Hvad søger du?

Mosaik af 3 lande

Nordmakedonien – Albanien – Montenegro

Nordmakedonien, Albanien og Montenegro er tre små lande, men seværdighederne er store. Den smukke Ohridsø er et af Balkans hemmelige højdepunkter. Omgivet af bjerge, med ortodokse kirker og gamle byer ved sine bredder, og med krystalklart vand. En sejltur på søen er en malerisk oplevelse af et ukendt stykke Europa.

To gange mere på rejsen sætter vi os tilrette i både og får maleriske oplevelser. Den ene gang er på den største sø på Balkan, Skadar, som ligger på kanten af Montenegro og Albanien. Den anden gang er på den eneste fjord i Sydeuropa. Den finder vi i Montenegro, og for bunden af fjorden finder vi byen Kotor med smalle gader og middelalder-arkitektur. I det hele taget ligger de gamle byer som perler på en snor på Balkan.

Se dagsprogram
8 dage Pris Rejseleder Status Information
6. apr 23 til
13. apr 23
10.990 kr Jeppe Ørlund Garanteret afrejse Bestil rejse
7. maj 23 til
14. maj 23
9.990 kr Irene Hellvik Ledige pladser Bestil rejse
27. aug 23 til
3. sep 23
10.490 kr Irene Hellvik Ledige pladser Bestil rejse
12. sep 23 til
19. sep 23
10.990 kr Lise Blom Ledige pladser Bestil rejse
7. okt 23 til
14. okt 23
9.990 kr Dorte Broen Ledige pladser Bestil rejse

Mother Theresa blev født i Skopje. Præcis på dét sted, hvor hun blev døbt i 1910, ligger i dag et Memorial House, bygget på mindre end 9 måneder i 2008 for at æres Skopjes eneste Nobel-prismodtager. Vi ser huset. Byen har en meget spændende bazar, hvor kunsthåndværkere har indrettet sig i nedlagte tyrkiske bade og moskeer. I Nordmakedonien tager vi desuden på tur i Mavrovo nationalparken.

Albanien er – Albanien. 45 års isolation under kommunistisk styre ophørte sammen med Murens fald, og trods en rivende udvikling leder landet stadigt tankerne hen på ”verden af i går”. Vi er på sightseeing i hovedstaden Tirana og i Berat, som kaldes "Byen med de 1000 vinduer" på grund af sin osmanniske arkitektur.

De gamle byer ligger som perler på en snor i dette hjørne af Europa. I Montenegro besøger vi både Kotor og Perast. Vi sejler på den eneste fjord i Sydeuropa og på den største sø på hele Balkan: Skadar.

For at få udbytte af rejsen, skal man kunne gå i kuperet terræn og klare lette stigninger.

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi oplever Berat, byen med de 1.000 vinduer
  • I Montenegro nyder vi stemningen i den pittoreske by Kotor
  • Vi oplever Skopje med sin tyrkiske bazar og den mægtige statue af Alexander Den Store
  • Vi besøger Montenegros gamle hovedstad Cetinje
  • Vi oplever Tirana med Skanderbeg-pladsen og en stor underjordisk bunker, der er omdannet til museum
  • Vi oplever Rozafa-fæstningen og står til søs på Skadarsøen ved Shköder, der er en af Europas ældste byer
  • Vi besøger Kaneo-kirken og den historiske by Ohrid, der ligger smukt ned til en bjergomkranset sø

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Efter ankomst tager vi på byrundtur i Skopje, Nordmakedoniens hovedstad. Vi ser den gamle bydel med Kale-fortet og kirken St.Spas. Vi ser også den nye bydel med Mother Theresa Memorial House.

Især området i og omkring bazaren er interessant. Når man kommer over Vardar Floden ad den gamle stenbro fra 15. årh., kommer man direkte til den tyrkiske bazar og det spændende kvarter, der omgiver den. 

Om aftenen spiser vi middag på en typisk nordmakedonsk restaurant med levende musik. Overnatning i Skopje.

