur) til Lukomir i 1469 meters højde. Det er den højest og fjernest beliggende landsby i Bosnien. Vandreturen vil tage 6 timer.

Vi ser den oprindelige landsby-arkitektur med vægge bygget af natursten og træspåner af kirsebærtræ på taget og møder forhåbentlig også nogle landsbybeboere i traditionelle dragter. Vi spiser burek (filodej med fyld) i en lokal familierestaurant og fylder vores vanddunke ved landsbyens kilde inden tilbageturen til fods til Umoljani og derfra videre med bus tilbage til Sarajevo. Vurderes turen til Lukomir at være for krævende for gruppen, vil dagen byde på en alternativ kortere vandring og landsbybesøg.

På vejen tilbage til Sarajevo stopper vi ved byens ældgamle, jødiske gravplads, en af Europas største.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi starter dagen i Sarajevos overdækkende marked for kød og ost. Opført af østrig-ungarerne. Der indgår meget røget ost og røget kød i det bosniske køkken og der er mulighed for at smage de hjemmeproducerede varer.

Vi vandrer videre forbi byens gamle karavanehoteller til Sarajevos bymur og Vratnik byporten, hvor der i dag er indrettet et interessant museum for Bosniens første præsident, Alija Itzebegovic. Vi fortsætter gennem byens fine gamle, osmanniske villakvarter, hvor mange huse renoveres i disse år, og slutter formiddagen af i et flot restaureret og meget charmerende osmannisk byhus, Svrzo Huset.


Resten af dagen til fri disposition.

Måltider: Morgenmad

Tidlig afgang med bus mod Mostar. Vi kører gennem de Dinariske Alper og på lange stræk følger vi den turkisgrønne Neretva flod. Vi stopper undervejs i Konjic for at besøge et traditionelt møbelsnedkeri, der fortsat producerer håndlavede møbler efter gamle, osmanniske traditioner men også nye møbler bl.a. i samarbejde med skandinaviske designere. Den bosniske møbeltradition er for nylig blevet erklæret UNESCO kulturarv.

Vi fortsætter til Blagaj, hvor vi spiser bjergørred til frokost ved Buna flodens udspring og besøger en såkaldt tekija, et dervish-kloster. Såfremt tiden tillader det, kører vi videre til Pocitelj, en fint restaureret gammel, osmannisk by, hvor vi strækker benene inden afgang til Mostar.

I Mostar spadserer vi fra byens muslimske kvarter over den rekonstruerede og UNESCO-nominerede bro fra 1600-tallet til det kroatiske (katolske) kvarter. Vi passerer flere af byens gamle og fine moskeer, der alle har måttet sættes i stand efter krigen, men også andre monumentale bygningsværker, der endnu venter på en kærlig hånd. Vi drikker en bosnisk kaffe, inden vi kører tilbage til Sarajevo.

Dagens køretur er på i alt ca. 320 km og der vil være stop undervejs for at strække benene og nyde udsigten til de fantastiske bjerge.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi tager sporvognen gennem den østrig-ungarske bydel frem til ’Snipers Alley’. Her kigger vi ind i det legendariske hotel Hollywood Inn, et godt eksempel på kommunisttidens arkitektur. Hotellet blev bygget til brug for sportsfolkene under vinterolympiaden i 1984 og husede den internationale presse under 90’er krigen.

Vi fortsætter til fods til byens største marked for grønt, frugt og nødder, hvor lokale småbønder sælger egne produkter. Formiddagen slutter med kaffe med udsigt over det Olympiske Anlæg.

Resten af dagen til fri disposition, f.eks. til at besøge nogle af de mange museer med historiske udstillinger eller om krigen i 90’erne.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Dagen er på egen hånd, og rejselederen står til rådighed med ideer til de sidste oplevelser inden vi køreri til lufthavnen og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
7. maj 22 til
14. maj 22
9.990 kr Anne-Marie Esper Larsen Ledige pladser Bestil rejse