Logo

Fra Sarajevo til Split

Bjergrige Bosnien og kystlandet Kroatien

Adriaterhavets skærgård i Kroatien og historiske Sarajevo i Bosnien. Det er essensen af denne rejse, hvor vi kombinerer ø-hop i Adriaterhavet med historie og kultur i gamle byer som Sarajevo og Mostar.

Ø-hoppet bringer os med båd til øerne Korcula og Hvar. Det er to af de mere end 1000 øer på Kroatiens lange Adriaterhavskyststrækning. På øerne besøger vi gamle renæssancebyer, der har været en del af den venezianske bystat. Vi spiser hos lokale ø-producenter af østers, vin og olivenolie, og slutter rejsen i Split, hvis charmerende bymidte er erklæret verdensarv af UNESCO.

Se dagsprogram
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Kulturrejsen begynder dog i Sarajevo, der ligger skønt i en dal, omgivet af de Dinariske alper. Sarajevo kaldes ofte ”Europas Jerusalem” for byen er en smeltedigel af religioner og kulturer. Indenfor kort afstand findes moskeer, synagoger, ortodokse og katolske kirker. Bazaren midt i byen har en stærk orientalsk karakter – et tydeligt spor efter 450 års osmannisk styre.

Fra Sarajevo fortsætter vi til Mostar, byen med den berømte bro, der nu er genopbygget. Herfra går turen videre til Adriaterhavet – til Europas ældste og største bevarede saltsletter på halvøen Peljesac. Rejsen giver et godt indblik i det bjergrige Bosniens brogede historie og forskelligheden til kystlandet Kroatien og dets fantastiske skærgård.

Både Sarajevo og Split har museer, kunstgallerier, restauranter og butikker og i programmet er der tid til at gå på opdagelse på egen hånd i de charmerende byer. Rejseleder Anne-Marie Esper Larsen har boet 3 år i Sarajevo som leder af FN´s kvindeorganisation, og har gennem en årrække opbygget et solidt kendskab til Bosnien og den kroatiske kyst ved Adriaterhavet.

Højdepunkter på rejsen:

  • Oplev Sarajevos forskellige bydele: Den osmanniske, den østrig-ungarske og den kommunistiske.
  • Nyd Bosniens bjergrige natur under vandring og bustur mod Adriaterhavet.
  • Se renæssancepalæer, kirker, moskeer og synagoger i Sarajevo, Mostar, Korcula og Split.
  • Oplev ø-hop ved den kroatiske Adriaterhavskysts mere end 1000 øer.
  • Nyd det bosniske køkkens fine kød, oste og rakija (brændevin) .
  • Nyd friskfangede fisk og skaldyr samt den dejlige, kroatiske vin ved Adriaterhavskysten. 
  • Slut af med kaffe og is på Splits havnepromenade, med det 1700 år gamle romerske kejsepalads som bagtæppe og udsigt til den dalmatiske skærgård.

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Ankomst til Sarajevo og kørsel til den gamle bymidte, hvor vi indlogeres på Hotel Central. Her boede marskal Tito også, når han var i Sarajevo. Hotellet blev totalskadet under borgerkrigen og har en fin fotoudstilling, der illustrerer den forvandling, hotellet har undergået, så det i dag fremstår moderne – bl.a. med en stor pool i underetagen.

Kort herefter starter vi byvandringen i Sarajevos centrum: Den osmanniske basar og det østrig-ungarske kvarter. Vi ser de centrale pladser og monumenter. Gennem snævre stræder passerer vi moskeer, synagoger og den gamle og meget fine ortodokse kirke, der ligger i en charmerende gårdhave – og hvor man kan købe vin fra et bosnisk kloster. Vi lægger vejen forbi et lille kunstgalleri og får i løbet af eftermiddagen en populær bosnisk snack ovenpå flyveturen.

Vi spiser middag på restaurant Kod Ene på bjergskråningen og spadserer ned, så vi kan nyde den fantastiske stjernehimmel over Sarajevo og byens mange lys ved nattetide.

Måltider: Aftensmad

Vi starter dagen med at tage den nyligt genetablerede kabelbane op ad Trebevic-bjerget, hvorfra vi spadserer en behagelig tur tilbage til byen. Undervejs støder vi på resterne af anlæggene fra de 14. Olympiske Vinterlege i Sarajevo i 1984 – en bobslædebane, der i dag fungerer som graffiti mur. Vi spadserer gennem et ældre beboelseskvarter med mange kig ud over Sarajevo og Miljacka-floden nede i dalen, også fra restauranten, hvor vi spiser frokost. På den videre vandring ned til centrum kommer vi gennem en stor muslimsk gravplads med mange forskellige gravstene udført i marmor.

Tilbage i byen besøger vi Det Nationale Bibliotek, nu City Hall, der blev totalskadet under krigen, men er genopstået i al sin skønhed med bistand fra EU. Vi spadserer over Latinerbroen fra 1565, og ser stedet, hvor ærkehertug og tronfølger til den habsburgske trone Frans Ferdinand og hans hustru Sophie blev myrdet i 1914.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi kører tidligt ud af Sarajevo, og sætter kurs mod Bjelasnica-bjergene og landsbyen Umoljani i 1370 meters højde. Her finder vi en fantastisk udsigt ud over flere af de bosniske bjergmassiver i de Dinariske Alper. Vi vandrer en god formiddagstur på 3 timer i den smukke dal Studeno Polje. Udover overdådig natur ser vi gamle, traditionelle vandmøller, en helt speciel landsbymoske og en sommersæter, hvor der endnu bor folk i sæsonen.

