Logo

Skattene fra Byzans

Makedonien, Bulgarien og Grækenland

Kunst, klostre, kirker og katedraler. Der er mange oplevelser i det tidligere byzantinske rige – og på denne rejse til Bulgarien, Grækenland og Makedonien åbner vi skatkisten og ser nogle af prægtighederne fra det hedengangne rige. Det byzantinske rige opstod, da kejser Theodosius døde i år 395, og Romerriget blev delt mellem hans to sønner. Med Konstantinopel som hovedstad var Byzans, eller Det Østromerske Rige, en stor magtfaktor i mere end 1000 år.

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Plovdiv er en af de ældste byer i Europa, og har en velbevaret bykerne og et romersk teater. I Bulgarien besøger vi også hovedstaden Sofia med den imponerende Alexander Nevski katedral i ny-byzantinsk stil.

I det nordlige Grækenland ser vi Pella, som var de makedonske kongers hovedstad. Vi har tid i Thessaloniki og ved de ikoniske klippeklostre i Meteora. Ved den smukke sø Ohrid besøger vi byen af samme navn. Ohrid var en betydende by i middelalderen og havde 365 kirker - en for hver dag i året.
Vi runder rejsen af i Makedoniens hovedstad Skopje med afskedsmiddag med makedonske specialiteter og levende musik.

Læs praktiske oplysninger om rejsen her

Max 20 deltagere

Vis alle dage Skjul alle dage

Ankomst til Makedoniens hovedstad Skopje ved middagstid. Vi sætter eftermiddagen af til en rundtur i Skopje. Byen blev ødelagt af et jordskælv i 1963, og genopbygningen skete med hjælp fra mange lande – blandt andet Danmark. Både USA og Sovjet sendte soldater til byen for at organisere oprydningen – og det var første gang siden 1945 amerikanske og russiske soldater kunne give hinanden hånd.

Byens gamle tyrkiske bazar blev ikke ødelagt af jordskælvet, og vores rundvisning tager udgangspunkt i dette spændende kvarter. Så går vi over den gamle stenbro fra 1500-tallet til den nye del af Skopje. Et vældigt projekt har pyntet byen med statuer og samtidigt været med til at skabe en national stemning. Projektet indebar konstruktion af mere end 40 monumenter, blandt andet en stor Triumfbue og et kæmpe springvand med rytterstatue af Alexander den Store.

Derpå indkvartering og middag på hotel.

Afgang fra Skopje til Bulgariens hovedstad, Sofia. Vi tager på byrundtur i den smukke by og ser nogle af hovedattraktionerne, blandt andet Bojana kirken og Alexander Nevskij katedralen. Bojana kirken ligger i udkanten af Sofia, og består egentlig af 3 kirker. Den tidligste blev bygget i 900-tallet og den næstældste stammer fra 1200-tallet. Freskoerne, som blev malet i 1259, udgør én af de vigtigste samlinger af middelalderlige malerier. Den nyeste kirke er bygget i begyndelsen af 1800-tallet. Kirken blev indskrevet på UNESCOs Verdensarvsliste i 1979.
Alexander Nevskij katedralen er den største seværdighed i Sofia. Den er kæmpestor og har plads til 10.000 gæster.

Middag og overnatning på hotel i Sofia.

Vi kører til den tidligere hovedstad Veliko Tarnavo. Byen er en af de ældste i Bulgarien. Historien går mere end 5.000 år tilbage. Veliko Tarnovo var et betydningsfuldt politisk, kulturelt og religiøst center i det byzantinske rige, og i 1400-tallet, da Konstantinopels magt begyndte at svinde, udnævnte Veliko Tarnovo sig som ”Det 3. Rom”.
Veliko Tarnovo blev hovedstad i det bulgarske kongedømme, og var en kosmopolitisk by med armenske, jødiske og katolske kvarterer. Så fulgte 500 års osmannisk besættelse, men da Bulgarien igen blev udråbt som selvstændigt land i 1908, skete det i Veliko Tarnovo.
Den gamle bydel ligger spektakulært på stejle bakkeskråninger mod floden Yantra, og Veliko Tarnovo er i dag en by i vækst, og et center for uddannelse og kultur i Bulgarien.
Efter sightseeing i Veliko Tarnovo fortsætter vi til Varna ved Sortehavet. Varna er Bulgariens maritime hovedstad, og igen befinder vi os i en by, hvis historie går meget langt tilbage. Det ældste guldsmykke, der nogensinde er fundet – i verden – lå i Varna. Det er fra 4200-4600 før Kristus.
Efter en kort byrundtur indkvarteres vi på hotel i Varna. Middag på hotellet.

En af de vigtigste byzantinske byer langs Sortehavet var Nessebar, og vi lægger ud med at køre dertil.  Nessebar ligger på en halvø, og blev tidligt en græsk koloni. Derfor er der både et akropolis og et Apollo-tempel i Nessebar. Der er også en domkirke og et fort fra tiden under Byzans.
Et synligt tegn på byens rolle er de mange kirker - mere end 40 – der findes. Derfor kan man i Nessebar se den arkitektoniske udvikling fra tidlige ortodokse kirker til middelalderens hvælvede basilikaer.  
Vi fortsætter til Plovdiv, som er mere end 6000 år gammel og nu er landets næststørste by. Plovdiv er den vigtigste by i det historiske område øvre (eller nordlige) Thrakien, vidt kendt for sin ældgamle og mangfoldige kultur og tusindårige historie. Byen ligger ved floden Maritsa, cirka 130 km øst for Sofia, på den frugtbare thrakiske slette.
Her ser vi det romerske teater og den meget pittoreske gamle bydel.
Overnatning på hotel i Plovdiv.

