Hvad søger du?

Donaus delta

Tæt på natur og mennesker i Rumænien

Donaus delta er et unikt område i Europa. Inden floden løber ud i Sortehavet, deler den sig og danner et finmasket net af vandveje, kanaler, søer, markland og skov. Deltaet er et naturreservat med 300 slags fugle og 160 slags fisk.

Men mere end det: Det er også et kulturelt enestående område. 28 landsbyer i det østlige Rumænien har vandvejene som eneste forbindelse til resten af Rumænien, og deres tilværelse kan synes meget forskellig fra vores – men det er stadig Europa!

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Donaus delta
Regioner: Balkan Europa
Lande: Rumænien
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Vi sætter tre dage af til at sejle i deltaet. Vi bor på en pension i et lille samfund, man kun kan komme til ad vandvejen, og vi når helt ud til Sulina, byen, der ligger ved Donaus udløb i Sortehavet.


I hovedstaden Bukarest ser vi vanvids-monumentet Folkets Hus og ægteparret Ceaucescus Hus, som for nylig er blevet åbnet for besøgende. Vi har ophold i middelalderbyerne Sinaia og Sibiu og sightseeing i Brasov og Prejmer i Transsylvanien. Kongens sommerresidens Peles har en utrolig historie, og klosterkirken i Sinaia har en iøjnefaldende udsmykning, lavet af den danske kunstner Aage Exner.

Denne rejse er helt igennem usædvanlig i kraft af rejseleder Carmen Vele, der er dansktalende rumæner. I kraft af sit store netværk tager hun os med dybt ind i sit hjemland, og undervejs bænkes vi til frokoster hos flere familier. De disker op med egnsretter - og mere end det: Drikkevarerne, der akkompagnerer den gode mad. Derfor har alle frokoster inkluderet drikkevarer. Sådan byder gæstfriheden nemlig i Rumænien.

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi kommer tæt på natur og mennesker i Rumænien
  • Vi sejler med privat båd i deltaet med sejlads i fredede områder
  • Vi spiser frokoster hos lokale familier med lækre egnsretter og lokal brændevin
  • Vi får smukke udsigter i Karpaterne på vej til Transylvanien
  • I Transsylvanien besøger vi et af de mest eventyrlige slotte i Europa

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi flyver fra København til Rumæniens hovedstad Bukarest med én mellemlanding. I lufthavnen står vores dansktalende guide og rejseleder Carmen parat, og vi tager på en panorama-tur gennem hovedstaden.

Turen ender ved en af verdens største bygninger: Folkets Hus. Det er opført under diktator Ceaucescu i 1980erne som administrativt centrum for hans kommunistiske styre, og en rundvisning afslører mange ubegribelige detaljer om byggeriet. Efter regimets fald var der en lang diskussion om bygningen i Rumænien, i dag holder parlamentet til i et hjørne af bygningen.
Transfer til hotel og middag på hotellet.

Måltider: Middag

Vi kører til Targoviste og ser militærkasernen, hvor ægteparret Nicolai og Elena Ceausescu blev henrettet ved revolutionen i juledagene 1989. Kasernen er i dag blevet museum, og den nervepirrende historie om ægteparrets sidste dage bliver meget nærværende under besøget. Vi ser rummet, hvor standretten mod ægteparret fandt sted. Vi ser stuen, hvor de fik deres sidste søvn. Alt står som dengang: Stole, borde, telefoner.

Frokosten får vi hos Ninna og Nicu, der serverer lækre egnsretter i deres hjem i en lille landsby tæt på Targoviste. Ninna og Nicu er personlige venner med rejseleder Carmen, og de tager gerne mod gæster fra Danmark, for de besøgte vores land i 1985 med en rumænsk folkedansergruppe og følte sig godt taget imod. Der er lokal vin til maden, og helt sikkert også en tuica – den rumænske brændevin. For nogle er tuica måske ikke en udsøgt nydelse, men i Rumænien er den en nødvendighed. Den er det samme som gæstfrihed!
Vi kører tilbage til Bukarest.

Om aftenen er der middag på en restaurant i byen.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Ægteparret Ceausescus hus er blevet åbnet for besøgende, og vi skal fornemme, hvordan Rumæniens hersker boede. Vi ser et luksuriøst hus, hvor ægteparret Ceausescu samt de 3 børn boede.  Derefter kører vi til bymidten, hvor vi tager frokost på egen hånd samt ser lidt af latiner kvarteret i Bukarest.

Måltider: Morgenmad, middag

Vi siger farvel til Bukarest og sætter kurs mod Tulcea. Undervejs er der en pause i Constanta, som er Rumæniens største badeby, hvor vi får tid til frokost samt til at hilse på Sortehavet. Der er også tid til en dukkert i Sortehavet, hvis man har lyst til det. Derefter fortsætter vi til byen Tulcea.

Vi befinder os nu ca. 2850 km fra Donaus udspring i Sydtyskland. Det er ved byen Schwenningen i Schwarzwald. Floden løber tværs gennem det sydlige Tyskland, og fortsætter forbi byerne Passau, Linz, Wien, Bratislava, Budapest og Beograd. Floden danner grænse mellem Bulgarien og Rumænien, inden den til sidst løber op gennem Rumænien.

