Hvad søger du?

I Rosens Navn

Til festival i Bulgarien

Højtragende bjerge og åbne landskaber sætter scenen på den thrakiske slette i Bulgarien. Vejene fører os til Kazanlak – ind i Rosernes Dal. I smørhullet mellem to bjergkæder findes et frodigt klima, der gør det egnet til dyrkningen af roser. Bulgarien er verdens førende producent af rosenolie, og årligt fejres den lyserøde blomst med Rosenfestivalen. Her fester de i gaderne og kårer Rosernes Dronning.

Vi oplever festivalen på en 8 dages rundrejse, hvor vi samtidigt samler indtryk af Bulgarien – landet, hvor øst møder vest. Moderne bygningsværker forenes med tidligere tiders arkitektur. En turbulent fortid har præget hovedstaden Sofia med kulturel og historisk mangfoldighed. Det oplever vi på en byrundtur.

Se dagsprogram
Du er her: Rejser I Rosens Navn
Regioner: Balkan Europa
Lande: Bulgarien
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Kulturen blomstrer i Plovdiv, der var Europæisk Kulturhovedstad i 2019. Vi besøger byen med den charmerende gamle bydel.

I Kazanlak regerede tidligere de thrakiske konger. Rytterfolket var magtfuldt og sloges med Alexander den Store. Adskillige fund af guld og gravhøje har givet området sit andet tilnavn, De Thrakiske Herskeres Dal.

Undervejs ser vi kirker med gyldne løgkupler og mosaikfacader. Vi ser gamle landsbyer, hvor stress er sat på standby og et roligt liv udspiller sig. Vi dufter til rosens æteriske olie og smager på det lokale køkken.

Højdepunkter på rejsen:

  • Oplev den verdensberømte rosefestival i Kazanlak
  • Se hele processen fra plukning af roserne til det færdige rosenolieprodukt
  • Den Thrakiske Gravhøj – optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv
  • Plovdiv der med sine 6.000 års historie er blandt Europas ældste byer.
  • Bulgariens skønne hovedstad Sofia med Alexander Nevski Katedralen og kongens palads
  • Vi besøger lokale farmere og hører om livet på en typisk gård i Bulgarien

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi ankommer til Sofia Lufthavn. Herefter begiver vi os ud på den thrakiske slette. Vi kører ca. 2,5 timer i åbne landskaber med bjergene i baggrunden. Vi har retning mod den sydlige skråning af Balkanbjergene og byen Kazanlak, hvor vi indkvarterer os på vores hotel. Undervejs spiser vi sen frokost på en restaurant. 

Vi mødes til velkomstmiddag om aftenen. Kazanlak er vores base de næste 6 dage.

Måltider: Frokost og aftensmad

Efter morgenmaden har vi tid på egen hånd i Kazanlak, hvor vi kan se på forberedelserne til rosenfestivalen. Vi spiser frokost i byen og besøger Rosenmuseet, hvor vi lærer om rosens historie i området.

Bulgarien er verdens førende producent af rosenolie, og planten med de tornede grene er selvsagt vigtig for regionen. I løbet af høstperioden i maj og start-juni fejres Rosa damascena med adskillige events rundt om i egnen. Folk danser til folkloremusik og nyder lokale snacks. Den lyserøde blomsts duft spreder sig i gaderne, og Rosenfestivalen kulminerer med en kulørt parade og kåringen af Rosernes Dronning. Vi bruger eftermiddagen i festlighederne, og om aftenen overværer vi udnævnelsen af den nye Rosendronning.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Rosernes Dal har fået sit navn pga. de vide marker med opdyrkede roser. I dag oplever vi, hvordan roserne plukkes. Tidligt om morgenen efter morgenmad kører vi til en nærliggende by og ser de lokales gang i rosenplantagerne. I maj og juni, hvor roserne høstes, starter arbejdet omkring kl. 4 om morgenen og varer normalvis til op ad formiddagen. Rosenblade, der plukkes om eftermiddagen, har nemlig 50 % mindre oliekoncentrat i sig.
Om formiddagen besøger vi også det det etnografiske kompleks, Damascena. Her hører vi om, hvordan rosenolien udvindes og produceres.

Frokost spiser vi på en lokal kro.

Om eftermiddagen besøger vi Etar. Etar er et spændende etnografisk frilandsmuseum udenfor Gabrovo, hvor man har mulighed for at se hvordan livet foregik i regionen i det 18 århundrede og begyndelsen af det 19 århundrede. Her er der rig mulighed for at observere og deltage i workshops som f.eks. træskæreri, keramik eller lignende. Man kan også bare gå rundt i det skønne museum og købe smagsprøver på den traditionelle mad og souvenirs i de mange butikker i området. Herefter vender vi tilbage til vores hotel og har tid til afslapning.

Til aftensmad får vi et traditionelt måltid på hotellet.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag danser de i Kazanlaks centrale boulevard. Efter morgenmaden tager vi til Rosenfestivalen og ser paraden, hvor de danser til musik i farvestrålende dragter. En restaurant i byen huser os til frokost.

Om eftermiddagen besøger vi Kong Seutes IIIs grav. Efter utallige mislykkedes opgør mod Alexander Den Store, måtte han til sidst trække sig tilbage til Seuthopolis – det nuværende Kazanlak.  I 2004 fandt man hans hvilested sammen med gravene fra andre tidligere konger. De mange fund af grave har givet området tilnavnet ”De Thrakiske Herskeres Dal”.

