Logo

Carmens Maramures

Bondegårdsferie i Rumænien

Tænk hjemmelavet syltetøj, nystakket hø, hestetrukne vogne og en fornemmelse af, at tiden står stille. Så er du ved at være ved essensen af denne rejse: Sommerferie med forkælelse af sanser, smagsløg – og sjæl. Ude på landet. I Rumænien.

Egnene Transsylvanien og Maramures har traditioner, der går langt tilbage, og som stadig holdes i hævd. Pløjning og høstarbejde foregår ofte ved håndkraft. Landskabet er romantisk og smukt. Vejene er smalle, husene i typisk landstil, og der er store træ-kirker. Der er også ”Den Muntre Kirkegaard”, som vi besøger. Samt byen Sighisoara, der er en af de bedst bevarede middelalderbyer i Europa. 

Se dagsprogram
Regioner: Balkan Europa
Lande: Rumænien
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Vi besøger en familie, der baserer deres tilværelse på vandkraft. Og en træskærer, der må have verdens mindste værksted. Og en folkesanger, der viser os sit hjem. Og en familie, hvor mor og datter syr folkedragter. Og en anden familie, der tilhører det ungarske mindretal. Og flere endnu.

Overalt møder vi gæstfriheden.

Vi er egentligt også gæster hos Carmen Vele. Rumænske Carmen taler flydende dansk, hun er både guide og rejseleder, og skaber med sine personlige kontakter en helt igennem usædvanlig rejse. Vi bor på charmerende, små pensioner og spiser frokoster hos familier, der disker op med ikke blot hjemmelavede småretter, men også de drikkevarer, der akkompagnerer maden. Og det er inkluderet i rejsens pris. Selv et alderdomshjem inviterer os på frokost.

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Med en enkelt mellemlanding i Warszawa flyver vi til byen Cluj i det nordøstlige Rumænien. Vi lander lidt over middag, og møder vores rejseleder og guide Carmen Vele.

Vi sætter straks kursen mod Sibiel.  Den lille landsby ligger i nærheden af den lidt større by Sibiu. Her er den sakser-tyske byggestil, kultur og mentalitet meget tydelig. Vi indkvarteres på et pensionat, hvor familien også har drevet bondegårdsferie i kommunisttiden. I denne landsby var der nogle få familier, som fik tilladelse til at have feriegæster fra de store byer, så de kunne opleve den specielle atmosfære på landet.

Måltider: Middag

Vi starter dagen med at se et meget specielt museum med Europas - måske - største samling af glasikoner. Det ligger i vores lille landsby.

Vi holder ind i midtbyen i Sibiu, hvor vi tager en lille rundvisning og viser nogle af de gamle og flotte bygninger i byen. Sibiu er i 2019 udnævnt til Europæisk Gastronomisk Region Center, d.v.s. der bliver mange gastronomiske arrangementer i løbet af året. Så mon ikke vi kommer til at opleve lidt af det på vores tur. 

Vi kører op i Sydkarpaterne – en af de smukkeste ture, som SKAL opleves. Vi kommer op i 2035 m højde, hvor man føler sig som konge med hele verden for sine fødder. Vi er meget tæt på det højeste bjerg i landet, Moldoveanu på 2544 m højde. Frokost indtager vi på et pensionat med dejlig udsigt ud over bjergene. 

På vej tilbage besøger vi et lille museum, der fortæller om en af egnens sønner, der har talt rumænernes sag i gamle dage. 

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Turen går til en af de gamle kirkeborge, Medias, og derfra til landsbyen Biertan, hvor vi indtager vores frokost hos en privat familie. Vi ser byens befæstede kirke.

Efter frokost videre på vores færd til en perle af en by, Sighisoara. Byen regnes for at være blandt de bedst bevarede middelalderbyer i Europa, og er på Unescos liste over verdensarv.

