Logo

Vandreferie i Bulgarien

Vandringer i Pirin-bjergene

Nyd Bulgariens mest maleriske bjergscenerier, og nogle af de mindst kendte og autentiske dele af Rhodope bjergene. Bjergene er berømte for at være fødestedet for den mytiske musiker Orfeus.

På denne vandretur skal vi vandre i de tre store bjergmassiver der findes i det sydlig Bulgarien: Rhodope bjergene, Pirin bjergene og Rila bjergene. Vi kommer i områder hvor ikke er mange turister kommer, og som i bogstavelig forstand ’bjergtager’ os. Vi skal også besøge det kendte Rila kloster, og indtage den charmerende hovedstad Sofia.

Se dagsprogram
8 dage Pris Rejseleder Status Information
9. jul 22 til
16. jul 22
9.990 kr Hugo Nielsen Ledige pladser Bestil rejse

Vores rute starter med en blid vandring midt i pastorale landskaber: Dale drysset med pittoreske landsbyer, grønne enge med græssende flokke af geder og får, gamle løvskove, romerske veje og broer, og en stor mangfoldighed af naturfænomener som Trigradsko Zhdrelo kløften, Yagodinska Peshtera og Dyavolsko Garlo (Djævelens Gab) hulerne.

Vi vandrer højere op og krydser enorme nationalparker med alpine enge, savtakkede bjergtoppe, og gletschersøer, hvor vi støder på et sjældent plante-og dyreliv. Programmet indeholder også et besøg til Rila klosteret, som er på UNESCOs verdensarvsliste og én af Bulgariens mest berømte seværdigheder.

Max 14 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi ankommer til Sofia og kører direkte til den lille kurby Devin i Rhodope bjergene. Turen tager godt 3-4 timer, hvor vi kører gennem et smukt landskab med marker, bjerge, skove, søer og små landsbyer med brostensgader. Vores hotel er et kurhotel, der bl.a. har indendørs pool.

Vi har to overnatninger i Devin.

Måltider: Aftensmad

Vi kører til Trigrad kløften, der er omgivet af fantastiske klippeformationer. Herfra starter dagens vandretur, som om eftermiddagen vil bringe os til Yagodinska Peshtera Grotten, der er en af Bulgariens længste og smukkeste drypstensgrotter.

Vandreturen starter med en god lang opstigning, hvor vi kommer igennem skov og åbne arealer med blomsterflor, indtil vi når dagens højeste punkt. Derfra vandrer vi et stykke gennem enge og landbrugsområder, indtil vi når til en charmerende lille landsby, hvor vi spiser picnic og i byens bar kan købe noget at drikke.

Nedstigningen går hovedsageligt gennem skov ad små stier, og ender nede ved indgangen til Yagodinska Peshtera Grotten, som vi skal besøge. Gåturen gennem grotten tager en time, og vi skal have de varme trøjer frem, for der er kun 6 grader derinde. Grotten er en stor oplevelse, med fantastiske drypstensformationer. Området og hulen er knyttet til sagnet om Orefeus og Eurodike.

Fra grotten kører vi direkte hjem til hotellet, hvor vi har lidt tid inden vi kører opad til den lille landsby Lyaskovo, hvor vi skal spise middag. Det er i et meget lille familiehotel, hvor konen i huset laver de lokale egnsretter og manden hygger om os, og måske byder på den hjemmebryggede snaps. I byen bærer man stadig de lokale folkedragter, og egnens musik har sækkepiben som hovedinstrument.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Dagens vandring er 11 km og tager ca. 4 timer.

Vi siger farvel til hotellet og kører et lille stykke til stedet hvor den såkaldte øko-sti løber langs Devinska floden. Det er turens letteste vandredag, hvor oplevelsen især er nydelsen af de skønne billeder der dannes ved at gå på en sti langs med floden. Vi krydser floden fra side til side nogle gange på træbroer. Langs med floden er der en dejlig flora, og fra tid til anden står der oplysende skilte om hvilken fauna og flora der findes her.

Stien slutter ved en dejlig eng, og vi går tilbage ad samme vej, der dog ser helt anderledes ud fra den side. Vi er tilbage ved bussen ca. 2 timer efter, og vi kører nu med kurs mod Pirin Bjergene.

Igen er det smukke landskaber og små interessante landsbyer vi kører igennem. Vi gør ophold i den mest interessante landsby på vejen, Kovachevitsa. Denne landsby er en meget stor oplevelse. Byen er ca. 300 år gammel, og husene i landsbyen er alle bygget i den oprindelige stil, og det er forbudt at opføre nye huse i anden stil. Man renoverer også de gamle huse, hvilket koster flere gange så meget som at bygge nyt. Specielle tage, tækket med flade natursten, og skorstene med samme sten på.

Gaderne er toppede brosten, og husene er bygget på en måde der konstruktionsmæssigt går tilbage til romertiden eller før. Det er sten og træ bygget sammen, på en måde så det forhindrer at husene falder sammen hvis der kommer jordskælv.

Samme bygningsmåde findes bl.a. i et kloster fra 400-tallet i Syrien. Det er ikke en museumsby, det er en by hvor folk bor og arbejder, og den har også fristet folk fra storbyer til at købe huse og bruge dem til sommerhuse. Vi gør et godt ophold her, inden vi kører videre mod det hyggelige familiehotel i Bansko, hvor vi skal overnatte i tre dage.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Dagens vandring er 5 km og tager ca. 2 timer.

