Hvad søger du?

Kazakhstan og Kirgisistan

Kultur og natur i hjertet af Asien

Det gigantiske stepperige Kazakhstan er på størrelse med hele Vesteuropa og er grundlagt af Genghis Khans mongolske horder. Her lever aktive nomader på steppen side om side med moderne byboere. Nomader ses også overalt i bjerglandet Kirgisistan, som har meget tilfælles med Kazakhstan.

Der er alligevel store variationer i kultur og samfund i de to lande. Farvenuancer i sort, hvidt, lilla og grønt kæmper mod hinanden i bjerglandskaberne. Og mens kazakherne er blevet mere europæiserede og russiske gennem tiden, er kirgiserne nærmere kinesere og tyrkere.

Se dagsprogram
11 dage Pris Rejseleder Status Information
29. jun 23 til
9. jul 23
18.990 kr Michael Kaidin Frederiksen Ledige pladser Bestil rejse
5. aug 23 til
15. aug 23
18.490 kr Gert Lynge Sørensen Ledige pladser Bestil rejse

Rejsen begynder i Kazakhstans tidligere hovedstad Almaty – æblernes by, der ligger svalende og skyggefuld ved foden af bjergene. Vi rejser straks ud i bjergene, bor i gæstehuse og oplever nogle af kæmpelandets flotte nationalparker med ørne og smukke bjergsøer.

I Kirgisistan er naturen ikke mindre storslået, og der er solskin mere end 200 dage om året. Temperaturerne i lavlandet kan nå op på 40 grader. I bjergene, som udgør 90 procent af landet, omkring 20 grader.

Du kan glæde dig til at bo i filttelt blandt nomader og besøge en familie, der jager med ørne. Blandt højdepunkterne er De Syv Tyres Kløft og det næsten blodrøde Broken Heart Bjerget. Måske taber du selv dit hjerte til disse smukke lande.

Rejsens højdepunkter:

  • Adventure udenfor alfarvej
  • Rundrejse i naturskønne omgivelser
  • Almaty-regionen i Kazakhstan og Issyk-Kul søen i Kirgisistan
  • Smukke søer, golde stepper og vulkanske bjerge
  • Vi ser jagt med ørne

Max 16 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Flyrejse København-Almaty

Vi ankommer til Almaty, Kazakhstans tidligere hovedstad. Navnet betyder æblernes by, opkaldt efter de mange æblelunde.

Vi indkvarteres på hotellet, og efter et hvil begynder vores byrundtur i Panfilov Park, der er en mindepark for den særlige Panfilov-brigade, der havde store ofre under 2. Verdenskrig.

Vi ser den rigt udsmykkede Zenkov Katedral. Den hører også til blandt de smukkeste ortodokse kristne kirker i det ellers muslimske Centralasien.

Vi afslutter dagen på den Grønne Bazar med at se på lokale produkter som filt, kød, grøntsager mm. Efter sightseeing er der aftensmad på en lokal café, før vi vender tilbage til vores hotel.

Måltider: Afhængig af ankomsttidspunkt - Morgenmad, frokost og aftensmad.

Vi starter dagen med at få et indtryk af landets historie, folk og nomadekultur på Statens Historiske Museum og den Republikanske Plads.

Efter frokost kører vi mod øst til den store nationalpark, Altyn Emel Natur Park, der ligger knap 4 timer fra Almaty. Dagens køretur er på 250 km.

Vi bruger resten af dagen på at opleve parken, der ligger på et område svarende til ca. en tiendedel af Danmarks areal. Det udgør et overgangsområde mellem gold steppe og vulkanske bjerge.

Om aftenen overnatter vi i et gæstehus.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

Vi tager på en heldagstur til ”Singing Dunes”. En unik sandformation med de berømte syngende sandklitter. Ved bare en lille smule blæst vil fygningen og bevægelse af de relativt store sandkorn frembringe en hvislende eller ”syngende” lyd.

Afhængig af vindstyrke og vindretning kan sandet spille som et orgel eller lyde som en tromme. Ved at gå på toppen af sandklitterne kan man komponere sin egen musik. Fra toppen af klitterne er der en formidabel udsigt, hvor Ili-floden kan skimtes i det fjerne. Der er violette bjerge med snedækkede bjergtoppe i baggrunden, og kløfter gennemskærer landskabet.

Vi spiser picnic i området og fortsætter til Aktau og Katutau bjergene, et meget naturskønt sted. Vi ser den storslåede natur i disse bjerge, der samtidig udgør grænsen op mod det bjergrige Kirgisistan. Her er spændende og smukke bjergformationer i violet, blåt, rødt og hvidt. Nogle af de vulkanske formationer har form som dyr eller menneskelignende figurer.

Efter udflugten tager vi til Basshi landsbyen og overnatter igen i gæstehuset.

Dagens køretur er på ca. 100 km.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

Tidligt om morgenen begynder køreturen mod Charyn kløfterne. Disse imponerende kløfter rummer grønne dale med nåletræer og tusind år gamle asketræer. Vi ankommer omkring frokost, og efter spisning kan vi gå lidt rundt i dalen.

