Logo

En uge i Zagreb

Polaco – polaco. Stille og roligt

Med disse ord inviterer vi på storbyferie i Kroatien og byder samtidigt velkommen til et ungt demokrati, hvor en million mennesker i hovedstaden fortsat søger med lys og lygte efter, hvad national identitet egentlig er for en størrelse. Kroatien er nemlig yngste medlem af den Europæiske Union. I 2017 blev hovedstaden Zagreb for alvor sat på hovedstædernes verdenskort, da guiden ”Lonely Planet” udråbte Zagreb til en by, man bør besøge nu, hvor alting fortsat er i en rivende udvikling.

To journalister, kroatiske Ivona Haller og danske Mogens Cuber, der bor i Zagreb, har sammensat en unik rejse som bringer dig tæt på det liv, man lever i Kroatien.

Se dagsprogram
Regioner: Balkan
Lande: Kroatien
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Ivona er født i Zagreb, og med afsæt i hendes historie kommer vi på en forunderlig rejse, som er fuld af paradokser, men også er fuld af håb og længsel efter at lægge fortiden bag sig så næste generation kan opleve velstand, demokrati og fredelig sameksistens med sine naboer.

Der er byvandringer i Zagreb og udflugter til en vinbonde på landet samt til Adriaterhavskysten med de kendte byer Rijeka og Opatija.  En tredje udflugt går til Titos fødeby samt til fødestedet for Kroatiens første præsident, Franjo Tudman.

Indtræden i det europæiske fællesskab som en selvstændig stat har været en drøm, som har varet i 1000 år, mener nogle. Men nu er man med. Zagreb i sig selv er en grøn by, der byder på både gastronomi af international klasse og mad, som vor mor lavede den. Dertil hører et godt glas vin eller en god øl. Af den lokale slags. Med Ivona og Mogens´ ord er det stressfri zone. Og de glæder sig til at byde velkommen til deres version af Kroatien i et vadested.

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Der bliver tid til en slentretur i den gamle bydel.  Rejselederne giver en kort introduktion til byens geografi og historie. Vi ser hvor magtens centrum, Parlamentet, ligger. Og der bydes velkommen til forhåbentlig vidunderlige, spændende dage, som på alle måder vil reflektere det liv de selv lever hernede. Det bliver samtidig en kulturhistorisk rejse gennem 5 årtier.

Måltider: Aftensmad

Dagens tema: Kirke og tro

Dagen starter med morgenbriefing på hotellet efter morgenmaden.

Vi tager ud til digerne, der sikrer at floden Sava, ikke oversvømmer bydelen, som den gjorde i 1964. Her gik floden over sine bredder og lagde en 1/3 af byen under vand. Som en konsekvens af oversvømmelserne startede man et gigantisk afvandingsprojekt, som i dag har skabt en ny bydel, og skabt grobund for en rekreativt område. I 1987 afholdtes de olympiske studenterlege, og selvom sportsanlæg, stier og veje tørster efter en kærlig hånd, afholder det ikke de lokale fra at dyrke hinandens selskab, gerne på rulleskøjter, eller med en kaffe indenfor rækkevide.

Vi spadserer gennem den bydel, der dengang lå under vand. Vi stopper op på lokale markedsplads, Tresnjevacki  Plac , som er omdrejningspunkt for beboerne  i området. Siden fortsætter vi gennem kvarteret i retning af Ivona’s område, hvor vi smutter forbi den kirke hendes forældre blev gift i 1962. Og hendes tvillinger blev konfirmeret i 2018. Vi stopper selvfølgelig op undervejs – så der bliver plads til en forfriskning eller en kop kaffe.

Tæt på Jarun ligger Holy mother of freedom. Her mødes vi med en repræsentant for den Selesiske kirke, som vil fortælle om kirkens rolle i Kroatien og i bydelen i særdeleshed. Den moderne kirke er bygget til minde om de faldne i Kroatiens ”Forsvarskrig” fra 91 til 95. Det er en kirke som deler vandene. Er den smuk, grim? Døm selv. Vi skal indenfor i skyggen og høre et bud på hvordan kirken tackler at følge med tiden uden at gå for meget på kompromis med sædvane og skikke. Det er et faktum, at kirken (igen) strammer grebet om sin katolske befolkning (87%). Konservatisme eller modernisme?

Vi spiser frokost på en restaurant tæt på søerne. Derefter vandrer vi en tur på en times tid ved Jarun Søen. Undervejs går vi op på digerne og ser Sava flyde fredeligt. Herfra kan vi se til Novi Zagreb, som er målet for morgendagens byvandring. Har vi ikke fået nok af kirker, er der mulighed for at deltage i gudstjenesten kl 19:00 i Holy mother of freedom.

Måltider: Morgenmad og frokost

Dagens tema: Det ny Zagreb, historien om et slips, og våde drømme

Dagen starter med morgenbriefing på hotellet efter morgenmaden.

Fra hotellet tager vi med bus til Novi Zagreb – den nye bydel. I dag går vi tilbage i tiden. Socialismen blomstrer, Jugoslavien med Tito i spidsen stiller sig udenfor supermagternes skakspil om verdensordenen. I Zagreb tænker man grønt og gigantisk.

