Hvad søger du?

De 5 stan-lande

Rundrejse i Langtbortistan

Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Kirgisistan og Kazakhstan. I dag er det 5 vidt forskellige lande, der huser folk af tyrkisk, persisk og mongolsk oprindelse. Naturen er også meget forskellig, fra knastør ørken til storslåede bjergmassiver. Denne rejse er lagt tilrette, så vi får det hele med – i ét hug!

Rejsen begynder i det enorme steppeland Kazakhstan, hvor vi koncentrerer os om den tidligere hovedstad Almaty, som kaldes ”Æblernes By” på grund af sit milde klima. Derfra kører vi ind i Kirgisistan, hvor vi bor i nomadetelte ved Centralasiens største bjergsø. Efter endnu en grænseovergang er vi i Tajikistan, hvor vi kører til hovedstaden Dushanbe. Vi fortsætter til Uzbekistan, hvor de spændende byer Tashkent, Samarkand, Bukhara og Khiva venter. Turen slutter i Turkmenistan, hvor vi skifter til 4-hjulstrækkere og er til grillmiddag i ”Porten til Helvede”.

Se dagsprogram
20 dage Pris Rejseleder Status Information
16. maj 23 til
4. jun 23
31.490 kr (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse
29. aug 23 til
17. sep 23
31.990 kr (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse
3. okt 23 til
22. okt 23
31.990 kr (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse

Historisk har landene meget til fælles. Silkevejen var i brug allerede i 100-tallet, og de vidt forgrenede karavaneveje spredtes gennem Centralasien. Djengis Khans hære trak spor gennem hele regionen, og senere fulgte Timur Lenks storhedstid. Sovjetunionens erobring af området i 1920érne medførte, at alle 5 nuværende lande var Moskva-tro gennem 80 år. Og går vi helt frem til nutiden, så pusler Kina med planer om en ny Silkevej, denne gang med asfalt, som vil forbinde Europa og Asien og gå gennem netop stan-landene.

Rejsens højdepunkter:

  • Rejs som en pionér
  • Unik rejse til 5 lande, ukendte for de fleste danskere
  • Storslået natur og kultur
  • Historiske silkevejsbyer og orientalske bazarer
  • Dybblå søer, golde stepper og betagende bjerge

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra København.

Vi lander i Almaty i Kazakhstan og indkvarteres på vores hotel.

Efter en kort pause tager vi på opdagelse i Almaty, som er den tidligere hovedstad i Kazakhstan og samtidig den største by i landet. Officielt har byen ikke været hovedstad i landet i over 20 år, men den er stadig et vigtigt kultur- og forretningscenter.

På byturen ser vi Zenkov-katedralen. Den var officerernes forsamlingshus og en tøjbutik, der var i drift i årene 1903 - 1908. Den var museum i Sovjet-tiden, og blev igen taget i brug som kirke efter selvstændigheden i 1991. 

Vi kommer forbi Panfilov parken, hvor en evig flamme brænder til ære for faldne, sovjetiske soldater under 2. verdenskrig, samt Republikpladsen og det historiske museum.

Om eftermiddagen tager vi på udflugt til den maleriske sø Big Almaty, hvis turkise overflade spejler de omkringliggende toppe Peak Sovetov (4317 m), Peak Ozorhiy (4110 m), Peak Tourist (3954 m). Området ved Big Almaty er et yndet udflugtsmål for lokalbefolkningen.

Vi oplever et rovfuglejagtshow, og ser mellem fem og syv forskellige rovfugle-arter i aktion. Vi får indsigt i falkejagtens historie, rovfugles ejendommeligheder og særkender. Showet varer i ca. 40 min.

Måltider: Morgenmad (fly) og aftensmad

Turen går til den snævre og dybe Charyn floddal. Denne floddal betragtes som Grand Canyons lillebror. Dramatiske erosioner lavet af floden Charyn har skabt et imponerende landskab. Stedet er også kendt som ”Dalen af slotte” på grund af sine klippeformationer, der ligner slotte.