I det 12. århundrede blev sakser-tyskere inviteret til at flytte hertil, og de satte deres præg på området gennem århundreder. I dag - efter Murens fald - er mange dog flyttet tilbage til det genforenede Tyskland. Men Sighisoara er stadig en by fyldt med kultur. Og så siges det, at prins Vlad Tepes, Dracula, blev født her. En dag fyldt med oplevelser.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

Vi siger farvel til vores vært i landsbyen Sibiel og kører videre på vores færd. Vi forlader det sakser-tyske område i Transsylvanien og kommer til en lille ungarsk landsby, Sancrai.

Undervejs holder vi i byen Alba Iulia og ser et historisk sted, som betyder noget for de fleste i Transsylvanien. Netop her blev det for 100 år siden bestemt, at Transsylvanien skulle være en del af Rumænien. Vi kører til frokost hos en familie, hvor vi oplever en fantastisk gæstfrihed.

Hen på eftermiddagen kommer vi til den lille landsby Sancrai, hvor de fleste indbyggere tilhører det ungarske mindretal. Her bliver vi fordelt på rigtige bondegårde, hvor vi indtager morgenmad hos de familier, hvor vi bor. Aftensmad spiser vi sammen.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

Vi kører en fantastisk tur igennem et landskab, der varierer mellem åbne landskaber og utrolig smukke landsbyer, mange beboet af sigøjnere. Vi stopper først i byen Mera og besøger en dame, der værner om det ungarske mindretals traditioner. 

Vi har godt 2 times pause til at se et alderdomshjem, som også tager sig af sigøjnerbørn efter skoletid. Det er virkelig interessant at se, hvordan man tager sig af de gamle i Rumænien.  Som noget nyt er vi inviteret til frokost på hjemmet, det bliver spændende. 

Vi kører videre til landsbyen Ciumârna. Der møder vi en spændende dame, der er folkesanger. Hun værner om de rumænske traditioner, så hun viser os sit fødehjem, som er lavet om til et museum. Hun har også et værksted, hvor hun fremstiller håndarbejde. I dag bliver det et mix mellem rumænske og ungarske traditioner.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

Efter at have sagt farvel til vores familier, kører vi videre på vores tur til landsbyen Vadu Izei i området Maramures – en ægte rumænsk landsby.

Undervejs får vi frokost hos en dejlig familie, hvor konen og datteren gør meget i bevaring af folkedragter fra forskellige egne. De syr selv folkedragter, og deres hjem er lavet om til et museum, der fortæller om de forskellige mønstre i rumænske folkedragter.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

Vi er nu i den del af Rumænien, hvor de stadig holder på de gamle traditioner.

Det får vi syn for på ”Den Muntre Kirkegård” i byen Sâpintâ.  Her kan man, mens man er i live, bestille, hvilket eftermæle, der skal stå på gravstenen. Det kan være muntert, men også tragisk.

Kunstneren Stan Ion Pâtras startede allerede i 1935 med at lave disse ”Gravstene i træ” og fortsatte indtil sin død i 1977. Hans søn og lærling har siden taget over. Det er en oplevelse ud over det sædvanlige. Der bliver sikkert tid til et par indkøb, for der er et utal af boder ved kirkegården.

Vi fortsætter til landsbyen Sâcel, hvor vi møder en kunstner, som er stolt af sit træskærerarbejde. Han er landmand, men også billedskærer. Han har verdens mindste værksted, hvor vi vil se og evt. købe nogle af hans værker. En verdensmand i små kår.

Derefter videre til en oplevelse ud over det sædvanlige. – Vi skal se en familievirksomhed, der nu ejes af tredje generation. I 2012 havde de 100-års jubilæum. Ved vandkraft driver virksomheden et vaskeri, mølleri, karter uld og laver brændevin, vi får måske lov at smage.  Det vil sige 4 værksteder, hvor maskinerne er trukket af vand. Her får I en lille overraskelse!

Vi runder dagen af med at besøge et af de smukkeste nonneklostre i området.

Måltider: Morgenmad, frokost,middag

Vi kører tidligt til lufthavnen i Cluj og er tilbage i København hen under aften.

Måltider: Morgenmad.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os
Viktors Farmor baggrundsbillede