Derefter fortsætter vi til Kolsay Søerne. Dagens køretur er på ca. 435km.

Indkvartering to nætter i gæstehus.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

En dag med store naturoplevelser. Efter morgenmaden tager vi på trekking langs den første af de i alt 3 søer. Det er en flot tur, med både op og nedstigninger i ujævnt terræn. Vi spiser picnic undervejs. Vi oplever det grønne højland med smukke søer. Området kaldes også perlen af det nordlige Tien-Shan. Den bjergkæde, der afgrænser Kazakhstan og Kirgisistan fra Kina.

Her bor næsten ingen mennesker, men naturen er smuk og er vi (meget) heldige får vi et glimt af stenbukke, måske ulve eller bjørne.

Herefter tager vi tilbage til gæstehuset, hvor vi spiser aftensmad og overnatter.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

Efter morgenmaden krydser vi grænsen til Kirgisistan og tager til Karakol by. Den hed indtil 1991 Prezhevalsky, navngivet efter en af de største russiske opdagelsesrejsende på disse kanter. Den ligger ved Issyk Kul søens østligste ende og var tidligere et militært øvelsesområde med torpedoafskydning og rekreationsområde for den sovjetiske Røde Hær.

I dag er de fleste indbyggere lokale kirgisere blandet op med kinesiske muslimer, der også har deres egen Dungan-moske i byen.

Vi vil ankomme om aftenen, hvor vi indkvarteres på hotel. Dagens køretur er på ca. 300km.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

Om morgenen tager vi på lidt sightseeing i Karakol by. Vi ser Dungan moskeen, Prezhevalsky Museet (bemærk ligheden med en tidligere sovjetisk diktator). Vi ser den Ortodokse kirke bygget og restaureret af det russiske mindretal, der stadig findes i byen. Efter byrundturen fortsætter vi til de smukke bjergdale lige udenfor Karakol.

Vejen til vores jurtecamp går gennem Djeti Oguz Kløften (De Syv Tyres Kløft). Her hører vi legenden om kløften med de særprægede røde stenformationer. Herfra kan man også se Broken Heart Bjerget, der rummer en myte om ulykkelig kærlighed.

Kort før ankomst til jurtelejren kan vi slentre en tur langs den rivende flod, hvor vi passerer en række gamle træbroer. Så kommer vi ind i den smukkeste dal, hvor kirgisiske nomader har deres lejre med heste og får og bor i filttelte (jurter) hele sommeren. Vi kan smage på den kirgisiske drik, Kumys. En alkoholisk drik, som bl.a. består af gæret hoppemælk.

Kirgisernes telte er sammenklappelige boliger lavet af filt, lædersnor og træ uden brug af søm. Nomaderne kan pakke deres jurter ned eller opstille dem på ca. 1 time. Jurten transporterer de ved hjælp af 3-4 heste. I nat sover vi i disse jurter. Det er både behageligt om sommeren og stadigvæk varmt om vinteren at sove i jurte.

Efter indkvartering i lejren tager vi på en lille vandretur eller let hiking.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

Om morgenen kører vi mod Bokonbaeva landsbyen. I denne by midt på Issyk Kuls sydlige søbred får vi lejlighed til at opleve filtarbejde og se hvordan filttæpper bliver fremstillet.

Der er mulighed for at se jagt med ørne. En kirgisisk familie fortæller om livet som ørnejægere, hvor de træner ørne og falke, som de slipper løs i bjergene. Ørnen finder selv sit bytte, som ørnejægeren bagefter skal forsøge at vriste fra den til gengæld for en godbid. Det er en særlig oplevelse at se dette samspil mellem de majestætiske fugle og mennesker, der har fundet sted i måske årtusinder.

Vi spiser aftensmad og overnatter hos en lokal familie.

Dagens køretur er på ca. 160 km.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

Tidligt om morgenen rejser vi mod Bishkek, Kirgisistans hovedstad. Byen hed tidligere Frunze navngivet efter en lokal militærkommandant. I dag er navnet Bishkek udledt af den særlige rørepind, Pisjpek, man bruger til at fremstille Kumys.

Dagens køretur er på ca. 270 km. På vejen kommer vi forbi Boom Gorge, hvor vi stopper og tager smukke landskabsbilleder. Når vi ankommer til Bishkek indkvarteres vi på hotel, hvorefter der er en lille rundvisning i hovedstadens centrum. Her ser vi b.la. Ala Too Pladsen.

Vi spiser afskedsmiddag og går til ro på vores på hotel.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

Det er blevet tid til at vende næsen mod Danmark igen. Vi kører til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Måltider: Afhængig af afrejse-tidspunkt.

Alle planlagte afgange

11 dage Pris Rejseleder Status Information
29. jun 23 til
9. jul 23
18.990 kr Michael Kaidin Frederiksen Ledige pladser Bestil rejse
5. aug 23 til
15. aug 23
18.490 kr Gert Lynge Sørensen Ledige pladser Bestil rejse