Måltider: Aftensmad

Vi kører til Tetovo, hvor vi ser ”coloured mosque” (Sarena Dzanij), den smukkeste moské i Nordmakedonien, bygget i 1495. Ruten fortsætter gennem det imponerende naturområde Mavrovo National Park, der byder på enestående bjergpanoramaer. På bjergskråningerne ligger mange små landsbyer med helt speciel arkitektur. Vi besøger også St. Jovan Bigorski Klostret.

Om eftermiddagen fortsætter vi til Ohrid, en spændende by, der er på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Byen er en af de ældste i Balkan, og et vigtigt center for den romerske og den byzantinske episkopale kirke. Vi har to overnatninger i Ohrid.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi starter dagen med en bådtur på Ohrid Søen, der danner grænsen mellem Nordmakedonien og Albanien. Søen ligger fantastisk, omgivet af bjerge, hvoraf nogle er mere end 2000 m. Søen er klar og ren, man kan nogle steder se over 20 meter ned. Det skyldes de mange kilder i bunden langs de sydlige og østlige bredder. Her er stor fiskerigdom med 17 forskellige arter, hvoraf de 10 kun findes i denne sø. Søen er blandt verdens ældste, og den har overlevet mange geologiske perioder.

Vi kommer til Kaneo Kirken, det mest berømte fotosted i Nordmakedonien. Denne lille kirke har en storslået beliggenhed. Arkitekturen er en succesfuld blanding af armenske og byzantinske arkitekturelementer.

Til fods fortsætter vi til ruinerne af kong Samuels Fort, som ligger højt hævet med en flot udsigt over Ohrid.

Om eftermiddagen kører vi til klosteret Skt. Naum, hvor man kan høre den hellige Skt. Naums hjerte slå, hvis man er helt stille og lægger øret til hans sarkofag. St. Naum døde år 910 og var en af de første apostle i den bulgarsk-ortodokse kirke. Han forbindes med udviklingen af det kyrilliske alfabet.

Vi tager på en sejltur i robåd på en sidesø til Ohrid Søen. Herfra kommer mange underjordiske kilder, der forsyner Ohrid Søen. 

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører til Albanien og finder vej til Berat. Det er en af Albaniens smukkeste byer, og er også at finde på UNESCOS liste over verdens kulturarv.

Den maleriske gamle bydel ligger på hver sin side af en flod, på en skråning, hvor husene hæver sig en etage over det foranliggende, og har en række vinduer ud mod verden. Derfor har Berat fået sin tilnavn: Byen med de 1000 vinduer.

Senere på dagen besøger vi fæstningen, som ligger højt over byen. Her er blandt andet et ikon-museum. Der er også tid til en slentretur i den gamle bydel - og måske til en promenade langs floden.  

Overnatning og middag i Berat.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmad kører vi nordpå til Albaniens hovedstad, Tirana. Byen er livlig og spændende. Den har ændret sig afgørende siden tiden under Enver Hoxhas kommunisme. Handelsgaderne er flankeret af store platantræer, som giver dem sydlandsk stemning. Beboelseskarreerne, der før var grå og triste, fik en omgang maling under borgmester Edi Rama. Han udskrev simpelthen en konkurrence blandt skole-elever, og de bedste forslag til udsmykning af facader blev ført ud i livet, så karreerne i dag står med overraskende mønstre i mange farver. Edi Rama er i dag landets premierminister.

Vi besøger Tiranas nyeste attraktion: Bunk´Art. Bunk Art er museum og kunstmuseum, indrettet i en enorm, underjordisk bunker fra 1970erne. Her skulle kommunistpartiets spidser kunne gemme sig, når fjenden angreb Albanien. Bunkeren kunne også modstå atomangreb.

Bunk Art går 5 etager dybt ned, og det er kun en fjerdedel af bunkeren, der i øjeblikket er indrettet som museum. Selve indgangen er spektakulær, for man skal gå gennem en lang, mørk tunnel. Indenfor kan man bl.a. se Enver Hoxhas kontor, en udstilling over det hemmelige politi, og meget mere.

Efterfølgende besøger vi også det Nationalhistoriske Museum. 

