Logo

Makedonien - kultur og vandring

Flotte nationalparker

Makedonien ligger midt på Balkan, og selv om der ikke er en kystlinje, så giver 50 søer og 16 bjergtoppe over 2000 meter en varieret og flot natur. De fleste vandringer har vi lagt ved Ohrid-søen. Der er storslåede udsigter fra Galicica Nationalparken, der er på UNESCOS liste over verdens naturarv. Der er et væld af vilde blomster i parken. En minutiøs kortlægning er i gang, og der er fundet 11 endemiske plantearter indtil videre. Dagens vandringer kroner vi med picnic i det grønne.

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

I det nordvestlige hjørne af Makedonien skal vi vandre i de vældige bjerge i Mavrovo Nationalparken. Og vi slutter af i Krusevo. Den lille by har kun 5000 indbyggere, men i 1903 var den centrum for en opstand, der medførte en ny republik med navnet Krusevo. Republikken holdt stand mod tyrkernes tropper i 10 dage. Dagens vandring byder på panoramaudsigter fra bjergene, og vi kroner det hele med et besøg på en vingård og hos en fåreavler, der fremstiller økologisk fåreost.

Sværhedsgrad: 2 støvler - læs mere om sværhedsgrader her

Max 16 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Fly fra København. Ankomst til Skopje. Vi kører til vores hotel i Mavrovo Nationalpark, hvor vi undervejs ser nogle flotte panoramaudsigter.

Indkvartering og middag på hotellet.

Vi forlader hotellet og kører et stykke opad til vi når punktet hvor vi skal begynde dagens vandring. På denne vandretur får vi et indtryk af de vældige bjerge omkring Mavrovo.

Efter vandringen kører vi mod Ohrid. Undervejs holder vi frokostpause i Debar, hvor der er mulighed for at smage den typiske lokale mad. Herefter kører vi via Struga til Ohrid hvor vi har fire overnatninger.

Vi starter dagen med en sejltur på Ohrid Søen, og bliver efter ca. ½ times sejlads sat af ved Ohrids gamle bydel. Her starter vi en byvandring rundt i de smalle, stejle gader, hvor vi bl.a. skal se nogle af byens gamle kirker og klostre med smukke og interessante kalkmalerier og resterne af et græsk/romersk teater. Overalt har man udsigt til fortet der blev bygget under den makedonske kong Samuel. Efter en frokostpause, kører vi langs søen til klostret Sveti Naum. Her skal vi med en robåd ud på søen, hvor vi i det krystalklare vand kan se de underjordiske kilder der forsyner Ohrid Søen med vand. Derefter går vi til klostret der ligger smukt, med en fantastisk udsigt over vandet.

Sidst på dagen vender vi tilbage til Ohrid, hvor vi spiser middag på en typisk makedonsk restaurant.

Vi kører til landsbyen Vlestovo, hvor dagens vandretur begynder. Vi vandrer gennem et meget pittoresk naturområde med panoramaudsigter, vilde blomster og små klynger af huse i natursten, til vi når landsbyen Elshani. Hele området mellem Prespa og Ohrid Søen kaldes National park Galicica, og det er på Unesco’s liste over verdens naturarv.

Tilbage i Ohrid er der tid på egen hånd inden middag på hotellet.

Om morgenen kører vi til Nationalpark Galicica, hvor vi startede vores første vandring. Vi skal her opleve en helt unik og meget varieret natur. Undervejs spiser vi picnic i det grønne. Derefter kører til ca. 1 time til landsbyen Brajcino, en højtliggende og meget smuk landsby. Der bliver tid til en lille kaffepause, før vi går rundt i landsbyens små gader og ser de smukke gamle stenhuse. Derefter går vi opad gennem et blomsterfyldt landskab til et lille kloster.

Nede i Brajcino igen spiser vi middag på landsbyens lille restaurant. Den ejes af en lille familie som selv laver den typiske, og meget lækre mad. Efter middagen kører vi tilbage til vores hotel i Ohrid.

Vi forlader den dejlige by Ohrid og kører til Bitola som sidst i 1800-tallet og begyndelsen at 1900-taller var kendt som byen med de mange konsulater. Derfor findes der mange elegante huse i byen. Makedonien var i osmannertiden et handelscentrum.

Herefter går turen til den antikke by Heraklea Linkestis, der blev grundlagt af Alexander den stores far Kong Philip II i 352 f.Kr. I 148 f.Kr. blev det romersk provins, og romerne udviklede området ved at bygge veje og anlægge befæstninger, og andet såsom teater og romersk bad, som de mente var en del at deres daglige velbefindende. Mange romere flyttede hertil både som administratorer, handelsmænd, og pensionerede soldater. Området indeholder bl.a. ruiner af et romersk bad, et teater og et par kirker, hvor man kan se de imponerende mosaikgulve med bibelske motiver beskrevet ved symboler.

Efter et kort ophold går turen videre til Prilep, hvor vi holder frokostpause. Efter frokost besøger vi det højtliggende nonnekloster ’Ærkeenglen Michaels kloster’ der indeholder en kirke der er oprindeligt er bygget i 1100-tallet oven på et tidligere hedensk tempel, hvorfra flere marmorsøjler er blevet genbrugt til kirken. Kirken blev udvidet og ombygget i 1200-tallet. Kirkens nuværende fremtoning stammer fra 1861 hvor der blev foretaget en gennemgribende renovering, og hvor de nuværende klosterbygninger blev opført. Der bor for tiden 5 nonner, der lever af at male ikoner på bestilling og støbe vokslys af bivoks.

Sidst på dagen når vi frem til Krusevo, den højest beliggende by i Makedonien.

Vi starter om morgenen med en vandretur op i højden rundt om Krusevo, til et område der om vinteren er skisportssted. Undervejs passerer vi en lille helt ny kirke, som en indbygger i byen har bekostet og foræret byen. Ved siden af er der en kilde som man kan drikke af og som af makedonerne betragter som helbredende. Det er en vandretur med fine panoramaudsigter. På slutningen af vandreturen kommer vi til et mindesmærke over det oprør der i 1903 førte til at Makedonien i 10 dage var en republik, fri at det Osmanniske herredømme.

Derefter går turen mod Skopje, men undervejs kommer vi til et berømt vinområde, og vi skal ind på et stort moderne vinfremstillingssted, hvor vi efter en rundvisning skal smage på vinen. De dyrker selv de druer, der bruges til fremstillingen.

Om aftenen i Skopje spadserer vi ca. 20 min. ind gennem den charmerende by. Her er et blomstrende caféliv langs floden. Vi ender i en hyggelig restaurant med levende musik, og her nyder vi vores afskedsmiddag.

Kørsel til lufthavnen og hjemrejsen begynder.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os
Viktors Farmor baggrundsbillede