Om morgenen tager vi en togtur gennem Rhodope bjergene. Derpå kører vi til klostret Rila, som er på Unesco’s Verdensarvsliste. Det er det største og mest berømte kloster i Bulgarien, og har en 1000 år gammel historie. Selve klostret var oprindeligt omgivet at en op til 24 m høj mur, der skulle beskytte mod plyndrende røverbander.
I 1800-tallet brændte klostret ned, og man byggede et nyt. Kirken blev i det store og hele skånet, men man besluttede alligevel at bygge en ny og større kirke, da der på det tidspunkt kom mange valfartsgæster til klostret. Kirken stod færdig i 1837, og derefter skulle alle kalkmalerierne males. Det var de dygtigste mestre i landet der blev antaget til at male, og resultatet er enestående. Det er en ’tegneserie’ der fortæller bibelens historie, og dertil malerier der anviser hvordan man lever et kristent og sædeligt liv. Der er fantastiske kalkmalerier både uden på og inde i kirken.
Sidst på eftermiddagen når vi frem til Bansko, hvor vi indkvarteres på hotel. Middag på hotellet.

Vi forlader Tyrkiet og kører over grænsen til Grækenland. Via byen Xanthi når vi frem til den gamle by Philippi.

Philippi ligger i den østlige del af Makedonien. Stedet er opkaldt efter Alexander den Store og er kendt, fordi det var her Cæsars mordere, Brutus og Cassius, blev besejret af Octavius i år 42 før Kristi fødsel.

Efter besøget her kører vi til Kavala, en gammel ottomansk by. Kavala er den næststørste by i det nordlige Grækenland, og den vigtigste havneby i det østlige Makedonien. Den ligger ved Kavala Bugten overfor øen Thassos, en meget smuk beliggenhed mellem det bakkede landskab og det Ægæiske Hav.

Vi tager på en byvandring i Kavala. Her ligger en byzantinsk borg. Vi går forbi Imaret-bygningen. Imaret var en slags forsamlingshus, som Mehmet Ali, kongen af Ægypten, lod opføre i sin fødeby.

Til sidst kører vi til Thessaloniki, hvor vi er fremme sidst på dagen. Middag på hotellet.

Thessaloniki er en hektisk havneby med et centrum, hvis arkitektur bærer præg af en storbrand i 1917, der lagde hele centrale kvarterer øde. Den vinkelrette byplan og de moderne karréer emmer dog på gadeplan af balkanliv. Vi ser Grækenlands største kirke Agios Dimitrios og bevæger os op i byens maleriske og mere labyrintiske dele, indrammet af den velbevarede, imponerende og omkring 1600 år gamle bymur. Ved havnefronten ser vi Det hvide Tårn og Museet for byzantinsk kultur.
Næste stop er Pella, som var de makedonske kongers hovedstad og Aleksander den Stores fødeby. Oprindelig lå byen ved havet, men nu ligger den langt inde i landet. Vi ser de imponerende mosaikker, der udsmykkede gulvene i paladset.
Vi ankommer til vores hotel i Kalampaka om aftenen.

Vi besøger klostrene ved Meteora som er placeret på toppen af stejle klipper, der rager højt op over terrænet. Det største af klostrene, Megalo Meteoron, grundlagt 1356-72, indeholder bibliotek og museum med betydelige kunst- og bogsamlinger.

Om eftermiddagen tager vi til den gamle diplomatby Bitola i Makedonien. Byen var en slags hovedstad i ottomansk tid. Vi besøger det arkæologiske område Heraclea Lincestis, der blev grundlagt af Filip 2.; far til Aleksander den Store.

Turen videre mod søen Ohrid går gennem betagende landskaber og flotte scenerier.
Vi får en kort sejltur på Ohrid søen og fortsætter til byen af samme navn: Ohrid. Siden 1989 har Ohrid og Ohridsøen været på UNESCOS Verdensarvliste som både natur- og kulturarv.

Overnatning og middag på hotel ved bredden af Ohrid søen.

Vi starter dagen med en bådtur på Ohrid Søen, der danner grænsen mellem Makedonien og Albanien. Søen ligger fantastisk, omgivet af bjerge, hvoraf nogle er mere end 2000 m. Søen er klar og ren, man kan nogle steder se over 20 meter ned. Det skyldes de mange kilder i bunden langs de sydlige og østlige bredder. Her er stor fiskerigdom med 17 forskellige arter, hvoraf de 10 kun findes i denne sø. Søen er blandt verdens ældste, og den har overlevet mange geologiske perioder.

Vi kommer til Kaneo Kirken, det mest berømte fotosted i Makedonien. Denne lille kirke har en storslået beliggenhed. Arkitekturen er en succesfuld blanding af armenske og byzantinske arkitekturelementer.

Til fods fortsætter vi til ruinerne af kong Samuels Fort, som ligger højt hævet med en flot udsigt over Ohrid. På vej ned mod byen passer vi St. Sofia kirken, der har flotte fresker, malet i det 11. århundrede. De blev kalket over under det osmanniske styre, men frilagt igen efter et større restaureringsarbejde.

Om eftermiddagen fortsætter vi til Skopje. Om aftenen er der afskedsmiddag med typisk makedonsk mad og levende musik.

Efter morgenmaden kører vi til lufthavnen og begynder hjemrejsen.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os
Viktors Farmor baggrundsbillede