Vi overnatter hos en kazak-familie. De introducerer os til den berømte kazakhiske og kirgisiske ret Besh-Barmak. Det betyder direkte oversat ”Fem fingre”, fordi nomaderne plejede at spise denne ret med fingrene.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag fortsætter vi til næste land på rejsen: Kirgisistan.  Men vi starter dagen ved den første af de 3 Kolsay-søer. Kolsay-søerne er meget dybe, op til 80 meter. Men de er mest kendte for det klare vand. Når søernes overflade er helt stille, spejles himmel og et fortryllende panorama af et bjerglandskab. Søerne er omgivet af klipper, skove, bjerge, og hele skovsletter i sarte olivenfarver.

Vi kører til den kirgisiske-kazakhske grænse. Når alle grænseprocedurer er overstået, fortsætter vi videre til Karakol.

Middagen i aften er hos en uighur-familie, der serverer nationale retter som lagman – det er en traditionel uighur-ret. Vi kan både se processen og deltage i den, hvis vi har lyst.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Atmosfæren i Karakol bringer os hundrede år tilbage og giver indtryk af Rusland i zartiden. Vores byrundtur omfatter russiske huse fra perioden 1870 - 1910, den russisk-ortodokse kirke (1886) og Dungan-moskeen (1899), der er lavet af træ uden brug af søm. Dungan-moskeen har en enestående arkitektur. Det er den eneste, velbevarede moske i Kirgisistan, hvor man kan opleve mødet mellem den muslimske og den kinesiske arkitektur.

Derefter kører vi til De 7 Tyres Kløft, Jeti-Oguz, som byder på fantastiske klippeformationer i rød sandsten. De lokale græsgange er længe blevet brugt af hyrder til græsning af fåreflokke og heste.

Vi overnatter i en yurte-lejr. Yurter er nomadernes bolig. Det er telte, der er lavet af filt, snor og træ. De er både behagelige om sommeren og varme om vinteren. I lejren er det muligt at ride på hest. Om aftenen bliver vi undervist i bagning af kirgisisk fladbrød.

På rejsen i oktober er det ikke muligt at overnatte i yurte-lejr her. Her vil der i stedet for være 2 nætter i Karakol.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi fortsætter turen langs den sydlige del af Issyk-Kul søen. Det er den største bjergsø i det centrale Asien. Issyk Kul er 180 km lang og 60 km bred. Udsigterne er præget af søens klare, blå vand samt Terskei og Kungei Ala-Tau bjergene, der kan ses til alle sider.

Vi ankommer til Bishkek, som er hovedstaden og den største by i Kirgisistan. Byen ligger ved foden af ​​den storslåede bjergkæde Kyrgyz Ala-Tau. Bishkek er en by med mange grønne parker, marmorklædte offentlige bygninger, kombineret med mange sovjetiske lejlighedskomplekser og tusindvis af mindre privatbyggede huse. Husene er bygget i et gittermønster. De fleste gader flankeres på begge sider af smalle vandingskanaler, der vander de utallige træer, der giver skygge i de varme somre. Byen antages at være den grønneste i Centralasien med flere træer pr. indbygger end nogen anden.

Vores byrundtur omfatter Ala-Too-pladsen, den vigtigste plads i landet. Den kæmpestore plads er stedet for nationale begivenheder og flankeres af regeringsbygninger i marmor. Engang var det en statue af Lenin, der prydede pladsen. Den er erstattet af en ny statue af den episke helt Manas, som er blevet det nye symbol efter, Kirgisistans selvstændighed. Men statuen af Lenin findes stadig, gemt lidt af vejen.

Aftenen i Bishkek består af en middag med folklore show. Kunstnere vil introducere os for nationale musikinstrumenter og spilleteknikker.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi tager fly til Osh.

Osh er den ældste by i Kirgisistan, den anslås at være over 3000 år gammel. Den ligger ved en korsvej af gamle handelsruter på Silkevejen. Byens alder kan bedømmes af klippetegninger og skrifter fundet på den nordlige skråning af Suleiman bjerget, som ligger i centrum af Osh og er et unikt historisk og arkitektonisk monument.

Bjerget er også kendt som Salomons trone. Det er et populært sted for lokale muslimer, for på den højeste top ligger en lille moské, oprindeligt bygget i 1510. Bjerget er på UNESCOs verdensarvsliste.