En halv times kørsel opad bringer os til Vihren hytten, der er opkaldt efter det højeste bjerg i området, Mt. Vihren (2914 moh.). Hytten i 1950 meters højde er udgangspunkt for dagens vandring. Vi kommer til at gå i et landskab af nøgne klipper, spredte sten mellem græs, en overdådighed af blomster, små vandløb fra smeltevand, og ikke mindst de helt fantastisk smukke mørkturkise søer. Vi gør ophold ved søbredderne, og i en af søerne benytter vi lejligheden til at sætte fødderne i det iskolde vand.

Vandreturen vil i alt have en stigning på små 500 m. Turen ned giver nye panoramaer, og vi ender nede ved Vihren-hytten igen, hvor der er tid til lidt hygge og til at købe en drink, inden vi kører mod hotellet. På vejen stopper vi for at se Bulgariens ældste træ. Det er fra 800-tallet, præcis på det tidspunkt for det første kongedømme i Bulgarien.

Middagen om aftenen er i en hyggelig familierestaurant i byen, der udover god lokal mad, har en virkelig god hjemmelavet vin, man ikke kan købe i forretninger.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Dagens vandring er 8 km og tager ca. 4 timer.

I dag besøger vi et af Pirin bjergenes grønneste områder omkring Bezbog Hytten. Vi kører opad i ca. 50 minutter gennem granskove til Gotse Delchev hytten, hvorfra vi tager en stolelift op til Bezbog hytten. Dette er udgangspunktet for en usædvanlig panoramisk vandretur til Popovo søen – Pirin bjergenes største sø. Turen tager ca. 5 timer og har kun halvt så stor stigning som dagen før. Tilbage ved Bezbog hytten er der tid til hygge og en drink før vi tager stoleliften ned igen.

Vi er tilbage ved hotellet igen ved ca. 15.30- tiden, og der vil på den måde blive mulighed for at få arrangeret massage, pedicure etc. på hotellet, eller at benytte lejligheden til at se Banskos gamle charmerende centrum.

Middag i hotellets have hvis vejret er til det.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Dagens vandring er 7 km og tager 3-4 timer.

Vi siger farvel til Pirin bjergene, og sætter kursen mod Rila bjergene. Vores første stop er Rila Klostret, som er på Unesco’s Verdensarvsliste. Dette er det største og mest berømte kloster i Bulgarien, og har en 1000 år gammel historie. Selve klostret var oprindeligt omgivet at en op til 24 m høj ’bymur’, der skulle beskytte mod plyndrende røverbander. Selve klosteranlægget ligger som en rundkreds der omfatter klostergården, med kirken i midten. I 1800-tallet brændte klostret ned, og man byggede et nyt. Kirken blev i det store og hele skånet, men man besluttede alligevel at bygge en ny og større kirke, da der på det tidspunkt kom mange valfartsgæster til klostret. Kirken stod færdig i 1837, og derefter skulle alle kalkmalerierne males. Det var de dygtigste mestre i landet der blev antaget til at male, og resultatet er enestående. Det er en ’tegneserie’ der fortæller bibelens historie, og dertil malerier der anviser hvordan man lever et kristent og sædeligt liv. Der er fantastiske kalkmalerier både uden på og inde i kirken.

Efter klosterbesøget kører vi ud til det sted hvor grundlæggeren af klostret, eneboeren og munken Ivan Rilski (876 – 946) boede i en hule. Vi går ad en sti gennem bøgeskoven til hulen som vi besøger, og vi smager på vandet fra den hellige kilde der springer ved siden af grotten.

Efter klosterbesøget kører vi til en dejlig restaurant der ligger ved floden, hvor vi kan sidde udendørs og det bl.a. er muligt at bestille frisk fisk fra floden.

Efter frokost kører vi mod vores sted for natten, et højt beliggende kurhotel.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Dagens vandring er 4 km og tager ca. 2 timer.

Efter en kort tur med bussen er vi ved en stolelift som skal tage os ca. 1.000 m. op. Turen tager ca. 45 minutter og er en oplevelse i sig selv. Herfra starter dagens vandretur, som går til nogle af de syv Rila søer, og som nok har de smukkeste panoramaer på turen. Søerne har navne efter deres udseende, f.eks. Nyre Sø og Tvillinge Sø. Vi er nu så højt oppe at der ligger pletter med sne hvor vi går. Området er eftertragtet af bulgarerne selv, og i hele august samles der folk for at meditere i de smukke omgivelser. Efter endt vandretur er vi igen ved en hytte hvor der bliver tid til en drink, inden vi tager stoleliften ned til bussen, for at køre til Sofia, hvor vi skal bo på et godt 3-stjernet hotel i centrum.

Hvis der er tid til det, tager vi en rundtur i Sofia for at se byen og nogle af bygningerne, og mærke den behagelige stemning i gågaden, inden vi skal have afskedsmiddag på en typisk bulgarsk restaurant.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Dagens vandring er 6 km og tager ca. 4 timer.

Vi kører til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad 

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
9. jul 22 til
16. jul 22
9.990 kr Hugo Nielsen Ledige pladser Bestil rejse