Ved Tulcea deler den sig i 3 arme, der danner et fintmasket delta ud mod Sortehavet. Vi er nu ved begyndelsen af Europas tredje største delta. Vejen fortsætter lidt endnu, men ved landsbyen Murighol, som ligger ved den sydlige arm af Donau, går det ikke længere. Vi skifter til båd, som sejler os til en lille landsby, Uzlina, hvor vi indkvarteres på et dejligt hotel og kan nyde en sen middag i deltaets helt unikke natur.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

Vi sejler rundt i de små og store kanaler i deltaet og ser Letea Skov som er et fantastisk og usædvanligt syn. Det er et fredet område, med popler, elme, eg, ask og mange planter, også subtropiske. Fuglelivet er rigt. Vores sejlbåd på Donau er af høj standard, og vi har båden for os selv.

Frokosten spiser vi i den dejlige natur i deltaet.

Eftermiddagen nyder vi ved vores pension.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

I dag sejler vi til den yderligste by ved Donau Deltaet og Sortehavet – byen Sulina. Her ser vi nogle af byen seværdighederne og får frokost på en pension i byen.

Ca. 16:30 er tilbage på vores hotel i Uzlina.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

Efter morgenmaden tager vi afsked med vores hotel, sejler tilbage til bussen og kører ind i Rumænien med kurs mod Karpaterne. Det er en flot tur gennem den sydlige del af Rumænien og de sydlige Karpaterbjerge. Undervejs er der indlagt frokost på en hyggelig restaurant, og ud på eftermiddagen når vi Sinaia. Byen er et af de ældste feriesteder i Rumænien, og fra dén tid stammer tilnavnet ”Karpaternes perle”.

Sinaia er et ski og turistcenter i de Transsilvanske Alper og bygge arkitekturen er en oplevelser i sig selv. Her ser man smukke og særprægede ældre villaer, inspireret af tysk arkitektur, side om side med de ny og moderne hoteller og rigmandsvillaer. Indkvartering på hotel i Sinaia.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

Vi bevæger os nu rundt i det saksiske område, saksertyskerne kom til Rumænien omkring år 1150. På et tidspunkt var der 750.000 efterkommere af tyske indvandrere i Transylvanien, men der har været en stor udvandring – tilbage til Tyskland – i de seneste 30 år. Kulturarven fra det tyske mindretal er dog tydelig.

Om formiddagen kører vi til den hyggelige og charmerende by Brasov, der af saksertyskerne blev kaldt Kronstadt. Byen ligger ved foden af Karpaterne. Vi oplever den gamle bydel.Tæt på rådhuspladsen ligger Den Sorte Kirke, der er den største gotiske kirke i Rumænien. Rundt om ser vi gamle smukke huse, bymure, bastioner og byporte.

Vi fortsætter til den lille landsby Prejmer, hvor vi spiser frokost. Herefter oplever vi en af områdets bedst bevarede kirkefæstninger. Den er oprindeligt bygget i 1200-tallet og er på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Prejmer er et enestående eksempel på en befæstet by på kanten mellem det latinsk dominerede Centraleuropa og det byzantinsk dominerede Østeuropa. Landsbyen Prejmer blev udslettet hele 50 gange fra det 13. til det 17. århundrede, men faktisk blev kirkefæstningen i Prejmer aldrig rigtig indtaget. Dog måtte man i 1611 overgive sig til en transsylvansk prins, da vandbeholdningen slap op.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

I sidste halvdel af 1800-tallet byggede den rumænske kong Carol 1. et nyt slot i Sinaia, som yderligere gjorde byen kendt. Kong Carol 1. var en prins fra fyrstehuset Hohenzollern-Sigmaringen. Han blev tilbudt den rumænske trone i 1866 på anbefaling af den franske kejser Napoleon 3. Det siges, at hans første reaktion efter tilbuddet var at slå ”Rumænien” op i et atlas. Men konge blev han, og han ville gerne efterligne stilarterne fra sit hjemland, Bayern. Det må man sige lykkedes med slottet Peles, som blev familiens sommerresidens.

Med 160 værelser, krystal fra Murano i Italien, læder fra Cordoba, blyindfattede vinduer fra Tyskland, teak fra Indien og silke fra Tyrkiet er slottet et af de mest eventyrlige i Europa. Det var desuden det første slot i Europa, der blev oplyst udelukkende af strøm.

Vi ser Peles samt klostret i Sinaia. Klostret stammer helt tilbage fra 1695, og er grundlagt af hærføreren Mihail Cantacuzino, der på en pilgrimsrejse til Mellemøsten blev betaget af klostret Sankt Katarina, der lå for foden af Sinai-bjerget.

Den danske kunstner Aage Exner udsmykkede klosterkirken i sidste halvdel af 1800-tallet.

Derefter hygger vi med en dejlig frokost og vinsmagning på en lille vingård, som kun producerer mousserende vin. Denne lille vingård er kendt for at have leveret mousserende vin til kongehuset i Rumænien, samt for at være en af de ældste vingårde, som stadig producerer mousserende vin efter den gamle, traditionelle metode.

Resten af dagen er fri. Man kan gå en tur i byen, tage liften til over 2.000 m højde - eller nyde en kop kaffe på en af de mange restauranter og kaffebarer i byen.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

Vi forlader Sinaia og sætter kurs på den anden side af Karpaterne og tilbage ind i Transsylvanien. Selve køreturen er ret imponerede, da vi kører ind over Syd Karpaterne. Hen på eftermiddagen ankommer vi til landsbyen Sibiel. Her skal vi bo på en dejlig bondegård, og opleve det langsomme dagligliv på landet. Helt, helt anderledes end storbyen. Frokost undervejs.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Om morgenen ser vi landsbyens kirke og det specielle museum, og derefter tager vi ind til byen Sibiu, hvor I kan få et par timer til at opleve den flotte sakser-tyske by, Sibiu. Om eftermiddagen kører vi til lufthavnen i Sibiu.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os