Bazaren i Osh minder om indiske gademarkeder og er fantastisk. Her kan købes dagligvarer, frø og krydderier af ordentlig kvalitet.

Indkvartering på hotel. Om aftenen spiser vi middag hos en uzbekisk familie. Værterne demonstrerer og forklarer, hvordan man tilbereder det mest berømte centralasiatiske måltid: Plov (eller Pilaf).

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag fortsætter vi til Tajikistan via grænseovergangen ved Kyzyl-Bel.

Ved ankomsten i Khojand besøger vi mausoleet for Sheikh Muslihiddin. Han var Khojands hersker i det 12. århundrede, men var også digter og havde ry for at udføre mirakler. Vi har også tid til at kigge nærmere på det Historiske Museum, der ligger i et citadel, og til sidst ser vi den største basar i Tajikistan.

Indkvartering på hotel.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag er målet hovedstaden i Tajikistan, Dushanbe. Turen gennem Tajikistan er flot – vi møder majestætiske udsigter over Fan bjergkæden. Smukt er der også i Varzob floddalen det sidste stykke ind mod Dushanbe.

For kun få år siden ville dagens etape tage mange flere timer, men en tunnel, åbnet i 2015 og bygget med hjælp fra Iran, har skåret 4 timer af rejsetiden og gjort, at man undgår et svinkeærinde gennem Uzbekistan.

Undervejs stopper vi i den gamle by Istarafshan, grundlagt af den persiske konge Cyrus den Store i det 6. årh. f. Kr.. Vi besøger den gamle bydel, hvor der engang stod en gigantisk fæstning.

På vejen til Dushanbe gør vi et par stop i landsbyer.

Indkvartering på hotel i Dushanbe. Vi har 2 nætter i Dushanbe.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Det tajikiske navn på hovedstaden Dushanbe kan oversættes som "mandag". Byen fik sit navn, fordi den udviklede sig fra en landsby, der havde et populært marked om mandagen. Området omkring Dushanbe blev kendt som et center for bomulds- og silkeproduktion under det sovjetiske regime. Selv om byens navn er ret nyt, går den historiske fortid 3.000 år tilbage. Arkæologer har blandt andet udgravet resterne af græsk-baktriske og middelalderlige bosættelser.

Vores tur i Dushanbe omfatter Antikvitetsmuseet, der er hjemsted for den UNESCO-beskyttede liggende Buddha - den største statue af Buddha i Centralasien. Vi besøger hovedmoskeen og kommer forbi parken Rudaki og bazaren Shah-Mansur.

Vi tager også en tur til fæstningen Hissar, som var hjemsted for Bek - en stedfortræder for Emiran af Bukhara. Fæstningsvæggene var 1 meter tykke. Inde i fortet var have og vandbassin. Det eneste, der er tilbage nu, er de monumentale porte bygget af brændte mursten med to cylindriske tårne og lancetbue mellem dem. Denne type arkitektur er typisk for de fleste Bukhara bygninger bygget i det 18. og 19. århundrede.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Rejsen fortsætter til Penjikent. På vejen til Penjikent ser vi den smaragd- farvede Iskandarkul sø (2195 m), hvor de omkringliggende bjerge spejler sig. 

Byen er kendt for sine seværdigheder, arkitekturmonumenter samt et vidunderligt rekreativt område ved kysten af ​​Zaravshan-floden. Penjikent er en af ​​de ældste byer i Centralasien. Byens navn kan oversættes som "Fem landsbyer". Vi ser bl.a. udgravningsstedet for Old-Penjikent – det 5. århundredes "Pompeji" i Centralasien samt Rudaki Museum og den gamle bydel.

Indkvartering på hotel.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi krydser grænsen til Uzbekistan ved "Jartepa". Grænsen har været lukket i flere år, men genåbnede i marts 2018.

Vi kører til Samarkand, der er en af de ældste kulturbyer i verden. Byen fascinerer med sine orientalske pragtbygninger og er grundlagt i det 7. århundrede før Kristus, mens storhedstiden var i det 14. og 15. århundrede.