Hvis tiden tillader det, går vi forbi kvarteret Block. Det var spærret af for almindelige mennesker under kommunismen. Enver Hoxha og partiets andre spidser boede her - i magelige huse. I dag er kvarteret et livligt cafe-miljø.

Overnatning på hotel i Tirana.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden sætter vi kurs mod Shkoder, en af de ældste byer i Europa. Shkodra har været under veneziansk indflydelse i renæssancen, og det ser man tydeligt i byens arkitektur.

Uden for byen ligger fæstningen Rozafa og byder på udsigter helt ind mod Montenegro. En af legenderne om Rozafa illustrerer det skisma, at man nogle gange i tilværelsen må ofre noget for at give liv til noget andet, som er større. Fortællingen er, at det var 3 brødre, der byggede fæstningen. Hver eneste nat faldt dét, de havde bygget om dagen, sammen. De spurgte en klog mand om råd. Bring et offer, så vil murene bestå, lød hans råd. Brødrene blev enige om, at den hustru, der først dukkede op med frokosten den følgende dag, skulle mures inde i væggene. De to ældste brødre fortalte deres hustruer om beslutningen, så de dukkede selvfølgeligt ikke op næste dag. Men den tredje brors kone dukkede op, og hun måtte derfor ofres. Hendes navn var Rozafa. Hun accepterede sin skæbne. På én betingelse: Hun skulle fortsat kunne amme sin nyfødte søn. Derfor blev der lavet et hul i murværket til hendes højre bryst så hun kunne føde ham. Det siges, at der stadigt flyder mælk ud af hullet. Tjek selv efter, når I er på Rozafa!

Herefter kører vi over grænsen til Montenegro. Her tager vi på en sejltur på den største sø på Balkan, Skadarsøen.

Vi kører til vores hotel i Petrovac, hvor vi har 2 overnatninger ved Adriaterhavskysten.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Om morgenen besøger vi Cetinje, den gamle hovedstad i Montenegro. Vi ser det kongelige palads, King Nicolas Museum.

Vi kører ad serpentineveje til nationalparken Lovcen, og gør holdt i landsbyen Njegusi, hvor vi smager på deres berømte skinke, lokale ost og vin. Herefter kører vi ad en endnu flottere rute ned til Kotor, der er utrolig smukt beliggende ved den eneste fjord i Sydeuropa. Det er en by kendt for sine handelsfolk og sømænd. Den gamle bydel er velbevaret, og et typisk eksempel på en middelalderby, bygget mellem 12. og 14. årh. Denne middelalderarkitektur har sat Kotor på Unesco’s liste over verdens kulturarv.

Kotor er gennemskåret af snævre stræder og små torve. På et af disse torve finder vi St. Tryphon Katedralen, der er byens symbol. Men byen er også rig på små kirker fra 12. og 13. årh. Prinsepaladset er fra det 17. årh.

Efter sightseeing stiger vi om bord i en båd og sejler til klosterøen Perast og senere til byen Perast, der er en interessant barokby, ikke langt fra Kotor. De smukkeste bygninger er bygget mellem 15. og 17. årh. På det tidspunkt blomstrede handelen, og søfarere fra denne by tjente gode penge. Kaptajnerne kunne bygge smukke villaer, der også i dag imponerer med deres skønne arkitektur. Perast er en stilfærdig og fredfyldt by, og også her er der talrige kirker og monumenter.

Vi spiser afskedsmiddag i Perast, før vi vender tilbage til vores hotel i Petrovac.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører til lufthavnen i Podgorica og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
6. apr 23 til
13. apr 23
10.990 kr Jeppe Ørlund Garanteret afrejse Bestil rejse
7. maj 23 til
14. maj 23
9.990 kr Irene Hellvik Ledige pladser Bestil rejse
27. aug 23 til
3. sep 23
10.490 kr Irene Hellvik Ledige pladser Bestil rejse
12. sep 23 til
19. sep 23
10.990 kr Lise Blom Ledige pladser Bestil rejse
7. okt 23 til
14. okt 23
9.990 kr Dorte Broen Ledige pladser Bestil rejse