Vi spiser frokost på en lille landsby-taverna, Kod Koliba. Her oplever vi den oprindelige landsby-arkitektur med vægge bygget af natursten og træspåner af kirsebærtræ på taget og vi møder forhåbentlig også nogle landsbybeboere i traditionelle dragter. På vejen tilbage til Sarajevo stopper vi ved byens ældgamle, jødiske gravplads, Europas næststørste jødiske gravplads.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi starter vores sidste dag i Sarajevo i de overdækkende markeder for grønt, kød og ost, bl.a. bygget af østrig-ungarerne. Der indgår meget røget ost og røget kød i det bosniske køkken og der er mulighed for at smage de hjemmeproducerede varer. Vi vandrer videre forbi byens gamle karavanehoteller til Sarajevos bymur og Vratnik byporten, hvor der i dag er indrettet et interessant museum for Bosniens første præsident, Alija Itzebegovic. Vi fortsætter gennem byens fine gamle, osmanniske villakvarter, hvor mange huse renoveres i disse år, og slutter formiddagen af i et flot restaureret og meget charmerende osmannisk byhus, Svrzo Huset.

Resten af dagen til fri disposition.

Måltider: Morgenmad

Tidlig afgang med bus mod Mostar. Vi kører gennem de Dinariske Alper og på lange stræk følger vi den turkisgrønne Neretva flod. Vi stopper i Konjic for at besøge et traditionelt møbelsnedkeri, der fortsat producerer håndlavede møbler efter gamle, osmanniske traditioner men også nye møbler bl.a. i samarbejde med skandinaviske designere. Den bosniske møbeltradition er for nylig blevet erklæret UNESCO kulturarv. I Konjic besøger vi også et fantastisk kunstgalleri med samtidskunst indrettet i Titos enorme og velbevarede bunker. Vi spiser frokost ved Neretva-floden og ankommer ud på eftermiddagen til Mostar.

I Mostar spadserer vi fra byens muslimske kvarter over den rekonstruerede og UNESCO-nominerede bro fra 1600-tallet til det kroatiske (katolske) kvarter. Vi passerer flere af byens gamle og fine moskeer, der alle er blevet sat i stand efter krigen, men også andre monumentale bygningsværker, der endnu venter på en kærlig hånd.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi kører tidligt fra Mostar mod Blagaj ved Buna-flodens udspring og besøger en såkaldt tekija, et dervish-kloster. Derfra kører vi videre til Pocitelj, en fint restaureret gammel, osmannisk by, hvor vi strækker benene inden afgang til den kroatiske halvø Peljesac og Adriaterhavet.

Gennem Neretva-flodens frodige delta og dets appelsinlunde ankommer til Pejlesac-halvøen, hvor vi spiser frokost i den gamle saltudvindingsby Ston og hører om Europas ældste og endnu aktive saltudvindingsanlæg. Byen udgjorde den nordligste forsvarspost i det gamle Ragusa og er forbundet med den lige så charmerende naboby Mali Ston med en 5 km lang forsvarsmur.

Vi overnatter på et af Mali Stons fiske- og restauranthoteller og kan ikke undgå et lægge mærke til byens vigtigste indtægtskilde: Østers og muslinger.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi starter dagen med ø-hop og sejler fra Peljesac til øen Korcula, hvor den charmerende hovedby har været en del af den venezianske bystat, hvilket ses tydeligt i arkitekturen. Øboerne hævder, at eventyreren Marco Polo blev født på øen. Byens historiske kerne har en helt speciel grundplan designet som et fiskeskelet, der afbøder vinden fra havet. Byen fremstår nærmest intakt med sin 700 år gammel katedral og paladser i gotisk renæssancestil. Vi går på byvandring i Korcula By, og derefter er der fri tid til egne oplevelser og frokost.

Ud på eftermiddagen mødes vi og kører i hele øens længde til den lille charmerende havneby Vela Luka, hvorfra vi sejler til overnatning i den gamle havneby på øen Hvar. Hvar er i nyere tid blevet berømt for sine lokale gastronomiske produkter som vin og olivenolie, men øen har også en rig historisk og kulturel fortid.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi begynder dagen med en køretur hen over øens talrige rosmarin- og lavendelmarker til besøg hos en lokal producent af vin og/eller olivenolie, hvor vi spiser frokost inden sejlads videre til Split, Dalmatiens hovedstad.

Efter ankomst til Split indlogeres vi på det smukke Hotel Bellevue, en tidslomme fra Tito-tiden på byens bedste adresse ved havnepromenaden. Vi tager på eftermiddagsbyvandring i Split med en lokal guide, og derefter er der fritid indtil den fælles afskedsmiddag på lokal restaurant.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

De morgenfriske kan nå en tur forbi Splits marked og de sidste indkøb eller kaffe på havnepromenaden, inden vi kører til lufthavnen og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os