Vi kører videre i området og gør holdt ved Shipka-klosteret.

På lang afstand rejser de 5 gyldne løgkupler sig mellem træerne, over byen.  De er akkompagneret af et 53 m højt klokketårn med ikke mindre end 17 klokker! Klosteret blev bygget i 1902 til minde om de faldne soldater i slaget om Shipka. ”Alt er roligt i Shipkapasset” lød den tilbagevendende melding i sommeren 1877, hvor den russisk-tyrkiske krig udkæmpedes. Til tider var der dog alt andet end roligt i passet. Det var et strategisk vigtigt punkt, og ét af de afgørende slag for Bulgariens frihed fandt sted hér.

I dag bjergtager klosteret den besøgende med et farverigt ydre. Indvendigt findes bl.a. 83 motiver malet af russiske munke. Faldne russiske soldater ligger begravet i krypten.  

Sidst på dagen vender vi tilbage til vores hotel og spiser aftensmad.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi tager ud til en nærliggende gård og hører om livet på landet i Bulgarien. Vores værter fortæller om familietraditioner, viser rundt i huset og haverne, og svarer gerne på spørgsmål. De serverer smagsprøver på husets egenproduktion og disker sandsynligvis op med ost, mælk og grønsager.

Til frokost skal vi smage på det lokale køkken på en traditionel kro.

Efter frokost kører vi tilbage til Kazanlak, der tidligere var et stort centrum for thrakiske stammer, og dykker ned i fund af guld, smykke- og brugskunst på et regionalt historisk museum.  

Den Thrakiske Gravhøj viser scener fra et hverdagsliv. Et hverdagsliv i 300-tallet f.Kr.. Højen prydes af vægmalerier med heste og en lokal stammeleder, der modtager gaver. Den er optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Faktisk beskyttes de uerstattelige billeder i en sådan grad, at der findes en nøjagtig kopi af graven 20 m th. for den originale!  

Vi vender tilbage til hotellet. Her spiser vi et traditionelt måltid og har sidste overnatning.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi ca. 2 timer til Plovdiv. Bulgariens næststørste by betragtes som en af de ældste i Europa. I 2019 var Plovdiv udnævnt som Europæisk Kulturhovedstad, og den gemmer også på en kulturel skattekiste. Omgivet af pittoresk arkitektur og renæssanceatmosfære bevæger vi os ad snoede, brostensbelagte gader rundt i Plovdivs Gamle By.

Kulturbyen huser tidsløse påmindelser om civilisationer, som var.  Vi ser ruinerne af en thrakisk borg fra 5. århundrede f.Kr.. Thrakierne var et indoeuropæisk stammefolk. De siges at være et af de første, europæiske folkeslag, der udviklede en særlig kulturel identitet. De beskrives som et magtfuldt og uciviliseret rytterfolk. Det var ikke ualmindeligt, at de røg sig skæve af hamp! Gennem flere tusind år bredte thrakierne sig over et område, der i dag er delt mellem Bulgarien, Grækenland og Tyrkiet.

I Plovdiv findes også velbevarede levn fra Romerrigets indtog. Vi ser Det Romerske Stadion, Det Romerske Forum og Amfiteatret.

Byrundturen, der foregår til fods, varer ca. 3,5 timer og slutter lidt over middag, hvor vi indkvarterer os på vores hotel. Herefter er der frokost på en traditionel restaurant, og der er tid til at udforske den gamle kulturby yderligere. 

Om aftenen spiser vi middag på vores hotel.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag skal vi på byrundtur til fods i hovedstaden. Efter morgenmaden kører vi ca. 1,5 time til Sofia. Når øjet skuer ud over byen, ses katedraler med løgkupler, moskéer med osmannisk kunst og endda en farverig synagoge. Nabolande har på skift invaderet og belejret byen, og det har efterladt en mangfoldighed af kultur og historie. I hovedstaden forenes moderne bygninger og livsstil med tidligere tiders arkitektur.  

Den russisk-ortodokse Alexander Nevski katedral toner frem med sin 45 m høje gyldne kuppel. Kirken blev opført i starten af 1900-tallet til ære for de 200.000 russiske soldater, der i 1878 kæmpede for Bulgariens frihed fra det osmanniske styre. Den ortodokse katedral er en af verdens største. I den dunkle bug gemmer sig kunstfærdige udsmykninger og buede hvælvinger.

På vores byrundtur ser vi også andre hellige huse, bl.a. Banya Boshi-moskéen og Sofia Synagogen. Og vi kommer forbi bl.a. Ivan Vazov nationalteatret, parlamentet, universitetet og kongens palads.

Byrundturen varer ca, 3,5 timer slutter lidt over middag, hvor vi indkvarterer os på vores hotel. Herefter er der frokost, og resten af eftermiddagen er fri i hovedstaden. Jeres guide vil fortælle om seværdigheder, I kan besøge. 

Det er vores sidste aften, og vi spiser afskedsmiddag på en traditionel restaurant i hovedstaden.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

NB: På turen i 2021 vil der i dag være bestilt tid til den den obligatoriske test for covid, som I skal bruge til hjemrejsen dagen efter. 

Vi spiser morgenmad og tager afsted mod Sofia lufthavn. Herfra rejser vi hjem over skyerne til Danmark, med nye minder pakket i kufferten.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os