Byens mest berømte (eller berygtede) indbygger var Timur Lenk, som byggede et imperium, der strakte sig over Centralasien. Han gjorde Samarkand til hovedstad i 1370, og han bragte kunstnere og håndværkere fra de erobrede lande til byen, så de kunne bygge de store monumenter. Talrige velbevarede bygningsværker vidner om denne storhedstid.

Registan-pladsen var i mange århundreder hjertet af Samarkand, og den flankeres af bygninger, der er klassiske eksempler på formfuldent, islamisk arkitektur. Vi ser 3 smukke madrasaer: Ulug-Be, Tillya-Kori og Sher-Dor, der tilsammen indrammer den flotte Registan-plads.

Vi besøger også Gur Emir mausoleet, hvor Timur Lenk er begravet. Timur Lenk begyndte byggeriet af dette storslåede gravmæle i 1403, fordi hans elskede sønnesøn Mohammed Sultan, der var udset som arving til tronen, døde. Timur Lenk døde to år senere, og det blev hans efterfølgere, der gjorde mausoleet med lyseblå kupler færdigt.

Indkvartering på hotel.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

 

Vores rute fra Samarkand til Bukhara går ad den gamle Silkevej. Vi ankommer til Bukhara, som var et af ​​de største handelscentre på Silkevejen, og byens historie strækker sig tusinder af år tilbage. Der har boet mennesker i regionen omkring Bukhara i mindst fem årtusinder, og byen har eksisteret i halvdelen af denne tid. Beliggende ved Silkevejen har byen længe tjent som center for lærdom, kultur og religion. Byen er også kendt som et udendørs museum af moskeer, madrassaer og minareter. Det var den første oase, der blev invaderet af arabiske hære. I sin 2500 års lange historie skiftede byen hele tiden hænder fra en regent til en anden.

Om eftermiddagen tager vi på rundtur i Bukhara, hvor mange arkitektoniske perler ligger med kort afstand i den gennemrenoverede, men stadig særprægede, midtby.

Indkvartering på hotel. Vi har 2 nætter i Bukhara.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Om morgenen besøger vi bazaren, som er fuld af traditionelle farver og orientalske dufte. Derpå fortsætter vi turen gennem Bukhara. Vi ser blandt andet Ismail Samani mausoleet, en af de ældste bygninger i Centralasien. Den er bygget som gravplads for Emir Ismail Samani omkring år 900. Da Djengis Khans horder løb Centralasien over ende et par hundrede år senere, ødelagde de alt - men ikke mausoleet. Gennem årene havde rige folk nemlig bygget små gravkamre klods op ad mausoleet, så for Djengis Khan lignede det bare en rodet gravplads. Sovjetiske arkæologer udgravede det fine monument i 1960erne.

Vores tur går også forbi Lyabi Hauz – en svalende plads i midten af Bukhara. Her kommer man for at slappe af, ryge en vandpibe, købe sig en kop kaffe eller te.

Og vi besøger dukkemageren, der laver fantastiske teaterdukker. Han fortæller om dukkernes tilblivelse og spiller lidt teater. 

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag skal vi krydse Kyzylkum ørkenen, og har en lang dag foran os. Kyzylkum betyder ”rødt sand”, og i visse belysninger passer navnet. Men det er ikke en sandørken. Der er spredte buske og lave vækster. Vi nyder en picnic-frokost ved Amudaryafloden (oldtidens Oxus), inden vi fortsætter til Khiva.

Før i tiden var Khiva det sted, hvor karavanerne gjorde holdt for at slukke tørsten og få et hvil. Den lå strategisk rigtigt mellem de to store ørkener Kyzylkum og Karakum. Byens smukke minareter og mange fornemme bygninger, mausoleer, madrassaer (koranskoler) vidner om en storhedstid, hvor karavanerne bragte velstand til byen. Khiva har dog også haft sine skyggesider. Det var her handlen med slaver blomstrede.

Siden 2. verdenskrig har der været omfattende restaureringer i Khiva. I Sovjet-tiden skete genopbygninger ikke altid med respekt for, hvordan den indre by oprindeligt så ud. Men i dag arbejdes der på at opveje disse fortidens synder, og liv og handel er vendt tilbage til gaderne indenfor ringmuren. 