Vi besøger bydelens lokale bibliotek, der ligger i et boligkompleks bestående af 1.169 lejligheder – det største af sin slags i Kroatien. Her møder vi Tihana, veninde til Ivona, som er bibliotekar. Hun vil fortælle os om bydelen, og hvad der rører sig på litteratursiden i landet. Ivona sætter scenen med fortællingen om, hvordan den første lejlighed, forældrene får, må fraflyttes i en robåd. Med sig nåede faderen kun at tage et ekstra slips med, da Sava går over sine bredder. Ivonas forældre kommer fra bjergene i Bosnien. Som så mange andre drømte de om en fremtid uden krig. Det skulle vise sig at forblive en drøm.

Derefter besøger vi Museum of Contemporary Art, hvor får vi en guidet rundtur sammen med Ivona, og nu hvor vi er her alligevel, er der mulighed for at spise frokost i museets Bistro.

Sidst på eftermiddagen går vi til fods tilbage mod centrum, og langs Sava's sydlige flodbred går vi på digerne med blændende udsigt til Zagrebs vartegn, Sljeme mod nord.  Men, mens solen stadig varmer og skyggerne bliver lange, lister vi lige indenfor i Hendricks Garden – a most unusual Garden – hvor der er mulighed for en forfriskning.

Er man mere til en ekstra time i eget selskab, så tøv ikke med at melde det ud. Det er helt i orden at sige fra. Som sagt og skrevet står; Zagreb er stressfri Zone, vi gør som dem, tager tingene Polako-Polako – stille og roligt.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Dagens tema: Livet på landet + lidt godt til ganen

Formiddagen er til fri disposition indtil kl. 15:00.

Midt på eftermiddag kører vi til Samobor, 25 km væk. I takt med velstanden stiger (for de få) flytter folk nu på landet igen. Vi får historien om Samobor, der fungerer som udflugtsmål for Zagrebs borgere. Placeret i et naturskønt område, Zumberak, har byen spillet en væsentlig rolle igennem århundreder, både som rekreativt område, men også gastronomisk. Vi skal besøge en lokal vinbonde, som fortæller os om Kroatiens vine, der i disse år høster stadig mere og mere anerkendelse internationalt.

Middag kl. 18:00: Vi har overtaget hele restauranten, som ligger (næsten) uden for lands lov og ret. Familiedrevet restaurant, hvor vi med lidt held kan få værten til at fortælle et par historier om livet her, og familiens drømme om at det gerne må smitte lidt af på degnen, når det regner på præsten inde i Zagreb.

Retur til Zagreb kl senest 21:00 – for dem, der stadig har kræfter og energi til det, foreslår vi at strække ben i området omkring Nationalteatret. Her er en smuk plads med mange barer og cafeer. Og der er kun 800 m hjem til hotellet.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Dagens tema: Kroatiens diamanter øerne og havet - og akilleshæl

Dagen starter med morgenbriefing på hotellet efter morgenmaden. Udgangspunkt: fra hotellet kører vi med bussen til Rijeka.

For at forstå, hvor fantastisk et land Kroatien er, MÅ vi ud til havet. Med bus kører vi til havnebyen, Rijeka, som i 2020 bliver kulturhovedstad i Europa. Vi skal se Tito’s flagskib “Galeb” som ligger i dok, og venter på at blive sat i stand. Der er noget italiensk over byen med god grund, og efter en tur gennem bymidten, fortsætter vi til the old lady, Opatija. Herfra går vi syv kilometer på den smukkeste strækning langs havet, Lungo Mare, for at spise aftensmad i Lovran.

På vej hjem til Zagreb kører vi op i bjergene tæt på Risnjak National Park for at se solen gå ned over havet og Istrien.

Køretid er sammenlagt ca. fem timer. Forventet ankomst Zagreb ca. 21:00.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Dagens tema: De to vigtigste figurer i Kroatiens moderne historie + 80'er museum

Dagen starter med morgenbriefing på hotellet efter morgenmaden. Vi begynder dagen på museum i centrum.

Sidste år åbnede museet fra 80-serne i Zagreb. Hvorfor nu det? Jo, for kroaterne er 80-erne den periode, hvor man stadig troede på den Jugoslaviske model. Ivona tager jer gennem en periode, som i sidste ende leder frem til krigene i 90-erne. Det er perioden med en slags telefoner, to slags køkkener, og det store lys i åbenbaringen; Commodore 64. Var vi sorgløse?, spørger Ivona. Glæd jer til svarene. Vi kører i retning af Slovenien med bussen til den landsby, hvor Tito er født. Vi fortsætter til den første demokratisk valgte præsident i Kroatien, Franjo Tudmans fødested, som ligger 30 minutters kørsel længere nordpå i regionen Zagorje.

Vi spiser aftensmad tæt på Veliki Tabor, det bedst bevarede middelalderslot i regionen, og da det er de store fortællingers dag, må vi omkring Legenden om Veronika - en kærlighedshistorie som (måske) bedre end nogen anden symboliserer kroaternes selvforståelse som et land fyldt med muligheder, men også fyldt med begrænsninger grundet landets placering midt i mellem det ortodokse, kristne, og muslimske.

Turen er en heldagstur med sammenlagt 3 timers kørsel i smukke omgivelser.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Dagen står til egen disposition, men vi mødes på Ban Jelacic pladsen Under Uret kl. 15.

Ivona støder til og inviterer på kaffe på hendes yndlingscafé. Vi arbejder på at finde et dagsaktuelt tilbud, for eksempel en udendørs koncert, eller lignende - men det står fast at vores sidste aften i Zagreb foregår Polako-Polako - men, med vores favorit Bistro, Fotic, som en del af planen.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden køres til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os
Viktors Farmor baggrundsbillede