Man kan slentre gennem de smalle gader i Khiva og kigge ind i de små gårde gennem træudskårne døre. Livet inde i haverne viser, at det ikke kun er et museum, men også en levende by.
Indkvartering på hotel og middag i Khiva. Vi har 2 nætter i Khiva.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Den snoede, gamle by er som et museum med fortællinger fra 1001 nats eventyr. Siden 1990 har den været UNESCO kulturarv. Khiva har bevaret sin atmosfære som en gammel, orientalsk by. Vi koncentrerer os om den del, der ligger indenfor den store bymur og fæstningen Kunya Ark.

Blandt de bygninger vi ser, skal nævnes fredags-moskeen Juma, der har 213 søjler, hvoraf alle undtaget én er udskåret i sort elmetræ. En enkelt søjle kommer fra Indien – legenden fortæller, at den blev båret hertil af en lokal superhelt, Pakhlavan Mahmud, og siden anbragt i moskéen til ære for ham. Dæmpet lys kommer ind i denne søjlehal, hvor der er en næsten drømmeagtig atmosfære.

Overalt i den gamle bydel finder vi fine træskærerarbejder - en kunst, der er dyrket i Khiva siden oldtiden. Særlig smuk er panoramaudsigten af solnedgangen fra Akshi Bobo tårnet over byen.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag fortsætter vi til Turkmenistan. Vi har et par timer på egen hånd, før rejsen går til Turkmenistan.

Når grænseformaliteterne er overstået, kører vi til  Dashoguz. 

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Om morgenen besøger vi den maleriske bazar i Dashoguz, og så bytter vi vores bus ud med SUV'er (3 passagerer i hver) og styrer mod Darvaza krateret. Undervejs tager vi en kort rundtur i fortet Izmukshir.

Det unikke krater kaldes også ”Porten til Helvede”. Hvorfor? Jo, fordi geologer opdagede en hule fyldt med naturgas i 1971. For at forhindre udslip af metangas, blev gassen antændt og brænder den dag i dag. Hvis du ikke kunne se det fra lang afstand, ville svovllugt vise dig vejen. Turen til Darvaza krater er lang og siges at være et ’flammende eventyr’. Det er et spektakulært syn at se en 50 til 100 meter stor hule midt i den barske Karakum ørken. Her arrangerer vi en grillmiddag.

Efter middagen fortsætter vi til Turkmenistans hovedstad Ashgabat, hvor vi er fremme ved midnat og indkvarteres på hotel. Vi har 2 nætter i Ashgabat.

Måltider: Morgenmad, frokost (madpakke) og aftensmad

Med sine overdådige marmorpaladser, skinnende guldkupler og velplejede parker er Ashgabat ("kærlighedsbyen" på arabisk) en helt surrealistisk oplevelse. Ashgabat ligger ved foden af ​​Kopet Dag bjergene i en frugtbar oase i Karakum ørkenen.
Vi besøger den arkæologiske by Nisa, som engang var vinterhovedstad, og Det Nationale Historiske Museum med dets rige samling af antikke og etniske kulturgenstande.

Heste har i århundreder spillet en afgørende rolle i det asiatiske liv. Vi kører 40 km nord vest for byen for at besøge et stutteri og se de smukke Akhal-Teke heste. Turkmenerne begyndte at opdrætte disse heste for 5000 år siden, og de er stadig, den dag i dag, ikke krydsningsavlede. Deres elegante kroppe og fine knoglestruktur er imponerende. Hestene bruges til væddeløb og er velkendte blandt eurasiske jockeys. Vi ser hestenes stalde, pleje og træning. Akhal-Teke hesten anses for at være det nationale symbol for Turkmenistan.

Efter næsten 3 ugers oplevelsesrig rejse i denne eksotiske verdensdel spiser vi afskedsmiddag.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører til lufthavnen, fulde af indtryk og oplevelser.

Alle planlagte afgange

20 dage Pris Rejseleder Status Information
16. maj 23 til
4. jun 23
31.490 kr (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse
29. aug 23 til
17. sep 23
31.990 kr (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse
3. okt 23 til
22. okt 23
31.990 kr (Afventer rejseleder) Ledige pladser Bestil rejse